Αποφυλακίζονται στο 12μηνο, γιατί έχουν «αυξημένες οικογενειακές ανάγκες»... Ελεύθεροι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης αφήνονται, πριν παρέλθει το 18μηνο προσωρινής κράτησης, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται ότι πρωταγωνίστησαν στον θάνατο από βασανιστήρια του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι τον Μάρτιο του 2014.
Το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο, αποδεχόμενο την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, αποφάσισε να αντικαταστήσει την προσωρινή κράτησή τους με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας 3.000 ευρώ στον καθένα.
Χαρακτηριστικό είναι το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, που αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι η προσωρινή κράτηση των έξι κατηγορουμένων δεν έχει δικονομικό και ουσιαστικό έρεισμα, καθώς δεν έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες, για να διαφύγουν, ούτε είναι ύποπτοι φυγής, ούτε υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, ενώ έχουν γνωστή διαμονή στην ελληνική επικράτεια και είναι άπαντες οικογενειάρχες με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η αποφυλάκισή τους γίνεται, ενώ ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία της δίκης τους, αν και έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα από τον περασμένο Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, στις 22 Οκτωβρίου 2014, με το υπ' αριθμόν 189/2014 βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών παραπέμπει σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο 13 από τους 15 δεσμοφύλακες που είχαν αρχικά κατηγορηθεί, προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία.
Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου θα καθίσει και ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, που αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή, αλλά σήμερα εργάζεται στη γραμματεία της ίδιας φυλακής, όπου είχε τελεστεί το αδίκημα.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών τον περασμένο Οκτώβριο είχε απορρίψει το αντίστοιχο αίτημα των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων: «Με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, κρίνεται αιτιολογούμενα ότι, εάν αφεθούν ελεύθεροι, είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα», ανέφερε εκείνο το βούλευμα, με το οποίο οι δικαστές αποφάσισαν την παραμονή τους στη φυλακή ως ύποπτοι τέλεσης νέων αξιοποίνων πράξεων. Τώρα, πέντε μήνες μετά, το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο φαίνεται ότι προσεγγίζει την υπόθεση με άλλη οπτική...
Θυμίζουμε ότι ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι στις 25 Μαρτίου 2014 τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη και μετήχθη στις 27 Μαρτίου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του εκεί κι ενώ βρισκόταν στον χώρο αναμονής, από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας τον υπέβαλαν συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα ήταν, λίγες ώρες αργότερα, να επέλθει ο θάνατος του Ιλία Καρέλι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας