• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  65%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+
Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα έργο που δεν κατάφερε να υλοποιήσει αλλά έβαλε τα θεμέλιά του, αφιερώνει ο Γιάννης Μπουτάρης το εισαγωγικό σημείωμα της απολογιστικής έκδοσης για τα 9 χρόνια της δημαρχίας  του. Ομως σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς του κινδυνεύει από την επόμενη διοίκηση.

Βλέποντας πίσω στον χρόνο και στην ιστορία της πόλης –στο ξέθαμμα της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα– και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», όπως συνηθίζουμε να λέμε, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του ένα έργο που δεν το ολοκλήρωσε, αλλά για το οποίο έβαλε τις βάσεις δημιουργίας του: το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Δικαίως λοιπόν αφιερώνει όλο το εισαγωγικό κείμενο στο Μουσείο αποδίδοντας με ονοματεπώνυμα τη συμβολή και άλλων σε τούτη την υπόθεση.

Για το «εμβληματικό αυτό έργο που οραματιστήκαμε από κοινού με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το οποίο έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία», ο κ. Μπουτάρης θυμίζει πως «τον Ιανουάριο του 2018, σε επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και συμβολικά φύτεψαν δύο ελιές στον χώρο όπου θα ανεγερθεί» και ότι τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου «υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό του Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου “Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος” με έδρα τη βελγική πρωτεύουσα, το οποίο και εγκρίθηκε με τη δημοσίευση του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος».

Και όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «είναι θέμα χρόνου η έναρξη της κατασκευής του έργου, το οποίο θα αποτελέσει μνημείο-φόρο τιμής στην ιστορία και στο αποτύπωμα της Σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και νέο τοπόσημο της πόλης στην υποβαθμισμένη δυτική της πλευρά».

Ο κ. Μπουτάρης θα παρουσιάσει τον απολογισμό του στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, σημειώνει όμως ήδη στο ειδικό απολογιστικό τεύχος που εκδόθηκε τα ζητήματα ορθολογικής διαχείρισης στα οικονομικά του δήμου κάνοντας λόγο για δήμο που μέσα στα χρόνια της κρίσης ήταν υγιής, «γεγονός που μας κατέστησε αξιόπιστους απέναντι σε διεθνούς εμβέλειας φορείς και οργανισμούς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία», και τονίζει περαιτέρω τη μείωση στα δημοτικά τέλη αφού «συνολικά, επί της διοίκησής μας, κατά τα έτη 2011–2019, έγινε μείωση τελών κατά 42,5% για τις κατοικίες και κατά 37,5% για τους επαγγελματικούς χώρους».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη συμμετοχή του δήμου στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, με το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ως ειδικό συνεργάτη του Δικτύου για την ολοκλήρωση του στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στα σημαντικά σημειώνει τη Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, με δράσεις «για την αντιμετώπιση απρόσμενων κρίσεων ή χρόνιων πιέσεων, που αντιμετωπίζει σήμερα ή θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη στο μέλλον».

Ειδική αναφορά υπάρχει και για τα έργα που έγιναν με τη χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ στην κοινωνική πολιτική λέει ότι προτεραιότητα «αλλά και συνειδητή πολιτική επιλογή παρέμεινε η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

Κλείνοντας εννέα χρόνια στη διακυβέρνηση του δήμου, ο δήμαρχος θεωρεί τη διαδικασία της λογοδοσίας «ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας» και «επισφράγισμα της “κληρονομιάς” που αφήνουμε στην πόλη».

Ο κίνδυνος

Ηδη πάντως ένα μέρος αυτής της κληρονομιάς τίθεται υπό αίρεση από την επόμενη διοίκηση καθώς το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη του 2017, γνώρισε χθες κριτική από τον νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 είπε πως «από την 1η Σεπτεμβρίου ως δήμαρχος θα σταματήσω οποιαδήποτε επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Ε’ κοινότητα» αλλά και ότι «το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα παραμείνει ως έχει στην Α’ κοινότητα και σε μικρό τμήμα της Γ’ κοινότητας, και βλέπουμε και εκεί πώς θα μεταβληθεί προς όφελος όλων».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά...
Γιάννης Μπουτάρης και Κωνσταντίνος Ζέρβας, νυν και επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μετήλθαν χθες όλους τους κανόνες του διπλωματικού τακτ και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη τους συνάντηση χωρίς επεισόδια,...
Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων
Στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αποκτήσει μόνιμη στέγη η μνήμη των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σύμφωνα...
Μουσείο Ολοκαυτώματος για 45.000 ψυχές Εβραίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά το Ολοκαύτωμα
Επιταχύνονται οι διαδικασίες αλλά όχι χωρίς προσκόμματα και τεχνικές δυσκολίες σχετικά με τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Πάντως όπως όλα δείχνουν, το τετραήμερο ταξίδι -11 με 15...
Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά το Ολοκαύτωμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανω-κάτω είναι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς η νέα διοίκηση φαίνεται να… έχει χαθεί σε έναν λαβύρινθο, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη λογική των εκκαθαρίσεων.
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
Με το «καλημέρα» της νέας διοίκησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήρθε και η πρώτη καταγγελία για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική και αλαζονική συμπεριφορά και μάλιστα αφορά τον χώρο της καθαριότητας.
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργώντας την απλή αναλογική
Πυρά εκτοξεύουν οι ηττημένοι κατά του δημάρχου Κ. Ζέρβα τόσο για τις «απορροφήσεις» δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις των Ταχιάου - Ορφανού όσο και για τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης στον «Κλεισθένη».
Καταργώντας την απλή αναλογική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας