Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη, είναι ταξική»
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη, είναι ταξική»

  • A-
  • A+

Την κάθετη αντίθεσή του στην προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έβαλε οριστικό τέλος στη διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους κρίνοντας συνταγματικές και «αξιοπρεπές» το επίπεδο διαβίωσή τους, εκφράζει το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Σε ανακοίνωσή του το δίκτυο καταγγέλλει το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ τονίζοντας πως ο 13ος και 14ος μισθός κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα, δεν χαρίστηκαν από το κράτος και τους εργοδότες, αλλά και πως οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί όταν πρόκειται να κρίνουν τους μνημονικούς νόμους που μειώνουν τους δικούς τους μισθούς μας θυμίζουν τη σοφή λαϊκή παροιμία: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Όλη η ανακοίνωση

Σε αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα έρχονται οι  αποφάσεις της ολομέλειας του Σ.τ. Επικρατείας που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, με τις οποίες κρίνεται συνταγματική η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων, που έγινε με τον Ν. 4093/12. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 25-6! Υπενθυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη του 2018 το ΣΤ’ τμήμα, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1, είχε αποφασίσει εντελώς αντίθετα και είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4093/12.

Το κρίσιμο σκεπτικό της απόφασης των ανώτατων δικαστών  έχει ως εξής: «Τα επιδόματα εορτών και αδείας δεν συνιστούν απόλυτα προνόμια και ο περιορισμός των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με την κατάργησή τους δικαιολογείται για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπεί στη διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και στη μείωση των δημοσίων δαπανών της χώρας και ανταποκρίνεται στους στόχους που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση…

… Κατά συνέπεια οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και μετά την κατάργηση των δώρων εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνοντας τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».
Δικαίως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μόνο ως προκλητική με ταξική  μεροληψία, χωρίς τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη αντιλαμβάνονται τη συγκεκριμένη απόφαση των δικαστικών λειτουργών και θεωρούν απαράδεκτο τον ισχυρισμό ότι το εισόδημά τους διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. 

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί όταν πρόκειται να κρίνουν τους μνημονικούς νόμους που μειώνουν τους δικούς τους μισθούς- ο μικρότερος μισθός πρωτοεισαχθέντος Πρωτοδίκη μαζί με το επίδομα βιβλιοθήκης αγγίζει τα 1.700 ευρώ, και φτάνει στον μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου που είναι 4.135 ευρώ- μας θυμίζουν τη σοφή λαϊκή παροιμία: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Είναι γνωστή η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου, του γνωστού ως Μισθοδικείου, που εκδικάζει οικονομικές υποθέσεις των δικαστικών λειτουργών που έκρινε (για μια ακόμα φορά) με ψήφους 7-2, ότι οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012, όταν τότε μειώθηκαν με σχετικό νόμο. Όλες οι περικοπές μισθών και συντάξεων όλων των κλάδων των εργαζομένων (συνεπεία μνημονίων), κρίθηκαν συνταγματικές και νόμιμες, μόνο οι μειώσεις στις συντάξεις και αποδοχές των Δικαστικών λειτουργών κρίθηκαν αντισυνταγματικές…
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, που δικαστικές αποφάσεις προκαλούν την ελληνική κοινωνία. 

Αναρωτιέται κανείς!!! Έχουν άδικο όσοι ισχυρίζονται ότι η δικαιοσύνη είναι ταξική, ότι μεροληπτεί υπέρ των κυβερνήσεων και αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των αντιλαϊκών, αντεργατικών πολιτικών; Πόσες απεργίες έχουν βγει παράνομες και καταχρηστικές; Με πόσες αποφάσεις δικαστηρίων απολύονται εργαζόμενοι;  Αυτό είναι το καπιταλιστικό κράτος δικαίου»!!. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις –δικαστικές αποφάσεις- που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Το εργατικό δίκαιο αναπτύσσεται και βελτιώνεται στους δρόμους του αγώνα, όταν αυτοί εμφανίζουν στασιμότητα, το εργατικό δίκαιο υποχωρεί, βασιλεύει ο μεσαίωνας, το δίκαιο του ισχυρού.

Ο 13ος και 14ος μισθός- Δώρα, επίδομα αδείας- κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα, ΔΕΝ  χαρίστηκαν από το κράτος και τους εργοδότες. Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων επιβάλλονται πολιτικές που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, ιδιαίτερα μετά το 2014 που υποχώρησαν οι αγώνες, διαψεύστηκαν και χάθηκαν οι ελπίδες, κυριάρχησε η απογοήτευση και η αναμονή.  

Ήρθε ο καιρός οι εργαζόμενοι να αλλάξουμε συμπεριφορά, να ξαναβγούμε στους δρόμους του αγώνα με ταξική εργατική ενότητα και ενιαία δράση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συνταξιούχοι άνεργοι, νέοι, χωρίς διακρίσεις έλληνες και ξένοι και να  απαιτήσουμε αγωνιστικά  την επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού με κάθε συνδικαλιστικό τρόπο, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δικαστικής διεκδίκησης. Να απαιτήσουμε αύξηση στον μισθό και τη σύνταξη ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες γίνονται η ατμομηχανή για την εξέλιξη της κοινωνίας. 

Τώρα να βγούμε στους δρόμους. Καμία άλλη ανοχή στην αντεργατική πολιτική που συνεχίζεται ΔΕΝ υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή βρίσκεται στην ανάπτυξη των εργατικών και κοινωνικών αγώνων.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Νίκος Ταχιάος βλέπει μακριά...
Το χρονοδιάγραμμα του προέδρου της «Αττικό Μετρό», με ορίζοντα τον Απρίλιο του 2023, δεν βγαίνει και η Ενωση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΣτΕ.
Ο Νίκος Ταχιάος βλέπει μακριά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προστατεύει τη θέα της Ακρόπολης το ΣτΕ
«Παγώνει» η ΣτΕ κάθε οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίων άνω των 17,5 μέτρων εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Μακρυγιάννη, καθώς και την ανέγερση του 9ώροφου κτιρίου.
Προστατεύει τη θέα της Ακρόπολης το ΣτΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φρένο» από ΣτΕ στην ανέγερση 9ώροφου κτιρίου κοντά στην Ακρόπολη
Δεν θα ανεγερθεί το 9ώροφο κτίριο που προορίζεται για ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη, ούτε θα επισκευαστεί το διώροφο διατηρητέο κτίσμα εντός αυτού.
«Φρένο» από ΣτΕ στην ανέγερση 9ώροφου κτιρίου κοντά στην Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνταγματικά ορθή η κατάθεση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ
Δεν παραβιάζει το Σύνταγμα η υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των ΟΤΑ σε λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά δεν καταργεί ούτε αναιρεί τη δημοσιονομική αυτοτέλεια τους.
Συνταγματικά ορθή η κατάθεση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Αθηναίων για προστασία της Ακρόπολης
Να θεσπιστεί κατάλληλο προστατευτικό πλαίσιο για την Ακρόπολη και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ζητά με ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο Δήμος Αθηναίων.
Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Αθηναίων για προστασία της Ακρόπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκαχίλιαρα με τη σέσουλα για τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ
Σκανδαλώδεις αυξήσεις στις αποδοχές διοίκησης και διευθυντών, που πλουτίζουν εν μέσω πανδημίας, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο-ντροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πλαφόν των αμοιβών στο Δημόσιο.
Δεκαχίλιαρα με τη σέσουλα για τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας