Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σκοτώνουν» τα ιπποειδή και πριν γεράσουν

Αλογο αμαξά το οποίο κατασχέθηκε το 2018 με εισαγγελική εντολή αφού λόγω κακοποίησης είχε πέσει κάτω και δεν μπορούσε να σηκωθεί. Σήμερα χαίρει άκρας υγείας και βρέθηκε σπίτι υιοθεσίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σκοτώνουν» τα ιπποειδή και πριν γεράσουν

  • A-
  • A+
Η Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος του συλλόγου «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» που έχει στόχο την ευζωία των ιπποειδών, μιλάει για τη βάναυση μεταχείριση που υφίστανται αυτά τα ζώα στη χώρα μας, την έλλειψη κρατικής μέριμνας, τα κενά στη νομοθεσία και τους νόμους που δεν τηρούνται...

Εχει συνδέσει τη ζωή της με τα ιπποειδή. Η αγάπη της ξεκίνησε από τότε που μικρή έκανε αθλητική ιππασία. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με συλλόγους που έκαναν θεραπευτική ιππασία σε παιδιά και αργότερα ήταν εθελόντρια σε έναν σύλλογο με σκοπό να δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να εξασφαλίζεται ένας βιώσιμος βίος για τα ιπποειδή που υφίστανται σκληρή και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση στη χώρα μας.

Το 2015, μαζί με άλλους ανθρώπους που ασχολούνταν με τη διάσωση ιπποειδών, δημιούργησαν τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», «μέσα από την τεράστια ανάγκη όχι μόνο να σωθούν ζώα που βασανίζονται, αλλά να ενισχυθεί η νομοθεσία ώστε να σταματήσει η κακοποίηση ιπποειδών στη χώρα μας και να εφαρμοστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Και, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις υποσχέσεις, ακόμη δεν υπάρχει καμία καταγραφή και σήμανση για αυτή την κατηγορία ζώων, κανείς δεν ασχολείται, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε ούτε τι γίνεται με τα «ανεπιθύμητα» και πώς πεθαίνουν, αλλά να μην υπάρχει και κανένας φραγμός στην εξαντλητική μεταχείρισή τους...».

Μιλάμε με την πρόεδρο του συλλόγου «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» Ρόζα Ρούσσου, που επιμένει ότι «χωρίς νομοθεσία και ελεγκτικούς μηχανισμούς, το να σώζεις μονάχα δεν θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τα ιπποειδή», λόγος για τον οποίο ανάμεσα στις δράσεις τους ήταν και η τηλεοπτική εκστρατεία «Μη σιωπάς στην κακοποίησή τους, γίνε εσύ η φωνή τους», σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα ιπποειδή στην Ελλάδα.

● Με τι ακριβώς ασχολείται ο σύλλογός σας;

Ερευνούμε περιπτώσεις καταγγελιών, οργανώνουμε ένα αρχείο με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει τη βάναυση μεταχείριση των ιπποειδών στη χώρα μας με σκοπό να αναγκάσουμε τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία προστασίας τους. Και, πέρα από την κάθε είδους πίεση προς τις αρμόδιες αρχές, βρισκόμαστε ως μάρτυρες στα δικαστήρια όταν εκδικάζονται σχετικές υποθέσεις.

Επιπλέον, έχουμε κάνει μια πολύ καλή χαρτογράφηση όχι μόνο των περιοχών όπου υπάρχει ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή με σκοπό την πώληση και το αδήλωτο κέρδος, αλλά και αυτών όπου όλως περιέργως εξαφανίζονται τα ιπποειδή.

● Ποια οφείλει να είναι η κρατική μέριμνα για τα ιπποειδή;

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει εφαρμόσει από το 2008 καμία κοινοτική νομοθεσία που να αφορά την καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες να διατηρεί κάποιος ιπποειδή, με μια απλή εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ να ονομάζεται εκτροφέας, να τα πουλάει, να τα ανταλλάσσει με όπλα και air condition σε σελίδες πώλησης όπου με μεγάλη μας έκπληξη έχουμε δει να πωλούνται και σκυλιά, κάτι που απαγορεύεται.

Γι’ αυτό στις 17 Απριλίου καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική καταγγελία κατά του ΥΠΑΑΤ και θα ακολουθήσουν και άλλες αναφορές για τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας στη χώρα μας από όλες τις ελεγκτικές αρχές.

● Δηλαδή δεν υπάρχει καμία προστασία ή νόμος που να εφαρμόζεται για αυτά;

Οι μόνοι νόμοι που τηρούνται, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, είναι αυτοί που αφορούν την ευζωία όλων των ζώων. Από εκεί και πέρα, έχει αυθαίρετα καθιερωθεί να μην ισχύουν για τις κατηγορίες των ιπποειδών. Με αυτόν τον τρόπο τα ιπποειδή ονομάζονται και θεωρούνται ζώα παραγωγής και αν κάποιος θελήσει στον χώρο του να διατηρήσει ένα ιπποειδές, για να είναι νόμιμος πρέπει να εκδώσει άδεια για κτηνοτροφική εγκατάσταση. Τι ακριβώς παράγουν δεν το ξέρει κανείς... Προφανώς με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και το εμπόριο.

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής ιπποειδών δεν υπάρχει, ούτε αναγνώριση ιπποειδών - ποιο είναι, πώς ζει, ποιος το φροντίζει, πού πέθανε, πώς πέθανε. Δεν έχουν ούτε βιβλιάρια υγείας, παρά μόνο τα αθλητικά ή όσα οι ιδιοκτήτες τους ενδιαφέρονται να έχουν ένα διαβατήριο.

● Ποιες είναι οι σωστές συνθήκες διαβίωσης των ιπποειδών;

Θα σας απαντήσουμε με το ποιες δεν είναι οι σωστές συνθήκες διαβίωσης: ΔΕΝ είναι να είναι μόνιμα δεμένα σε χωράφια χωρίς νερό, πρόσβαση σε ίσκιο και φαγητό. Δεν είναι το παστούρωμα, ούτε η παράνομη μεταφορά τους δεμένα πίσω από μηχανάκια και καρότσες αγροτικών.

Δεν είναι να δένονται με λουκέτο στο πόδι, ούτε να μετατρέπονται όλοι σε κτηνίατρο όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας για να μην κάνουν έξοδα. Δεν είναι να τους φοράνε κουβερτάκι δήθεν για τα κουνούπια ενώ στην πραγματικότητα κρύβουν τις πληγές τους, ούτε να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες κουβαλώντας σε παραλίες πλατφόρμες με επιβάτες και αποσκευές...

● Τι παρατηρείτε σχετικά με την εκμετάλλευσή τους στα νησιά και στην επαρχία;

Ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει και στις πόλεις. Αν περπατήσετε σε περιοχές της Περιφέρειας της Αττικής, και όχι μόνο, θα δείτε δεκάδες ιπποειδή αιχμάλωτα κέρδους και κακοποίησης. Υπάρχουν ακόμα και όμιλοι με άδεια ή χωρίς που δεν θα έπρεπε να λειτουργούν.

Οταν ένας επαγγελματίας παίρνει άδεια από τον δήμο να χρησιμοποιεί ιπποειδές για εργασία, το μόνο που είναι υποχρεωμένος να υπογράψει είναι πως «είναι υπεύθυνος για την ευζωία του». Οταν το ζώο δεν είναι καταχωρισμένο, κανένας δεν θα μάθει το τέλος του μόλις αχρηστευθεί. Οχι μόνο στα νησιά, αλλά δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα τα ιπποειδή είναι ζώα ενός κατώτερου Θεού για ανθρώπους και αρμόδιους.

● Τι συμβαίνει με τα άλογα ιπποδρόμου;

Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την καταγραφή τους αφού φύγουν από την ενεργό δράση. Είναι πολύ εύκολο να αγοράσεις ένα με ελάχιστα χρήματα και στη συνέχεια να το πουλήσεις πολύ πιο ακριβά. Πέρσι τον Μάιο εντοπίσαμε ένα άλογο τριών χρόνων να σαπίζει σε αποθήκη - προφανώς κάποιο πρόβλημα υγείας εμπόδιζε την πώλησή του. Και δεν είχαμε βοήθεια από καμία αρμόδια αρχή για την ευζωία του μετά την απομάκρυνσή του από τον ιππόδρομο.

Αντιθέτως, επειδή «ενοχλήσαμε», με έγγραφα και ερωτήσεις, είμαστε στη μαύρη λίστα στερούμενοι χορηγίες.

● Πόσα ζώα έχετε υπό την προστασία σας αυτή τη στιγμή;

Σε χώρους φιλοξενίας με αμοιβή έχουμε 5 ιπποειδή. Σιτίζουμε ένα ακόμη στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για ενοικίαση χώρου στην Αττική και εξετάζουμε την πιθανότητα να βρούμε χώρο για την αποκατάστασή τους σε κάποιο άλλο σημείο στην Ελλάδα. Αν κάποιο δοθεί για υιοθεσία, ένα νέο περιστατικό θα έρθει στη θέση του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο περιστατικά που δεν μπορούμε να τα αναλάβουμε λόγω έλλειψης χώρου.

Στόχος μας είναι όλα τα ιπποειδή να βρουν τον δικό τους χώρο και ανθρώπους που θα τα φροντίζουν. Βέβαια, όταν ένα ιπποειδές έχει υποστεί άγρια κακοποίηση, δεν είναι εύκολο να εμπιστευθεί κάποιον και είναι δύσκολο να υιοθετηθεί από κάποιον που δεν έχει τις βασικές γνώσεις και εμπειρία.

Δυστυχώς δεν λείπουν και οι επιστροφές από υιοθεσία και ήδη μετρούμε τέσσερις στις 18 αναδοχές που έχουν γίνει. Ούτε τα ιπποειδή γλιτώνουν από την ανευθυνότητα και ασυνειδησία των ανθρώπων, ακόμη κι αυτών που θέλουν να βοηθήσουν...

Ιστορία

Η συνομιλήτριά μας γνωρίζει κάθε ιστορία πίσω από τις φωτογραφίες των αλόγων που μας δείχνει, είτε κατάφεραν να τα σώσουν είτε όχι. Ποια ιστορία ξεχωρίζει;

«Είναι η ιστορία του δυστυχισμένου ζώου με κατεβασμένο το κεφάλι, παραδομένο στη μοίρα που του έχουν επιφυλάξει και αδύναμο να αντιδράσει. Αν γνώριζαν τη δύναμή τους δεν θα μας άφηναν να τα πλησιάσουμε. Δυστυχώς, μας εμπιστεύτηκαν και υποφέρουν.

Είναι η ιστορία του Οδυσσέα που γέρος πια κατάφερε να περάσει λίγους μήνες ευτυχίας κοντά μας πριν φύγει για πάντα, είναι η Σάντι που βρέθηκε κοκαλιασμένη, δεμένη σε χωράφι, ανήμπορη να περπατήσει, και μόλις συνήλθε αποφάσισε να εμπιστευθεί έναν μόνο άνθρωπο.

Είναι ο Αμαντέους που βρέθηκε να πεθαίνει χωρίς νερό και φαγητό, αγοράστηκε για επίδειξη και μετά αφέθηκε στην τύχη του με συρματοδεμένα πόδια γεμάτα αποστήματα... Είναι το φοβισμένο βλέμμα του Καρλίτο, που έμεινε από πολύ νωρίς χωρίς τη μάνα του, την οποία εντοπίσαμε σε αγγελία πώλησης κοκαλιασμένη. Είναι όλες αυτές οι ιστορίες από ζώα που τα δένουν μπροστά σε λαμαρίνες χωρίς νερό για μέρες, να λιώνουν από τον ήλιο και να παραδίνονται για "να μάθει να σέβεται το αφεντικό του", όπως λένε οι έμποροι στην πιάτσα».

Δράσεις

● Τι άλλο κάνετε για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ιπποειδών;

Με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ιπποειδών, ο σύλλογος έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που να ορίζει τους κανόνες ευζωίας για όλα τα ιπποειδή ανεξαρτήτως κατηγορίας τους. Πρόσφατα ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Ιπποειδών στο ΑΠΘ Νίκος Διακάκης συνέταξε έναν Κώδικα Ευζωίας Ιπποειδών, που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας στην ενότητα «τα Νέα μας».

Συνημμένα στον κώδικα παρατίθενται σελίδες από το βιβλίο ΙΠΠΟΤΡΟΦΙΑ, του καθηγητή Κτηνιατρικής ΑΠΘ Γεώργιου Αρσένου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τζιόλα και αφορούν τον δείκτη θρεπτικής κατάστασης των ιπποειδών. Ωστόσο ο επιστημονικός κώδικας ευζωίας θα πρέπει να πάρει τη μορφή νομοθετήματος και όχι μιας απλής εγκυκλίου, όπως η περσινή του ΥΠΑΑΤ που απλά περιέγραφε τις ιδανικές συνθήκες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων. Να φανταστείτε, βρισκόμαστε στο 2019 και οι νόμοι που αναφέρονται στα ιπποειδή εργασίας είναι του 1917 και 1932.

Βοήθεια

● Από πού αντλείτε πόρους για τις δράσεις σας;

Δεν είμαστε τίποτα βαθύπλουτοι τύποι για να μπορούμε να συντηρούμε τα ζώα που προστατεύουμε... Και δεν έχουμε καμία κρατική ή εταιρική επιχορήγηση. Μέχρι σήμερα τα κεφάλαια τα αντλούμε από τη μισθοδοσία των δύο βασικών εθελοντριών μας και τη στήριξη ιδιωτών οι οποίοι κατά καιρούς μάς έδωσαν κυριολεκτικά το φιλί της ζωής. Αν και συμμετέχουμε σε μπαζάρ, έχουμε ελάχιστα είδη προς πώληση. Πρόσφατα η δημιουργός Ιωάννα Ελευθερίου μάς χάρισε όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις ενός κοσμήματος #εναγαιδουρακιγιακαλοσκοπο και αυτό μας βοήθησε πολύ.

Δεχόμαστε προσφορές, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, είτε αγοράζοντας απευθείας για εμάς σανοβρώμη, φάρμακα κ.λπ. είτε με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό μας ALPHA BANK: 970002002003966 IBAN: GR3101409700970002002003966.

📍 Περισσότερες πληροφορίες

www.ippothesis.gr, email: [email protected]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
Στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι, έσπασαν τα τηλέφωνα για τις καταγγελίες της ενδοοικογενειακής βίας και, για πρώτη φορά, ήρθε στο φως μία ακόμη διάστασή της, η κακοποίηση παιδιών.
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση ακτιβιστών για τις παραστάσεις με δελφίνια
Η παράταξη «Οικολογική Συμμαχία» ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου και των επιβαλλόμενων κυρώσεων για τις βεβαιωμένες παραβάσεις της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».
Παρέμβαση ακτιβιστών για τις παραστάσεις με δελφίνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
Την καθολική απαγόρευση των βάρβαρων εθίμων και θρησκευτικών τελετών που περιλαμβάνουν βασανισμό ζώων ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή τις θρησκευτικές τελετές στο νησί της...
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια-«ταξί» της Σαντορίνης
Σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, που διοργανώνεται από την οργάνωση Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA) – τη μεγαλύτερη στον κόσμο οργάνωση για τα...
Παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια-«ταξί» της Σαντορίνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα
Θα περίμενε κανείς ότι, μετά τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές εικόνες από τα δύο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης, που είδαν το φως της δημοσιότητας και από την «Εφ.Συν.», θα δινόταν ένα τέλος με την εφαρμογή...
Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λουκέτο στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων
Με τραγική καθυστέρηση αναστάλθηκε τελικά η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων στην περιοχή Μετόχι της Αίγινας (ΕΚΠΑΖ), η οποία ίσχυε από το 2003, έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή...
Λουκέτο στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας