Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
BMX Η ποδηλατοτρέλα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

BMX Η ποδηλατοτρέλα

  • A-
  • A+

«Κάναμε την επίδειξη στο Μάτι με αφορμή τις περσινές καταστροφές. Στήσαμε μια εξέδρα για να κάνουμε τα άλματά μας και να ζήσει ο κόσμος όμορφες στιγμές μετά από όλα αυτά που συνέβησαν. Να δημιουργηθούν αναμνήσεις και να ξαναζωντανέψει ο τόπος»

Παναγιώτης Καρέλης από την ομάδα Paradise Trails

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου έλαβε χώρα στο Καβούρι το Water Jump BMX με τους αθλητές που συμμετείχαν να κάνουν εντυπωσιακά ακροβατικά πέφτοντας στο νερό.

Η ομάδα BMX Paradise Trails από το Μαρούσι είχε προχωρήσει το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου σε ανάλογη επίδειξη στο λιμάνι στο Μάτι με συνδιοργανωτή τον τοπικό ναυτικό σύλλογο (ΝΑΟΜΑ).

Και πάλι είδαμε πολύ όμορφες εικόνες και όπως μας είπαν τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν ήταν μια ευκαιρία για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι παρακολούθησαν το μοναδικό θέμα που προσέφεραν οι 15 αναβάτες, να ξεχάσουν για λίγο τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν.

Συζητήσαμε με τον Παναγιώτη Καρέλη από την Paradise Trails για τη νέα τρέλα με το BMX στο νερό όπως και τις προοπτικές στη χώρα μας ενός αθλήματος που είναι πλέον ολυμπιακό, αλλά δεν έχει ουσιαστικά στήριξη από την πολιτεία καθώς ελάχιστοι είναι οι οργανωμένοι χώροι όπου μπορούν να εξασκηθούν οι BMXάδες κάθε ηλικίας.

«Κάναμε την επίδειξη στο Μάτι με αφορμή τις περσινές καταστροφές. Στήσαμε μια εξέδρα για να κάνουμε τα άλματά μας και να ζήσει ο κόσμος όμορφες στιγμές μετά από όλα αυτά που συνέβησαν. Να δημιουργηθούν αναμνήσεις και να ξαναζωντανέψει ο τόπος», ακούμε για τον σκοπό του water jump BMX στο πολύπαθο Μάτι.

Διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρσι τον Σεπτέμβριο μετά τις καταστροφές και στόχος είναι να γίνει θεσμός και να διεξάγεται παράλληλα με άλλα αθλητικά τουρνουά στην περιοχή.

Ο Παναγιώτης Καρέλης στο water jump BMX

Πολύ σημαντική όμως είναι και η προσπάθεια της ομάδας Paradise Trails να διατηρεί μια άρτια πίστα BMX στο άλσος Μιμηκόπουλου στο Πολύδροσο Αμαρουσίου. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες που υπάρχουν στην Αττική.

Αποτελεί μια συντονισμένη αυτοδιαχειριζόμενη προσπάθεια και δεν ακολουθεί τις μεθόδους του παρελθόντος, όπου συνήθως μία παρέα έβρισκε κάποιο χωράφι ή έναν ελεύθερο χώρο και διαμόρφωνε αυτοσχέδια χωμάτινα άλματα.

Στη συνέχεια σημειωνόταν συνήθως κάποιος τραυματισμός και υπήρχε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές ή τον δήμο ώστε να διωχθούν οι BMXάδες. Μια τέτοια περίπτωση ήταν παλιότερα το κτήμα Καραμπάση στη γειτονική Φιλοθέη.

Η πίστα του Παραδείσου ξεκίνησε ουσιαστικά από 2-3 φίλους που απευθύνθηκαν στον τοπικό εξωραϊστικό σύλλογο, ήρθαν σε συνεννόηση με τους γείτονες και φροντίζουν για την ασφάλεια του χώρου τόσο από φωτιές, κόβοντας για παράδειγμα τα ξερά χόρτα, αλλά και από παραβατικά στοιχεία.

Στη συνέχεια υπήρξε και άτυπη συνεννόηση με τον Δήμο Αμαρουσίου, που δεν μπορούσε όμως να παρέμβει ουσιαστικά λόγω του αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χώρου.

Οι άνθρωποι της ομάδας ακούν πολύ καλά λόγια για την αυτοσχέδια χωμάτινη πίστα που έχει διαμορφωθεί και από αναβάτες που έρχονται από το εξωτερικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα ΒΜΧ που φροντίζει για τον χώρο αλλά και για το αθλητικό κομμάτι.

Ολυμπιακό άθλημα

Ετσι στο Μαρούσι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη σκηνή BMX με αθλητές κάθε ηλικίας, από πολύ μικρά παιδιά τριών ετών, που μυούνται από τους μεγαλύτερους, ώς και παλιούς ΒΜΧάδες που φτάνουν τα 50.

«Στην επόμενη Ολυμπιάδα στο Τόκιο θα είναι ολυμπιακό άθλημα και το freestyle BMX (σ.σ. με άλματα-κόλπα που βαθμολογούνται), όχι μόνο το αγωνιστικό.

»Εμείς κάνουμε ακριβώς αυτό. Το ίδιο είναι και στο waterjump που προσφέρει βέβαια μεγαλύτερη ασφάλεια γιατί πέφτεις στο νερό, οπότε μπορείς να δοκιμάσεις πολύ πιο επικίνδυνα κόλπα. Το επικίνδυνο στο νερό είναι εάν αφήσεις το ποδήλατο στον αέρα και πέσεις πρώτος, να πέσει πάνω σου ή μετά να πέσεις εσύ πάνω στο ποδήλατο και να χτυπήσεις.

»Κάναμε επίδειξη με έμπειρους αναβάτες, δεν αφήναμε οποιοδήποτε να δοκιμάσει γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Χρειάζεται ιδιαίτερη προπόνηση τόσο από πλευράς φυσικής κατάστασης όσο και για την ισορροπία, την τεχνική κτλ» συνεχίζει ο Παναγιώτης Καρέλης.

Η μοναδική οργανωμένη πίστα ολυμπιακών διαστάσεων βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα μέλη της Paradise συμμετείχαν πέρσι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Κρήτη και κατέκτησαν τρία χρυσά σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, εκπροσωπώντας το τμήμα ποδηλασίας του Α.Ο. Παραδείσου Αμαρουσίου.

«Στην Ελλάδα φτιάχνουν μόνο γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και παιδικές χαρές. Πολύ δύσκολα θα έφτιαχναν ένα πάρκο BMX. Το άθλημα κατά κάποιο τρόπο παραμένει σαν κυνηγημένο, με ορισμένους να έχουν κολλήσει σε παλιότερα στερεότυπα περί “αλητείας”, αγώνες με μηχανάκια κτλ.

»Είναι πλέον ολυμπιακό άθλημα. Δεν είναι χόμπι, πρέπει να δημιουργηθούν πίστες και υποδομές» καταλήγει ο κ. Καρέλης, μιλώντας για το όνειρο να συμμετέχουν Ελληνες αναβάτες σε διεθνείς διοργανώσεις και στους Ολυμπιακούς.


 

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το ποδήλατο κάνει τους ανθρώπους στην πόλη ευτυχισμένους»
Η Σετσίλ Οζνούρ Γιακάρ, μία από τις διοργανώτριες της ποδηλατοπορίας Fancy Women Bike Ride μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την συγκεκριμένη πορεία αλλά και για τους δρόμους και την κουλτούρα του ποδηλάτου της Αθήνας.
«Το ποδήλατο κάνει τους ανθρώπους στην πόλη ευτυχισμένους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω ποδηλατικού γύρου
Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής του «25ου Ποδηλατικού Γύρου». Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι τη λήξη της αθλητικής εκδήλωσης πραγματοποιούνται προσωρινές και σταδιακές διακοπές της...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω ποδηλατικού γύρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαραθώνιος Αθήνας: κάθε δρομέας και μια ιστορία
«Μπράβο Κώστα, μπράβο Αλεξάνδρα, μπράβο στον δρομέα από τη Γερμανία και το Μεξικό»: έχουν περάσει πεντέμισι ώρες από την αφετηρία και εκατοντάδες δρομείς τερματίζουν στο Καλλιμάρμαρο εξουθενωμένοι....
Μαραθώνιος Αθήνας: κάθε δρομέας και μια ιστορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιλικός αγώνας για τους πρόσφυγες στο Χαϊδάρι
Ενας αγώνας ποδοσφαίρου ενάντια στις διακρίσεις και υπέρ της ενσωμάτωσης των προσφύγων ήταν αυτός που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο γήπεδο «Τάκης Χαραλαμπίδης» του Χαϊδαρίου, ανάμεσα στην Εθνική Ενόπλων, τους...
Φιλικός αγώνας για τους πρόσφυγες στο Χαϊδάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γήπεδο» η πλατεία Συντάγματος για καλό σκοπό
Σε γήπεδο ποδοσφαίρου θα μετατρέψουν αύριο (11 με 3 το μεσημέρι) την πλατεία Συντάγματος το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και η εθνική αστέγων. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος ομάδες προσφύγων από τον Ελαιώνα, ομάδες...
«Γήπεδο» η πλατεία Συντάγματος για καλό σκοπό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας