• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  83%

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο Ελσίνκι ο Γ. Κουμουτσάκος

 • A-
 • A+

Με βάση άλλο ένα δίπολο της προσέγγισής του στο προσφυγικό, το δίπολο «αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», μεταβαίνει στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, που θα αναπτύξει στους ομολόγους του, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε., τις ελληνικές θέσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

Παραμένει ωστόσο ζητούμενο πώς ακριβώς εννοεί την αλληλεγγύη που θα ζητήσει από τους εταίρους μας ο νέος υπουργός και τι δεσμεύσεις θα δώσει σε αντάλλαγμα, δεδομένης της αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής ατζέντας που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι είναι πάγια θέση του υπουργού το αίτημα προς την Ε.Ε. για επιμερισμό της ευθύνης διαχείρισης στα άλλα κράτη-μέλη με βάση την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου και τη διαμόρφωση κοινού συστήματος ασύλου, σε συνδυασμό με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα ως προς τη φύλαξη των ελληνικών – ευρωπαϊκών συνόρων και την πραγματοποίηση απελάσεων όσων δεν έχουν πάρει άσυλο στη βάση της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που έθετε με σαφήνεια και επιτακτικά το ζήτημα της αναλογικής κατανομής των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που δημιουργεί στην Ελλάδα ο εγκλωβισμός τους στα κράτη πρώτης υποδοχής, ο κ. Κουμουτσάκος δίνει συχνά την εντύπωση πως είτε δεν προσδίδει σαφές περιεχόμενο στο αίτημα της αλληλεγγύης είτε το συναρτά με την εκπλήρωση της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ελλάδας.

«Δεν θα πάμε στην Ευρώπη να ζητήσουμε αλληλεγγύη. Πριν πάμε εκεί, θα πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει για τη χώρα μας. Αυτό μας δίνει τη μόχλευση για αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη είναι ένα από τα θέματα όπου η νέα Ευρώπη θα δοκιμαστεί», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο του περιοδικού Economist, στο Grand Resort Lagonissi, την Τρίτη.

Σε ολόκληρη την τοποθέτησή του ενώπιον διεθνούς και ελληνικού κοινού πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων ο κ. Κουμουτσάκος δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε κάποιο αίτημα αναλογικού επιμερισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Γίνεται όμως πολύ πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά κατασταλτικά μέτρα και απελάσεις: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί, όπως και κάθε κράτος της Ε.Ε., μια πολιτική στήριξη όλης της Ευρώπης όταν γίνονται προσπάθειες επιστροφής προσφύγων σε τρίτες και δύσκολες σε συνεννόηση χώρες», αναφέρει.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει άλλωστε ότι η Ν.Δ. είναι το πιο ισχυρό κόμμα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με βάση το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές και ότι θα αξιοποιήσει τη σημαντική του θέση, εισφέροντας με ιδέες και προτάσεις.

Δημιουργείται ωστόσο το ερώτημα αν η Ν.Δ. έχει πράγματι τη βούληση και την ικανότητα να αξιοποιήσει τη θέση της στο ΕΛΚ για να πιέσει για τις ελληνικές θέσεις ή αν, αντιθέτως, θα αποτελέσει το όχημα για να υιοθετήσει η Ελλάδα τις σκληρές αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές του ΕΛΚ, στους κόλπους του οποίου βρίσκονται το Λαϊκό Αυστριακό Κόμμα, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Η καταστολή απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ιδιαίτερα ανησυχητικές συνέπειες μπορεί να έχει η μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Μεταναστευτικής Πολιτικής στο αναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δεν μπορεί να υπηρετήσει βασικές αναγκαιότητες.
Η καταστολή απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγικό: λεφτά υπάρχουν, έργο δεν φαίνεται
Εύλογα ερωτήματα εγείρουν τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του προσφυγικού, καθώς εμφανίζονται διαφορετικοί φορείς να χρηματοδοτούνται για το ίδιο αντικείμενο, ενώ φαίνεται ότι έχουν...
Προσφυγικό: λεφτά υπάρχουν, έργο δεν φαίνεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ευρώπη ζητά αποσυμφόρηση, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα
Απτόητη από τη θύελλα αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται τις πρωτοφανείς αποφάσεις της για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου και τις παράνομες επαναπροωθήσεις.
Η Ευρώπη ζητά αποσυμφόρηση, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο άνθρωπος χωρίς αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει απολύτως καμία αποφασιστική αρμοδιότητα, εκτός από τη δυνατότητα να διορίζει τους υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου.
Ο άνθρωπος χωρίς αρμοδιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα Ζέπελιν πάνω από τη Σάμο...
Ενα αερόπλοιο θα εγκατασταθεί τις επόμενες ημέρες σε σταθερό σημείο στον ουρανό της Σάμου για να επιτηρεί «τα δίκτυα των διακινητών», όπως ισχυρίζονται πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ενα Ζέπελιν πάνω από τη Σάμο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λιγότερη γραφειοκρατία για μετανάστες και Δημόσιο
Τρία ηλεκτρονικά εργαλεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόκειται να μειώσουν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επαφή των μεταναστών με το κράτος ● Το υπουργείο έχει ζητήσει να μετεγκατασταθούν 20.000...
Λιγότερη γραφειοκρατία για μετανάστες και Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας