• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.9°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.1°C / 19.1°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 12.8°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.6°C
  0 BF
  98%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  85%

Ποντίστηκε το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης, το οποίο θα συνδέσει τα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποθαλάσσιο ρεύμα 400 kV στο Ρίο - Αντίρριο

 • A-
 • A+
Ενα εγχείρημα διεθνούς εμβέλειας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια, στοιχείο που εντάσσει τη χώρα μας στο διεθνές κλαμπ των λίγων εταιρειών οι οποίες μπορούν να αναλάβουν έργα αυτής της κατηγορίας.

Ολοκληρώθηκε χθες, με πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα τήρηση του χρονοδιαγράμματος, η πρώτη πόντιση υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 kV, το οποίο θα συνδέσει τα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας μέσω της διαδρομής Ρίου-Αντιρρίου.

Ο διαγωνισμός για το πρωτοποριακό έργο, με προϋπολογισμό 29 εκατ. ευρώ, είχε δρομολογηθεί στα τέλη του 2018 από τον τότε νεοσύστατο ΑΔΜΗΕ. Οι κατασκευές ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν μέσα σε 10 μήνες, όπως προέβλεπε η σύμβαση.

Αποτελεί το πιο κρίσιμο κομμάτι του «Διαδρόμου Α», που θα εξασφαλίσει ισορροπία στο σύστημα μεταφοράς ενέργειας από τις εγκαταστάσεις στη Μεγαλόπολη με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς Αχελώου-Διστόμου, μέσω της Πάτρας.

Με αυτή τη διαδρομή θα εξασφαλιστεί ενέργεια για τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης, μέσω της νότιας Πελοποννήσου με τα Χανιά, που είναι υπό κατασκευή.

Στα θετικά του έργου περιλαμβάνεται επίσης η αξιοποίηση του σύγχρονου εργοστασίου Μεγαλόπολη V, το οποίο βρίσκεται σε μερική λειτουργία, καθώς και η ανάπτυξη νέων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Πελοπόννησο.

Ο δυτικός Διάδρομος, με συνολικό προϋπολογισμό 103 εκατ. ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου. Συνοδεύεται από τα έργα στο υπόγειο τμήμα, τα οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο.

«Η υποβρύχια και υπόγεια σύνδεση μέσω του Ρίου-Αντιρρίου είναι εξαιρετικά σημαντική, αποτελεί τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού για το δίκτυο υπερυψηλής τάσης και θα καταστήσει την Πελοπόννησο σημαντικό ενεργειακό κόμβο της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, που βρέθηκε χθες στην περιοχή για να παραστεί στην τελική φάση της πόντισης του καλωδίου.

Το έργο υλοποιείται από την κοινοπραξία «Ελληνικά Καλώδια»-«Fulgor», η οποία είχε δώσει την καλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό, που περιελάμβανε έκπτωση αλλά και για πρώτη φορά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο είχε οριστεί από τους αναδόχους.

«Είμαστε ευτυχείς που φέραμε την καινοτομία του κλάδου των υποβρύχιων καλωδίων στην Ελλάδα», επισήμανε ο Αλέξης Αλεξίου, γενικός διευθυντής της εταιρείας «Ελληνικά Καλώδια».

Σημείωσε ότι είναι ένα εγχείρημα διεθνούς εμβέλειας και πρόσθεσε ότι το πρώτο καλώδιο υπερυψηλής τάσης 400 kV σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια, στοιχείο που εντάσσει τη χώρα μας στο διεθνές κλαμπ των λίγων εταιρειών οι οποίες μπορούν να αναλάβουν έργα αυτής της κατηγορίας.

Τα οφέλη για το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα μεγιστοποιηθούν με τη δημιουργία του «Διαδρόμου Β», με τον οποίο θα καλυφθεί η γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 kV στον άξονα Μεγαλόπολης, Κορίνθου και Αττικής.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο και της Γραμμής Μεταφοράς για το τμήμα Μεγαλόπολη-Κόρινθος, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021, ενώ το σκέλος Κόρινθος-Αττική προγραμματίζεται να παραδοθεί μέσα στο 2024.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διακοπές στην Κρήτη, αλλά όμως στο ρεύμα
Η κυβέρνηση υποδέχτηκε με παράτες το υποβρύχιο καλώδιο διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης και την επόμενη μέρα το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι εν μέσω τουριστικής αιχμής με θερμοκρασίες 40 βαθμούς Κελσίου.
Διακοπές στην Κρήτη, αλλά όμως στο ρεύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μη γίνει ο Υμηττός μια απέραντη γεννήτρια
O Υμηττός εκπέμπει SOS και δεν είναι η πρώτη φορά. Πρόσφατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Υμηττό προβλέπει την κατασκευή ημι-υπογειοποιημένου Κέντρου Υψηλής Τάσης, παρά αντίθετη απόφαση του ΣτΕ.
Να μη γίνει ο Υμηττός μια απέραντη γεννήτρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκατάσταση ζημιών στα δίκτυα της ΔΕΗ σε Ανδρο και Τήνο
Εντός της ημέρας και... καιρού επιτρέποντος, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ θα ξεκινήσουν τον εντοπισμό και την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα υψηλής τάσης που τροφοδοτούν την Ανδρο και την Τήνο.
Αποκατάσταση ζημιών στα δίκτυα της ΔΕΗ σε Ανδρο και Τήνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Συγγνώμη» στους κατοίκους Υδρας για το μπλακ άουτ
Λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στην Υδρα, μετά το μπλακ άουτ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Ενα μέρος του νησιού είχε ηλεκτρικό ρεύμα από τις 11 π.μ. και...
«Συγγνώμη» στους κατοίκους Υδρας για το μπλακ άουτ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεσημεριάτικο αλαλούμ
Σε βλάβη μετασχηματιστή στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης οφείλεται το χθεσινό μπλακ άουτ στο δίκτυο διανομής της ΔΕΗ, που έπληξε πολλές περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου...
Μεσημεριάτικο αλαλούμ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
7.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Πάνω από 7.500 νοικοκυριά στην Ανατολική Αττική εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τις βλάβες στους πυλώνες που...
7.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας