Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παράταση ζωής στον ΧΥΤΑ Φυλής και στο βάθος... ιδιώτες
EUROKINISSI/ΥΠΕΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράταση ζωής στον ΧΥΤΑ Φυλής και στο βάθος... ιδιώτες

  • A-
  • A+
Ο Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τον μοναδικό χώρο υποδοχής σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο και εκτός από την επέκταση των φαραωνικών του εγκαταστάσεων, προανήγγειλε τη λειτουργία υποδομών στο Γραμματικό, επαινώντας Ηπειρο και Δυτική Μακεδονία στις οποίες η διαχείριση πραγματοποιείται μέσω ΣΔΙΤ.

Επέκταση των φαραωνικών εγκαταστάσεων στη Φυλή, λειτουργία των υποδομών που έχουν ολοκληρωθεί στο Γραμματικό και στο βάθος... ιδιώτες είναι το μήνυμα της χθεσινής επίσκεψης του Κωστή Χατζηδάκη στον μοναδικό χώρο υποδοχής σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

«Ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί», δήλωσε ο υπουργός, αλλά παραδέχθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί «παράταση ζωής» για άλλον ένα χρόνο με την αξιοποίηση ενός χώρου μέσα στα όρια του σημερινού Χώρου Υγειονομικής Ταφής, που επαρκεί για 4–5 μήνες, ενώ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα καλύψει μια διπλανή έκταση που βρίσκεται μέσα στην ήδη αδειοδοτημένη ζώνη.

«Απαιτείται ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μη βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, που δεν παρέλειψε να φορτώσει στην απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το επί δεκαετίες άλυτο πρόβλημα της πρωτεύουσας, που χαρακτηρίζεται «περιβαλλοντική βόμβα». Στην ουσία, της καταλόγισε ότι ακύρωσε το πρόγραμμα διαχείρισης του 2014, που περιλαμβάνει είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των σκουπιδιών και εφαρμογή νέων μεθόδων αξιοποίησης που δεν αποκλείουν τη θερμική επεξεργασία.

«Σφαιρική λύση»

Επισημοποίησε, όμως, και τα σχέδια για τη λεγόμενη «Γ΄ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής», που παρατείνει τη λειτουργία της «πίσω αυλής» της Αττικής και θα πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις στο δυτικό Λεκανοπέδιο. Εκανε λόγο για «σφαιρική λύση» και για κάποια «άλλη ιδέα», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες, και περιορίστηκε να προαναγγείλει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, καθώς και με τη νέα διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Εσπευσε πάντως να δώσει εύσημα στη Δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο, στις οποίες η διαχείριση των σκουπιδιών έχει ανατεθεί σε ιδιώτες μέσα από ΣΔΙΤ, τις πολυδιαφημισμένες Συμπράξεις Δημόσιου–Ιδιωτικού Τομέα.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζουν την περίπτωση των υποδομών στο Γραμματικό, που έχουν ολοκληρωθεί αλλά έχουν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση των κατοίκων της βορειο–ανατολικής Αττικής. Σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες της περιοχής και γι’ αυτό έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί περίπου 2 εκατ. τόνους σκουπιδιών, ποσότητα που αντιστοιχεί στην ετήσια «παραγωγή» ολόκληρης της Αττικής για 16 μήνες!

Με αυτό το δεδομένο, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί μόνον ως εναλλακτική λύση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο «αγκάθι» είναι ότι έχει αδειοδοτηθεί ως ΧΥΤΥ, δηλαδή χώρος υποδοχής υπολειμμάτων, και επομένως δεν επιτρέπεται να δεχτεί σκουπίδια που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Το πιο αδύνατο σημείο στη διαχείριση των σκουπιδιών είναι η σχεδόν ανύπαρκτη ανακύκλωση, καθώς μόλις την τελευταία διετία θεσπίστηκαν κίνητρα για τους δήμους που θα μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων που παραδίδουν στις εγκαταστάσεις στη Φυλή. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, αφού το 80% της ετήσιας «παραγωγής» οδηγείται στην ταφή.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για το 2018, οι ποσότητες των απορριμμάτων που κατέληξαν στον ΧΥΤΑ Φυλής έφτασαν τους 1.420.353 τόνους και είναι μειωμένες μόλις κατά 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!

Ο μεγάλος παραγωγός

Υπολογίζεται ότι άλλοι 310.000 τόνοι αξιοποιήθηκαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) και από εκεί έγιναν χαμηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό ή RDF, που διατέθηκε για καύση στη Μαγνησία.

Ο μεγαλύτερος «παραγωγός» απορριμμάτων στην Αττική είναι βέβαια ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος την περασμένη χρονιά έστειλε στη Φυλή 306.933 τόνους σκουπιδιών, και ακολουθούν ο Πειραιάς με 72.230 τόνους, το Περιστέρι με 61.240 τόνους και η Κηφισιά με 53.053 τόνους. Στον αντίποδα βρίσκεται ο Δήμος Βριλησσίων, που εφαρμόζει ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης.

Η Ν.Δ. έχει διαχρονικά ταχθεί υπέρ της καύσης σκουπιδιών, μια πρόταση που συναντά έντονες επιφυλάξεις από τους φορείς. Επιπλέον, με βάση τις νέες κοινοτικές Οδηγίες, οι χώροι υποδοχής των ανάλογων εγκαταστάσεων πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που ισχύουν για ΧΥΤΑ και επομένως είναι πρακτικά αδύνατη η χωροθέτησή τους στα όρια της Αττικής.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
Τα προβλήματα σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη από το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ συζητήθηκαν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και δημάρχων από τις επίμαχες περιοχές.
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χατζηδάκης μαινόμενος κατά της τελευταίας σοβιετικής Δημοκρατίας!
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιοποίησε τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας του «Ηφαιστίωνα» για να προπαγανδίσει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με αποδέκτες τους εργαζόμενους.
Χατζηδάκης μαινόμενος κατά της τελευταίας σοβιετικής Δημοκρατίας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ευχολόγια και τα εμπόδια για τη διαχείριση απορριμμάτων
Τα προγράμματα των περιφερειών και των δήμων «σκοντάφτουν» σε δύο σημαντικά εμπόδια: στη δυσκολία εξεύρεσης χώρων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σκουπιδιών και στην ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών τους που...
Τα ευχολόγια και τα εμπόδια για τη διαχείριση απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί
Μέσα σε οκτώ χρόνια έχουν πιστοποιηθεί οφειλές ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στα δημόσια ταμεία ● Δηλώσεις που θα υποβληθούν από τον Ιούλιο του 2020 θα επιβαρύνονται με...
1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λύση για τα σκουπίδια πριν να είναι πολύ αργά
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών από σωματεία και φορείς με το ΚΚΕ στο πλευρό τους, ενάντια στην «εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική από κυβέρνηση και περιφέρεια».
Λύση για τα σκουπίδια πριν να είναι πολύ αργά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 3ης Νοεμβρίου φαίνεται πως θα μπορούν οι πολίτες να νομιμοποιούν αυθαίρετα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ερχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας