Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονίζει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν. Συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.
Νερό και χυμούς στέλνει στους πυροσβέστες στην Εύβοια ο δήμος Αθηναίων
Ο δήμος της Αθήνας αποστέλλει 2.500 μπουκάλια και χυμούς για τις ανάγκες των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων Ευβοίας.
Είχε προηγηθεί επικοινωνία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.
Η μεταφορά γίνεται με όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας, το οποίο είναι καθ' οδόν και σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές θα τα διανείμει απόψε.
Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στη βόρεια Εύβοια
Στο άλλο πύρινο μέτωπο, ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς.
Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.
Αντιπυρική ζώνη προστασίας έξω από τα Ψαχνά
Προληπτικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου λαμβάνει η Πολιτεία. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα Ψαχνά, αποφασίστηκε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν την πόλη των Ψαχνών.
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.
Στο μεταξύ αυτήν την ώρα παρατηρείται ύφεση των ανέμων, όμως οι πυκνοί καπνοί δεν επιτρέπουν στα αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες».
Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση».
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας
Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων της ΠΥ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά τη σύσκεψη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου και αφού ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που «δίνουν μάχη» με τις φλόγες μίλησε για μια «δύσκολη πυρκαγιά» και τόνισε πως πρώτο μέλημα του κράτους είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και κατόπιν των περιουσιών».
Ο πρωθυπουργός ενημέρωση πως το πρωί της Τετάρτης φτάνουν τέσσερα καναντέρ από Κροατία και Ιταλία.
Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έφτασε λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στα Χανιά. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία αναμένεται να ενημερωθεί για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις Μεσσαπίες Εύβοιας.
Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής τον υποδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης
Ο φωτογραφικός φακός στο Κοντοδεσπότι
Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση των εν εξελίξει πυρκαγιών στην Εύβοια και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Εύβοια
Το μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτή Εύβοιας. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας,.
«Η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, ανάμεσα στα χωριά Μαρκυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Αργιλίτσα του δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων, είναι μεγάλη και έχει επεκταθεί επικίνδυνα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μαρίνος.
«Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να ενισχυθούν όσο γίνεται οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος ώστε η πυρκαγιά να ελεγχθεί μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα, με αυστηρό τρόπο να ελεγχθεί το σχέδιο για την περίπτωση εκκένωσης χωριών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης καλά θα κάνουν να κατεβάσουν τον πήχη της αυτοπροβολής τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμμένα γιατί συνεχίζεται η ίδια πολιτική που έχει υποβαθμίσει την πρόληψη και συντηρεί τα προβλήματα των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε στελέχωση και μέσα. Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων». καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μαρίνος.
Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Αυτό κάνει γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια
- Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.
- Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
- Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.
- Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατάνα καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.
- Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.
- Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.
- Πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας στο χωριό Μακρυμάλλη, όπου η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει σπίτια.
- Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.
- Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης ενώ μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
- Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».
Ο καπνός από την φωτιά της Εύβοιας όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο Metop-A
Σε ετοιμότητα για εκκένωση του χωριού Πλατάνα
Εκκενώνεται το χωριό Πλατάνα καθώς ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά προς το χωριό. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Βουρδάνο που βρίσκεται στο χωριό, «το κυρίως μέτωπο της φωτιάς απέχει αυτή τη στιγμή από το χωριό περίπου 1 χιλιόμετρο, ωστόσο το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ισχυροί».
Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βουρδάνος, «οι άνεμοι δεν είναι σταθεροί ως προς την κατεύθυνση τους καθώς για κάποιο διάστημα οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν προς το χωριό και κάποιες άλλες στιγμές τις εκτρέπουν».
Οι περίπου 50 κάτοικοι που βρίσκονται στο χωρίο ήδη συγκεντρώνονται στην πλατεία, όπου αναμένουν τα μεταφορικά μέσα για να μεταφερθούν στα Ψαχνά όταν δοθεί η τελική εντολή για την εκκένωση του χωριού.
Πληροφορίες για τραυματισμό πυροσβέστη
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της μάχης με τις φλόγες στην Εύβοια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια.
Αρχικά διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όμως αυτή την στιγμή μεταφέρεται στο ΚΑΤ, στην Αθήνα, όπως θα αξιολογηθούν τα εγκαύματά του.
Στην Εύβοια σπεύδουν Γιάννης Ραγκούσης και Βαγγέλης Αποστόλου
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, και ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, βρίσκονται καθοδόν για την Εύβοια. Μαζί τους μεταβαίνει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια των αρμοδίων Αρχών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση.
Αναφορικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ενημέρωση του κόμματος της Κουμουνδούρου, έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να ενημερωθούν: η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Πυροσβεστικά αεροσκάφη από Κροατία και Ιταλία καταφθάνουν στην Ελλάδα
Μετά από αίτημα τη χώρας μας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, φθάνουν τις επόμενες ώρες αεροσκάφη από Κροατία και Ιταλία.
Βίντεο από τη μεγάλη φωτιά στην κεντρική Εύβοια
Μέσω twitter ο Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τις δηλώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, υπουργού Προστασίας του Πολίτη από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Η πυρκαγιά στην Εύβοια από τα 18.000 πόδια
Νέα φωτιά αυτή τη φορά στη βόρεια Εύβοια
Νέο πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιώτισα, στην Ιστιαία Ευβοίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 15 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, ένα αεροσκάφος και δύο PZL.
Φωτιά στο Λευκοχώρι Γαστούνης
Πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε αγροτοδασική έκταση στο Λευκοχώρι Γαστούνης, στην Ηλεία. Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα με 10 πυροσβέστες ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.
Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό μερικό έλεγχο.
Πολύ βελτιωμένη είναι πλέον η κατάσταση στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας μετά την αποπνικτική κατάσταση το πρωί εξαιτίας της μεταφοράς καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια. Τόσο οι δορυφορικές εικόνες όσο και οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη δείχνουν ότι η κατάσταση έχει πια βελτιωθεί αισθητά.
Επίσης, το προγνωστικό σύστημα "IRIS" προβλέπει ότι -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- το βράδυ της Τρίτης δεν θα είναι αποπνικτικό για την Αθήνα και η ατμόσφαιρα θα αποσυμφορηθεί, καθώς ο καπνός φαίνεται να κινείται σταδιακά προς τη βορειοδυτική Αττική, αλλά και τη Σαλαμίνα.
Στο Μακρυμάλλη ο υπουργός Εσωτερικών
Στο Μακρυμάλλη όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Πυρκαγιά και στο Μενίδι
Πυρκαγιά σε ξερά χόρτα εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα πίσω από θερμοκήπια στον οδό Ντάλιας, στις Αχαρνές Αττικής.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη
Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει πυκνό πευκοδάσος προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.
Και τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.
Οδηγίες προστασίας
Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα και μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Εκκενώθηκαν τριά χωριά
Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν πριν από λίγο με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν. Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τρίτο χωριό. Πρόκειται για το χωριό Σταυρός. Οι κάτοικοι του χωριού απομακρύνονται με λεωφορεία της αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια».
Οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στον νομό και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές από καπνούς οι οποίοι όμως προέρχονται από τη φωτιά στην Εύβοια.