• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.8°C / 34.5°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 30.0°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 26.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  1 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.6°C / 32.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.3°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.1°C / 30.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 28.7°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.5°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 24.5°C / 33.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 33.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 34.7°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 29.4°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 30.1°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  29%
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδια για λιμάνι-τέρας στη Ραφήνα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την έντονη αντίδραση κατοίκων της Ραφήνας προκαλούν τα σχέδια για τη γιγάντωση του λιμανιού της παραλιακής πόλης, όχι μόνο γιατί δεν έχουν ενημερωθεί για όσα σχεδιάζονται, αλλά και γιατί μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, μόλις δύο μέρες πριν από την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει αύριο προκειμένου να εγκρίνει το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και τη Μελέτη Διαχείρισης (masterplan)» του λιμανιού.

Οπως προβλέπεται στη μελέτη, για το λιμάνι Ραφήνας χωροθετούνται τέσσερις βασικές χρήσεις, με τέσσερα αντίστοιχα Λιμενικά Τμήματα (Λ.Τ.): το Λ.Τ. Ακτοπλοΐας, που θα περιλαμβάνει το Λ.Τ. των συμβατικών πλοίων και το Λ.Τ. ταχύπλοων πλοίων, και τα Λ.Τ. μικρών σκαφών, αλιευτικού καταφυγίου και υδατοδρομίου.

Οπως περιγράφεται, έπειτα από τα απαραίτητα έργα που θα γίνουν προκειμένου να επεκταθεί ο μόλος του λιμανιού της Ραφήνας, θα υπάρχει η δυνατότητα να προσδένουν σε αυτό 15 πλοία, ενώ το «όραμα» για το μέλλον του ξεπερνά όλες τις προσδοκίες:

«Ο λιμένας της Ραφήνας είναι (…) ο δεύτερος μεγαλύτερος σε επιβατική κίνηση μεταξύ των 16 ελληνικών λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος (…) και συμμετέχει ουσιαστικά στο ευρύτερο σύστημα λιμένων της Αττικής, με προοπτική τα επόμενα χρόνια να γίνει το πρώτο σε επιβατική κίνηση στην Αττική», αναφέρεται.

Βέβαια, για τη δημιουργία ενός τέτοιου γιγαντιαίου λιμανιού θα είναι απαραίτητη και η οικοδόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν τερματικούς σταθμούς, διώροφους και τριώροφους χώρους στάθμευσης, χώρους αναμονής Ι.Χ., φορτηγών και δικύκλων, συνεδριακό κέντρο 300 ατόμων, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης σκαφών, κτίρια διοίκησης, καφέ-εστιατόρια και καταστήματα.

Για όλους αυτούς τους τσιμεντένιους όγκους που πρόκειται να κατασκευαστούν απαιτείται συνολικά επιφάνεια 25.400 τ.μ. Οπως γίνεται κατανοητό, όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Ραφήνας θα καταληφθεί από λιμενικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα την αποκοπή μιας παραδοσιακά παραθαλάσσιας πόλης από τη θάλασσα!

«Η περιβαλλοντική επιβάρυνση (ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση) από τον ταυτόχρονο ελλιμενισμό 15 πλοίων, 5 υδροπλάνων και τη διέλευση εκατοντάδων χιλιάδων Ι.Χ.-φορτηγών-δικύκλων, μαζί με τη διαρκώς αυξανόμενη επιβάρυνση από τις συνεχόμενες αεροπορικές πτήσεις πάνω από τη Ραφήνα, θα είναι αφόρητη.

Ηδη σήμερα η κατάσταση είναι αφόρητη με τα μισά πλοία από αυτά, τα μισά Ι.Χ.-φορτηγά και χωρίς υδροπλάνα», επισημαίνει η «Πρωτοβουλία Κατοίκων για ένα λιμάνι που θα συμβιώνει αρμονικά με την πόλη».

«Αξιοποίηση» ακτών

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μπαίνουν στη ρουλέτα της «αξιοποίησης» και όλες οι παραλίες της Ραφήνας. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην εισήγηση της περιφέρειας, θα συνταχθεί «ακόμα ένα σχέδιο με όρους δόμησης-χρήσης γης, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την επιφάνεια της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ραφήνας, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραλιών, Κόκκινο, Μπλε, Πράσινο Λιμανάκι, Κεντρική Πλαζ Ραφήνας, παραλία Πανόραμα και Μαρίκες».

Επιπλέον, για την εξυπηρέτηση ενός γιγαντιαίου λιμανιού θα θυσιαστούν ολόκληρες περιοχές, όπως η Διασταύρωση της Ραφήνας, όπου προβλέπεται η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου που θα χωρίσει την πόλη σε τουλάχιστον δύο κομμάτια ξεκομμένα μεταξύ τους, απειλώντας να καταστρέψει οικονομικά την τοπική αγορά και να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και τον θόρυβο από τη συνεχόμενη διέλευση βαρέων και μη οχημάτων.

Στην κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου έχει αντιταχθεί και το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεδρίασή του στις 19/4/2019.

Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι η κατασκευή του, εκτός από σημαντική οπτική όχληση, θα προκαλέσει «μόνιμες μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά της παρόδιας αστικής περιοχής (οικισμός Διασταύρωση), καθώς από τη μελέτη προβλέπονται υπερυψωμένη σιδηρά γέφυρα μήκους 122,5 μέτρων και υπερυψωμένοι τοίχοι από σκυρόδεμα, μήκους 180 μέτρων, με ύψος έως και 5 μέτρα». Αυτός ο κτιριακός όγκος θα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από τις παρακείμενες κατοικίες.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει προτείνει ως αποκλειστική λύση την υπογειοποίηση του κλάδου Ραφήνα-Αθήνα με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι στην εισήγηση της περιφέρειας προτείνεται η κατασκευή υπόγειου κλάδου μιας λωρίδας, που θα εξυπηρετεί την κίνηση λιμάνι Ραφήνας-Αθήνα, αλλά κι αυτό μεταγενέστερα, στη μακροπρόθεσμη «Φάση Β» του προβλεπόμενου έργου.

Μεγαλοεπενδυτές

«Εν όψει της πώλησης του λιμανιού σε μεγαλοεπενδυτές, όλα αυτά τα σχέδια μπορεί να γίνουν πολύ πιο αποτρόπαια. Η εμπειρία από την πώληση του Πειραιά είναι ότι η Cosco παραβιάζει συνεχώς τους όρους του masterplan και των οποιωνδήποτε όρων χρήσης στους οποίους υποτίθεται έχει συμφωνήσει.

»Για να υλοποιηθούν όλα αυτά που προγραμματίζονται στην περιοχή, μαζί με όλα τα άλλα που παράλληλα σχεδιάζονται, όπως εγκιβωτισμός του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, διάνοιξη οδού Φλέμινγκ, θα μετατρέψουν περίπου για μια 10ετία την ευρύτερη περιοχή σε ένα απέραντο εργοτάξιο», επισημαίνει η «Πρωτοβουλία Κατοίκων για ένα λιμάνι που θα συμβιώνει αρμονικά με την πόλη».

Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «είναι απαράδεκτο τέτοιοι σχεδιασμοί που αλλάζουν τη συνολική φυσιογνωμία μιας πόλης να γίνονται πίσω από τις πλάτες των κατοίκων της, χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και να προχωρούν σχέδια επέκτασης του λιμανιού προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων χωρίς τη γνώμη των πολιτών».

Καλεί τον δήμο να ζητήσει ακύρωση της συζήτησης των θεμάτων αυτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι να γνωμοδοτήσει η τοπική κοινωνία και καλεί τους κατοίκους της Ραφήνας να παραστούν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αύριο στις 3 μ.μ. (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Χολαργός, σταθμός μετρό Εθνική Αμυνα).

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου ζητά την αναβολή της συζήτησης για τον ανισόπεδο κόμβο στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο.


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε 93 λιμενικές αρχές της χώρας θα τοποθετηθούν συσκευές ΑIS
Με κύριο σκοπό τη διευκόλυνση του έργου του Λιμενικού Σώματος, το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια συσκευών Αυτόματου Συστήματος Προσδιορισμού Ταυτότητας Πλοίων (ΑΙS), οι...
Σε 93 λιμενικές αρχές της χώρας θα τοποθετηθούν συσκευές ΑIS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσκρουση ταχύπλοου στο λιμάνι της Ραφήνας, ασφαλείς οι επιβάτες
Σε λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Ραφήνας προσέκρουσε το πρωί το επιβατηγό ταχύπλοο καταμαράν CΑΤ 4, στο οποίο επέβαιναν 215 επιβάτες. Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, μετεπιβάστηκαν και θα...
Πρόσκρουση ταχύπλοου στο λιμάνι της Ραφήνας, ασφαλείς οι επιβάτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απίστευτη ταλαιπωρία
Eγκλωβισμένοι μέσα στο «Βιτσέντζος Κορνάρος», λίγα μόλις μέτρα από το λιμάνι Φρυ της Κάσου, βρίσκονταν μέχρι χθες οι 227 επιβάτες και τα 55 μέλη του πληρώματος, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στο...
Απίστευτη ταλαιπωρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα βλάβη στο φέριμποτ «Μυτιλήνη»
Νέα προβλήματα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών του ΒΑ Αγαίου, καθώς το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο της ΝΕΛ, το 42 ετών «Μυτιλήνη», που εξυπηρετούσε τη γραμμή Πειραιάς-Εύδηλος-Καρλόβασι-Βαθύ,...
Νέα βλάβη στο φέριμποτ «Μυτιλήνη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του Flying Cat 3
Δεν ολοκλήρωσε το ταξίδι που ξεκίνησε στις 07.45 από το λιμάνι της Ραφήνας, καθώς παρουσίασε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Στενού Καφηρέα κι επέστρεψε στην Αττική.
Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του Flying Cat 3
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσκρουση επιβατηγού πλοίου στο λιμάνι του Άγιου Κήρυκου
Στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία προσέκρουσε το απόγευμα της Πέμπτης το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Mykonos» που εκτελούσε δρομολόγιο Καβάλα – Μύρινα – Μυτιλήνη – Οινούσσες –...
Πρόσκρουση επιβατηγού πλοίου στο λιμάνι του Άγιου Κήρυκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας