Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
​​​​​​​Καφέ-μπαρ-εστιατόριο το κυλικείο της Πινακοθήκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

​​​​​​​Καφέ-μπαρ-εστιατόριο το κυλικείο της Πινακοθήκης

  • A-
  • A+

Η αυτοψία επιτροπής του δήμου διαπίστωσε, έπειτα από καταγγελίες, ότι ο τρόπος λειτουργίας (με «κερασάκι» την ενοχλητική για τους επισκέπτες μουσική) του αναψυκτηρίου καθόλου δεν συμβαδίζει με την αρχική συμφωνία και προέβη σε συστάσεις.

Ενοχλημένος και ο Κων. Ζέρβας με συνεργάτες του που έκαναν εκεί -εν αγνοία του- επινίκιο πάρτι

Από την πρώτη κιόλας συζήτηση που είχε γίνει στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις και διαφωνίες σχετικά με το τίμημα εκμίσθωσης για κυλικείο στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Θα έφταναν εξάλλου και μόνο η ιστορία του κτιρίου, η περιώνυμη για τους Θεσσαλονικείς Casa Bianca με την αρχιτεκτονική της σπουδαιότητα, το κάλλος της, τις ιστορίες των ιδιοκτητών, τον έρωτα μιας Εβραίας και ενός καθολικού (Σπύρος Αλιμπέρτης, Aline Fernandez) που είχε σκανδαλίσει στην εποχή του, αλλά και τις δραματικές περιπέτειες της οικογένειας στη διάρκεια της Κατοχής.

Οταν λοιπόν αναγγέλθηκε ότι θα ενοικιαζόταν κυλικείο, σε πολλούς μπήκαν υποψίες, άρχισαν οι καταγγελίες για κρυφές διακηρύξεις στη «Διαύγεια» και, κυρίως, για το τίμημα των 5.500 ευρώ με το οποίο νοικιάστηκε ο χώρος. Κι ύστερα το κυλικείο… μεγάλωσε, οι καρέκλες για τον καφέ πλήθυναν και μετατράπηκαν σε… καναπέδες και το ρεστοράν απέκτησε όνομα: «Villa Bianca».

Οι συναφείς επιχειρηματίες που έχουν τον δικό τους τρόπο υπολογισμού προσθαφαιρώντας κόστος – όφελος έβαλαν πρώτοι φωνή.

«Αν δίνουμε 200 ευρώ το τετραγωνικό για να βάλουμε τραπεζοκαθίσματα για καταστήματα εστίασης, πώς γίνεται για την αυλή της Bianca να προκύπτει ενοίκιο μόλις 450 ευρώ τον μήνα;».

»Τα σχετικά ερωτήματα που βασίζονται σε ψυχρή αριθμητική επενδύθηκαν και με σενάρια για «παρέα» που είχε ανοίξει τις κατάλληλες πόρτες.

»Τα σενάρια αυτά, λέει η διοίκηση, είναι «ανυπόστατα», αφού «πραγματοποιήθηκαν δύο ανοιχτοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί που κρίθηκαν άγονοι, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, ενώ στον τρίτο διαγωνισμό εμφανίστηκε ένας ενδιαφερόμενος, με τον οποίο τελικά υπογράφηκε η σχετική σύμβαση».

Ομως, όταν οι φωνές πλήθυναν, ο δήμος έστειλε επιτροπή για να δει τι γίνεται. Και όντως είδε όσα καταγγέλλονταν.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελλη Χρυσίδου ήταν μέλος της επιτροπής και, όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.», «εμείς είπαμε να κάνουμε ένα αναψυκτήριο για την Πινακοθήκη, όπως συμβαίνει και με αντίστοιχους χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν είπαμε ποτέ ούτε για καφέ-μπαρ ούτε για καφέ-ρεστοράν. Δώσαμε την έγκριση για καφέ-αναψυκτήριο».

Οχι μόνο καταγράφηκαν παραβάσεις, αλλά στην έξοχη αυλή της Πινακοθήκης κατασκευάστηκε και… υπαίθριο μπαρ, υπάρχει μενού που δεν συμβαδίζει σε τίποτα με την άδεια και φυσικά προστέθηκε και η απαραίτητη -αλίμονο!- μουσική που ενοχλούσε ακόμη και τους επισκέπτες της Πινακοθήκης.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να είναι βαθιά ενοχλημένος και θυμωμένος ακόμη και με στενούς του συνεργάτες οι οποίοι πραγματοποίησαν στον χώρο πάρτι για τα εκλογικά επινίκια, όταν ο κ. Ζέρβας απουσίαζε στις ΗΠΑ.

Μερική συμμόρφωση

Με ανακοίνωσή του ο δήμος δεν διαψεύδει τις παραβάσεις. Ισα ίσα λέει πως μετά την αυτοψία «προχώρησε σε προφορικές συστάσεις συμμόρφωσης στον εκπρόσωπο του εκμισθωτή. Επιπλέον, η Δημοτική Αστυνομία διενήργησε δύο διαδοχικούς ελέγχους στις 5 και στις 9 Ιουλίου 2019.

»Κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις και έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις και στον δεύτερο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο εκμισθωτής συμμορφώθηκε μόνο ως προς κάποιες υποδείξεις».

»Το αν μπορεί ή όχι να επιβάλλει την τήρηση της νομιμότητας ο δήμος ή συμβιβάζεται με μικροπαραχωρήσεις για τα μάτια του κόσμου είναι θέμα από μόνο του. Οπότε είναι αχρείαστη η διευκρίνιση πως «στο διάστημα που μεσολάβησε έχει διαπιστωθεί ότι ο εκμισθωτής έχει συμμορφωθεί σε αρκετές(;) συστάσεις.

»Σε περίπτωση, όμως, που σε επόμενους ελέγχους διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν τηρεί όλους τους όρους της σύμβασης, η διοίκηση του Δήμου θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που προβλέπονται από τον νόμο και το συμβατικό πλαίσιο». Και πότε θα γίνουν άραγε οι έλεγχοι; Οταν τελειώσει το καλοκαίρι; Εκτός κι αν δούμε και νάιλον κατασκευές στο προαύλιο και τα γνωστά «μανιτάρια» θέρμανσης για τον χειμώνα, οπότε πράγματι θα τα έχουμε δει όλα…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα να τοποθετήσει, στη θέση του Γ.Γ. του δήμου τον μέχρι σήμερα δήμαρχο Δέλτα Ευθύμη Φωτόπουλο ο οποίος δεν επανεξελέγη.
Ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια σέξι πόλη με πολλούς… εγκληματίες
Με δεξιά ρητορική και αναβίωση όλων των αποτυχημένων σχεδίων από το 1980 και μετά των διοικήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η πόλη που οραματίζεται τελικά ο δήμαρχός της Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Μια σέξι πόλη με πολλούς… εγκληματίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκληρή απάντηση Νοτοπούλου για τη... μεταγραφή του Γενάρη!
Η «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας» μόλυνε και τη δημοτική παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη σύμβουλο Δήμητρα Αλεξίου να εγκαταλείπει τα αριστερά έδρανα και να μετακομίζει με...
Σκληρή απάντηση Νοτοπούλου για τη... μεταγραφή του Γενάρη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζουν την υποβάθμιση του μηχανουργείου
Η παράταξη ΔΑΣ-ΠΑΜΕ στον Δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τα σχέδια του Κ. Ζέρβα για ιδιωτικοποίηση, που απαξιώνει τον εξοπλισμό και το εργατικό δυναμικό του ίδιου του δήμου.
Συνεχίζουν την υποβάθμιση του μηχανουργείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: Συγκλητικοί και πληβείοι άλλαξαν μαζί (και χώρια) χρόνο
Με ένα προχωρημένο μάθημα αυτογνωσίας από μάστερ του είδους ξεκίνησε για τους Θεσσαλονικείς το 2020. Η παράσταση υποδοχής του Νέου Έτους στην πλατεία Αριστοτέλους συνοδεύθηκε από την παρουσία κιγκλιδωμάτων που...
Θεσσαλονίκη: Συγκλητικοί και πληβείοι άλλαξαν μαζί (και χώρια) χρόνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας