• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.6°C
  4 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.7°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.1°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.3°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  6 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.0°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.7°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  1 BF
  99%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ

 • A-
 • A+
Αναβλήθηκε για τις 2 Αυγούστου η γενική συνέλευση της εταιρείας, στην οποία αναμενόταν να καλυφθούν οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου που χήρεψαν έπειτα από την παραίτηση του Γιάννη Κρεστενίτη. «Αυτό είναι το... υπερσύγχρονο Υπερταμείο; Αν σπάσει αγωγός, θα αναλάβει η... αόρατη ανώτατη αρχή;» αναρωτιέται ο πρόεδρος των εργαζομένων. Πάντως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαϊωάννου διαβεβαιώνει μέσω «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διανομής νερού και αποχέτευσης.

Η αδυναμία ανεύρεσης δύο τουλάχιστον στελεχών ή η αμηχανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αλλαγή κυβέρνησης θα κρατήσουν ακέφαλη την Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, όταν θα συγκληθεί εκ νέου η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Η χθεσινή προγραμματισμένη συνέλευση των μετόχων στην οποία αναμενόταν να καλυφθεί η θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου -που έχουν μείνει κενές μετά την παραίτηση του Γιάννη Κρεστενίτη λίγο πριν από τις εκλογές- έδειξε ότι το Υπερταμείο δεν είχε καμιά πρόταση και γι' αυτό η μάζωξη διήρκεσε μερικά παραπάνω λεπτά μόνο εξαιτίας των διαμαρτυριών των εργαζομένων της εταιρείας.

Η Χριστίνα Κολιάτση, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΤΕΣυΠ), εμφανίστηκε στη συνέλευση μόνο για να ζητήσει την αναβολή της για την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 10 το πρωί και, χωρίς να δώσει καμιά απάντηση στις ερωτήσεις που έθεταν οι εργαζόμενοι, αποχώρησε. Τον καταιγισμό ερωτήσεων δέχτηκε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Παπαϊωάννου.

«Μετά τη δραπέτευση του εκλεκτού σας, δεν υπάρχει διοίκηση στην εταιρεία. Βρισκόμαστε σε πλήρη αδράνεια. Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν προκύψει κάποια βλάβη; Με αυτή την αγωνία ζούμε» έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αρχοντόπουλος σχολίασε πως «ζούμε αστείες καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία εδώ και τρεις εβδομάδες είναι χωρίς διοίκηση, η ΕΥΑΘ που τροφοδοτεί πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο με νερό δεν έχει διοίκηση. Αυτό είναι το... υπερσύγχρονο Υπερταμείο; Πού είναι αυτοί οι κύριοι; Και η κυρία σήμερα μας γύρισε την πλάτη. Κι αν σπάσει ο αγωγός θα αναλάβει η... αόρατη ανώτατη αρχή;».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαϊωάννου δηλώνει πως «η καθημερινότητα τρέχει κανονικά σε επίπεδο λειτουργίας και αναγκών της εταιρείας. Εγώ δεν έχω νομιμοποίηση για αποφάσεις με μακροχρόνιες συνέπειες, όπως για παράδειγμα η σύναψη νέας σύμβασης εργασίας ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική, όπως διαγωνισμοί. Πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας δεν υπάρχει. Διανομή νερού, λειτουργία αποχέτευσης και σχεδιασμός και κατασκευή υποδομών προχωρούν κανονικά».

Εννοείται ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Κρεστενίτη για να πληροφορηθεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση, αν και έχει γίνει φανερό ότι βασική αιτία ήταν η διαφωνία του στις διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους για την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας. Ας σημειωθεί επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα παραιτήθηκε και ένα ακόμη -μη εκτελεστικό- μέλος του συμβουλίου της ΕΥΑΘ, ο Πέτρος Σαμαράς. Ούτε γι' αυτή την παραίτηση δόθηκε κάποια εξήγηση.

«Φαντασιοκοπίες»

Τις τελευταίες μέρες πολλά σενάρια κυκλοφόρησαν που ήθελαν τον σημερινό ΥΜΑΘ Θεόδωρο Καράογλου να είναι αιτία της χθεσινής άκαρπης γενικής συνέλευσης.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τα σενάρια αυτά «επιστημονικής φαντασίας» και «φαντασιοκοπίες», καθώς ο ΥΜΑΘ έχει λόγο μόνο για την ΕΥΑΘ Παγίων, ενώ για την ΕΥΑΘ αποφασίζει μόνο το Υπερταμείο σε συμφωνία με τους δανειστές και την πρότασή τους θα επικυρώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

■ Αν στο Υπερταμείο δεν ξέρουν ποιοι θα αποτελέσουν την επόμενη διοίκηση της ΕΥΑΘ, τα εννέα στα δέκα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης δεν ξέρουν πόσο νερό καταναλώνουν τον μήνα. Ερευνα της εταιρείας «Παλμός Ανάλυσις» σε πέντε δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος (στους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας- Χορτιάτη) παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης για τις καλές πρακτικές χρήσης του νερού στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μηνιαία κατανάλωση νερού στα νοικοκυριά του δείγματος είναι 13 κυβικά μέτρα με μηνιαίο κόστος 16,6 ευρώ. Οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού καταναλώνονται σε ανάγκες μπάνιου και ατομικής υγιεινής, ενώ δεν λείπει και το «ξόδεμα» σε μικρότερες ποσότητες στο... πλύσιμο αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους
Με σύνθημα «Δημόσιες βρύσες παντού - Οχι στο πλαστικό!» οι εργαζόμενοι της Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και οι οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Water Warriors» συγκεντρώνονται σήμερα στο κέντρο της...
Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
Με παρέμβασή του, ο γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογράφη της νέας ΣΣΕ, χρεώνει το «ναυάγιο» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη
Την έγκριση χωρίς αντιρρήσεις και υποσημειώσεις πήρε, από τη συνέλευση των μετόχων το σχέδιο της ΕΥΑΘ, η οποία με συνολικές επενδύσεις 176 εκατομμύρια ευρώ προχωρά με ορίζοντα το 2023.
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
Οι εκατόν πενήντα εργαζόμενοι που προσέλαβε η ΕΥΑΘ με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν ανέβασαν τα έξοδα της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αλλά μείωσαν τις δαπάνες εξωτερικών αναθέσεων.
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάρτε θέση για το νερό»
Δημόσιες και καθαρές απαντήσεις από τους υποψήφιους δημάρχους σχετικά με τις θέσεις τους για το μέλλον της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ζητά η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη...
«Πάρτε θέση για το νερό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας