• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 27.4°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 26.1°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.0°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 25.0°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.2°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.7°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.9°C
  4 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.2°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  58%
ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL / ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκωμός ενάντια στην αναγόρευση του Ανθιμου ως διδάκτορα

 • A-
 • A+

Παλιρροϊκό κύμα έχουν σηκώσει οι διαμαρτυρίες πολιτών για την αναγόρευση του μητροπολίτη Ανθιμου ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οσοι πόνταραν ότι λόγω αλλαγής κυβέρνησης και μέσα στο κατακαλόκαιρο η υπόθεση θα περνούσε στα μουλωχτά ή θα έμενε σε δημοσιογραφικές καταγραφές και μειοψηφικές διαμαρτυρίες, την πάτησαν άσχημα.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 12.000 υπογραφές διαμαρτυρίας και αίτησης ακύρωσης της αναγόρευσης του μητροπολίτη μετά από πρωτοβουλία πολιτών μέσω της πλατφόρμας avaaz.

Το κείμενο μάλιστα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα και προσέλκυσε ήδη χιλιάδες πολιτών είναι σαφές, οξύ και εύστοχο.

«Χωρίς σχετική ανακοίνωση και κρυφά από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα τον Μητροπολίτη Ανθιμο.

»Ζητούμε να αναιρεθεί η απόφαση αυτή άμεσα, καθώς είναι τεράστια προσβολή αφενός απέναντι στην επιστημονική κοινότητα (βλ. δηλώσεις Ανθιμου σχετικά με τη μη ύπαρξη πλανητών εκτός της Γης) κι αφετέρου απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία. Είναι αδιανόητο να τιμούμε με τον οποιονδήποτε τρόπο ανθρώπους με τοξικές, αναχρονιστικές απόψεις».

Οι συγγραφείς του κειμένου πάντως δεν έμειναν σε αυτά, καθώς προχώρησαν και σε επιχειρηματολογία, δημοσιεύοντας παλαιότερες δηλώσεις του μητροπολίτη που, όπως λένε, «αποδεικνύουν ότι είναι ανάξιος οποιουδήποτε τιμητικού τίτλου, πόσο μάλλον του «επίτιμου διδάκτορα»».

Οι πιο ακραίες δηλώσεις

Πρόκειται για δηλώσεις μόνο των ετών 2015 έως 2018 (πού να πήγαιναν πιο πίσω στον χρόνο!) και αφορούν:

α) Την υπόθεση του κατ’ επανάληψη βιασμού επτάχρονου παιδιού από άλλον τρόφιμο μέσα στο ορφανοτροφείο του Παπάφειου για την οποία, παρότι ο μικρός είχε ενημερώσει για όσα τραγικά βίωνε, ο μητροπολίτης δηλώνει ότι «Δεν δικαιολογείται η εκτεταμένη δημοσιότητα για τον βιασμό παιδιού στο Παπάφειο».

β) Η θέση του ότι «Η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα», όπως κατατέθηκε τον Μάρτιο στην εκπομπή «Τα Καρντάσιανς»: «Αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα». Οταν μάλιστα ο παρουσιαστής σχολίασε ότι τα λόγια του Χριστού δεν θέτουν περιορισμούς και ότι η αγκαλιά του τους χωράει όλους, ο μητροπολίτης απάντησε: «Είναι τόσοι πολλοί που δεν τους χωράει όλους η αγκαλιά μας…».

γ) Η θέση του για πρόσφυγες και μετανάστες όπως εκφραζόταν τον Μάρτιο του 2016 με δηλώσεις του στο Πρακτορείο 104,9 FM. «Είμαι αντίθετος στη φιλοξενία των διαφόρων μεταναστών. Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για πλείστους όσους λόγους, εγώ προσωπικά σαν επίσκοπος και εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας, που έχει ιστορία 2.000 χρόνων, δεν θα ήθελα να εγκατασταθούν, διότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς στη συνέχεια θα επακολουθήσει…».

δ) Η πολύ γνωστή τοποθέτησή του από άμβωνος τον Νοέμβριο του 2018 για τη (μη) ύπαρξη άλλων πλανητών. «Μην ακούτε τι σας λένε, ότι έχουν πάει στο φεγγάρι ή ότι υπάρχουν άλλοι πλανήτες. Ο συνομιλητής μου μου είπε ότι τα συμπεράσματα των νέων επιστημόνων δεν έχουν κατατεθεί ακόμα».

Και φυσικά τι να πει κανείς και τι να πρωτοθυμηθεί για την αντίδραση του κ. Ανθιμου όταν η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ θέλησε να οργανώσει κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών, η οποία λειτουργεί πλέον και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εχει ενδιαφέρον ότι στην απάντηση που έχει δώσει ο πρύτανης Περικλής Μήτκας σε όλα τα προηγούμενα -με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Voria.gr- σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης για την τελετή, υποστηρίζει ότι οφειλόταν στο γεγονός ότι επρόκειτο για «μια σεμνή τελετή που θέλαμε να την κάνουμε σε μικρό, κλειστό κύκλο»(!!!), ενώ για όσους αντέδρασαν «δεν έχω κάτι να σχολιάσω για τις αντιδράσεις όλων αυτών που εκδίδουν ή που θεωρούν ότι πρέπει να εκδίδουν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και αψηφούν την απόφαση ενός συλλογικού οργάνου όπως είναι η Σύγκλητος του ΑΠΘ».

Καθηγητές της Θεολογικής επικαλέστηκαν επιπλέον στον κλειστό ηλεκτρονικό διάλογο των καθηγητών του Πανεπιστημίου την προχωρημένη ηλικία του μητροπολίτη αλλά και το έργο του στη… Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Στον θερμό αντίλογο, καθηγητές θύμιζαν ότι επίτιμος γίνεται κάποιος ή κάποια για μεγάλη προσφορά στην επιστήμη ή στην πατρίδα (τέτοιοι λόγοι προφανώς δεν συντρέχουν) και ότι το 2002 είχε γίνει ανεπιτυχής προσπάθεια να γίνει επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής ο μακαριστός Χριστόδουλος αφού οι δηλώσεις του για το AIDS ως τιμωρία των ανθρώπων από τον Θεό λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Οπότε τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τις δηλώσεις Ανθιμου, ενώ όσον αναφορά τις επικλήσεις στην προσφορά του στην Αλεξανδρούπολη, ήταν μάλλον υποχρέωσή του, για να μη θυμηθούμε τον τρόπο που βρέθηκε με «μεταγραφή» στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με απόλυτη μυστικότητα και με τα ΜΑΤ «πέρασε» ο Ανθιμος στο ΑΠΘ
Σε σύγχρονο κρυφό σχολειό μετατράπηκε, προχθές το μεσημέρι, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του...
Με απόλυτη μυστικότητα και με τα ΜΑΤ «πέρασε» ο Ανθιμος στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Βελένης, παρεμβαίνει μέσω της «Εφ.Συν.» στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αδόκιμο τρόπο και κυρίως με το πείσμα του μητροπολίτη Ανθιμου να...
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρήκε... άμβωνα και άρχισε τα «ψαλτήρια»
​Οχι μόνο δεν υπέστειλε το λάβαρο της σύγκρουσης με την πολιτεία και τον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, αλλά, αντιθέτως, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν και με παραβολικό τρόπο, το κράτησε ψηλά κάνοντας σαφείς...
Βρήκε... άμβωνα και άρχισε τα «ψαλτήρια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ υπέρ της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου
Προτρέπει τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υπερασπιστεί την απόφαση του 2018 • Πώς σχολιάζει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για τον στρατηγό
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ υπέρ της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι σκοτεινές σελίδες του ΑΠΘ
Ο Δημήτρης Μαυροσκούφης, άλλοτε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, ερευνά την ιστορία του ιδρύματος και παρουσιάζει σε έναν τόμο τη συμπόρευση στελεχών του με τα αυταρχικά προπολεμικά και μετεμφυλιακά καθεστώτα, αλλά...
Οι σκοτεινές σελίδες του ΑΠΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας