• Αθήνα
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 15.9°C / 20.1°C
  4 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.8°C / 18.1°C
  5 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.3°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 19.8°C
  0 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Θύελλα
  19°C 13.5°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  8 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 18.3°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  17°C 16.7°C / 18.2°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  4 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 18.1°C
  4 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΕΠΕ απαντούν στον Γ. Βρούτση

 • A-
 • A+

Εμμένει στην άποψη περί «αναβάθμισης και ενίσχυσης» του ρόλου του ΣΕΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προανήγγειλε παρόμοιες ενέργειες και σε άλλα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης με σκοπό την «πλήρη αποκομματικοποίησή» της, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κριτική που ασκήθηκε στην απόφασή του ως «παραφιλολογία».

Οι Νάσος Ηλιόπουλος, Απόστολος Καψάλης και Πάνος Κορφιάτης, που έχουν διατελέσει στο παρελθόν ειδικοί γραμματείς του ΣΕΠΕ, του απαντούν μέσω της «Εφ.Συν.» ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και όχι την υποβάθμισή τους:

«Η Επιθεώρηση Εργασίας συνιστά μια από τις βασικές εργατικές κατακτήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο και σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ιστορικής πορείας προς τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της αγοράς εργασίας στις σύγχρονες κοινωνίες.

»Η εξωδικαστική διευθέτηση της εργατικής διαφοράς, ο προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις, η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, καθώς και η παροχή έγκυρης ενημέρωσης και πληροφόρησης προς αμφότερα τα μέρη της εργασιακής σχέσης καθιστούν το ΣΕΠΕ ένα αναντικατάστατο αυτοδύναμο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και στην περίπτωση της Ελλάδας.

»Βασικό συστατικό και απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη υπηρεσιακή και επιχειρησιακή λειτουργία του ΣΕΠΕ, ωστόσο, είναι η αυτοτέλεια και η αυτονομία του, εφόσον μια τέτοια συνθήκη περιγράφεται με σαφήνεια σε πλήθος σχετικών διεθνών και κοινοτικών νομικών ρυθμίσεων που δεσμεύουν και τη χώρα μας, αλλά και στις υποδείξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

»Διεύθυνσης της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα υπονομεύει και υπηρεσιακά την εσωτερική ζωή του Σώματος, το οποίο έχει πανελλαδική διασπορά δομών και μεγάλο συνολικό αριθμό εργαζομένων, και του στερεί την ευελιξία και την αυτονομία που η φύση του καθιστά αναγκαίες.

»Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, χωρίς καμία επί της ουσίας αιτιολόγηση, υποβαθμίζει αναντίρρητα την προτεραιότητα της πάταξης γενικευμένων φαινομένων παραβατικότητας στην απασχόληση και στην κοινωνική ασφάλιση, υπονομεύει τη λειτουργικότητα των δομών του ΣΕΠΕ και δυσχεραίνει το έργο των στελεχών του σε καθημερινή βάση.

»Ως δείγμα ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί τις εργασιακές σχέσεις αποτελεί μια ευθεία επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας μας.

»Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας προς το σύνολο των στελεχών του ΣΕΠΕ, συμμεριζόμενοι απόλυτα τις ανησυχίες τους και καλούμε αφενός την κυβέρνηση στη ματαίωση των εν λόγω αντεργατικών σχεδιασμών απέναντι στον ρόλο και στην αποστολή του ΣΕΠΕ και αφετέρου σε επαγρύπνηση τον κόσμο της μισθωτής εργασίας για τη διαφύλαξη των εργατικών κατακτήσεών του».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργολαβικοί εργαζόμενοι κατά της αντεργατικής νομοθεσίας Βρούτση
Εξι σωματεία εργολαβικών εργαζομένων, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, κατακεραυνώνουν τις τροπολογίες που κατέθεσε κακήν κακώς στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.
Εργολαβικοί εργαζόμενοι κατά της αντεργατικής νομοθεσίας Βρούτση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχέδιο για ένταξη των επιδομάτων στο μισθό
Ενα πάγιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, την ένταξη δηλαδή όλων των επιδομάτων στον βασικό μισθό, σκέφτεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο, αν κι η ενοποίηση δεν προϋποθέτει καλύτερες...
Σχέδιο για ένταξη των επιδομάτων στο μισθό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ασφαλιστικός «Ατλας»
Το εύκολο για τις συνταξιοδοτήσεις και τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων μπορεί να αρχίσει να τρέχει από την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο το δύσκολο κομμάτι που αφορά το χρονικό διάστημα από το 1993 και πριν...
Ο ασφαλιστικός «Ατλας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια συνάντησης με ωφελούμενους του Οργανισμού.
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμικό «όχι» στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη
Εκατοντάδες μέλη σωματείων, εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων διαδήλωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα ενάντια στον αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.
Δυναμικό «όχι» στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι αλλάζει στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων-εργοδοτών για τα rapid test
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης «περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 κατά την...
Τι αλλάζει στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων-εργοδοτών για τα rapid test

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας