Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να εκδίδεται κάρτα ασθενούς για χρήση ιατρικής κάνναβης»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να εκδίδεται κάρτα ασθενούς για χρήση ιατρικής κάνναβης»

  • A-
  • A+
Ζητείται να μην αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, όπως συνέβη με το ζευγάρι από τα Πιτσίδια του νομού Ηρακλείου, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τη φαρμακευτική κάνναβη για θεραπεία ή ανακούφιση.

Πόσος πόνος μπορεί να κρύβεται πίσω από 200 λέξεις; Πόσος εξευτελισμός για ανθρώπους που πασχίζουν χωρίς τη συνδρομή καμίας επίσημης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους και για αυτό τον λόγο μπορεί όχι μόνο να συλληφθούν και να στιγματιστούν στη μικρή τοπική τους κοινωνία, αλλά συνάμα να τους κατασχεθεί το πολύτιμο φάρμακό τους.

Το πολλαπλά πολύτιμο φάρμακό τους: και όχι τόσο επειδή τα σκευάσματα κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πανάκριβα, όσο για το γεγονός ότι για ορισμένα επώδυνα ή αυτοάνοσα νοσήματα αποτελεί την πλέον κατάλληλη ανακουφιστική αγωγή, σύμφωνα όχι μόνο με τους ασθενείς αλλά και τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις.

Ποιες είναι αυτές οι 200 λέξεις; Το ψήφισμα για τη συλλογή υπογραφών σχετικά με την έκδοση κάρτας ασθενών για την ιατρική χρήση κάνναβης που πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ως αίτημα με παραλήπτη τον υπουργό Υγείας:

«Προστατέψετε τους από την παρανομία. Κάρτα για τους ασθενείς της φαρμακευτικής κάνναβης. Εγκληματίες ή ασθενείς; Σύλληψη στην Κρήτη πρωτοσέλιδη. Ενα ζευγάρι από τα Πιτσίδια (νομού Ηρακλείου). Τους βρήκαν σκευάσματα από λάδι κάνναβης, μια μικρή ποσότητα από αποξηραμένα άνθη και αλεύρι κάνναβης (!!!) Πέρασαν δύο νύχτες στο κρατητήριο του Ηρακλείου. Ποιο ακριβώς ήταν το έγκλημά τους; Να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην επιλογή της θεραπείας τους.

Βλέπετε, η Ζίζα (σύζυγος του συλληφθέντα Μανώλη) και η κόρη του Μανώλη η Αργυρώ, είναι δύο γυναίκες που, δυστυχώς, έχουν γνωρίσει το τι σημαίνει να έχει κτυπήσει την πόρτα σου μια ασθένεια για την οποία η κλασική ιατρική δεν έχει λύσεις. Και όμως -σε δύσκολες και σπάνιες παθήσεις, όπως είναι η ινομυαλγία που υποφέρει εδώ και χρόνια η Ζίζα και το αυτοάνοσο νόσημα Αδαμαντιάδη- Behcet που βρήκε τη νεαρή Αργυρώ, ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν βοηθηθεί με την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Με μια κάρτα ασθενή, που να συνδέεται με ένα μητρώο με όλες τις πληροφορίες για την έγκριση - από μια ειδική υπηρεσία για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν την κάνναβη για την ανακούφιση ή θεραπεία της ασθενείας τους, δεν θα είχαμε τέτοια παρατράγουδα και θα προστατευόταν και ο ασθενής αλλά και οι ελληνικές αρχές από πιθανόν λάθος συλλήψεις.

Ζητάμε σήμερα έκδοση κάρτας ασθενή για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Η Υγεία δεν μπορεί να είναι παράνομη».

Μαρτυρία

Η Ζίζα και ο σύζυγός της Μανώλης Φ. (τα πλήρη στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) είναι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης στην Κρήτη.

Στις 10 το πρωί στις 19 Ιουνίου, παρουσία εισαγγελέα, τους «επισκέφτηκε» η αστυνομία και κατέσχεσε έλαια κάνναβης, αλεύρι, κρέμες, τσάι και ποσότητα κάνναβης «που είχε ο Μανώλης για να μπορεί να χαλαρώνει το βράδυ και να έχει καλό ύπνο. Τους εξήγησα ότι έχω τα λάδια επειδή τα χρησιμοποιώ ως θεραπεία εδώ και 3,5 χρόνια γιατί πάσχω από ινομυαλγίες που μου προκαλούν φοβερούς πόνους και με τη βοήθειά τους έχω δει μεγάλη βελτίωση και δεν έχω άλλους πόνους. Κάτι που δεν κατάφερνα με άλλα φάρμακα. Δυστυχώς και η κόρη του Μανώλη πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο που χτυπάει έναν στους 10.000 και της δημιουργούνται άφτρες, πληγές σε όλο το σώμα που την πονούν πολύ και μπορεί να είναι επικίνδυνο αν της εκδηλωθεί σε ζωτικά όργανα ή βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Και ευτυχώς έχει δει κι εκείνη βελτίωση ακολουθώντας αγωγή με κάνναβη, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη θεραπεία για την περίπτωσή της» λέει στην «Εφ.Συν.».

Ομως δεν είναι η ταλαιπωρία που υπέστησαν αυτή που βασανίζει τη Ζίζα: «Τα έλαια που μας πήραν είχαν αξία πάνω από 500 ευρώ και είναι άγνωστο αν θα μας τα επιστρέψουν μετά τον έλεγχο. Το χειρότερο είναι ότι η Αργυρώ έχει μείνει χωρίς τη θεραπεία της και ξέσπασε πάλι η ασθένεια, με αποτέλεσμα να υποφέρει επειδή δεν έχει πρόσβαση σε αυτή... Το έγκλημα δεν είναι από τη μεριά μας αλλά από τη μεριά τους γιατί μας στέρησαν το φάρμακό μας».

Την ενοχλεί όμως και κάτι ακόμη: ο τρόπος που ο Τύπος παρουσίασε το θέμα. «Η τοπική εφημερίδα και οι ιστοσελίδες είχαν αλλάξει εντελώς το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας και το έφεραν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, γράφοντας ότι δήθεν είχαμε ολόκληρο εργαστήριο κάνναβης ενώ μας παρουσίασαν και σαν συνεργούς με τους υπόλοιπους κρατούμενους που είχαν πιάσει εκείνη την ημέρα...»

Κάρτα ασθενούς

Το ψήφισμα  που ανέβασε η Ζακλίν Πόιτρας, εκπρόσωπος του συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ (ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη) έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει 2.900 υπογραφές. Η ίδια μαζί με τον γιατρό Γιώργο Οικονομόπουλο (Ελληνικός Σύλλογος Θεραπευτικής Κάνναβης) και τον ασθενή Κωνσταντίνο Σύρο (Σωματείο Ασθενών υπέρ της χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης) πριν από τρία χρόνια είχαν παραδώσει 43.520 υπογραφές στον τότε υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό, ζητώντας τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Γιατί προέβη σε αυτήν την κίνηση; «Στο εξωτερικό είναι κοινός τόπος ότι η κάνναβη χρησιμοποιείται με πολύ καλή έκβαση στις επίπονες παθήσεις και στα αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ ο διακεκριμένος νευρολόγος και διευθυντής έρευνας στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κάνναβη και τα Κανναβιδοειδή (ICCI) σε πρόσφατη δημοσίευση πιθανολογεί ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται σε δυσλειτουργίες του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος.

Στη χώρα μας από το 2017 που αναγνωρίστηκε θεσμικά η νομιμότητα της κάνναβης για ιατρική χρήση δεν έχει πάρει κανείς ακόμη νόμιμα με τη διαδικασία που απαιτείται το σκεύασμα στα χέρια του από το κρατικό μονοπώλιο, δεν έχει γίνει καμία εισαγωγή παρά τις αιτήσεις. Και για αυτό δεν φταίνε οι ασθενείς, φταίει το κράτος: δεν έχει ενημερώσει τους γιατρούς ώστε να δίνουν τις σχετικές γνωματεύσεις. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αγοράζουν από την τσέπη τους τα ακριβά σκευάσματα και να είναι παράνομοι. Γι’ αυτό προτείνουμε μια πιο εύκολη διαδικασία: να φτιάξουν τις προϋποθέσεις για την έκδοση κάρτας ασθενούς, η οποία θα εξασφαλίζει τους ασθενείς να προμηθεύονται από όπου μπορούν τα κατάλληλα σκευάσματα που χρειάζονται χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν».

Και όπως μας λέει, δυστυχώς η περίπτωση στην Κρήτη δεν είναι και το μοναδικό περιστατικό:

«Κάθε χρόνο συμβαίνουν πολλά τέτοια περιστατικά. Εδώ είχαμε τις απανωτές συλλήψεις καρκινοπαθούς για κάνναβη, που μάλιστα μία φορά δικάστηκε ερήμην καθώς η δικάσιμος συνέπεσε με ακόμα ένα χειρουργείο και από όλη αυτή την ταλαιπωρία εκείνο που την πίκρανε είναι ο εξευτελισμός που υπέστη κατά τη σύλληψη.

Από τα φετινά περιστατικά αυτό που ξεχωρίζω είναι του 15χρονου Αλεξ από την Πάρο που πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ, το οποίο του προκαλεί εκρήξεις συμπεριφοράς που μπορεί να γίνουν και σπασμοί. Συνέλαβαν τον ανήλικο και τον κατηγορούν για συμμετοχή σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών. Λες και δεν του ‘φταναν τα προβλήματα της υγείας του... Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται όχι μόνο ενημέρωση των γιατρών αλλά και των διωκτικών αρχών για το νομικό πλαίσιο και το δικαίωμα των ασθενών να χρησιμοποιούν αυτό που τους βοηθάει και πάνω από όλα μια εγκύκλιος που να λέει κάτω τα χέρια από τους ασθενείς και όχι να διασύρονται αξιοσέβαστοι και πονεμένοι άνθρωποι.

Κι ακόμη να κοιτάξουν οι αρχές το θέμα της οικιακής καλλιέργειας, ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίζουν το φάρμακό τους γιατί τα σκευάσματα είναι ακριβά και όταν τους τα κατάσχουν έχουν πρόβλημα να βρουν τα χρήματα να αγοράσουν άλλο».

- Αν συναντούσατε τον σημερινό υπουργό Υγείας τι θα του λέγατε;

Κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα αναζητήσετε κι εσείς βοήθεια σε αυτό το φυτό και ό,τι πράξετε σήμερα θα είναι αυτό που θα ζήσετε εσείς και η οικογένειά σας μεθαύριο. Ολοι γνωρίζουν σήμερα οικογένειες που μπορεί να έχουν θέματα με τον αυτισμό, την επιληψία, τα αυτοάνοσα ή τους καρκίνους. Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν και πιστεύω ότι θα τολμήσετε να κάνετε το επόμενο βήμα, επειδή είστε άνθρωποι.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
Θεωρητικά η κάνναβη για ιατρικές χρήσεις είναι νόμιμη σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με τον συνάδελφο Απόστολο Καπαρουδάκη που συνέγραψε τον «Οδηγό Χρήσης - Φαρμακευτική Κάνναβη»,...
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν είμαι ναρκομανής, παίρνω κάνναβη για να αντιμετωπίσω τους πόνους»
Ασθενείς μιλούν στην «Εφ.Συν.» για την ιατρική κάνναβη και την περίπτωσή τους, κρίνουν θετικό το πρώτο βήμα του υπουργείου Υγείας και προσπαθούν να διαλύσουν μύθους και προκαταλήψεις. «Υπάρχει άγνοια του...
«Δεν είμαι ναρκομανής, παίρνω κάνναβη για να αντιμετωπίσω τους πόνους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γνώση, καινοτομία, Νόμπελ από την ιατρική κάνναβη
Για τις συναρπαστικές δυνατότητες της κάνναβης μίλησε ο κορυφαίος Τσέχος χημικός Λούμιρ Χάνους στο συνέδριο που έγινε στο πλαίσιο της πρόσφατης Balkannabis Expo, όπου γνωρίσαμε νέους καλλιεργητές κάνναβης από...
Γνώση, καινοτομία, Νόμπελ από την ιατρική κάνναβη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καλλιεργείς το φάρμακό σου; Συλλαμβάνεσαι!
Για έκτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, ο οροθετικός Χρήστος Ριγανάς συνελήφθη επειδή καλλιεργούσε το φάρμακό του, ενώ στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού βρίσκεται και ο καρκινοπαθής Ανδρέας Μπάρκας που είχε συλληφθεί...
Καλλιεργείς το φάρμακό σου; Συλλαμβάνεσαι!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωρα για κλινικές εφαρμογές
Καιρός ήταν. Ο γιατρός Γιώργος Οικονομόπουλος συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες στο κίνημα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και με δεδομένο το έλλειμμα γνώσης και εμπειρίας για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές...
Ωρα για κλινικές εφαρμογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κάνναβη είναι το μέλλον
Στην Τεχνόπολη, 1-3 Ιουνίου πραγματοποιείται η διεθνής έκθεση Balkannabis Expo με φιλοδοξία να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κάνναβης ● Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικά...
Η κάνναβη είναι το μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας