Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας ξενώνας ζωτικής σημασίας κινδυνεύει να κλείσει
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας ξενώνας ζωτικής σημασίας κινδυνεύει να κλείσει

  • A-
  • A+
29 παιδιά που έχουν ανάγκη από φροντίδα, τα 18 φιλοξενούμενα και τα 11 σε καθεστώς εποπτείας, κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία τους, αν «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο κλείσει, καθώς υποχρηματοδοτείται ● Πρόκειται για τον μοναδικό ξενώνα επείγουσας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα

Δεκαοχτώ παιδιά ηλικίας από 5,5 έως 17 ετών, στην πλειονότητά τους ελληνόπουλα, κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, αφού ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης απειλείται με κλείσιμο λόγω υποχρηματοδότησης.

Δίπλα στα 18 παιδιά, υπάρχουν σήμερα και άλλα 11 τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς εποπτείας, καθημερινού δηλαδή ελέγχου στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα λόγια κυριολεκτικά περιττεύουν όταν αναφερόμαστε στον μοναδικό ξενώνα επείγουσας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει παιδιά, θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης ή που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω δυσμενών οικογενειακών ή κοινωνικών συνθηκών.

Το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» λειτουργεί από το 2007 και η χρηματοδότησή του –ετησίως με ένα ποσό 200.000-210.000 ευρώ– γινόταν από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με το ποσό καλυπτόταν η μισθοδοσία του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρος του κόστους θέρμανσης, της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών.

Τα υπόλοιπα –άλλες 50.000-70.000 ευρώ– βασίζονταν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δωρεές και χορηγίες. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, «το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας “αποποιήθηκε” πρακτικά την υποχρέωση χρηματοδότησης του ξενώνα για το 2019, παραπέμποντας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να έχει προβλέψει τις αναγκαίες για τον σκοπό αυτό πιστώσεις, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει εξασφαλίσει μόνο το 12% του κόστους λειτουργίας».

«Μέχρι το 2016 λειτουργούσαμε με προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Μαριάννα Κολοβού, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη του ξενώνα, «αλλά το 2017 καταργήθηκαν οι συμβάσεις και μπήκαμε στις επιχορηγήσεις. Το 2017 και 2018 αυτές μας δόθηκαν με μορφή επιχορήγησης και στο μεταξύ ψάχναμε λύση. Το 2019 εκδώσαμε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από τον δήμο, οπότε το υπουργείο μάς ενημέρωσε ότι μπορούμε πλέον να χρηματοδοτηθούμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά το ποσό είναι μια μικρή επιχορήγηση (12%) και όχι χρηματοδότηση. Η Περιφέρεια δεν μας έχει ενημερώσει αν μπορεί να κάνει κάτι, ούτε το υπουργείο. Πέσαμε και πάνω στις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης και δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Μεγάλη απειλή

Η ΑΡΣΙΣ περιγράφει το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του ξενώνα ως εξής: «Η απουσία της μοναδικής δομής βραχείας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, που εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από 70 παιδιά σε κίνδυνο, θα οδηγήσει σε αναγκαστική μετακίνηση τα 23 παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα, θα αφήσει άνεργους τους 13 εργαζόμενους, θα ακυρώσει την πολυετή, αδιάκοπη, ουσιαστική και αποτελεσματική συμβολή της ΑΡΣΙΣ στον ευαίσθητο τομέα της Παιδικής Προστασίας».

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικά όσα αναφέρει το Τμήμα Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Εργασίας, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του ξενώνα οδηγεί στην «ακύρωση όλης της προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε με τη θέσπιση του Δικτύου Συνεργασίας για τη Φροντίδα Παιδιών σε Κίνδυνο, η οποία απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει καρπούς, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει πλέον κανένα παιδί που να παραμένει για περισσότερο από 48 ώρες σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης αναμένοντας την τοποθέτησή του σε δομή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό πρωτίστως για την προστασία και ευημερία των ανηλίκων, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων».

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλήρους αδυναμίας λειτουργίας του ξενώνα, ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να δώσει λύση για το 2019, αλλά και για τα επόμενα δύο έτη, προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός λειτουργίας του ξενώνα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Διπλή και συντονισμένη παρέμβαση πολιτών από τις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόσο για το γνωστό θέμα της δυσοσμίας, όσο και ενάντια στους σχεδιασμούς για την καύση...
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεία Κοινωνία... για να κατευναστούν οι αντιδράσεις
Σε μια κίνηση εξευμενισμού και παύσης των αντιδράσεων, ο μητροπολίτης Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης Γεώργιος μετέβη στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις Λεπτοκαρυάς και κοινώνησε ο ίδιος ομάδα περίπου είκοσι...
Θεία Κοινωνία... για να κατευναστούν οι αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαιολογεί τον ρατσιστή παπά ο μητροπολίτης
Στον «αιφνιδιασμό» και στην «απειρία» του ιερέα και όχι σε ρατσιστική πρόθεση αποδίδει ο μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος την αποπομπή παιδιών με πολλαπλή αναπηρία από τη Θεία Κοινωνία, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.».
Δικαιολογεί τον ρατσιστή παπά ο μητροπολίτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας αμετανόητος ρατσιστής ιερέας
Στρατιωτικός παπάς στις κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά με αναπηρία με την αιτιολογία ότι «δεν καταλαβαίνουν» και γι’ αυτό «μπορεί να το φτύσουν» και...
Ενας αμετανόητος ρατσιστής ιερέας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
Με παρέμβασή του, ο γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογράφη της νέας ΣΣΕ, χρεώνει το «ναυάγιο» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας