• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμβάσεις αορίστου χρόνου ζητούν οι εργαζόμενοι της εργολαβικής Action Line

 • A-
 • A+
Ο ΣΥΔΑΠΤΤ υποστήριξε ότι τεκμαίρεται η μετατροπή των συμβάσεων, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις για περισσότερα από τρία χρόνια. Στην Εθνική Τράπεζα πετά το μπαλάκι το υπουργείο.

Ποδαρικό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας έκανε ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), με τριμερή συνάντηση, προ ημερών, σχετικά με τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 200 και πλέον εργαζομένων της εργολαβικής Action Line.

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Ζητούν συμβάσεις αορίστου χρόνου», 18/7/2019), οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις ενός, τριών ή έξι μηνών και απασχολούνται επί μακρόν στις ίδιες θέσεις στην Εθνική Τράπεζα, όπου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας, της Εθνικής Τράπεζας, του σωματείου, αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ο ΣΥΔΑΠΤΤ υποστήριξε ότι τεκμαίρεται η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις για περισσότερα από τρία χρόνια και μάλιστα ο αριθμός των ανανεώσεων των συμβάσεων υπερβαίνει κατά πολύ τις τρεις μέσα σ’ αυτό το διάστημα.

Επισήμανε ότι η εταιρεία κρατάει εδώ και πολλά χρόνια τους εργαζομένους σε μια άτυπη ομηρία, καθώς αντιμετωπίζουν διαρκώς την απειλή της απόλυσης με τη μη ανανέωση της σύμβασης, χωρίς μάλιστα να δικαιούνται αποζημίωση.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της εταιρείας επανέλαβε όσα είχε πει στην τελευταία συνάντηση με το Σωματείο, ότι δηλαδή πρόκειται για μικρή εταιρεία που δεν μπορεί να δεσμευθεί για σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να σηκώσει το βάρος των αποζημιώσεων.

Από τη δική του πλευρά, το υπουργείο πέταξε το μπαλάκι στην Εθνική Τράπεζα, αναφέροντας τον νόμο περί συνευθύνης (ν. 4554/2018), που αναφέρει ρητά στο άρθρο 9:

«Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αναθέτει, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, την εκτέλεση έργου ή τμήματος έργου (αναθέτων) σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργολάβο), ευθύνεται εις ολόκληρον και αλληλεγγύως με τον εργολάβο έναντι των εργαζομένων του τελευταίου για την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου ζήτησε από την Εθνική Τράπεζα και από την εταιρεία να προσκομίσουν αναλυτικά στοιχεία και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα συγκληθεί νέα τριμερής συνάντηση.

Μένει να φανεί αν η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα εξακολουθήσει μια πολιτική που δεν δίνει ασυλία στις εργολαβικές εταιρείες ή στα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, που τείνουν να προσλαμβάνουν εργολαβικούς εργαζομένους σε ολόκληρα τμήματα, ώστε να μειώνουν κατά πολύ το εργασιακό τους κόστος και να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια
Ενάντια στην πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων αλλά και στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου παλεύουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες η μια μετά την άλλη υιοθετούν νέα ωράρια.
Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πενθούν ξανά στη ΛΑΡΚΟ
Ο θάνατος νεαρού ηλεκτρονικού εργαζόμενου στη χαλυβουργία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έρχεται να προστεθεί στη μακρά μακάβρια λίστα όσων ξεκινούν το πρωί από το σπίτι τους για το μεροκάματο και δεν επιστρέφουν ποτέ.
Πενθούν ξανά στη ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι 91 εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Κάτω Αχαγιά ενάντια στις αποφάσεις του ομίλου οι οποίες τους οδηγούν στην ανεργία και την απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία αύριο στην Εθνική Τράπεζα
Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διεκδικούν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία για αύριο Παρασκευή και διαμαρτυρόμενοι για την παρελκυστική στάση της...
24ωρη απεργία αύριο στην Εθνική Τράπεζα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας
Σε πανελλαδική κινητοποίηση καλεί αύριο η Επιτροπή Αγώνα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας για τη διαφαινόμενη οριστική κατάργηση της επικουρικής παροχής που λάμβαναν από τον...
Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλος εργαζόμενος διανομέας θύμα ξυλοδαρμού
Οταν έφτασε στη διεύθυνση που του είχε δοθεί, αντί για τους παραλήπτες της παραγγελίας, δύο άντρες βγήκαν από σταθμευμένο αυτοκίνητο και του ζήτησαν να υπογράψει τις απαιτήσεις του παλιότερου εργοδότη, τον...
Κι άλλος εργαζόμενος διανομέας θύμα ξυλοδαρμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας