Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαριά αμαρτήματα η πλεονεξία και η κατάχρηση εξουσίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαριά αμαρτήματα η πλεονεξία και η κατάχρηση εξουσίας

  • A-
  • A+

Παραπικρασμός σημαίνει δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα σύμφωνα με το Liddell-Scott: το να παραπικραίνεις κάποιον σημαίνει να τον παροργίζεις, αλλά μπορεί και να σημαίνει γαλήνη, ειρήνη, ανάπαυσις, βασιλεία των ουρανών.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί παραπικρασμό στον μητροπολίτη Δωρόθεο, αλλά με ποια έννοια; Και γιατί μας αφορά το πώς νιώθει ο Αγιος Κυκλάδων;

Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του μητροπολίτη προς τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, με την οποία του γνωστοποιεί «αυτά που με βαρύνουν και δεν μπορώ πλέον να αποκρύπτω».

Ως άλλος εκλογικός αναλυτής, ο μητροπολίτης αναλύει το αποτέλεσμα των εκλογών και το ερμηνεύει: «Το μόνο το οποίο κερδίσατε από την υπόθεση της, ως μη όφειλε, αναμείξεώς σας στα εσωτερικά του Ιερού Ιδρύματος ήταν να μου δημιουργήσετε παραπικρασμό, και τούτο διότι, ως Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσα, κατ’ εντολήν Της, στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια του Συλλαλητηρίου για το θέμα της Μακεδονίας, το κείμενο το οποίο μου εδόθη από Αυτήν!

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι και σας σέβομαι, και σας τιμώ και σας αγαπώ, και δεν ανέμενα να μου στερήσετε την ψήφο μου κατά την επιτέλεση των καθηκόντων μου, ως Προέδρου του ΠΙΕΤ, με τις αμπελοφιλοσοφίες του κ. Ξυδάκη (ο οποίος σημειωτέον δεν εξελέγη στη Β΄ Αθηνών) και τη συνέργεια και των άλλων δύο Βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πραξικόπημα»

Μητροπολίτης Δωρόθεος

Ο παραπικραθείς μητροπολίτης αναφέρεται στο Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) -τη γνωστή ως Παναγία της Τήνου- και στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος που το διέπει από τον Φεβρουάριο 2018.

Το ίδρυμα χτίστηκε το 1825 από την προσωπική περιουσία ιδιωτών, οι οποίοι το κληροδότησαν στον λαό του νησιού και όρισαν με σαφήνεια τρόπο λειτουργίας του (αποκλείοντας ρητώς τους ιερωμένους από τη διοίκηση). Το 1969 η χούντα χαρακτήρισε εκκλησιαστικό το ίδρυμα και μόνο με τη Μεταπολίτευση, το 1976, το ίδρυμα αποκαταστάθηκε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους, διοικούμενο από κληρικούς και λαϊκούς.

Το 2014 αλλάζει αυτή η παράδοση και το ίδρυμα παραδίδεται στην Εκκλησία. Ο Ξενοφών Μπρουντζάκης στην «Εφ.Συν.» («Η αρπαγή της Παναγίας της Τήνου!», 24/11/2014), αναφέρει ότι ο επιχώριος δεσπότης «στον αγώνα του και την αγωνία του για την αναρρίχησή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, απέσπασε ένα χρυσοφόρο κοινωφελές ίδρυμα από τη λαϊκή διοίκηση και την εποπτεία του κράτους και το παρέδωσε βορά στην Εκκλησία και στους αδιαφανείς της χειρισμούς (...) Ετσι, στην ουσία, η 200 ετών λαϊκή διοίκηση του ΠΙΙΕΤ περνά στα χέρια της Εκκλησίας μαζί με τη διαχείριση του μεγάλου του πλούτου!».

Το 2018 το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επιστρέφει στο προ του 2014 καθεστώς. Η Εκκλησία αντέδρασε έντονα, με τον αρχιεπίσκοπο να κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον κ. Γαβρόγλου για πραξικοπηματική παρέμβαση της Πολιτείας στα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας, που θυμίζει «επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων».

Σεβασμιότατε...

Ο κ. Συρμαλένιος απαντά σε όλες τις αιτιάσεις του κ. Δωρόθεου, τονίζοντας ότι ο μητροπολίτης επιχαίρει γιατί η Ν.Δ. κατέλαβε την πρώτη θέση με 40,47%, με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 33,12%, ωστόσο, όπως τονίζει ο βουλευτής, «οι εκλογές δεν διεξήχθησαν με επίδικο θέμα τις διατάξεις για το ΠΙΙΕΤ, αν αυτό επιθυμούσατε, Σεβασμιότατε, ας ζητούσατε να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα στην Τήνο (...) Το 33,12% αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο καλύτερο ποσοστό του στις Κυκλάδες και μάλιστα πάνω από τον μέσο όρο του αποτελέσματός μας στον νομό (28,4%), ενώ να σημειωθεί ότι στην έδρα της Μητροπόλεώς σας στη Σύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 38,89%.

»Κατά συνέπεια, δεν νομίζω ότι ένας αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να εκλάβει ως αποδοκιμασία τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τρίτον, δεν κατανοώ την πικρία σας όταν το ΠΙΙΕΤ με την παρέμβασή μας επανήλθε στο καθεστώς και στον χαρακτήρα που σαφώς είχαν περιγράψει οι κτήτορες και υπό το οποίο το Ιδρυμα εργάστηκε επιτυχώς, υπηρετώντας τους θρησκευτικούς και κοινωφελείς στόχους του.

»Και επίσης δεν κατανοώ πολύ περισσότερο την πικρία σας για τη δήθεν απώλεια της ψήφου σας, αφού παραμένετε θεσμικά ως ισόβιος πρόεδρος του Ιδρύματος, κατά συνέπεια έχετε τον πρώτο λόγο σε όλες τις υποθέσεις του. Εκτός εάν διαμαρτύρεστε για την απώλεια του δικαιώματος της διπλής ψήφου που είχατε εξασφαλίσει με την τροπολογία της νύχτας του Οκτωβρίου του 2014. Αλλά αυτό θα το ονόμαζα τουλάχιστον πλεονεξία και καταχρηστική άσκηση εξουσίας που ένας ιεράρχης δεν θα έπρεπε να επιζητεί».


 

 


 

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού με λίγες εξαιρέσεις ιεραρχών
Ο ιός εξαπλώνεται στον πλανήτη, αλλά στην Ελλάδα φαίνεται πως ακόμα ταχύτερα εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού -τόσο που να συνιστά είδηση όταν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας πράττουν και λέγουν τα...
Εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού με λίγες εξαιρέσεις ιεραρχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε στην επιστολή παραίτησής του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν… μάρτυρα.
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αμετανόητος «χωροφύλακας» κ. Αμβρόσιος
«Εκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο Θεός ας φροντίσει». Με αυτή τη φράση αποχαιρέτησε το ποίμνιό του χθες ο επί 41 χρόνια μητροπολίτης Καλαβρύτων, γνωστός και με το παρατσούκλι «χωροφύλακας».
Ο αμετανόητος «χωροφύλακας» κ. Αμβρόσιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι κρύβεται πίσω από το δωράκι στην Εκκλησία
Τη διαβεβαίωση ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά θα διασφαλιστούν με κάθε τρόπο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας στους ιεράρχες.
Τι κρύβεται πίσω από το δωράκι στην Εκκλησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το αίμα νερό δεν γίνεται»
Εξαιρετικά σημαντική είναι η επίσκεψη που από πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έπειτα από μια μακρά περίοδο που οι σχέσεις Αθήνας και Φαναρίου δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές
«Το αίμα νερό δεν γίνεται»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις μητροπολιτών από... δημοσιογραφικού άμβωνος
Από... δημοσιογραφικού άμβωνος τοποθετούνται ο ένας μετά τον άλλον οι μητροπολίτες ενόψει της Συνόδου της Ιεραρχίας που έχει συγκαλέσει εκτάκτως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την Παρασκευή. Οι ιεράρχες...
Αντιδράσεις μητροπολιτών από... δημοσιογραφικού άμβωνος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας