Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς βίωσαν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας την επαφή με τους πληγέντες στον Μαραθώνα
(Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πώς βίωσαν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας την επαφή με τους πληγέντες στον Μαραθώνα

  • A-
  • A+

Η ΕΠΑΨΥ υλοποίησε, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους πληγέντες συμπολίτες μας, με την παρουσία επαγγελματιών ψυχικής υγείας καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.  

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου η ΕΠΑΨΥ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας. Η παρουσία μας εκείνο το πρώτο κρίσιμο διάστημα θέλαμε να είναι ουσιαστική, διακριτική και συντονισμένη βάσει την αναγκών προκειμένου να μην παρακωλύει την εργασία των υπόλοιπων συνεργείων και προσπαθειών. Συμμετείχαμε μαζί με ομάδες εθελοντών, που προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια στις εκτιμήσεις αναγκών πόρτα-πόρτα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι βασικές ανάγκες συμπολιτών μας από τα ρούχα, το φαγητό και τη στέγαση μέχρι τα προϊόντα καθαρισμού. 

Συγκλονισμένοι και οι ίδιοι έχοντας παρακολουθήσει τα γεγονότα στα ΜΜΕ, ξεκινήσαμε την παρέμβαση με πολλή διάθεση, ανθρώπινο ενδιαφέρον και κυρίως επιθυμία να προσφέρουμε ό,τι διαθέτουμε ως επαγγελματίες σε ανθρώπους που πέρασαν ένα τραυματικό γεγονός. Μπροστά στο μέγεθος των αναγκών που αναδείχτηκαν, αισθανθήκαμε γρήγορα ανήμποροι να βοηθήσουμε όσο θα θέλαμε, ματαίωση γιατί η προσπάθεια μας δεν μπορούσε να δώσει όσα ελπίζαμε αλλά και ενοχές πως θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους μετά από κάποιους μήνες όπως αισθάνονταν και εκείνοι την εγκατάλειψη από το κράτος. 

Γρήγορα καταλάβαμε πως η απογοήτευση μας τροφοδοτούνταν από το αίσθημα παντοδυναμίας, την επιθυμία μας δηλαδή να αναλάβουμε και να καταφέρουμε να επιλύσουμε τα περισσότερα από τα προβλήματά τους. Αν ένα σύστημα όμως βασιστεί στην παντοδυναμία θα εξουθενωθεί και έτσι νιώθαμε αρχικά, μια πρόωρη εξουθένωση. Αναδείχτηκε λοιπόν στην πορεία η ανάγκη για σύνδεση και επικοινωνία, μέσα από την διασύνδεση με τους τοπικούς φορείς.

Καθιερώθηκε από την αρχή,  εβδομαδιαία διεπιστημονική συνάντηση των εκπροσώπων όλων των φορέων που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή, όπου συζητούσαμε τα περιστατικά προς ανάληψη και τον συντονισμό των δράσεων μας ώστε να είναι συμπληρωματικές και αποτελεσματικές. Μας έκανε εντύπωση ότι κάθε περίπτωση αντιμετωπίστηκε με σεβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές, εξατομικευμένες ανάγκες και ότι παράλληλα οι υπηρεσίες μας ήταν στοχευμένες και συμπληρωματικές. Η συνεργασία μεταξύ φορέων, οργανώσεων και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου αποσκοπούσε να συνδράμει και να ενισχύσει το έργο της τελευταίας που ήταν δέκτης των περισσοτέρων αιτημάτων για ψυχοκοινωνική βοήθεια. 

Καταλάβαμε πως δεν αρκεί μια ομάδα πρόθυμων, εκπαιδευμένων ανθρώπων που ο καθένας ξεχωριστά είναι έτοιμος να προσφέρει πέρα από τις δυνάμεις του με αυταπάρνηση. Χρειάζεται ένα «πλαίσιο», ένα σύστημα που θα διευκολύνει να οργανωθούν οι άνθρωποι αυτοί ώστε να συντονιστούν και να συνεργαστούν. Ίσως αυτό είναι το βασικό συστατικό για μια παρέμβαση σε κατάσταση κρίσης, ένα σύστημα συντονισμού που προϋπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ανθρώπους που το απαρτίζουν. Διαφορετικά επικρατεί εξουθένωση και χάος. Πιστεύουμε πως η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των συναδέρφων και ο τρόπος συνδιαλλαγής και λειτουργίας, μεταλαμπαδεύτηκε στο δημόσιο πλαίσιο του Δήμου, και προκάλεσε θετικές αλλαγές που θα διατηρηθούν. 

Η εμπειρία που αποκομίσαμε από τους μήνες που εργαστήκαμε στην περιοχή υπήρξε πολύ δυνατή, ιδιαίτερα ανθρώπινη και οπωσδήποτε συγκινητική. Οι άνθρωποι μας έδειξαν τόση εμπιστοσύνη, είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη από υποστήριξη που βέβαια δεν ήταν λίγες οι φορές εκείνες που μοιραστήκαμε μαζί τους ίδια συναισθήματα, όπως αβοηθησία, απελπισία, νιώθοντας ότι χρειάζονται πολλά παραπάνω απ΄ όσα μπορούσαμε εμείς να προσφέρουμε. Με τον καιρό και με ώρες εσωτερικής και εξωτερικής εποπτείας μπορέσαμε να ξεπεράσουμε την ταύτιση την οποία ασυνείδητα κάναμε με το σύστημα, με το ελλιπές κοινωνικό κράτος, με τα συναισθήματα των ανθρώπων και να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους που θα μπορούσαμε στα αλήθεια να βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο. 

Διαπιστώσαμε μέσα από τις υπηρεσίες μας πως το βίωμα της πυρκαγιάς με τις  υλικές και ανθρώπινες απώλειες είχε επηρεάσει όχι μόνο τους άμεσα πληγέντες αλλά και τους ανθρώπους που το έζησαν από κάποια απόσταση, είτε ως επιβιώσαντες, είτε παρέχοντας βοήθεια σε συνανθρώπους τους ως εθελοντές είτε ως απλοί παρατηρητές.

Η κρίση, η ανισορροπία που δημιουργείται μετά από ένα καταστροφικό γεγονός, ανέδειξε κάποιες ευκαιρίες. Έδωσε το άλλοθι σε ανθρώπους που ήθελαν βοήθεια να την αιτηθούν. Τα αιτήματα που λάβαμε είχαν ως αφορμή το βίωμα της πυρκαγιάς, αναδείχτηκαν όμως στην πορεία της βραχείας θεραπευτικής παρέμβασης ζητήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους από παλιότερα, τα οποία ενεργοποιήθηκαν με τη νέα κατάσταση.

Όπως εμείς οι ίδιοι ως ειδικοί ψυχικής υγείας είχαμε ανάγκη από επικοινωνία και διασύνδεση μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούσαμε, το ίδιο συνέβαινε με τους ανθρώπους στην κοινότητα. Αναδείχτηκε πολύ γρήγορα η ανάγκη να αξιοποιήσουμε την δυναμική των ομάδων στην παρέμβασή μας. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ομάδας συντονιστών Ομάδων Αυτοβοήθειας αλλά και στις θεραπευτικές παρεμβάσεις, βιώσαμε πολλές στιγμές συγκίνησης απέναντι στις ιστορίες των ανθρώπων αλλά και θαυμασμό για το κουράγιο τους, την πίστη και την επιμονή τους στη ζωή και στις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν θέλησαν να είναι αυτοί που απλά επιβιώνουν αλλά εκείνοι που θέλουν να ζήσουν.

Ομάδα συγγραφής ΕΠΑΨΥ
Δάρρα Ιωσηφίνα, ψυχίατρος
Θωμαΐδη Κατερίνα, ψυχολόγος
Κολοκοτσά Αγγελική, ψυχολόγος
Παγκάκη Μαριρένα, κοινωνική λειτουργός
Χρυσοβέργη Φλωρεντία, ψυχολόγος
 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ύφεση η φωτιά στον Μαραθώνα
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση κοντά στο ελικοδρόμιο Μαραθώνα Αττικής, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να περιορίσουν το καταστροφικό της έργο.
Σε ύφεση η φωτιά στον Μαραθώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
59 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες
Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής από τις 19.00 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές.
59 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρέχουν για να ανατρέψουν την αναστολή λειτουργίας στον Ερυθρό Σταυρό
Στροφή 180 μοιρών επιχειρεί να κάνει η νέα διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού σε μια προσπάθεια να πείσει τη Διεθνή Ομοσπονδία να άρει την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλει στο μεγαλύτερο σωματείο της χώρας.
Τρέχουν για να ανατρέψουν την αναστολή λειτουργίας στον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποσό 2,1 εκατ. ευρώ στον δήμο Μαραθώνα για επιδόματα στους πυρόπληκτους
Επιχορήγηση ύψους 2.110.639,24 ευρώ δίνεται στον δήμο Μαραθώνα, με σκοπό την καταβολή επιδομάτων για την κάλυψη δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών των πληγέντων από την πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου του 2018.
Ποσό 2,1 εκατ. ευρώ στον δήμο Μαραθώνα για επιδόματα στους πυρόπληκτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες αντιπαραθέσεις στον Δήμο Μαραθώνα
Τα μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά από τις θήκες τους μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής στον Δήμο Μαραθώνα, καθώς έναν μήνα μετά τις πολύνεκρες πυρκαγιές συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για το «τις...
Νέες αντιπαραθέσεις στον Δήμο Μαραθώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας