• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  50%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αιρετοί αμφισβητούν την περιβόητη «κυβερνησιμότητα»

 • A-
 • A+
Οπως τονίζουν αιρετοί από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, οι «επείγουσες ρυθμίσεις» που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του πολυνομοσχεδίου έχουν βαθιά αντιδημοκρατικό πνεύμα, καθώς διαταράσσουν τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης διαμορφώνονται τεχνητές πλειοψηφίες υπέρ της παράταξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σε κρίσιμες επιτροπές και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ.

Οξύτατη κριτική αλλά και αμφισβήτηση τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά τους όσο και ως προς το εύρος των ΟΤΑ, που επιχειρείται να διευκολυνθεί η «κυβερνησιμότητά τους», δέχονται από πλευράς αιρετών οι διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την περιβόητη «κυβερνησιμότητα» των δήμων και των περιφερειών, μέσω του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου.

Διαμορφώνονται τεχνητές πλειοψηφίες υπέρ της παράταξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σε κρίσιμες επιτροπές και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, ενώ προβλέπονται συμπράξεις μεταξύ παρατάξεων με υποχρεωτική προϋπόθεση τη συμμετοχή της παράταξης του δημάρχου, οι οποίες όμως, άπαξ και υπογραφούν, δεν ανακαλούνται.

Σύμφωνα με αιρετούς από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, οι προωθούμενες «επείγουσες ρυθμίσεις» έχουν βαθιά αντιδημοκρατικό πνεύμα, καθώς διαταράσσουν τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκαν οι προωθούμενες διατάξεις, εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξουν προσφυγές αυτοδιοικητικών στη Δικαιοσύνη. «Ευτύχημα», πάντως, θεωρήθηκε το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι προηγούμενες προτάσεις της ΚΕΔΕ, που στην ουσία καταργούσαν τα δημοτικά συμβούλια και έδιναν στον δήμαρχο χαρακτηριστικά μονάρχη.

Οι διατάξεις

Με τις βασικότερες διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών:

◼ Η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, αποκτά πλειοψηφία –από οριακή έως ισχυρή– στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και στα νομικά πρόσωπα του ΟΤΑ.

Στις οικονομικές επιτροπές, που ουσιαστικά έχουν την πλήρη ευθύνη του προϋπολογισμού, πέρα από τα τρία πρόσωπα που ορίζονται από τον δήμαρχο (δήμαρχος και δύο αντιδήμαρχοι ή τρεις αντιδήμαρχοι, πρόβλεψη που υπήρχε στον «Καλλικράτη» και διατηρήθηκε στον «Κλεισθένη»), θα εκλέγονται υποχρεωτικά και μέλη της παράταξης του δημάρχου σε έναν αριθμό που θα του διασφαλίζει πλειοψηφία:

1) μέλος στις επταμελείς επιτροπές, 2) στις εννεαμελείς και 3) στις ενδεκαμελείς. Σημειώνεται ότι υπάρχουν δήμαρχοι που εκλέχθηκαν τον Μάιο έχοντας καταγράψει ποσοστό περίπου 30% στον πρώτο γύρο και έχουν πετύχει πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή.

«Τι θα κάνουμε για αυτούς που εκλέχθηκαν με 20% και κάτω είναι το ζητούμενο. Ας προσπαθήσουν να βρουν συμπράξεις. Να τα πάρει όλα και να διοικεί (σ.σ. ο νεοεκλεγείς δήμαρχος) με 16%, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό», τόνισε ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, επικεφαλής παράταξης ακομμάτιστων κεντροαριστερών αιρετών, Γ. Ιωακειμίδης, που έκανε λόγο για «γονατογράφημα».

Θέμα νόθευσης της λαϊκής ψήφου εγείρουν οι προωθούμενες διατάξεις, σύμφωνα με τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Γ. Μπρούλια. «Αν μπορούσαν θα άλλαζαν και τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων. Υπάρχει θέμα βαθιά πολιτικό. Νομίζω, πολλοί συνάδελφοι το βλέπουν και θα προσφύγουν. Με το νομοσχέδιο διαταράσσεται το αποτέλεσμα των εκλογών», συμπλήρωσε. Οι απόψεις του βρήκαν σύμφωνο και τον προσκείμενο στη Ν.Δ. απερχόμενο δήμαρχο Μήλου Μ. Δαμουλάκη, που έκανε λόγο για «γονατογράφημα που έρχεται να ενισχύσει το μπάχαλο».

Το νομοσχέδιο δεν σέβεται τη λαϊκή βούληση, η οποία διαμόρφωσε τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων, τόνισε ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκης. «Ευτυχώς κάποιοι δεν επανήλθαν στην πρόταση που υπήρξε», συμπλήρωσε με νόημα, αναφερόμενος στην απαράδεκτη πρόταση που είχε υποβάλει η ΚΕΔΕ.

◼ Προβλέπεται σύμπραξη δύο ή περισσότερων παρατάξεων εφόσον συμμετέχει και η παράταξη του δημάρχου. Για τη σύμπραξη θα υπογράφεται πρακτικό που «δεν ανακαλείται», αναφέρει το νομοσχέδιο.

«Η υπόθεση των συμπράξεων κινείται στα όρια της συνταγματικότητας. Θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των παρατάξεων», τόνισε ο απερχόμενος δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης. «Είναι αστείο όλο αυτό με τις συμπράξεις. Δεν καταλαβαίνω τι θα προσφέρει», σχολίασε ο κ. Ιωακειμίδης.

Δαπάνες

◼ Μεταφέρονται αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές «κατά κανόνα γραφειοκρατικές, π.χ. έγκριση δαπανών για μετακίνηση δημάρχου. Αυτό είναι θετικό», σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη.

◼ Εισάγεται νέα διαδικασία ψήφισης προϋπολογισμού, τεχνικού και επιχειρησιακού προγράμματος όπου οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις θα μπορούν να διαφωνούν, υποβάλλοντας δική τους αντιπρόταση.

Η «υπεράσπιση» των προωθούμενων διατάξεων στο χθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ήρθε κυρίως από τον πρόεδρο της Ενωσης, Γ. Πατούλη, και τον γενικό γραμματέα, Γ. Μουράτογλου, με τον πρώτο να κάνει λόγο για ρυθμίσεις που «προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα» και τον δεύτερο να εκτιμά μεν ότι «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για να κυβερνηθούν οι δήμοι», αλλά και να σημειώνει ότι απαιτούνται διορθώσεις.

Κριτική ασκήθηκε και ως προς το διαδικαστικό σκέλος του νομοσχεδίου. Εισήχθη στη δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Τρίτης με περιθώριο διαβούλευσης μόλις τρεις ημέρες. Υπολογίζεται να τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεν βλέπω καμία στενοχώρια για τον χρόνο που κατατίθεται το νομοσχέδιο. Εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχαν διαμαρτυρίες. Είναι ένα θέμα θεσμικό. Αδιανόητη η διαδικασία. Δεν γίνεται να την αποδεχόμαστε όταν μήνες πριν ξεσηκώναμε τον κόσμο», είπε προς τους συναδέλφους του ο κ. Ιωακειμίδης, θυμίζοντας τη μορφή των αντιδράσεων της ΚΕΔΕ απέναντι στον «Κλεισθένη».

Με δεδομένο ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το «επιτελικό κράτος» αναρτήθηκε προς διαβούλευση εφόσον είχε κατατεθεί στη Βουλή, φαίνεται ότι η προσχηματική διαβούλευση θα αποτελέσει προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Ν.Δ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας
Προκειμένου να γλιτώσει τη δίωξη με την οποία απειλείται, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την πρακτική των «διά περιφοράς» σχετικών συνεδριάσεων.
Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλεισθένης» με απλή αναλογική
​Πρόσω ολοταχώς για απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χωρίς «εκπτώσεις» και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών -σε σύγκριση με το αρχικά δημοσιευμένο- είναι το...
«Κλεισθένης» με απλή αναλογική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία-αποχή στις 25 Ιανουαρίου
Μόνο για να ψηφίσουν θα συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες οι δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε την απεργία-αποχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ...
Απεργία-αποχή στις 25 Ιανουαρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή δημάρχου για την απούσα κυβέρνηση
Οι πρώτες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού αυτομάτως ξύπνησαν μνήμες από τις περσινές καταστροφές. Η πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια είχε λάβει κυβερνητικές δεσμεύσεις για έργα που θα προστατεύσουν την περιοχή από...
Οργή δημάρχου για την απούσα κυβέρνηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύσπιστοι ως... Ελληνες!
Χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην Ε.Ε. και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε η χώρα μας σε πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο.
Δύσπιστοι ως... Ελληνες!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας