Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρέχουν για να ανατρέψουν την αναστολή λειτουργίας στον Ερυθρό Σταυρό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρέχουν για να ανατρέψουν την αναστολή λειτουργίας στον Ερυθρό Σταυρό

  • A-
  • A+

Στροφή 180 μοιρών επιχειρεί να κάνει η νέα διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού σε μια προσπάθεια να πείσει τη Διεθνή Ομοσπονδία να άρει την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλει στο μεγαλύτερο σωματείο της χώρας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός (δοτός την περίοδο 2015-2018) ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική τους πρώτους μήνες της τωρινής θητείας του, επιχειρώντας να κατεβάσει τους τόνους των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και κυρίως να τηρήσει κατά γράμμα τον οδικό χάρτη ανάκαμψης που έχει συμφωνηθεί με τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Ηδη έχει διοριστεί προσωρινός γενικός διευθυντής, συστάθηκε επιτροπή πρόσληψης κανονικού διευθυντή ώστε να εφαρμοστεί το ψηφισμένο καταστατικό, καταρτίστηκε για πρώτη φορά ενιαίο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας (το οποίο ακόμα είναι σε διαβούλευση), στέλνεται μηνιαία έκθεση προς την Επιτροπή Συμμόρφωσης, ενώ κοινοποιήθηκε και σε 150 στελέχη το πλάνο ανάπτυξης του οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Γενεύης (έδρα της ΔΟΕΣ) και της νυν διοίκησης έχει αισθητά αλλάξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα άρσης της αναστολής τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως στη μετά Μαρτίνη εποχή ο νυν πρόεδρος είχε προκαλέσει πολλές φορές με τις ενέργειές του τη δυσαρέσκεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας, η οποία επί της πρώτης θητείας του έστειλε τελεσίγραφο οριστικής αποβολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).

Ο ίδιος ο Αυγερινός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές παρευρέθη σε κομματικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας (Γιακουμάτου, Γεωργιάδη κ.ά.), ωστόσο φαίνεται ότι κρατάει ισορροπίες με στελέχη του οργανισμού και μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δεν προέρχονται από τον δεξιό χώρο.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς το εργασιακό τους μέλλον, ενώ πολλοί εθελοντές Σαμαρείτες διαφωνούν με τον νέο κανονισμό λειτουργίας.

Οι διοικητικές εξελίξεις και η έκβαση της αξιολόγησης από τη Διεθνή Ομοσπονδία δεν αφορούν μόνο το εργασιακό μέλλον των 430 εργαζομένων και των χιλιάδων εθελοντών, όσο κυρίως των επωφελούμενων ευάλωτων συμπολιτών από τα προγράμματα του οργανισμού.

Χθες, έναν χρόνο μετά την καταστροφή στο Μάτι, δόθηκαν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία από τον απολογισμό δράσεων υποστήριξης των πυρόπληκτων:

Συνολικά, βάσει πληροφοριών της «Εφ.Συν.», συγκεντρώθηκαν για τους πληγέντες κατοίκους των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, σύμφωνα με τον ΕΕΣ, ποσό ύψους 1.542.500 ευρώ διατέθηκε υπό τη μορφή ισόποσων δόσεων σε 617 οικογένειες δικαιούχους (1.516 άτομα), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ευαλωτότητας.

Περίπου 30% του συνολικού ποσού διατίθεται σε έργα υποδομής και αποκατάστασης κοινόχρηστων δομών (σχολικού κτιρίου, ανάπλαση πρασίνου κ.ά.).

Αναφορικά με τον ιατρονοσηλευτικό τομέα, η Μονάδα Υγείας Εκτακτης Ανάγκης του ΕΕΣ παρείχε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 243 πληγέντες.

Στη συνέχεια, η Κινητή Μονάδα Υγείας του Τομέα Νοσηλευτικής πραγματοποίησε άνω των 2.500 κατ’ οίκον επισκέψεις στη Ραφήνα και στον Μαραθώνα και συνολικά 12.480 ιατρονοσηλευτικές παρεμβάσεις.

Επίσης έχουν προσφερθεί έως σήμερα ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας σε πάνω από 182 ωφελούμενους, ενώ 745 μέλη της κοινότητας (παιδιά, γονείς, άτομα τρίτης ηλικίας) έχουν συμμετάσχει σε ψυχαγωγικές δράσεις.

Ακόμα, εξετάζονται αιτήματα από τους πυρόπληκτους δήμους για αγορά ειδικού εξοπλισμού (βυτιοφόρου, εξοπλισμού και μελετών πυρασφάλειας κ.ο.κ.).

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένους από τους πυρόπληκτους δήμους, όπως του Μαραθώνα, δεν κατέστη δυνατό επί έναν χρόνο να υπάρξει εποικοδομητική συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου και του Ερυθρού Σταυρού ως προς την απορρόφηση των ανάλογων κονδυλίων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατεδαφίστηκαν τα πρώτα «κόκκινα» σπίτια
Ξεκίνησαν χθες οι πρώτες κατεδαφίσεις κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Τα πρώτα τέσσερα «κόκκινα»...
Κατεδαφίστηκαν τα πρώτα «κόκκινα» σπίτια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάηκαν σφιχταγκαλιασμένοι
«Τα πράγματα ήταν πολύ ζόρικα για μας» λένε οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού που εντόπισαν χθες τα χαράματα τους 26 απανθρακωμένους στο χωράφι του τρόμου. Τουλάχιστον 150 ερυθροσταυρίτες μαζί με 70 εθελοντές...
Κάηκαν σφιχταγκαλιασμένοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πράσινο φως για τον Ερυθρό Σταυρό
Το Διοικητικό Συμβούλιο της διεθνούς ομοσπονδίας αποφάσισε να άρει οριστικά την απόφαση αναστολής λειτουργίας που είχε επιβάλει στο μεγαλύτερο σωματείο της χώρας εδώ και 14 μήνες.
Πράσινο φως για τον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άρση αναστολής της λειτουργίας του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Μετά από 14 μήνες αναστολής λειτουργίας για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό εξαιτίας χρόνιων διοικητικών παλινωδιών, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε να άρει οριστικά την απόφαση που...
Άρση αναστολής της λειτουργίας του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιλί ζωής στον Ερυθρό Σταυρό
Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Kινήματος επισκέπτεται τη χώρα μας για να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το έργο του ΕΕΣ.
Φιλί ζωής στον Ερυθρό Σταυρό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι περιλαμβάνει (και τι όχι) το νομοσχέδιο για το Μάτι
Ως τον Ιούλιο του 2020 και με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου προβλέπεται να εκπονηθεί το πολεοδομικό σχέδιο για τα περίπου 7.900 στρέμματα στα όρια των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα-Νέας Μάκρης.
Τι περιλαμβάνει (και τι όχι) το νομοσχέδιο για το Μάτι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας