• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.3°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.2°C / 18.5°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 17.1°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.8°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 18.6°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 19.9°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.7°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  81%

Το «Olympus» σε φωτογραφία αρχείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιχνη ρύπανσης από το «Olympus»

 • A-
 • A+
Ρύποι από πετρελαιοειδή και σκουριά που θεωρούνται πάντως ελεγχόμενοι, εντοπίστηκαν στο πλωτό φράγμα που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά του πλοίου στο λιμάνι του Αθηνιού. ● Σοβαρές παραβάσεις που δικαιολογούν κράτηση του πλοίου διαπίστωσαν οι επιθεωρητές που το έλεγξαν.

Η προσάραξη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Olympus», σημαίας Κύπρου, το πρωί της Πέμπτης 1 Αυγούστου, σε ύφαλο λίγο πριν μπει στο λιμάνι της Σαντορίνης, προκαλεί νέα προβλήματα, εκτός από την ακύρωση του πολυπόθητου για τους Ρεθυμνιώτες συγκεκριμένου δρομολογίου που εκτελούσε για πρώτη φορά το πλοίο (Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ρέθυμνο).

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία ωστόσο έγινε χθες, Κυριακή 4 Αυγούστου, σημειώθηκε διαρροή πετρελαιοειδών στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Αθηνιού, μέσα όμως στην περιοχή που έχει ποντιστεί το φράγμα.

Το δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει: «Αναφορικά με την απαγόρευση απόπλου του “Olympus” στη Θήρα την 01/08/2019, γνωρίζεται ότι αναπτύχθηκε αυθημερόν από την ανάδοχο εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος περιμετρικά του πλοίου πλωτό φράγμα συνολικού μήκους 400 μέτρων καθώς και δύο απορροφητικά μαξιλάρια για προληπτικούς λόγους. Το πρωί της Παρασκευής εντοπίστηκαν μέσα στο φράγμα ρύποι πετρελαιοειδών και σκουριά, ενώ τοποθετήθηκε δεύτερη σειρά πλωτού φράγματος, μήκους 160 μέτρων, απορροφητικές πετσέτες και επιπλέον απορροφητικά φράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιοχή με ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύπανση -τουλάχιστον μέχρι χθες- δεν προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ σε εξέλιξη ήταν η προσπάθεια στεγανοποίησης του σοβαρού ρήγματος που έχει προκληθεί στο πλοίο μετά την προσάραξη.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το πρόβλημα της ρύπανσης, το οποίο γεννά ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, έπειτα από επιθεώρηση που έγινε στο πλοίο στις 2 Αυγούστου, την επομένη της προσάραξης, από εξουσιοδοτημένο επιθεωρητή Γραφείου Επιθεώρησης Πλοίων PARIS MOU της Σύρου, με τη συνδρομή δύο επιθεωρητών–ναυπηγών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά στο πλαίσιο εφαρμογής «PARIS MOU», διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις-παρατηρήσεις στους τομείς της ασφάλειας ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα (SOLAS), γραμμής φόρτωσης (LOAD LINES), σύμβασης ναυτικής εργασίας (MLC 2006), προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος (MARPOL & ISM CODE), οι οποίες δικαιολογούν την κράτηση του πλοίου, ενώ από τη Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Επιθεώρηση

Το «Olympus» προσέκρουσε σε ύφαλο κοντά στο λιμάνι της Σαντορίνης, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει κάποιος από τους επιβάτες ή το πλήρωμα. Αμέσως μετά την πρόσκρουση, το πλοίο μεθόρμισε στο λιμάνι του Αθηνιού. Εγινε επιθεώρηση από τοπικό κλιμάκιο επιθεώρησης πλοίων και ιδιώτη δύτη, μετά την ολοκλήρωση της οποίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμών και ανοιγμάτων μεγάλου μήκους στον εξωτερικό πυθμένα του διπύθμενου πλοίου. Από το λιμεναρχείο της Θήρας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

Το πλοίο απέπλευσε το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι του Πειραιά για Μήλο-Σαντορίνη και Ρέθυμνο. Μετά την πρόσκρουση, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι 52 επιβάτες, όλοι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου, 8 φορτηγά και 2 Ι.Χ.

Το «Olympus» ναυπηγήθηκε στην Ιαπωνία το 1976. Το απέκτησε η «Sea Speed Lines» τον Ιούνιο του 2018 μέσω πλειστηριασμού. Τον Μάρτιο του 2012 ναυλώθηκε στη ρεθυμνιώτικη «Cretan Ferries» και δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς - Ρέθυμνο μόλις για 2 μήνες, καθώς μετά βγήκε εκτός δρομολογίων λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιορισμένης έκτασης θαλάσσια ρύπανση από πλοίο στο Πέραμα
Διαπιστώθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση από λιπαντικά που διέρρευσαν από επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο είναι ανελκυσμένο για διενέργεια ετήσιας επιθεώρησης σε πλωτή δεξαμενή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη...
Περιορισμένης έκτασης θαλάσσια ρύπανση από πλοίο στο Πέραμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις συλλήψεις μετά τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή Πάχης
Ρύπανση έκτασης περίπου 500 τ.μ. προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή Πάχης μέσα στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ., ενώ συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο Α' μηχανικός του δεξαμενόπλοιου που την προκάλεσε και ο υπεύθυνος...
Τρεις συλλήψεις μετά τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή Πάχης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Βουλή η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»
Εφτά μήνες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, το ΕΛΚΕΘΕ κατέθεσε την οριστική μελέτη παρακολούθησης του φαινομένου από τη μέρα του ναυαγίου στην υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της...
Στη Βουλή η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κενό καυσίμων, επιτέλους, το «Lassea»
Άδειασαν έπειτα από σχεδόν 6 μήνες, οι δεξαμενές του πλοίου «Lassea», από τα καύσιμα που είχε αντλήσει και είχε αποθηκεύσει από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017. Το «Lassea»...
Κενό καυσίμων, επιτέλους, το «Lassea»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύπανση γύρω από οχηματαγωγό στο λιμάνι Κερατσινίου
Ρύπανση από διάσπαρτα πετρελαιοειδή ιριδίζουσας μορφής, έκτασης περίπου 30 τ.μ. παρατηρήθηκε το βράδυ της Κυριακής μέσα στο φράγμα που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή που βρίσκεται το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...
Ρύπανση γύρω από οχηματαγωγό στο λιμάνι Κερατσινίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελαφρά θαλάσσια ρύπανση στο Τραγονήσι Κυκλάδων
Μικρής έκτασης ελαφριά θαλάσσια ρύπανση εντόπισε αεροσκάφος του Λιμενικού στην περιοχή που έχει προσαράξει το φορτηγό πλοίο «Little Seyma», στις βορειοανατολικές ακτές της νησίδας Τραγονησίου, ΝΑ της Μυκόνου,...
Ελαφρά θαλάσσια ρύπανση στο Τραγονήσι Κυκλάδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας