Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σκόνη» στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης

Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα αλλάξουν τα σχέδια για τα αρχαία που έχουν βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σκόνη» στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης

  • A-
  • A+
Η σιωπή της κυβέρνησης σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα δίνει λαβές για διεκδικήσεις των εργολάβων. Τι δηλώνουν οι Γ. Μπουτάρης, Κ. Ζέρβας και οι Γ. Μυλόπουλος, Θ. Παπαδόπουλος από την Αττικό Μετρό.

Οι παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και διευκρινίσεις για το Μετρό Θεσσαλονίκης βαίνουν αμείωτες όσο η σημερινή κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τις προθέσεις της όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα του έργου αλλά και για επιμέρους υποθέσεις, όπως για παράδειγμα το μέλλον του σταθμού στη Βενιζέλου. Την ίδια στιγμή, ο εργολάβος του έργου σπεύδει να εκμεταλλευτεί το κενό καταθέτοντας διεκδικήσεις, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας ολοκληρώνεται με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα.

Ο,τι δεν κάνει η κυβέρνηση είπε να το κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Τι έκανε; Ερμήνευσε την κυβέρνηση: «Η θέση της κυβέρνησης δεν είναι αυτή, έχω βάσιμους λόγους που το λέω» δήλωσε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», εννοώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα σχέδια για τον σταθμό Βενιζέλου και ότι τα αρχαία θα μείνουν in situ.

Εχει τους πληροφοριοδότες του ο κ. Μπουτάρης και η δήλωσή του γίνεται βάσιμη καθώς, όπως ο ίδιος λέει για την υπόθεση περί δήθεν αλλαγής σχεδίων για τον σταθμό Βενιζέλου, «ξεκίνησε η ιστορία από μια εμμονή του ανεπανάληπτου, του κ. (Στράτου) Σιμόπουλου, που διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων και δεν έκανε τίποτα για το θέμα. Δεν έχουμε κυβερνητική θέση ακόμη στο Μετρό, ο κ. Σιμόπουλος δεν έχει κυβερνητική θέση, αλλά προσπαθεί να κάνει θόρυβο γύρω από το όνομά του».

Ο κ. Μπουτάρης, έχοντας συνταχθεί με όσους είχαν αντιτεθεί στα σχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά για αποκόλληση των αρχαιοτήτων και έχοντας αναλάβει πρωτοβουλίες με προσφυγές στο ΣτΕ αλλά και με σχέδια για τη δημιουργία της «αρχαιολογικής πλάζας», επιχειρηματολογεί τώρα πλέον με λιτότητα και σαφήνεια κι όπως τονίζει, «το να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των αρχαιοτήτων, να χαλάσει ό,τι έχει γίνει ώς τώρα, να μεταφερθούν, να αποθηκευτούν και να ξανατοποθετηθούν τα αρχαία, χρειάζονται άλλα 4 χρόνια, χώρια τα λεφτά. Το σύνολο της κοινότητας των αρχαιολόγων, των επιστημόνων, έχουν δηλώσει ότι πρέπει να παραμείνουν τα αρχαία in situ».

Επιπλέον έδειξε να καταλαβαίνει πολύ καλά τη θέση του νέου δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, που είπε «ναι μεν ήμουν από την αρχή υπέρ της απομάκρυνσης και επανατοποθέτησης, αν όμως τα έργα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που να είναι μη αναστρέψιμη και η δαπάνη και η δουλειά, φυσικά δεν πρόκειται να επιμείνω».

Αν ο δήμαρχος καθησυχάζει με τις δηλώσεις του όσους είχαν ήδη ετοιμαστεί για δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, συνέχισε και ολοκλήρωσε την απάντηση που είχαν δώσει ήδη, ευγενικά, στελέχη της εταιρείας σχετικά με την πιθανότητα να παραταθεί για δύο χρόνια η κατασκευή της γραμμής προς την Καλαμαριά. Αλλά φαίνεται ότι στις μέρες μας οι ευγένειες δεν περνάνε, χρειάζεται και μια καλή επικεφαλίδα η οποία έγινε αμέσως κατανοητή καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, κάποιοι «κάνουνε την τρίχα τριχιά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, είχε ήδη εξηγήσει σε δηλώσεις του: «Δεν υφίσταται ζήτημα καθυστέρησης της επέκτασης λόγω των διαγωνισμών, οι ισχυρισμοί της “Ακτωρ” είναι ανυπόστατοι. Η καθυστέρηση στην παράδοση της επέκτασης έρχεται de facto λόγω της πορείας των έργων της βασικής γραμμής, που με τη σειρά τους είχαν καθυστερήσει λόγω των παλαιότερων προβλημάτων. Προφανώς και δεν θα είχε νόημα να παραδοθεί η Καλαμαριά στο τέλος του έτους, όπως ορίζει το σημερινό χρονοδιάγραμμα». Ο κ. Μυλόπουλος πρόσθεσε πως «μια προγραμματισμένη και δρομολογημένη από καιρό παράταση της παράδοσης... παραποιείται και γίνεται “καθυστέρηση”, τεκμήριο δηλαδή αμφισβήτησης της πορείας, με σκοπό την αποδυνάμωση ενός μεγάλου έργου».

Αλλά και πως «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Οπου λύκος οι εργολάβοι, τους οποίους εξυπηρετούν παρόμοια δημοσιεύματα που προσπαθούν να σηκώσουν σκόνη αμφισβήτησης για ένα μεγάλο έργο που μετά από χρόνια βρήκε επιτέλους τον δρόμο της ολοκλήρωσής του». Η τελευταία παράγραφος ήταν τόσο κατανοητή που ο περαιτέρω δημόσιος «διάλογος» κρίθηκε παντελώς αχρείαστος και δεν συνεχίστηκε άλλο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
Μακέτες, τέλος. Ζήτω οι εικονικές περιηγήσεις! Δύο μήνες τώρα η Αττικό Μετρό (A.M.) παρουσιάζει βίντεο με περιηγήσεις, στις οποίες απεικονίζεται... η κυκλοφοριακή Χαναάν που μέλλεται να ζήσουν οι...
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολόγοι για φίλημα
Είναι η πιο ενεργητική πράξη υπεράσπισης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου η απόφαση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων να μην εργαστούν σε καμιά φάση απόσπασης αρχαιοτήτων.
Αρχαιολόγοι για φίλημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη μέρα για την αρχαιολογία
Η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν πτόησε όσους επιθυμούν την παραμονή τους αλλά φαίνεται ότι τους πείσμωσε.
Μαύρη μέρα για την αρχαιολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντεπίθεση για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου
Η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» τεκμηριώνει επιστημονικά ότι απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα σημάνει την καταστροφή τους.
Αντεπίθεση για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»
Οι δηλώσεις για το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ακατάπαυστες, χθες προστέθηκε και το υπερόπλο που λέγεται δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα στον σταθμό Βενιζέλου συνεχίζονται οι εργασίες.
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας