Οχι μόνο δεν προχωρά η αποσυμφόρηση στα νησιά που υποσχόταν προεκλογικά η Ν.Δ., αλλά αντιθέτως αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων.
Χθες Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος επισκέφθηκε τη Μόρια, βρίσκοντας εκεί να τον περιμένουν πάνω από 7.650 αιτούντες άσυλο, αφού στους 7.400 μέχρι προχθές ήρθαν να προστεθούν ακόμα 250 άτομα που έφτασαν στη Λέσβο με έξι βάρκες το πρωί της ίδιας ημέρας, λίγες ώρες πριν από τον υπουργό.
Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων από την κοινή δήλωση Ε.Ε. -Τουρκίας, την οποία αφήνει στο απυρόβλητο και αυτή η κυβέρνηση, φτάνει ή και ξεπερνάει πλέον τους 10.000 ανθρώπους αφού σε όσους διαμένουν στη Μόρια πρέπει να προσθέσουμε και αυτούς που μένουν στο καταυλισμό του Καρά Τεπέ (περίπου 1.200 άτομα), ενώ άλλοι τόσοι ζουν σε διάσπαρτες μικρότερες δομές ή και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας και άλλων ΜΚΟ.
Ο κ. Κουμουτσάκος, αποφεύγοντας τις δηλώσεις, επισκέφθηκε τις συγκεκριμένες δομές, ξεκινώντας από τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ξεναγήθηκε στις πολύ καλές συνθήκες διαμονής από τον διευθυντή του, Σταύρο Μυρογιάννη, παρουσία του νέου δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.
Σε συνομιλία με πρόσφυγες, στάθηκε ιδιαίτερα στα «προβλήματα ασφαλείας που δημιουργούνται στους Ελληνες κατοίκους του νησιού, τους οποίους οφείλουμε να προστατέψουμε», όπως είπε, ενώ, συνομιλώντας και με ένα ζευγάρι Σύρων που γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν εντός του Καρά Τεπέ, όντας πρόσφυγες από το Αφρίν, επισήμανε την ανάγκη άμεσου διαχωρισμού «των πραγματικών» προσφύγων από τους μετανάστες!
«Αυτά τα άτομα δικαιούνται και πρέπει να παίρνουν άσυλο. Και τους αδικούμε με την εξέταση τέτοιων περιπτώσεων μαζί με άλλες που είναι πασιφανές ότι πρόκειται για μετανάστες και τίποτα άλλο» είπε χαρακτηριστικά.
Ανάλογες συζητήσεις είχε και στη Μόρια, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό, αλλά και για τη διαδικασία υποδοχής, καταγραφής και εξέτασης αίτησης ασύλου που διαρκεί μήνες, με τους ανθρώπους να παραμένουν στα ΚΥΤ ακόμα και ένα χρόνο περιμένοντας.
Στη συνέχεια ο υπουργός αναχώρησε για την Αγιάσο, όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, ενώ στη διαδρομή έκανε στάση για να επισκεφτεί δομή της UNICEF.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός είχε προγραμματίσει συνάντηση με φορείς του νησιού και τις τοπικές αρχές με θέμα το προσφυγικό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας