• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.9°C / 35.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 35.5°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 33.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 29.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  1 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.4°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  49%
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλείνει μία «τρύπα» και ανοίγει δεκατέσσερις

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση βάζει το «Αρτεμις» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Ακόμα και ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., Φίλιππος Φόρτωμας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν στον πιο τουριστικό νομό της χώρας.

Μετά το πρωτοφανές χάος που δημιουργήθηκε στη Σαμοθράκη λόγω του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άλλο μέτωπο διαμαρτυριών, αυτή τη φορά στις Κυκλάδες.

Η δρομολόγηση του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Αρτεμις» της «Hellenic Seaways» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη από σήμερα Δευτέρα προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και τοπικών παραγόντων των Κυκλάδων, καθώς το πλοίο εκτελούσε ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Είχε προηγηθεί για μερικές ημέρες η αποδρομολόγηση από τις Κυκλάδες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Andros Jet» προκειμένου να συνδράμει και αυτό στο πρόβλημα της Σαμοθράκης. Χθες πραγματοποίησε τα τελευταία του δρομολόγια στη Σαμοθράκη.

Ακόμα και ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Φίλιππος Φόρτωμας κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν μετά την αποδρομολόγηση του «Αρτεμις» από την περιοχή.

Επίσης αναφορά στη Βουλή με τις επιστολές διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Δήμου Σίφνου και του επάρχου Πάρου κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ενώ παρέμβαση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και ο δήμαρχος Σύρου.

Ολοι υποστηρίζουν ότι δημιουργείται πρόβλημα στη σύνδεση 14 νησιών των Κυκλάδων που εξυπηρετούνται από αυτό το πλοίο (Σύρος, Κύθνος, Κέα, Σίφνος, Σέριφος, Πάρος, Νάξος, Κίμωλος, Ανδρος, Τήνος, Φολέγανδρος, Ιος, Σίκινος, Ανάφη) μέσα στην τουριστική περίοδο και εάν σταματήσουν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, διακόπτεται εντελώς η δυνατότητα σύνδεσης νησιών όπως η Κέα και η Κύθνος με τη Σύρο, ενώ και σε περιπτώσεις όπως της Πάρου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής προς τη Σύρο.

Στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Φίλιππος Φόρτωμας στην ερώτησή του διευκρινίζει φυσικά ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το έκτακτο πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αναζητώντας τη βέλτιστη δυνατή λύση, ωστόσο επισημαίνει ότι η περιστασιακή εξυπηρέτηση της γραμμής Σαμοθράκη–Αλεξανδρούπολη με πλοία των επιδοτούμενων ενδοκυκλαδικών γραμμών διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του προγράμματος εσωτερικών δρομολογίων στον τουριστικότερο νομό της χώρας, τις Κυκλάδες.

«Η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η αποδρομολόγηση πλοίων –έστω και προσωρινά– από τις Κυκλάδες δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης και μεταφοράς εμπορευμάτων» αναφέρει και προσθέτει πως «περιορίζεται η διασύνδεση των νησιών με την πρωτεύουσα του νομού, τη Σύρο, ενώ σχεδόν αποκόπτεται η σύνδεση της μεγάλης πλειοψηφίας του νησιωτικού μας συμπλέγματος με τις Δυτικές Κυκλάδες».

Τέλος, ερωτά τον υπουργό Ναυτιλίας σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού και η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών χωρίς να περικοπούν δρομολόγια της ενδοκυκλαδικής γραμμής.

Από την πλευρά του ο Νίκος Συρμαλένιος στην αναφορά του στη Βουλή επισημαίνει και αυτός τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για τα 14 νησιά και αναφέρει επιπλέον ότι η απουσία του πλοίου από τη γραμμή θα δημιουργήσει πρόβλημα στα νησιά που συμμετέχουν στο 13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που γίνεται στη Σίφνο 5-7 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μετάβασης-επιστροφής.

Παρέμβαση αντιπεριφερειάρχη

Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης στη δική του επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας διευκρινίζει ότι κατανοούν τις δυσκολίες που ανέκυψαν στη Σαμοθράκη, δεν κατανοούν όμως την απόφαση με την αποδρομολόγηση του «Αρτεμις», η οποία επιλύει μεν το πρόβλημα της Σαμοθράκης αλλά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε πολλά νησιά των Κυκλάδων.

Προσθέτει επίσης ότι από την ώρα που έγινε γνωστό ότι το «Αρτεμις» φεύγει για Σαμοθράκη έχει γίνει αποδέκτης πληθώρας παραπόνων και διαμαρτυριών από θεσμικούς και οικονομικούς εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν στον υπουργό Ναυτιλίας οι νόμιμοι διαχειριστές της εταιρείας «SAOS Ferries», τους οποίους έχει καλέσει σε ακρόαση προκειμένου να του εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη με τα τρία πλοία της εταιρείας (SAOS II, SAONISOS, ΖΕΦΥΡΟΣ) τα οποία παρουσίασαν βλάβες μέσα σε λίγες μέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την πληρώνουν οι Κυκλάδες για τη Σαμοθράκη
Να κινήσουν τις διαδικασίες οριστικής λύσης για την ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη ζητεί από την κυβέρνηση και τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός.
Την πληρώνουν οι Κυκλάδες για τη Σαμοθράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τρία στα τρία» για τη Saos Ferries
Τρίτωσε το κακό για την ακτοπλοϊκή εταιρεία Saos Ferries, αφού μετά τις βλάβες που σημειώθηκαν στα δύο επιβατηγά-οχηματαγωγά της πλοία χθες βλάβη σημειώθηκε και στο τρίτο πλοίο, το επιβατηγό «Ζέφυρος».
«Τρία στα τρία» για τη Saos Ferries
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στις Κυκλάδες για τη δρομολόγηση του «Άρτεμις» στη Σαμοθράκη
Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις Κυκλάδες η απόφαση να δρομολογηθεί στη Σαμοθράκη το πλοίο «Άρτεμις», που μέχρι σήμερα κάνει ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, εξυπηρετώντας τα νησιά του αρχιπελάγους.
Διαμαρτυρία στις Κυκλάδες για τη δρομολόγηση του «Άρτεμις» στη Σαμοθράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφτά μέρες χωρίς πλοίο η γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη
Πολύ κοντά στην αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς το νησί από την περασμένη Παρασκευή έχει μείνει χωρίς πλοίο, μετά τη βλάβη...
Εφτά μέρες χωρίς πλοίο η γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βουλιάζουν» την ΑΕΝ Σύρου
Καθηγητές και σπουδαστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εύρυθμη λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ● Επιστολή του αναπληρωτή διευθυντή της Σχολής στον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη ● Στη...
«Βουλιάζουν» την ΑΕΝ Σύρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκπτωτη κηρύχθηκε η εταιρεία που εξυπηρετούσε τη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη
Η απόφαση δημοσιεύεται στο «Διαύγεια» με χθεσινή ημερομηνία και υπογράφεται από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Έκπτωτη κηρύχθηκε η εταιρεία που εξυπηρετούσε τη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας