Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ας σταματήσουμε να είμαστε το ανέκδοτο των εξωγήινων»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ας σταματήσουμε να είμαστε το ανέκδοτο των εξωγήινων»

  • A-
  • A+
«Δεκάδες ξένοι επενδυτές αναμένουν αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου ώστε να φτάσουν μέχρι την καλλιέργεια και την παραγωγή "φαρμάκων κάνναβης". Αν παραμείνουμε αδρανείς, θα χάσει η χώρα το διακριτικό της πλεονέκτημα».

Ο Αποστόλης Καπαρουδάκης είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δημοσιογράφους που έχω γνωρίσει. Το 2007 δημιούργησε το Radio Bubble, ένα από τα πρώτα διαδικτυακά ραδιόφωνα με προσανατολισμό, και το #rbnews, ένα καινοτόμο αυτορρυθμιζόμενο ειδησεογραφικό χάσταγκ στο τουίτερ μέσω κοινά συμφωνημένου κώδικα δεοντολογίας, το οποίο για δύο συνεχόμενα χρόνια ήταν το πρώτο ειδησεογραφικό χάσταγκ της χώρας.

Η ίδια ομάδα έφτιαξε το Hackademy, μια άτυπη σχολή που δίδασκε επί χρόνια Δημοσιογραφία στα Νέα Μέσα και έφερε τους δημοσιογράφους σε επαφή με έννοιες όπως δημοσιογραφία δεδομένων (data journalism), δημοσιογραφία πολιτών (citizen journalism), χρήση κινητού και πολυμέσων στη δημοσιογραφική έρευνα και την ενημέρωση.

Αυτός ο πανέξυπνος και χαμογελαστός τύπος δεν μπορεί να καθίσει στις δάφνες του (και στ’ αυγά του). Ετσι, αποφάσισε να γίνει ο μοναδικός Ελληνας δημοσιογράφος που ειδικεύεται στο «ρεπορτάζ της κάνναβης»: γράφει στην ιστοσελίδα cannabisnews.gr, συνέγραψε το «Φαρμακευτική Κάνναβη - Οδηγός Χρήσης» (και η δεύτερη έκδοση εξαντλήθηκε), συμμετέχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια μετεκπαίδευσης ιατρών και επιστημόνων του χώρου της Υγείας.

Αυτές τις ημέρες με μια ομάδα δημοσιογράφων, φωτογράφων και εικαστικών δημιουργεί ένα περιοδικό: το You May Say θα είναι ένα διμηνιαίο φρι πρες - λάιφσταϊλ περιοδικό που θα διανέμεται από τα ανά την Ελλάδα καταστήματα πώλησης ειδών κάνναβης, επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων και καφέ.

Το περιοδικό έχει ήδη εξασφαλίσει την αποκλειστική συνεργασία για την Ελλάδα του καναδικού Skunk Magazine, που είναι από τα αρχαιότερα περιοδικά κάνναβης και ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς.

● Ξεκινάτε ένα νέο εκδοτικό εγχείρημα τη στιγμή που ο Τύπος εξακολουθεί να καταρρέει. Από πού αντλείτε την αισιοδοξία για να το προχωρήσετε;

Κατ’ αρχάς είμαστε εραστές των χάρτινων εκδόσεων. Δεν είναι μόνο η μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού συγκινητική, είναι και η ταξινόμηση της πραγματικότητας στη φόρμα ενός εντύπου αναγκαία. Δεν σηματοδοτεί κάτι ενδιαφέρον η κίνηση του αντίχειρα που σκρολάρει μια οθόνη κινητού ανοιγμένη στο φέισμπουκ.

Το φυλλομέτρημα ενός περιοδικού, που έχει μια αρχιτεκτονική ταξινόμησης των εννοιών, σηματοδοτεί μια κατανόηση της πραγματικότητας πιο συντεταγμένη. Οι άνθρωποι κάνουν κέφι «να χαζεύουν στο φέισμπουκ», δεν έχουν όμως αποχαζέψει κιόλας. Αν τους προσφέρεις μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εναλλακτική, θα την αξιοποιήσουν.

● Η Ευρώπη σκοτεινιάζει αλλά και στην Ελλάδα βλέπουμε αναβίωση συντηρητικών αντιλήψεων από το πολιτικό πεδίο μέχρι τη... δυναμική σκοταδιστική ρελάνς της Εκκλησίας κι εσείς βγάζετε ένα περιοδικό για την κάνναβη. Σε ποιο κοινό απευθύνεστε;

Στην Αμερική και τον Καναδά το προφίλ του σύγχρονου καταναλωτή κάνναβης είναι εκείνο του μέσου οικογενειάρχη. H κάνναβη δεν είναι πλέον «το φυτό του διαβόλου», είναι μια ευφορική ουσία λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ, ένα εν δυνάμει φάρμακο με ελάχιστες έως ανύπαρκτες παρενέργειες και μια πρώτη ύλη δημιουργίας προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Σε όσους είναι χαρούμενοι και ευφυείς απευθυνόμαστε λοιπόν.

● Μια εξ ευωνύμων κριτική θα αντέτεινε ότι ωθείτε τους ανθρώπους στη χρήση κάνναβης και επομένως τους αποκοιμίζετε και τους τραβάτε μακριά από τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Τι απαντάτε σε αυτό;

Οτι τα Απαντα του Στάλιν είναι για προσεκτική μελέτη, δεν είναι για να τα ξεπετάς διαβάζοντάς τα διαγωνίως για να πεις δυο τσιτάτα. Μια ιστορική στιγμή του ελληνικού εργατικού κινήματος υπήρξε η απεργία των εργατών του κανναβουργείου Δεσύλλα στην Κέρκυρα το 1911. Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όσοι εργάζονταν περισσότερες από 14 ώρες την ημέρα φυτεύοντας, θερίζοντας και μεταποιώντας την κάνναβη, απείχαν της ευφορικής της χρήσης, που εκείνη την εποχή μάλιστα κάθε άλλο παρά κατακριτέα ήταν.

● Ποια είναι η σημερινή κουλτούρα της κάνναβης στην Ελλάδα; Και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες;

Το φυτό έχει μακρά ιστορία στη χώρα μας, χρησιμοποιήθηκε τόσο ως τρόφιμο και ως πρώτη ύλη από την οποία παράγονται από άλευρα μέχρι υφάσματα, όσο και ως μια ελαφριά ψυχοτρόπος ουσία. Οι άνθρωποι γνωρίζουν το φυτό, το αγαπούν και το εκτιμούν. Η λογική της απαγόρευσης ενός φυτού είναι από μόνη της δείγμα ανοησίας, οι εξωγήινοι λογικά την αναφέρουν ως ένα από τα καλύτερα ανέκδοτα του γαλαξία.

Ξέρουμε ότι το αλκοόλ δημιουργεί προβλήματα όταν γίνεται κατάχρησή του, προβλήματα που η κάνναβη δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση. Δεν απαγορεύσαμε όμως τα σταφύλια. Ο Καναδάς ρύθμισε τα σχετικά με την «ενήλικη χρήση» του φυτού και είδε αμέσως τη μαύρη αγορά να συρρικνώνεται. Στις Αμερικανικές Πολιτείες που «η ενήλικη χρήση» είναι νόμιμη, μειώνεται η χρήση κάνναβης από τους ανηλίκους.

Η σχετική βιομηχανία βρίσκεται παγκοσμίως σε έκρηξη. Ακόμη κι όσοι ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά οφέλη και δεν βλέπουν το φυτό ρομαντικά, αγνοούν την ιστορία του και τη σύνδεσή του με τα κινήματα αμφισβήτησης και την κουλτούρα τους, γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η χρήση κάνναβης θα είναι νόμιμη και ρυθμισμένη όπως αυτή του αλκοόλ.

● Η κάνναβη θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή πλουτοπαραγωγική πηγή για τη χώρα και η απελθούσα κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα στο νομοθετικό πεδίο. Τι έχει γίνει και τι έχει αποδώσει ώς τώρα;

Εχει γίνει μόνο η αρχή. Χρειάζονται αρκετές υπουργικές αποφάσεις ώστε να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή είναι εκατοντάδες οι Ελληνες επαγγελματίες, καλλιεργητές, μεταποιητές και πωλητές της βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης που αιτούνται την ύπαρξη σαφών κανόνων ώστε να μπορούν να εργαστούν με ευπρέπεια. Είναι επίσης δεκάδες οι ξένοι επενδυτές στον τομέα της λεγόμενης «φαρμακευτικής κάνναβης» που αναμένουν αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου ώστε να φτάσουν μέχρι την καλλιέργεια και την παραγωγή «φαρμάκων κάνναβης».

Αν παραμείνουμε αδρανείς, θα χάσει η χώρα το διακριτικό της πλεονέκτημα. Χρειάζεται ταχύτητα και ευφυΐα από την κάθε κυβέρνηση. Για τους ασθενείς, που ακόμη δεν έχουν πάρει φάρμακο κάνναβης ενώ οι σχετικές εξαγγελίες έχουν κλείσει διετία, ας μη μιλήσουμε καν. Συνεχίζουν να τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
Ο Κώστας Νταντάμης και ο Τομά Ζακομπί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τον άγριο ξυλοδαρμό τους από φασίστες στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα. «Δεν ξέρω αν είχαν εντολή να χτυπήσουν εμένα ειδικά,...
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
Στην Ευρώπη της λιτότητας η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία. Τα Μέσα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι δημοσιογράφοι απολύονται σωρηδόν, η χρηματοδότηση για έρευνα μειώνεται, η εξουσία των...
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλό σου ταξίδι Γιώργο
Σε ηλικία 62 χρόνων έφυγε το ξημέρωμα του Σαββάτου και κηδεύεται σήμερα στις 3.30 μ.μ. στο Περιστέρι ο πολεμικός ανταποκριτής σε πολλά ΜΜΕ Γιώργος Γεωργιάδης. Είχε καταγράψει ιστορικά γεγονότα, όπως μεταξύ...
Καλό σου ταξίδι Γιώργο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ για στήριξη των δημοσιογράφων
Επιστολή απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των ενεργειών του με στόχο τη στήριξη των δημοσιογράφων.
Κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ για στήριξη των δημοσιογράφων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η τελευταία κοπάνα του Βαγγέλη
Την περασμένη Κυριακή 25 Αυγούστου, τιμήσαμε με ένα ιδιότυπο «μνημόσυνο» τον φίλο, συνάδελφο και σύντροφό μας Βαγγέλη Καραγεώργο όπως του αρμόζει, στο μαγαζί του, το Καπιτόλ.
Η τελευταία κοπάνα του Βαγγέλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφυγε ο Χρήστος Σιαμαντάς, εκδότης της «Ελευθεροτυπίας», της «Μεσημβρινής» και της «Επικαιρότητας»
Εφυγε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ο Χρήστος Σιαμαντάς. Ο μοναδικός ίσως παραδοσιακός εκδότης που συνέδεσε το όνομά του με τρεις εφημερίδες που έγραψαν ιστορία: την «Ελευθεροτυπία», τη «Μεσημβρινή» και την...
Εφυγε ο Χρήστος Σιαμαντάς, εκδότης της «Ελευθεροτυπίας», της «Μεσημβρινής» και της «Επικαιρότητας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας