Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ωρα να τελειώσει οριστικά η ματωμένη χρήση γούνας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ωρα να τελειώσει οριστικά η ματωμένη χρήση γούνας

  • A-
  • A+

Νέα έκκληση προς τον κόσμο της ελληνικής μόδας απευθύνουν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και 72 φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου να μπει τέλος στο έγκλημα της ματωμένης χρήσης της γούνας, που ισοδυναμεί με βασανιστήρια ζώων και απειλεί την υγεία και το περιβάλλον.

Το ζήτημα είναι, κατ’ αρχήν, ηθικό. «Τα ζώα που σκοτώνονται κατά εκατομμύρια, προκειμένου η γούνα τους να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο, είναι άγρια ζώα που είτε αιχμαλωτίζονται, είτε εκτρέφονται και εξαναγκάζονται να ζουν σε μικροσκοπικά, βρόμικα και κατασκότεινα κλουβιά μέχρι την ώρα της θανάτωσής τους με βασανιστικές μεθόδους.

»Οσο είναι στα κλουβιά προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους, κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους και παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.

»Μέθοδοι θανάτωσής τους είναι η πρωκτική ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός και εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά, που ατυχώς δεν πεθαίνουν αμέσως, γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους», καταγγέλλει η ΠΦΠΟ.

Το κάλεσμα των φιλοζωικών σωματείων προς τον κόσμο της ελληνικής μόδας έρχεται σε μια στιγμή που η εμμονή στην αληθινή γούνα μεταστρέφεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ηδη, 15 ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία απαγόρευσης ή σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών, με πρόσφατη τη Νορβηγία, παρότι ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως.

Μεταξύ αυτών των χωρών είναι και η Ολλανδία, παρότι ήταν η δεύτερη παραγωγός γουνοδερμάτων μινκ παγκοσμίως, ενώ προτεινόμενα νομοσχέδια για κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων έχουν ήδη κατατεθεί σε Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ουκρανία και Πολωνία, υποδεικνύοντας τη βιομηχανία γούνας ως μια ηθικά κατακριτέα αλλά και διαρκώς φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι διάσημοι σχεδιαστές και οίκοι μόδας εξαιρούν τη χρήση γούνας από τις δημιουργίες τους χρησιμοποιώντας άφθονες εναλλακτικές που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος, φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται η θανάτωση και ο βασανισμός ζώων, ενώ όλο και περισσότεροι προχωρούν στην εξαίρεση αυτή.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι Burberry, Versace, Galliano, Furla, Donna Karan, DKNY, Michael Kors, Gucci, The Kooples, Giorgio Armani, Hugo Boss, Lacoste, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, J.Crew, Calvin Klein, Stella McCartney, Kate Spade NewYork, Alexa Chung, Jan Paul Gaultier, Maik Nikolatos, Prada, Ολγα Καραβερβέρη, Τζόυ Κουμεντάκου, Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδη, EatingTheGoober, Μαρία Διαμαντή και άλλοι Ελληνες και ξένοι σχεδιαστές.

Αλλά και σε κορυφαίες Εβδομάδες Μόδας στο Ελσίνκι, στο Λονδίνο και στο Αμστερνταμ εξαιρέθηκαν η φυσική γούνα και το δέρμα από τις δημιουργίες των σχεδιαστών.

Υγεία και περιβάλλον

Η χρήση της γούνας στη μόδα έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, αφού επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας γουνοδερμάτων, αλλά και της χρήσης γούνας.

Στη μελέτη «Δηλητήριο σε γούνες», που εκδόθηκε από την οργάνωση EcoAid και πραγματοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με δείγματα γούνας από Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Βρετανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, τονίζεται ότι «η μόδα της γούνας είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες», με τη μόλυνση να είναι συνεχής, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγουν ακόμη δύο έρευνες, από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης με τίτλο «Τοξική Γούνα» και από τον οργανισμό CE Delft με τίτλο «Εκτίμηση κύκλου ζωής», που προσδιορίζουν ποσοτικά την περιβαλλοντική επίπτωση των διαφόρων σταδίων της παραγωγικής αλυσίδας, «από το κοτόπουλο που χρησιμοποιείται ως τροφή για τα μινκ μέχρι το στάδιο που παράγεται η γούνα».

Οπως διαπιστώνεται, χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται σε όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα (όπως καθαρισμός, επεξεργασία, βαφή, συντήρηση, κ.λπ.), μια εντατική χημική διαδικασία με σκοπό την παραγωγή ενός προϊόντος της μόδας ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Κάποια από αυτά, μάλιστα, κρίθηκαν και πιθανοί επιμολυντές του νερού.

Και για να περάσουμε στα δικά μας, πρόσφατες είναι οι μολύνσεις του υδροφόρου ορίζοντα, με μαζικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι βιοτεχνίες μόδας.

Tον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου, που χρησιμοποιείται από τις βιοτεχνίες επεξεργασίας γούνας. Η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε.

Τον Μάρτιο του 2019 σφραγίστηκε η πηγή «Μπέης Μπουνάρ», που υδροδοτούσε επικουρικά την πόλη της Καστοριάς, μετά από μόλυνση, ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στο Αργος Ορεστικό από βυρσοδεψείο δερμάτων, η οποία ήταν τόσο εκτεταμένη και εμφανής που για πρώτη φορά σφραγίστηκε βυρσοδεψείο.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις οι ρυπαντές που εντοπίστηκαν χρησιμοποιούνται κυρίως σε βυρσοδεψεία και καθαριστήρια δερμάτων, ενώ δεν δόθηκαν απαντήσεις από τις Αρχές σχετικά με το χρονικό διάστημα που οι κάτοικοι έπιναν εν αγνοία τους μολυσμένο νερό.

«Απευθυνόμενοι στους σχεδιαστές μόδας και στον κόσμο που δουλεύει και στηρίζει την ελληνική μόδα, στους διοργανωτές και σε κάθε παράγοντα (μοντέλα, φωτογράφους, στιλίστες, fashionmanagers, hairstylists, makeupartists, δημιουργούς κοσμημάτων και υποδημάτων, εταιρείες καλλυντικών και προϊόντων μακιγιάζ, fashionbloggers, fashionbrands, τηλεοπτικούς & ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρουσιαστές, ηθοποιούς & τραγουδιστές) δηλώνουμε ότι επιθυμούμε και στη χώρα μας η μόδα να είναι καινοτόμα, λαμπρή, δημιουργική, εξαιρώντας τη φυσική γούνα, εξαιρώντας το δέρμα ζώων και τα βασανιστήριά τους, βάζοντας τέλος στο έγκλημα και προάγοντας τον πολιτισμό και την ειρήνη», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι φιλοζωικές οργανώσεις, προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στη χρήση της γούνας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκκληση να περιληφθεί στη φόρμα μετακίνησης η σίτιση των ζώων
Ανεφάρμοστες είναι οι εξαγγελίες για την σίτιση και φροντίδα των ζώων εν καιρώ πανδημίας, επισημαίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Έκκληση να περιληφθεί στη φόρμα μετακίνησης η σίτιση των ζώων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΦΠΟ: Μένουμε μαζί με τα ζώα μας και δεν τα εγκαταλείπουμε
Τι ισχύει για τα ζώα και τον κορονοϊό διευκρινίζει συνοπτικά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) που κινητοποιείται για να μην πέσουν τα δεσποζόμενα αδέσποτα θύματα της κρίσης.
ΠΦΠΟ: Μένουμε μαζί με τα ζώα μας και δεν τα εγκαταλείπουμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
Απ’ ό,τι φαίνεται, από το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν γλιτώνουν ούτε οι φιλόζωοι. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τα αστυνομικά όργανα που επέβαλαν παράλογα χρηματικά ποσά σε πολίτες που τάιζαν γάτες.
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπέρ της αιματοβαμμένης και τοξικής γούνας
Βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2020. Οι αποκαλύψεις για τις καταστροφικές συνέπειες της γούνας στο περιβάλλον είναι αμείλικτες, κι όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της...
Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπέρ της αιματοβαμμένης και τοξικής γούνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
Παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του θέματος της παράνομης επιβολής χρηματικών προστίμων από αστυνομικά όργανα σε φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα απεύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών...
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων
Αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα και καταθέτουν μηνύσεις εναντίον φιλόζωων ● Ο παραλογισμός που προκύπτει από την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από τους, κατά τα λοιπά, εντεταλμένους για την εφαρμογή του.
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας