• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 10.8°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 6.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.0°C / 11.2°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.4°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 14.6°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  5 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 5.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.8°C / 16.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 11.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.2°C / 4.4°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 6.9°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eνα ολόκληρο χωριό ξεκληρίζεται κάθε χρόνο στους δρόμους

 • A-
 • A+

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά δυστυχώς είναι ακριβώς έτσι: ο φόρος αίματος που πληρώνουμε οι Ελληνες στην άσφαλτο είναι βαρύς -εκατοντάδες νεκροί κάθε χρόνο: 730 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 και 709 το 2018, ενώ ανάλογος ήταν και ο αριθμός όσων τραυματίστηκαν βαριά - 704 το 2017 και 701 πέρσι.

Και μπορεί στην πλειονότητά τους τα θύματα να ήταν άνω των 55 χρόνων (39,9%), ωστόσο τα υπόλοιπα ανήκαν στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ ακόμη ένα στοιχείο που θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει από τα στατιστικά της Τροχαίας είναι ότι τα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν συχνότερα τις εργάσιμες ώρες, 9 π.μ. με 5 μ.μ.

Και, όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων συμπίπτουν με τις πιο σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, την παραβίαση των STOP και του φωτεινού σηματοδότη, καθώς τα περισσότερα ατυχήματα (38%) συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές, τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, το αντικανονικό προσπέρασμα και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για να αναφέρουμε μερικά.

Οδηγικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και συνιστούν επικίνδυνη και ανεύθυνη, αντικοινωνική συμπεριφορά που δυστυχώς τείνει να είναι ο κανόνας, αφού ετησίως βεβαιώνονται από την Τροχαία σχεδόν μισό εκατομμύριο παραβάσεις, πάνω από 420.000 για την ακρίβεια, με την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας να αποτελεί τη συνηθέστερη παράβαση στις μισές σχεδόν περιπτώσεις αλλά και την παραμέληση χρήσης των μέσων που σώζουν ζωές σε περιπτώσεις ατυχήματος, όπως είναι το κράνος και η ζώνη ασφαλείας, να βρίσκεται υψηλά.

Πέντε περιφέρειες

Φέτος το καλοκαίρι η αύξηση των τροχαίων, με συχνά τραγικά αποτελέσματα, έχει σημάνει συναγερμό στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: σύμφωνα με δημοσίευμα του «News 247», που κάνει λόγο για «γενοκτονία στον δρόμο», η συχνότητα των τροχαίων σε πέντε περιφέρειες της χώρας οδήγησε τις Αρχές να δώσουν εντολή για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Οι πέντε Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις που καλούνται να εφαρμόσουν τα έκτακτα και πιο αυστηρά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται συχνότεροι έλεγχοι της οδηγικής συμπεριφοράς από συνεργεία για την αποτροπή παραβάσεων και την αποφυγή των ατυχημάτων, είναι αυτές της Κρήτης, του Βορείου Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Θεσσαλίας και των Ιονίων Νήσων.

Οι πληροφορίες της ενημερωτικής ιστοσελίδας εστιάζουν ακόμη σε μια ενημερωτική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μακεδονία με στόχο την καλλιέργεια σωστής οδηγικής κουλτούρας για την πρόληψη των τροχαίων μέσω της ενημέρωσης των οδηγών για τις επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις και τις συνέπειές τους παράλληλα με εντατικούς τροχονομικούς ελέγχους.

Κανόνες

Προς εμπέδωση των συνεπειών από την πλημμελή τήρηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η αγνόηση των υποχρεωτικών προστατευτικών μέσων, όπως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας - προστατευτικού κράνους - παιδικού καθίσματος, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η παρεμπόδιση ραμπών ατόμων με αναπηρία αλλά και η χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), έχει συνέπεια την αφαίρεση της άδειας οδήγησης αλλά και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

Στην περίπτωση που μέσα σε έξι μήνες υπάρξει υποτροπή, τότε όχι μόνο αφαιρείται η άδεια οδήγησης για διπλάσιο χρονικό διάστημα, αλλά απαιτείται και επανεξέταση του οδηγού προκειμένου να την αποκτήσει ξανά.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός κινδυνεύει να χάσει για πάντα την άδεια οδήγησης αν μέσα σε διάστημα πέντε ετών υποπέσει τρεις φορές σε παραβάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη ή πινακίδας «STOP», το αντικανονικό προσπέρασμα και την επικίνδυνη οδήγηση.

Πένθιμες μαντινάδες για την κατά 47% αύξηση θανάτων σε σχέση με πέρσι

Βαμμένος στο αίμα ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης

Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των θανάτων στην άσφαλτο κατά 47% σε σχέση με πέρσι, απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Ειδικά στον Βόρειο Οδικό Αξονα το πρώτο επτάμηνο φέτος οι 34 νεκροί από τροχαία έχουν ξεπεράσει το σύνολο των περσινών θανάτων που ήταν 22, με κυριότερους λόγους πρόκλησης των δυστυχημάτων το αλκοόλ, τη μη χρήση ζώνης-κράνους, την υπερβολική ταχύτητα και άλλες παραβιάσεις του ΚΟΚ. Αυτό, βέβαια, που δεν καταγράφεται στις στατιστικές αποτυπώσεις είναι η ιδιαίτερη επικινδυνότητα του γνωστού δρόμου-καρμανιόλα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου που ήδη έχει ξεκινήσει η Τροχαία Κρήτης και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την εντονότερη αστυνομική παρουσία τα Σαββατοκύριακα, οπότε και σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία, αλλά και την ενίσχυση της εκεί αστυνομικής δύναμης, τη μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα, ενημερωτική καμπάνια στα τοπικά μέσα και διαλέξεις για την οδική συμπεριφορά στα σχολεία καθώς και την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών στα πιο επικίνδυνα σημεία σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στους τελευταίους 1.317 ελέγχους που πραγματοποίησαν στους δρόμους του νησιού 45 συνεργεία, κατέγραψαν: 151 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, 87 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 9 για κατανάλωση αλκοόλ και 333 παραβάσεις διαφόρων ειδών.

Δεν έλειψαν οι διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε το έργο του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες

Με τόσο τραγική οδηγική συμπεριφορά δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο θανάτων σε τροχαία με μοτοσικλέτες.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2017, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες, που αντιστοιχούν σε 20 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος του μέσου όρου της Ε.Ε. όπου συμβαίνουν 8 ανάλογα περιστατικά.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν χώρες όπως η Εσθονία που κατάφερε ή είχε την τύχη να μην έχει ούτε έναν νεκρό από τροχαίο με μοτοσικλέτα.

Βέβαια, στα επιβατικά αυτοκίνητα χρεώνονται σχεδόν οι μισοί θάνατοι από τα τροχαία στους ευρωπαϊκούς δρόμους (47%) και ακολουθούν οι θάνατοι πεζών (21%), μοτοσικλετιστών (15%), ποδηλατιστών (8%) και τα δυστυχήματα που συνέβησαν με άλλου τύπου οδικά μέσα.

Στην κατηγορία των τροχαίων με επιβατικά αυτοκίνητα είναι η Βουλγαρία που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με 64 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (23). Στη Ρουμανία συναντάμε τους περισσότερους θανάτους πεζών σε τροχαία (37 θάνατοι/εκατομμύριο), σε τριπλάσια αναλογία του μέσου ευρωπαϊκού όρου (11/εκατ.), αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ποδηλατιστών σε τροχαία (10 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων).

Εκτιμάται ότι οι θάνατοι σε τροχαία στην Ε.Ε. άγγιξαν τους 25.000 ανθρώπους το 2017, αριθμός που αντιστοιχεί σε 50 δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοταχώς τα έργα στον Ε-65
Στα τέλη Μαρτίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι των 79 χλμ. του νέου αυτοκινητόδρομου Ε-65, από την Ξυνιάδα ώς τα Τρίκαλα, που θα εξυπηρετεί τη δυτική Θεσσαλία. Θα συνοδεύεται με τη λειτουργία δύο...
Ολοταχώς τα έργα στον Ε-65
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ατιμωρησία θερίζει ζωές
Στην πεζογέφυρα της Κηφισίας, στο ύψος της οδού Στεφάνου Δέλτα, είναι ζωγραφισμένη μια λευκή πεταλούδα. Συμβολίζει την ψυχή ενός έφηβου αγοριού, του Σόλωνα. Ωστόσο, και σε άλλα σημεία των δρόμων της Ελλάδας...
Η ατιμωρησία θερίζει ζωές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι αφήνει πίσω του ο «Ιανός»: Καταστροφές, θύματα και αγνοούμενοι
Τρεις νεκρούς, αγνοούμενους και ανυπολόγιστες καταστροφές σε Θεσσαλία, Ιόνιο και Κρήτη αφήνει πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία.
Τι αφήνει πίσω του ο «Ιανός»: Καταστροφές, θύματα και αγνοούμενοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροχιά προς την Κρήτη έχει ο «Ιανός»
Νότια και νοτιοανατολικά κινείται ο «Ιανός», σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μεγάλα ύψη βροχής έχουν καταγραφεί σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Τροχιά προς την Κρήτη έχει ο «Ιανός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είμαστε επικίνδυνοι οδηγοί και το πληρώνουμε
Ανησυχητική αύξηση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων δείχνουν ● Πανευρωπαϊκή έρευνα καταγράφει τα ελαττώματα των Ελλήνων οδηγών που μιλούν στο κινητό, βρίζουν, και πιάνουν το τιμόνι ακόμη και πιωμένοι.
Είμαστε επικίνδυνοι οδηγοί και το πληρώνουμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στο καθεστώς των «λαδωμάτων» και των άνομων συναλλαγών
Με το προηγούμενο καθεστώς θα γίνονται για έξι έως και εννέα μήνες οι εξετάσεις για τη χορήγηση αδειών οδήγησης, αλλά όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει η αύξηση στα παράβολα που είχε θεσμοθετηθεί.
Επιστροφή στο καθεστώς των «λαδωμάτων» και των άνομων συναλλαγών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας