Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ασπίδα» απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα
evros-news.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ασπίδα» απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα

  • A-
  • A+
Με την επίσκεψή του στον Εβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έριξε όλο το βάρος στην ενίσχυση της συνοροφυλακής, δίνοντας μήνυμα «αποτελεσματικότερης φύλαξης» ● Η γλαφυρή φράση του κ. Χρυσοχοΐδη στις προγραμματικές δηλώσεις του πως «η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων. Από ασφάλεια υποφέρει» είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων του.

Μήνυμα αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων με βελτίωση των υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των μονάδων, αλλά και ενίσχυσης των συνοροφυλάκων τής μάλλον αμφιλεγόμενης επιχείρησης «Ασπίδα» έστειλε το Σάββατο από τον Εβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Με βάση το γνωστό δίπολο «ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα» που αποτελεί κεντρική αναφορά της ρητορικής του, ο κύριος Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι μεταξύ των στόχων της επίσκεψής του ήταν «να στείλω ένα μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα ξέρει να φυλάει τα σύνορά της. Και ότι θα τα φυλάξει ακόμη πιο αποτελεσματικά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως και η ασφάλεια της χώρας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου. Κυρίως και πρώτα στον Εβρο».

Δεν έγινε γνωστό αν ο κύριος Χρυσοχοΐδης έθεσε στους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας εξηγήσεις, το ζήτημα των δεκάδων μαρτυριών, «αξιόπιστων» σύμφωνα με την Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παράνομες βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων τις οποίες πραγματοποιούν στον Εβρο ομάδες αστυνομικών σε συνεργασία με ένστολους ένοπλους κουκουλοφόρους.

Ο ίδιος έχει πάντως δηλώσει στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, κάνοντας επίκληση στον... ρεαλισμό, ότι «η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων. Από ασφάλεια υποφέρει». Φυσικά, οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον Εβρο δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Και προξενεί εύλογη απορία πώς τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδίως το δικαίωμα των ανθρώπων να ζητούν διεθνή προστασία στη χώρα μας σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της Σύμβασης της Γενεύης, από επιχειρήσεις τύπου «Ασπίδα». Πρόκειται για την επιχείρηση ενίσχυσης της συνοροφυλακής στον Εβρο που αποφάσισε τον Αύγουστο του 2012 ο τότε υπουργός Νίκος Δένδιας, παράλληλα με την έναρξη των σπάταλων, αναποτελεσματικών και ξενοφοβικού χαρακτήρα επιχειρήσεων «Ξένιος Ζευς».

Οι δηλώσεις όμως του τότε εκπροσώπου της Αστυνομίας για την επιχείρηση «Ασπίδα» δείχνουν χαρακτηριστικά ποια είναι η σχέση της με... τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Να ενημερωθούν όλοι οι αλλοδαποί που έχουν στόχο να έρθουν στην Ελλάδα ότι αφ’ ενός μεν τα σύνορά μας είναι σφραγισμένα και δεν υπάρχει καμία ελπίδα να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφ’ ετέρου δε ότι δεν πρέπει να πέφτουν θύματα εξαπάτησης και να πείθονται από διάφορα επιτήδεια πρόσωπα ότι η χώρα μας αποτελεί γη της Επαγγελίας καθόσον πρέπει να ξεκαθαριστεί, άπαξ διά παντός, ότι στη χώρα μας κανείς δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει εργασία και διαμονή».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τμήματα συνοριακής φύλαξης, παρακολούθησε πλωτή περιπολία στο Δέλτα του Εβρου, συναντήθηκε και ενημερώθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. και τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, όπως και υπηρεσιακούς παράγοντες και συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους ακρίτες του Εβρου και δεσμεύτηκε να επιστρέψει σύντομα στην περιοχή ώστε να διαπιστώσει εάν υλοποιήθηκαν όσα έργα μπήκαν σε προγραμματισμό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται τους βουλευτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συζητήθηκε τα θέματα ενίσχυσης του στελεχικού δυναμικού στις υπηρεσίες της συνοριακής φύλαξης, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και συνέχισης του προγράμματος «Ασπίδα».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ντοκουμέντο βίαιης επαναπροώθησης
Η παράνομη δραστηριότητα αστυνομικών και κουκουλοφόρων στο Διδυμότειχο δεν σταματά στις απαγωγές και επαναπροωθήσεις Τούρκων αντιφρονούντων, αλλά επεκτείνεται και σε Σύρους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην...
Ντοκουμέντο βίαιης επαναπροώθησης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ξήλωσαν τον Σταύρο Μπαλάσκα
Στην καθαίρεση του έως χθες αντιπροέδρου της, Σταύρου Μπαλάσκα, εξαιτίας των ρατσιστικών δηλώσεών του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προχώρησε η Εκτ. Γρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).
Ξήλωσαν τον Σταύρο Μπαλάσκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γύρευαν ανομία και ναρκωτικά, «σκούπισαν» οικογένειες προσφύγων
Στη χολιγουντιανή επιχείρηση στα Εξάρχεια εκκενώθηκαν τέσσερις καταλήψεις, χωρίς όμως να βρεθεί ούτε ίχνος εκρηκτικής ύλης, οπλισμού ή ναρκωτικών. Αντ' αυτών βρέθηκαν και προσήχθησαν 143 άτομα, εκ των οποίων...
Γύρευαν ανομία και ναρκωτικά, «σκούπισαν» οικογένειες προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όταν κάνουν κουμάντο οι Χρυσοχοΐδηδες αυτού του κόσμου»
Με την ανάρτηση δύο χαρακτηριστικών φωτογραφιών και ένα μικρό κείμενο, η Έλενα Ακρίτα σχολιάζει επικριτικά την εκκένωση των τεσσάρων κτιρίων στα Εξάρχεια.
«Όταν κάνουν κουμάντο οι Χρυσοχοΐδηδες αυτού του κόσμου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επαίνεσε όσους διαχειρίζονται Μόρια και Καρά Τεπέ στη Λέσβο
Με τα καλύτερα λόγια για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Μυτιλήνη και ειδικά στο ΚΥΤ της Μόριας και στο Καρά Τεπέ μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επαίνεσε όσους διαχειρίζονται Μόρια και Καρά Τεπέ στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιτάχυνση με θύμα το προσφυγικό δίκαιο
Την έννοια του «προσφυγικού προφίλ» φαίνεται ότι εξετάζει να εισαγάγει στη διαδικασία ασύλου η κυβέρνηση, ανατρέποντας τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
Επιτάχυνση με θύμα το προσφυγικό δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας