Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι εξαπατημένοι Μακεδονομάχοι!

Για ελάχιστο χρόνο, ούτε «για τα μάτια του κόσμου», κρατήθηκε η είδηση ότι στην Κατερίνη κολλήθηκαν αφίσες με την υπογραφή των «Ελεύθερων Μακεδόνων Κατερίνης», που αναφέρονται στον παππού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «πολέμησε για τη Μακεδονία», όπως γράφουν, και ρωτούν «Εσύ τι θα κάνεις; Θα σεβαστείς την προδοσία;».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εξαπατημένοι Μακεδονομάχοι!

  • A-
  • A+
Οι μέρες όπου οι αναρτήσεις των ακροδεξιών, ακραίων εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων γίνονταν πρώτο θέμα, ώστε να δημιουργηθεί «κλίμα λαϊκής αποδοκιμασίας», έχουν παρέλθει για τα καλά. Τώρα μόνο κάτι «ψιλά» με αναρτήσεις του στιλ «Μητσοτάκη, σου ετοιμάζουμε θερμό φθινόπωρο».

Θύματα… «μακεδονοφάγων» έχουν πέσει τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες οι πάλαι ποτέ ακραίοι «νεομακεδονομάχοι». Οι μέρες και οι νύχτες που γινόταν πρώτο θέμα κάθε ανάρτηση των ακροδεξιών, ακραίων εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων έχουν παρέλθει για τα καλά.

Οι αναρτήσεις τους εξαφανίζονται τελείως από τη δημοσιότητα με επιδεξιότητα που θα ζήλευε ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Οι χυδαίες υβριστικές αναρτήσεις που βαφτίζονταν «πατριωτική έξαρση» -λες και επέστρεψαν στα σκοτάδια από τα οποία προήλθαν- δεν βγαίνουν από τα δωμάτια όπου παράγονται.

Οι αφίσες το περιεχόμενο των οποίων μεταδιδόταν με ταχύτητα φωτός και αναπαράγονταν από εκατοντάδες μικρές και μεγάλες ιστοσελίδες της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών τώρα μένουν λησμονημένες στο φέισμπουκ σαν απόηχος μιας μεγάλης έκρηξης που έσβησε.

Τους σβήνουν με επαγγελματισμό και μέθοδο ζηλευτή αυτοί που τους χρησιμοποίησαν, όσοι έριχναν καύσιμη ύλη στους εθνικιστικούς παροξυσμούς τους, που τους ντάντεψαν κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι είναι περισσότεροι από τις σπιθαμιαίες ομάδες που εκπροσωπούσαν.

Για ελάχιστο χρόνο, ούτε «για τα μάτια του κόσμου» που λέγαμε παλιότερα, κρατήθηκε η είδηση ότι στην Κατερίνη κολλήθηκαν αφίσες με την υπογραφή των «Ελεύθερων Μακεδόνων Κατερίνης», που αναφέρονται στον παππού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «πολέμησε για τη Μακεδονία», όπως γράφουν και ρωτούν «Εσύ τι θα κάνεις; Θα σεβαστείς την προδοσία;».

Φυσικά η φωτογραφία του σημερινού πρωθυπουργού είναι προσεκτικά διαλεγμένη από τους ερωτώντες, δεν έχουν τονιστεί σωματικές αδυναμίες, δεν υπάρχει κανένα μαύρο φόντο, δεν υφίστανται χαρακτηρισμοί, μόνο μια ερώτηση, λες και δεν ξέρουν τι θα ακούσουν ή μάλλον σαν να αρνούνται να δεχτούν την απάντηση που ήδη γνωρίζουν. Σαν εξαπατημένοι που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι πιάστηκαν κορόιδα.

Αντιθέτως, οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» -με έδρα τη Θεσσαλονίκη- είναι πιο δυναμικοί, με αναρτήσεις στο φέισμπουκ που δεν προδίδουν το ένδοξο ύφος τους: «Κούλη μην κάνεις καμιά μα…α και ανέβεις Θεσσαλονίκη, καλά είσαι Αθήνα» ή «Μητσοτάκη, οι Μακεδόνες σού ετοιμάζουμε ένα φθινόπωρο αξέχαστο – Ο αγώνας… συνεχίζεται».

«Ντροπή σας, κωλοτούμπες»

Τα εξ αμάξης ακούνε όλοι οι νεοδημοκράτες -σε ύφος «ντροπή σας, κωλοτούμπες»- που έχουν ήδη τοποθετηθεί σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών: Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας, Κ. Κυρανάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εννοείται και ο Γιώργος Μαυρωτάς και η επιλογή της κυβέρνησης να τον κάνει γενικό γραμματέα Αθλητισμού.

Ολα αυτά βέβαια μόνο στα κοινωνικά δίκτυα, από τα οποία οι μέχρι χθες πρόθυμες ιστοσελίδες έσπευδαν να αναπαράγουν τις αναρτήσεις, ώστε να δημιουργηθεί «κλίμα λαϊκής αποδοκιμασίας», αλλά τώρα τις αποσιωπούν. Αλλά και οι 15.000 άνθρωποι που ακολουθούν τη συγκεκριμένη σελίδα δεν δείχνουν καμιά θέρμη στα σχόλια, τα οποία συνήθως δεν ξεπερνούν τα 20. Ακόμη και οι ακόλουθοι έχουν πλέον λακίσει.

Η τρίτη ομάδα που είχε γνωρίσει δόξες ως απλοί διαμαρτυρόμενοι πολίτες και πατριώτες είναι οι «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» με έδρα την Πτολεμαΐδα. Οι αναρτήσεις τους δεν φτάνουν τον παροξυσμό των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και ξεκίνησαν με αναρτήσεις του στιλ «Μητσοτάκη, σου ετοιμάζουμε θερμό φθινόπωρο», σταδιακά έριξαν τους τόνους και απευθύνουν ερωτήματα προς τους νυν κυβερνώντες, ενώ υπάρχουν και αυτοί που διαπιστώνουν πως «οι προηγούμενοι μας έλεγαν ακραίους, φασίστες και ρατσιστές, ενώ οι τωρινοί πατριδοκάπηλους και εθνικολαϊκιστές».

Στα σχόλια πολλοί ακόλουθοι τους ζητούσαν να περιμένουν με το επιχείρημα ότι «είναι καινούργια η κυβέρνηση». Οι αναρτήσεις ασχολούνται κυρίως με τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία, καθώς αδυνατούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν είναι όλοι σαν κι αυτούς.

Ξεφωνίζουν βέβαια τον νέο υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Γιώργο Μαυρωτά και όσους έχουν κάνει δηλώσεις που δεν είναι της αρεσκείας τους, αλλά πάντα με μέτρο…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φτηνές δικαιολογίες Ν.Δ. για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Η κυβέρνηση επιχειρεί να... μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αφού ο πρωθυπουργός βρέθηκε έκθετος με τις δηλώσεις του περί δήθεν ανύπαρκτης μελέτης κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου ● Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη...
Φτηνές δικαιολογίες Ν.Δ. για το Μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αμφιθυμία του κ. Ταχιάου
Εκνευρισμό στα κλιμάκια της Ν.Δ. προκαλούν οι φήμες που θέλουν τον αποτυχόντα υποψήφιο δήμαρχο της Ν.Δ. να κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Η αμφιθυμία του κ. Ταχιάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση για το μέλλον του ΟΑΣΘ
Οχι ακίδα, αλλά «καρφί» στο μάτι είναι για τη Ν.Δ. η κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης κι αυτό το κατέστησε παραπάνω από φανερό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο σαρανταοκτάωρο....
Σύγκρουση για το μέλλον του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ευθύνες για τον αμαρτωλό ΟΑΣΘ έχουν ονοματεπώνυμο
Μετωπική σύγκρουση του ΟΑΣΘ με τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ο Οργανισμός βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και κυρίως για τους καταλογισμούς υπέρ...
Οι ευθύνες για τον αμαρτωλό ΟΑΣΘ έχουν ονοματεπώνυμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτροσόκ στη δυτική Μακεδονία από την κυνική δήλωση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση
Εμβρόντητοι ειδικά οι πολίτες της Κοζάνης διάβασαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι απολυμένοι «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν» • Τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. προσπαθούν να «μαζέψουν τα απόνερα».
Ηλεκτροσόκ στη δυτική Μακεδονία από την κυνική δήλωση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για τα χρονοδιαγράμματα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Αχ. Καραμανλής προσπάθησαν να εξωραΐσουν τις προβλέψεις για την ολοκλήρωση του έργου όμως έγκυροι φορείς επισημαίνουν ότι δεν θα είναι έτοιμο το 2023.
Αντιδράσεις για τα χρονοδιαγράμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας