Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κλείδωσαν» οι αυτοδυναμίες στις οικονομικές επιτροπές

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου με τους περιφερειάρχες

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κλείδωσαν» οι αυτοδυναμίες στις οικονομικές επιτροπές

  • A-
  • A+

Στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη της ρύθμισης περί «κυβερνησιμότητας» των δήμων και των περιφερειών. Ενδεχομένως, διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η προωθούμενη ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου.

Προηγουμένως, οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» θα εξεταστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ θα κοινοποιηθούν και στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ).

Αν και μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένο ότι η εν λόγω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο, το ενδεχόμενο να μετατεθεί για λίγο χρονικά δημιουργεί την αίσθηση ότι το υπουργείο αναζητά τη φόρμουλα ισορροπίας μεταξύ ενός δεξιάς αντίληψης δημαρχοκεντρικού ή περιφερειαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης και της τήρησης της συνταγματικής τάξης. Αλλωστε ο αρμόδιος υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος έχει υπογραμμίσει ότι η προωθούμενη ρύθμιση πρέπει να είναι «συνταγματικά εντάξει».

Αυτό που θεωρείται «κλειδωμένο» μετά και τη χθεσινή –περίπου τρίωρη– συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τους περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές (παρευρέθηκαν 12 περιφερειάρχες, απουσίαζε ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης) είναι η διασφάλιση αυτοδυναμίας της παράταξης του περιφερειάρχη ή του δημάρχου στη σύνθεση των οικονομικών (και άλλων κρίσιμων) επιτροπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», περιφερειάρχες πρότειναν στον υπουργό να προβλεφθεί αυτοδυναμία τριών πέμπτων, όπως ισχύει με τον «Καλλικράτη», για τις τρέχουσες θητείες. Επικρατούσα άποψη είναι ότι οι αποφάσεις των οικονομικών επιτροπών πρέπει να επικυρώνονται και από τα περιφερειακά ή δημοτικά συμβούλια και να μην παρακάμπτονται.

Στο θέμα αυτό, η συζήτηση εστίασε στο πόσες ψηφοφορίες θα απαιτηθεί να διεξαχθούν από τα συμβούλια και εάν σε κάποια φάση ψηφοφορίας θα απαιτηθεί σχετική –και όχι απόλυτη– πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής.

Η συναντίληψη που επικράτησε μεταξύ υπουργού και περιφερειαρχών στην ανάγκη διασφάλισης της «κυβερνησιμότητας» ήταν εξαρχής αναμενόμενη. Αλλωστε, 11 από τους 13 περιφερειάρχες υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. και ένας 12ος ήταν «αντάρτης» της Ν.Δ. Η προωθούμενη ρύθμιση αναμένεται όχι μόνο να τροποποιεί τον «Κλεισθένη» αλλά και να «ακουμπά» στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Η περίπτωση Ζέρβα

Το παράδειγμα που φαίνεται ότι επικαλούνται με κάθε αφορμή οι αιρετοί και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης ως ενδεικτικό της «ακυβερνησίας» που… συνεπάγεται η απλή αναλογική είναι αυτό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Απασχόλησε και τη χθεσινή συζήτηση η περίπτωση του νεοεκλεγέντος δήμαρχου, Κ. Ζέρβα, που εξέλεξε 7 σύμβουλους σε σύνολο 49 εδρών, επικρατώντας του αντιπάλου του με ανατροπή μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Συγκριτικά με τους δήμους –όπου 229 δήμαρχοι εκλέχθηκαν στον δεύτερο γύρο, με τους 68 εξ αυτών να κάνουν την ανατροπή και να εκλέγονται με λιγότερους συμβούλους από τους αντιπάλους τους– είναι πιο «ομαλή» η κατάσταση στις περιφέρειες:

■ 6 περιφερειάρχες εκλέχθηκαν από τον πρώτο γύρο πετυχαίνοντας αυτοδυναμία στα περιφερειακά συμβούλια. Οι 5 στηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. (Aπ. Τζιτζικώστας στην Κ. Μακεδονία, Γ. Κασαπίδης στη Δυτ. Μακεδονία, Αλ. Καχριμάνης στην Ηπειρο, Κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία, Γ. Χατζημάρκος στο Ν. Αιγαίο) και ένας από ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΣΥΡΙΖΑ (Στ. Αρναουτάκης στην Κρήτη).

■ 6 περιφερειάρχες εκλέχθηκαν στον δεύτερο γύρο, έχοντας εκλογικό προβάδισμα από την πρώτη Κυριακή και σχετικές (και όχι απόλυτες) πλειοψηφίες στα περιφερειακά συμβούλια. Τρεις εξ αυτών (Χρ. Μέτιος στην Αν. Μακεδονία-Θράκη, Ρόδη Κράτσα στο Ιόνιο και ο «αντάρτης» της Ν.Δ., Κ. Μουτζούρης, στο Β. Αιγαίο) θα συναντήσουν στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης σε παρατάξεις προερχόμενες ή υποστηριζόμενες από τη Ν.Δ. Επομένως, η «ενθάρρυνση των συνεργασιών» από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών πιθανότατα να βρει ευήκοα ώτα και στο πλαίσιο της κομματικής πειθαρχίας.

■ 1 περιφερειάρχης έχει εκλέξει ίσο αριθμό εδρών με τον αντίπαλό του. Πρόκειται για τον Π. Νίκα στην Πελοπόννησο που έχει εκλέξει 17 συμβούλους, όσους και ο νικητής του πρώτου γύρου, Π. Τατούλης.

Σχέδια δράσεων

Η συζήτηση στη χθεσινή συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τους περιφερειάρχες επεκτάθηκε και σε ένα σύνολο άλλων θεμάτων. Ο υπουργός τόνισε ότι για την κυβέρνηση οι περιφέρειες αποτελούν «βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών» και δεσμεύτηκε για απόλυτη συνεργασία.

Αναμένεται νεότερη και εφ’ όλης της ύλης συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τους περιφερειάρχες σε επόμενο χρόνο, αλλά και επισκέψεις του υπουργού σε καθεμία περιφέρεια. Στόχος είναι να διαμορφωθεί για κάθε περιφέρεια «ένα ολοκληρωμένο, χειροπιαστό σχέδιο με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής».

Τα θέματα που απασχολούν τους περιφερειάρχες συνόψισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός. Χαρακτήρισε «εθνικό και κοινωνικό συμφέρον» την κυβερνησιμότητα στις περιφέρειες και τόνισε: «Στα πλαίσια αυτά η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται με πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, περιφερειακή διακυβέρνηση, αντιμετώπιση των παγίων και χρονίων στρεβλώσεων στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, ποιος κάνει τι, πότε και με ποιους πόρους».


 

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις Δούρου για τα απόβλητα
Τις αντιδράσεις σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκεντρώνει το άρθρο 31 του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, μέσω του οποίου τροποποιείται η διαδικασία έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων...
Αντιδράσεις Δούρου για τα απόβλητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αιρετοί αμφισβητούν την περιβόητη «κυβερνησιμότητα»
Οξύτατη κριτική ως προς την αποτελεσματικότητά τους και το εύρος των ΟΤΑ, που επιχειρείται να διευκολυνθεί η «κυβερνησιμότητά τους», δέχονται από πλευράς αιρετών οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι αιρετοί αμφισβητούν την περιβόητη «κυβερνησιμότητα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύονται οι παρατάξεις δημάρχων και περιφερειαρχών
Πριμοδότηση με την οποία διασφαλίζεται πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σε κρίσιμες επιτροπές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ».
Ενισχύονται οι παρατάξεις δημάρχων και περιφερειαρχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι στην απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης»
Το πάγιο επιχείρημα ότι με τον «Καλλικράτη» θα οδηγηθούμε σε απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης επανέλαβαν οι πρόεδροι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου εν όψει του κοινού συνεδρίου στις 18-19...
«Όχι στην απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα σκαριά το σχέδιο για λεπτή χειρουργική ανάπλαση
Την ανάπλαση της περιοχής στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας μελετά η Περιφέρεια Αττικής, χωρίς να θιγούν ο ιστορικός χαρακτήρας της γειτονιάς, οι ιδιοκτησίες και ο κοινωνικός τους ρόλος. Την ίδια ώρα η...
Στα σκαριά το σχέδιο για λεπτή χειρουργική ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυστηρά κριτήρια για επαγγελματίες αγρότες
Αυστηροποιείται ο ορισμός τού κατ’ επάγγελμα αγρότη, με το ποσοστό επί του ετήσιου εισοδήματος που απαιτείται να αποκομίζει ένας παραγωγός από αγροτική δραστηριότητα, ώστε να χαρακτηρίζεται «επαγγελματίας...
Αυστηρά κριτήρια για επαγγελματίες αγρότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας