• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.3°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.7°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 7.9°C / 10.0°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.5°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  84%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης

 • A-
 • A+
Συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Διαφωνούν οι εργαζόμενοι, οι τευτλοπαραγωγοί, ο «στρατηγικός επενδυτής» Λούκας Φέκερ και όλοι οι άλλοι πιστωτές.

Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε χθες με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Αντίθετοι είναι οι εργαζόμενοι και όλοι οι άλλοι πιστωτές που κατέθεσαν παρεμβάσεις. «Τινάζει στον αέρα την ελληνική τευτλοπαραγωγή για τα επόμενα τρία χρόνια», υποστήριξαν οι καλλιεργητές.

Σαν έτοιμο από καιρό, το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο την «κατάλληλη στιγμή», όπως σχολίαζαν πολλοί από όσους αντιτίθενται σε αυτό, υπαινισσόμενοι την αλλαγή της κυβέρνησης... Βλέπετε, όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πάλεψε για να διασωθεί η ΕΒΖ, παρά τα εμπόδια που συναντούσε κάθε τόσο, κυρίως από τις απαιτήσεις και τους όρους των τραπεζιτών.

Από τις δέκα παρεμβάσεις που κατατέθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, μόνο εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς ήταν υπέρ του «σχεδίου εξυγίανσης», όπως αποκαλείται, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις από τη διαδικασία.

Μεταξύ των αντιτιθέμενων, ο έως πρότινος «στρατηγικός επενδυτής», Λούκας Φέκερ, η εταιρεία του οποίου εμφανιζόταν έτοιμη να μπει στο παιχνίδι εξαγοράς της ΕΒΖ και να τη δουλέψει κερδοφόρα, σε συνεργασία με συνεταιριστική εταιρεία που ίδρυσαν οι ίδιοι οι τευτλοπαραγωγοί τον περασμένο Μάρτη.

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε παρουσιάσει το σχέδιο διάσωσης στη Θεσσαλονίκη μετ’ επαίνων και όλα έδειχναν να πηγαίνουν ρολόι, αλλά...

MOTIONTEAM / BEΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Χθες, στο δικαστήριο, η Τράπεζα Πειραιώς ισχυρίσθηκε πως ο κύριος Φέκερ δεν κατέβαλε ποτέ τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, με τον επενδυτή να διατείνεται από την πλευρά του πως η τράπεζα πάγωσε αναίτια τις διαπραγματεύσεις!

Για ταφόπλακα στην παραγωγή τεύτλων στην Ελλάδα τα επόμενα δύο-τρία χρόνια έκαναν λόγο οι παραγωγοί, εφόσον περάσει το σχέδιο της Πειραιώς.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξηγούσαν, τινάζεται στον αέρα η φετινή καλλιέργεια 18 χιλιάδων στρεμμάτων, χάνεται η επιδότηση περίπου 80 ευρώ ανά στρέμμα, χάνεται η συνδεμένη ενίσχυση (άλλα 70 ευρώ ανά στρέμμα), ενώ υφίσταται και ζημιά από σπόρους και φάρμακα που αγόρασαν και δεν έχουν πληρωθεί...

Η Τράπεζα Πειραιώς κληρονόμησε την ΕΒΖ από την Αγροτική Τράπεζα και σχεδόν εξ αρχής φάνηκε ότι έχει βάλει στο μάτι τις κερδοφόρες θυγατρικές της εταιρείας στη Σερβία.

Ηθελε να την τεμαχίσει και να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία, όπως κατήγγειλαν παλαιοί εργαζόμενοι στην ΕΒΖ, που ταλαιπωρήθηκαν χρόνια από τα κατά καιρούς «σχέδια διάσωσης», μένοντας απλήρωτοι μήνες και με τον κίνδυνο της ανεργίας να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς ζητά τώρα την υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106 β & δ του Πτωχευτικού Κώδικα, με μεταφορά των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ σε θυγατρικές της εταιρείες ειδικού σκοπού, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής.

Οι άλλοι πιστωτές

Τα κεντρικά γραφεία στην πλατεία Αριστοτέλους περιλαμβάνονται στα πανάκριβα ακίνητα της ΕΒΖ που σκοπεύει να εκποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Με κύριες παρεμβάσεις κατά του σχεδίου εξυγίανσης της Πειραιώς τάχθηκαν όλοι οι άλλοι πιστωτές, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων, 58 απολυμένοι υπάλληλοι που διεκδικούν αποζημιώσεις, άλλοι 38 απολυμένοι που ζητούν να ενταχθούν οι αποζημιώσεις τους στο σχέδιο εξυγίανσης, η ΔΕΗ για οφειλή μισού εκατομμυρίου ευρώ, η ΑΑΔΕ για οφειλή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ο ΕΦΚΑ για οφειλή άλλων 3,9 εκατομμυρίων ευρώ κ.λπ.

Οι οφειλές της ΕΒΖ προς την Τράπεζα Πειραιώς αποτιμώνται στα 170 εκατομμύρια ευρώ. Αν η πτωχευτική διαδικασία περάσει από το δικαστήριο με το άρθρο 106, που αναφέρεται σε εξυγίανση, τότε οι συνολικές υποχρεώσεις της ΕΒΖ θα κουρευτούν δραστικά από τα 220 εκατομμύρια ευρώ σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περνούν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προφανώς θα τα εκποιήσει. «Φιλέτο» της άλλοτε κραταιάς εταιρείας είναι τα δύο εργοστάσια ζάχαρης της Σερβίας, που δουλεύουν με αμείωτη κερδοφορία όλα αυτά τα χρόνια, και κάποια πανάκριβα ακίνητα, όπως τα κεντρικά γραφεία στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τελικά, φαίνεται ότι το μόνο κέρδος που θα απομείνει είναι αυτό των τραπεζιτών και των γερακιών του real estate.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης
Η τράπεζα ζητεί από την ενοικιάστρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και να ολοκληρώσει την παράδοση-παραλαβή των δύο μονάδων.
Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλό και το κακό σενάριο
Με «καλό» και «κακό» σενάριο εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας στους τευτλοκαλλιεργητές, που είχαν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πείθοντάς τους εν...
Το καλό και το κακό σενάριο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζάχαρη-«δηλητήριο» για δέκα στελέχη της ΕΒΖ
​Πικρό ποτήρι από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης για πέντε πρώην προέδρους, δύο εμπορικούς διευθυντές και τρεις προέδρους συνεργαζόμενων εταιρειών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ποινική δίωξη για...
Ζάχαρη-«δηλητήριο» για δέκα στελέχη της ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την αποχή και σύρθηκαν στα δικαστήρια!
Η προσφυγή της δημοτικής αρχής κατά του σωματείου τους συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο που αποφάσισε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι παράνομη και καταχρηστική, κάνοντας αποδεκτές τις αιτιάσεις του δήμου.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την αποχή και σύρθηκαν στα δικαστήρια!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από το Σικάγο στο πνεύμα των καιρών
Εργαζόμενοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συνεχίζουν να διεκδικούν δικαιώματα όπως αυτό στην απεργία, το 8ωρο και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, ό,τι αποτέλεσε κατάκτηση του εργατικού κινήματος...
Από το Σικάγο στο πνεύμα των καιρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές αντιδράσεις το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Μαζικές αντιδράσεις από 18 σωματεία, συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις στη συμπρωτεύουσα, για την κακοδιαχείριση της πανδημίας, την αστυνομοκρατία και καταστολή και τα διογκούμενα προβλήματα σε Παιδεία, Υγεία...
Μαζικές αντιδράσεις το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας