• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.0°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 13.9°C / 25.0°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 24.0°C
  4 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  4 BF
  52%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  4 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  5 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.4°C / 19.4°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  2 BF
  45%
Ο Μπουτάρης πήρε δάνειο για έργο που δεν θέλει ο Ζέρβας!
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μπουτάρης πήρε δάνειο για έργο που δεν θέλει ο Ζέρβας!

 • A-
 • A+
Σφοδρότατη ανακοίνωση κατά της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας -ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από Σεπτέμβριο- καθώς ο Γ. Μπουτάρης στο παρά πέντε της παράδοσης της δημαρχίας υπέγραψε σύμβαση με δάνειο για την πεζοδρόμηση της οδού Αγ. Σοφίας, με την οποία διαφωνεί ρητά ο νέος δήμαρχος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μονομαχία πάνω σε μελλοντικό πεζόδρομο ανάμεσα στον απερχόμενο και τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Χθες το μεσημέρι ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωνε την υπογραφή σύμβασης για έργο με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δύο ώρες μετά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με ανακοίνωσή του κατακεραύνωνε τον προκάτοχό του για αχρείαστη δανειοδότηση, έργο χωρίς συγκοινωνιακή μελέτη και… ανασφάλιστα οχήματα του δήμου.

Το έργο αφορά το κέντρο της πόλης και ειδικότερα την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας, στο τμήμα που ορίζεται από τις οδούς Τσιμισκή και Λεωφόρο Νίκης -δηλαδή μέχρι την παραλία-, καθώς και την αναδιαμόρφωση τμήματος του πεζοδρομίου επί της οδού Μητροπόλεως.

Ο δήμος με ανακοίνωσή του θύμιζε ότι «αποτελεί μέρος της πρότασης που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον σχετικό πανελλήνιο διαγωνισμό, με την α’ φάση του ήδη ολοκληρωμένη» (εννοεί το τμήμα της Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή και πάνω που έχει πεζοδρομηθεί στο κεντρικό του κομμάτι). Η εκτέλεση του έργου θα έχει διάρκεια 7 μήνες περίπου και «η συνολική δαπάνη που προκύπτει από τη σύμβαση ανέρχεται σε 1.324.066,72€» από δάνειο της ΕΤΕπ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εκπληκτος ο Κων. Ζέρβας

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κ. Ζέρβα που είχε ήδη ζητήσει να μην υπογραφεί η σύμβαση από τη σημερινή διοίκηση λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της. Με ανακοίνωσή του εκφράζει την έκπληξή του, καθώς, όπως λέει, διαφωνεί τόσο με τον δανεισμό όσο και τον σχεδιασμό.

«Εχω δηλώσει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την αντίθεσή μου στην υλοποίηση αυτού του έργου, καθώς είναι μία παρέμβαση αποσπασματική που δεν εντάσσεται σε κάποιον ενιαίο σχεδιασμό. Δημιουργεί δε τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία της πόλης» αναφέρει. Και αναρωτιέται «για ποιο λόγο, λίγες ημέρες προ της ανάληψης καθηκόντων της νέας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, η απελθούσα τη δεσμεύει με ένα έργο που δεν επιθυμεί, κάνοντας χρήση δανείων που επίσης δεν επιθυμεί και εγώ προσωπικά δεν υπερψήφισα ποτέ;».

Επιπλέον, τονίζει ότι ο δανεισμός «από την ΕΤΕπ είναι γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό» και αναζητά «ποια σκοπιμότητα εξυπηρετείται με την υπογραφή σύμβασης ενός έργου που θα δεσμεύει την επόμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη στιγμή μάλιστα που η τελευταία το απορρίπτει;».

Τονίζει παράλληλα ότι το έργο δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού «σε λίγες εβδομάδες από σήμερα με εργοτάξια στην Αγίας Σοφίας και την πλατεία Ελευθερίας, χωρίς να λειτουργεί το μετρό και με τον ΟΑΣΘ σε κακά χάλια, θα διαμορφωθεί κυκλοφοριακό χάος στην πόλη και η νέα διοίκηση θα κληθεί να βάλει τάξη».

Αν η απερχόμενη διοίκηση ήθελε να υπογράψει μια σύμβαση, υπογραμμίζει ο κ. Ζέρβας, «όφειλε σήμερα να υπογράψει τη σύμβαση ασφάλισης των οχημάτων καθώς κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστα από τα τέλη Αυγούστου, όταν δηλαδή θα αναλάβει η νέα διοίκηση, και όχι ένα έργο που επιθυμεί μόνον ο δήμαρχος και όσα στελέχη τού έχουν απομείνει».

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν σκοπεύει να προχωρήσει σε ακύρωση της σύμβασης όταν αναλάβει καθήκοντα δημάρχου, ο κ. Ζέρβας απάντησε πολύ προσεκτικά: «Δεν είναι στην πολιτική μου να βάζω σε δικαστικές περιπέτειες τον δήμο», ωστόσο «θα δω τη σύμβαση όταν αναλάβω και ίσως χρειαστεί να κάνουμε μια αναβολή εκτέλεσης για μη δημιουργηθούν τουλάχιστον κι άλλα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη. Ελπίζω δε να μη μας μετακυλήσει η σημερινή διοίκηση κι άλλα βάρη πριν αποχωρήσει».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπισθοχώρηση Μπουτάρη στο θέμα του δανείου
Σε τακτική οπισθοχώρηση, για να μη μοιάζει με ήττα, προχωρά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στο θέμα του δανείου που επιδιώκει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η αρχική επιδίωξη για 50 εκατ....
Οπισθοχώρηση Μπουτάρη στο θέμα του δανείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
Με το «καλημέρα» της νέας διοίκησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήρθε και η πρώτη καταγγελία για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική και αλαζονική συμπεριφορά και μάλιστα αφορά τον χώρο της καθαριότητας.
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
Βλέποντας πίσω στον χρόνο και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά...
Γιάννης Μπουτάρης και Κωνσταντίνος Ζέρβας, νυν και επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μετήλθαν χθες όλους τους κανόνες του διπλωματικού τακτ και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη τους συνάντηση χωρίς επεισόδια,...
Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα
Η σφοδρή ενόχληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στο άκουσμα της προσφυγής στο ΣτΕ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας αποκάλυψε...
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας