Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα «βουβάλια» της Fraport
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΦΣΥΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «βουβάλια» της Fraport

  • A-
  • A+

Ο ...αυλός του «βουβαλιού» τρυπάει αεροπλάνο! Πέντε υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα τύπου Rosenbauer - ARFF Buffalo που διαθέτουν κίνηση και στους έξι τροχούς και με τα οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων παρουσίασε χθες η Fraport στη Θεσσαλονίκη.

Οπως τόνισαν υπεύθυνοι της γερμανικών συμφερόντων εταιρείας, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σε πυροσβεστικό υπάρχει ένας νέος «αυλός», ικανός να τρυπήσει την άτρακτο του αεροσκάφους και όχι μόνο!

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου θα μείνει ένα από τα πέντε αυτά ειδικά πυροσβεστικά οχήματα, επέλεξε η Fraport για να παρουσιάσει την «αναβάθμιση υπηρεσιών με προτεραιότητα την ασφάλεια επιβατών», όπως ανακοίνωσε.

Μετά, λοιπόν, τα 10 πυροσβεστικά οχήματα που αγόρασε το 2018, προχώρησε στην περαιτέρω ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου της με την αγορά πέντε νέων ειδικών οχημάτων τύπου Buffalo 7000/860/250.

Πέρα από την κύρια επιχειρησιακή αποστολή τους, που είναι η πυρόσβεση και διάσωση σε περίπτωση αεροπορικού συμβάντος, τα πυροσβεστικά αυτά οχήματα φέρονται κατάλληλα εξοπλισμένα για αντιμετώπιση πυρκαγιών στα κτίρια των αερολιμένων αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων περιστατικών, όπως πλημμύρες, καθώς διαθέτουν και εξοπλισμό άντλησης.

Στην καμπίνα βρίσκεται όλος ο απαραίτητος ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, όπως αναπνευστικές συσκευές, ατομικοί φακοί αντιεκρηκτικού τύπου, ακόμη και φορητή θερμική κάμερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΦΣΥΝ

Τα νέα πυροσβεστικά διαθέτουν κινητήρα τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας υψηλών επιδόσεων με δεξαμενές 7.000 λίτρων νερού, 860 λίτρων αφρού, 250 κιλών σκόνης, με διπλή καμπίνα επιβατών και δυνατότητα μεταφοράς πέντε πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Fraport, εντός της καμπίνας βρίσκεται όλος ο απαραίτητος ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, όπως αναπνευστικές συσκευές, ατομικοί φακοί αντιεκρηκτικού τύπου, ακόμη και φορητή θερμική κάμερα. Επίσης, από την καμπίνα πραγματοποιείται ο χειρισμός των κανονιών ύδατος τα οποία χρησιμοποιούνται για την αρχική και κύρια καταστολή τυχόν πυρκαγιάς εξωτερικά του αεροσκάφους.

Τα οχήματα είναι εφοδιασμένα με σύστημα LCS με δύο οθόνες αφής, μία εντός της καμπίνας επιβατών και μία στο πίσω μέρος, στον χώρο της αντλίας νερού. Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου όλων των συστημάτων του πυροσβεστικού οχήματος ηλεκτρονικά.

Οι παροχές αντλίας και κανονιών μπορούν να αδειάσουν τα κατασβεστικά υλικά μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα και με την παράδοση του νέου πυροσβεστικού σταθμού που βρίσκεται υπό κατασκευή οι αντλίες θα επαναγεμίζουν στον ίδιο χρόνο (δηλαδή σε μόλις ένα λεπτό).

Τεχνολογίες ασφαλείας

Ο χειρισμός των δύο «κανονιών» νερού γίνεται ψηφιακά με joystick μέσα από την καμπίνα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΦΣΥΝ

Για πρώτη φορά σε πυροσβεστικό όχημα στην Ελλάδα υπάρχει ένας νέος «αυλός» ικανός να τρυπήσει την άτρακτο του αεροσκάφους, και όχι μόνο, και να εφαρμόσει κατασβεστικά υλικά εντός της καμπίνας των επιβατών.

Ο φωτισμός της σκηνής του συμβάντος επιτυγχάνεται με έναν υπερσύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας τηλεχειριζόμενο πύργο φωτισμού LED με περιστροφή 360°, ενώ υπάρχει ξεχωριστή παροχή αέρα για την τροφοδοσία του συστήματος πέδησης, έτσι ώστε το όχημα να είναι πάντα σε ετοιμότητα σε οποιοδήποτε περιβάλλον επιχειρεί.

Τα εν λόγω πυροσβεστικά έχουν ισχυρή επιτάχυνση (0-80 χλμ. σε 28’’) και τελική ταχύτητα 120 χλμ./ώρα με φορτίο 27 τόνων, ενώ μπορούν να κινηθούν με πλήρες φορτίο και μεγάλη ταχύτητα σε κάθε είδους ελιγμό, προκειμένου να φτάσουν εγκαίρως στον τόπο του ατυχήματος και έχουν τη δυνατότητα να διανύσουν απόσταση πάνω από 4 χιλιόμετρα σε λιγότερο από τρία λεπτά, που στην περίπτωση του αεροδρομίου «Μακεδονία» είναι η απόσταση από τον Πυροσβεστικό Σταθμό μέχρι το τέλος του αεροδιαδρόμου. Καθένα τους έχει κόστος 700.000 ευρώ.

Τα πέντε νέα ειδικά πυροσβεστικά οχήματα θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές ανάγκες στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κω, Ρόδου, Κέρκυρας και Ζακύνθου, ενώ θα υπηρετούνται από ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες τους οποίους θα «προετοιμάσει» η Fraport.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Αλεξάντερ Ζίνελ, δήλωσε υπερήφανος για τη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστεί η «εξαιρετική», όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία των τελευταίων δύο ετών και στο μέλλον.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σε βάρος τεσσάρων ατόμων-μελών ΜΚΟ που εμφανίζονταν σαν εθελοντές πυροσβέστες αλλά ξεκινούσαν πυρκαγιές σε ελληνικά δάση προκειμένου να ζητούν...
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η πυρκαγιά στη Ρόδο
Φωτιά που πέρασε κοντά στο χωριό Απολακκιά, στα νότια της Ρόδου, έκαψε μεγάλη δασική έκταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οι προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων απέδωσαν αποτελέσματα αφού τα τρία...
Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η πυρκαγιά στη Ρόδο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύσκολη νύχτα σε Ζάκυνθο και Λουτράκι
Μαίνεται η πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση στη Ζάκυνθο. Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο Λουτράκι.
Δύσκολη νύχτα σε Ζάκυνθο και Λουτράκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο εθελοντισμός σβήνει φωτιές
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Σάμο που εκδηλώθηκε στις 17.10 το του Σαββάτου στην περιοχή Μεσοκάμπου. Η φωτιά είχε ταχεία εξέλιξη εξαιτίας των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Ο εθελοντισμός σβήνει φωτιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πύρινα μέτωπα σε πολλά σημεία της χώρας
Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Καλάβρυτα, Βοιωτία και Λάρισα. Ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεσή τους, παρά τους δυνατούς ανέμους.
Πύρινα μέτωπα σε πολλά σημεία της χώρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε εξέλιξη οι φωτιές στην Κρήτη, σε ύφεση τα υπόλοιπα μέτωπα
Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιοχές Άγιος Βασίλειος Ρεθύμνης και Νέος Μύρτος Ιεράπετρας Κρήτης. Σε ύφεση η φωτιά στην Παλιά Περίθεια στην Κέρκυρα. Υπό μερικό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στη Σπάρτη.
Σε εξέλιξη οι φωτιές στην Κρήτη, σε ύφεση τα υπόλοιπα μέτωπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας