• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 28.6°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 28.8°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.6°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.2°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 28.8°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.8°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νεκρή φύση το Πάρκο Τρίτση

 • A-
 • A+
Εικόνες ντροπής με νεκρά ψάρια και χελώνες μέσα στις μολυσμένες λιμνούλες. Στη μήνυσή του ο δήμος καταλογίζει ευθύνες στον Φορέα Διαχείρισης για την «εγκατάλειψη και γενικότερη απαξίωση» του πάρκου, «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας για τους επισκέπτες του αλλά και να απειλείται συνολικά η πανίδα της περιοχής». «Το πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης των λιμνών του πάρκου χρονολογείται από την αρχή της λειτουργίας του» απαντά ο Φορέας.

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αποφάσισε να καταθέσει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο Δήμος Ιλίου για την κατάσταση του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Εικόνες που προκαλούν θλίψη και αποτυπώνουν νεκρά ψάρια και χελώνες μέσα στις λίμνες, τα νερά των οποίων έχουν μολυνθεί με λύματα και απορρίμματα, αποτέλεσαν την αφορμή για να συζητηθεί η κατάσταση του Πάρκου Τρίτση εκτάκτως σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, όπου ελήφθη ομόφωνα επί των παρόντων η απόφαση για προσφυγή στον εισαγγελέα.

Με τη μηνυτήρια αναφορά ο Δήμος Ιλίου βάλλει κατά του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την «εγκατάλειψη και γενικότερη απαξίωση» του πάρκου «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας για τους επισκέπτες του πάρκου αλλά και να απειλείται συνολικά η πανίδα της περιοχής».

Ο Δήμος Ιλίου ζητά «την κατά νόμο τιμωρία όλων των υπευθύνων που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους απαξίωσαν το Πάρκο Τρίτση».

Η αντιπαράθεση του Δήμου Ιλίου με τον Φορέα Διαχείρισης είναι παλιά. Σημειώνεται ότι αν και το Πάρκο Τρίτση βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, ο δήμαρχος Ιλίου, Ν. Ζενέτος, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα, επιλογή για την οποία έχει δηλώσει ότι νιώθει «δικαιωμένος» λόγω της κατάστασης που διατηρείται στο πάρκο.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οργανωμένο «πνεύμονα» πρασίνου στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, συνολικής έκτασης 1.440 στρεμμάτων (όσο περίπου 10... Εθνικοί Κήποι), στον οποίο τα προβλήματα δεν λένε να σταματήσουν, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει.

Ανακοίνωση του Φορέα

Με ανακοίνωση που ακολούθησε την απόφαση του Δήμου Ιλίου για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, ο Φορέας Διαχείρισης του πάρκου επισήμανε για την κατάσταση των λιμνών ότι αποτελούν ένα πρόβλημα «που ο Φορέας Διαχείρισης κληρονόμησε και προσπαθεί να επιλύσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του».

«Οπως όλοι γνωρίζουν, το πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης των λιμνών του πάρκου χρονολογείται από την αρχή της λειτουργίας του», θυμίζει ο Φορέας, ενημερώνοντας ότι «η συνεχώς μειούμενη παροχή ύδατος από το αντλιοστάσιο του ρέματος της Εσχατιάς (μοναδική πηγή υδροδότησης των λιμνών) οξύνθηκε απελπιστικά ύστερα και από τον εγκιβωτισμό του ρέματος, στο πλαίσιο αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιήθηκαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Ως αποτέλεσμα είχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να εξελίσσεται σχεδόν σε μηδενική, με τις ανάλογες δυσάρεστες επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα που φιλοξενείται μέσα στις λίμνες».

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Φορέας αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχει από την πλευρά του «υλοποιήσει σοβαρά έργα υποδομής από τα οποία πολλά δεν είναι εμφανή, καθώς εξελίσσει και πολλά άλλα, όπως την αποκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης του πάρκου, την ενίσχυση του φωτισμού, τη διάνοιξη περιπατητικών διαδρομών και οδεύσεων πυροπροστασίας κ.ά.».

«Ολοι μας, εργαζόμενοι και διοικούντες στο πάρκο, εργαζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο που μπορούμε να δώσουμε στο πάρκο και στους επισκέπτες του», καταλήγει η ανακοίνωση του Φορέα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβαθμίζεται ο Εθνικός Κήπος
Παρεμβάσεις που κινούνται σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ αναβάθμισης και συντήρησης του πράσινου και των υποδομών του Εθνικού Κήπου ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων. Ο στόχος είναι διττός: να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα...
Αναβαθμίζεται ο Εθνικός Κήπος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του Κώστα Μπακογιάννη από την Ολομέλεια της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», που ξεκινάει την προετοιμασία της για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύτηκε υπό πίεση ο Κ. Μπακογιάννης για πράσινο, αλλά όχι για απαλλοτρίωση
Ελήφθη απόφαση για εξασφάλιση της χρήσης του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου και για διεκδίκησή του από τον Δήμο Αθηναίων.
Δεσμεύτηκε υπό πίεση ο Κ. Μπακογιάννης για πράσινο, αλλά όχι για απαλλοτρίωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακατάλληλο για ανηλίκους...
Βοτανικός, οδός Αίμου- 54ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Οι τουαλέτες δεν έχουν εξαερισμό. Δεν υπάρχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Την άμεση μεταστέγασή του ζητούν χρόνια τώρα αλλά μάταια...
Ακατάλληλο για ανηλίκους...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Σενάριο για πλήρη αποκλεισμό των Ι.Χ. από την Πανεπιστημίου έπεσε στο τραπέζι συνεδρίασης της διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα οικονομικής ανακούφισης πολιτών από τον Δήμο Αθηναίων
Σε έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις προχωρά ο Δήμος Αθηναίων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αναστολή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για...
Μέτρα οικονομικής ανακούφισης πολιτών από τον Δήμο Αθηναίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας