Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι βλάβες αποκαθίστανται, για τα αυθαίρετα κουβέντα

Η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου και δείχνει ένα στέγαστρο που έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των φωτοβολταϊκών πάνελ που είχαν τοποθετηθεί επάνω του.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι βλάβες αποκαθίστανται, για τα αυθαίρετα κουβέντα

  • A-
  • A+
Tρίτη μέρα από την καταστροφή, οι εισαγγελίες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής δεν έκριναν σκόπιμο να παραγγείλουν κάποια έρευνα σχετικά με την απόδοση τυχόν ευθυνών για τους επτά θανάτους και τους περισσότερους από εκατό τραυματισμούς ● Αγνωστο παραμένει αν οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό, διενεργούν κάποια έρευνα και σε ποια κατεύθυνση

Αποκαθίστανται σταδιακά οι δημόσιες υποδομές στη Χαλκιδική, αλλά καμία συγκίνηση για τις δεκάδες των αυθαιρέτων που κατέρρευσαν κατά τη θεομηνία ή ακόμη περισσότερο για τις χιλιάδες που παραμένουν, αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο για τις επόμενες καταιγίδες...

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Νέων Μουδανιών, όπου έχει στηθεί το άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα λίγων ωρών η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Νέο Μαρμαρά, στα Σήμαντρα και στο κάμπινγκ στη Σάρτη, ενώ άλλες περιοχές της Ανατολικής Κασσάνδρας που παραμένουν χωρίς ρεύμα, όπως ανέφερε, θα ηλεκτροδοτηθούν σταδιακά μετά την αποκατάσταση πέντε μεταλλικών ιστών με ηλεκτροφόρα καλώδια που είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες.

Πράγματι, χθες το πρωί αποκαταστάθηκε το δίκτυο υψηλής τάσης στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εξασφαλιστεί γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστική, αστυνομικά τμήματα κ.λπ. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης ολοκληρώθηκε στις 11:28 χθες, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ μέχρι το βράδυ αναμενόταν η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και στα Δίκτυα Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στους τραυματίες της θεομηνίας: «Σταθερή αλλά κρίσιμη είναι η κατάσταση της ηλικιωμένης γυναίκας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, εξιτήριο πήραν τα τέσσερα από τα παιδιά που είχαν τραυματιστεί, ενώ ένα θα παραμείνει προληπτικά και θα αποχωρήσει τη Δευτέρα. Παράλληλα, όλα τα συνεργεία παραμένουν στην περιοχή και ο νομός Χαλκιδικής εξακολουθεί να είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Το θέμα στο οποίο δεν μας έκανε σοφότερους ο κ. Χαρδαλιάς είναι εκείνο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί για τα χιλιάδες αυθαίρετα που κατακλύζουν τη Χαλκιδική, έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της χώρας.

Πολλά από αυτά αφορούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κι ακόμη περισσότερα μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου και δείχνει ένα στέγαστρο που έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία είχαν τοποθετηθεί επάνω του... Για όλα αυτά, όμως, τσιμουδιά!

Ελεγχος φωτογραφιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτογραφίες από την καταστροφή θα εξεταστούν, αλλά αυτές αφορούν μόνο συγκεκριμένες και πολύ λίγες περιπτώσεις, αφού το κακό έγινε. Για παρόμοιες περιπτώσεις φημολογείται ότι οι έλεγχοι θα ανατεθούν στους δήμους.

Βέβαιον είναι ότι και χθες, τρίτη μέρα από την καταστροφή, οι εισαγγελίες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής δεν έκριναν σκόπιμο να παραγγείλουν κάποια έρευνα σχετικά με την απόδοση τυχόν ευθυνών για τους επτά θανάτους και τους περισσότερους από εκατό τραυματισμούς.

Αγνωστο παραμένει και αν οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό, διενεργούν κάποια έρευνα και σε ποια κατεύθυνση...

Επισήμως, πάντως, έως χθες είχαν γίνει τα εξής:

● Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής φέρεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως.

● Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

● Διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στη Νέα Ποτίδαια.

● 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διενεργούν αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες έπειτα από αιτήσεις των πολιτών.

● Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας.

● Διατέθηκαν γεννήτριες για τη λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.

● Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους τρεις δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, καθώς και διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

● Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό - Ουρανούπολη - Πολύγυρο - Νικήτη.

● Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι δύο πυρκαγιές ξέσπασαν στη Σιθωνία, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η πρώτη ξέσπασε σε δασική έκταση πάνω από τον Ν. Μαρμαρά προς Παρθενώνα, πιθανότατα από κεραυνό. Η δεύτερη, λίγο αργότερα, έξω από τη Νικήτη σε αγροτολιβαδική έκταση, όπου μέχρι το απόγευμα επιχειρούσαν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 20 άνδρες και ένα πεζοπόρο της ΕΜΑΚ.

Διευκρινίσεις Γεροβασίλη για τη γραμμή 112

Για «απίστευτη επιχείρηση παραπληροφόρησης του κόσμου» από την κυβέρνηση κάνει λόγο η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα λεγόμενα για τη γραμμή 112:

«Οι δοκιμές για το σύστημα 112, που πραγματοποιούνται σήμερα [σ.σ. χθες] έχουν προγραμματιστεί από τις 5 Ιουλίου με το έγγραφο που επισυνάπτουμε, έχουν προηγηθεί αντίστοιχες δοκιμές στις 30 Ιανουαρίου 2019 και εντάσσονται στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος, που αποφασίστηκε με πρακτικό της επιτροπής παρακολούθησης» αναφέρει μεταξύ άλλων.

● Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου και θα διαρκέσει ώς αύριο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι: το Βόρειο Ιόνιο, η Ηπειρος και πιθανόν η δυτική Στερεά. Από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής θα επηρεαστούν η Μακεδονία, τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, οι βόρειες Σποράδες καθώς και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανυπολόγιστες καταστροφές από την «επέλαση» της κακοκαιρίας
Τεράστιες καταστροφές στην Κινέτα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. Στο «μάτι» του «Γηρυόνη» Χαλκιδική, Θάσος και Ρόδος λόγω των συνεχόμενων έντονων βροχοπτώσεων.
Ανυπολόγιστες καταστροφές από την «επέλαση» της κακοκαιρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πνίγηκαν Θάσος και Χαλκιδική
Θάσος και Χαλκιδική βρέθηκαν ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας. Ζημιές σε υποδομές και περιουσίες καταγράφονται σε αρκετές περιοχές του νομού Χαλκιδικής, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών, ενώ σε...
Πνίγηκαν Θάσος και Χαλκιδική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε η Εγνατία και ο κακός (μας) ο καιρός
Ελλείψει… Ρένας Δούρου, για τις πλημμύρες στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής φταίει η Εγνατία Οδός και φυσικά ο… καιρός. Στη σχετική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο αντιπεριφερειάρχης...
Φταίνε η Εγνατία και ο κακός (μας) ο καιρός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοιραία πτήση για αιωροπτεριστή στη Χαλκιδική
Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ο 52χρονος έπεσε με ένα αερόχημα τύπου «paraglide» στην παραλιακή περιοχή της Νέας Ηράκλειας. Ο άτυχος άντρας διακομίστηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της...
Μοιραία πτήση για αιωροπτεριστή στη Χαλκιδική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πετούν τους νεκρούς στα σκουπίδια!
Πετούν τους νεκρούς στα σκουπίδια, κατόπιν απόφασης δημοτικού συμβουλίου που επιβάλλει εξοντωτικές τιμές εκταφής! Σοκ προκαλούν οι εικόνες που καταγράφηκαν στο κοιμητήριο των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής του...
Πετούν τους νεκρούς στα σκουπίδια!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
39 σκάφη βυθίστηκαν
Συνολικά 39 σκάφη, διαφόρων τύπων, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18 Σεπτεμβρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ιθάκη.
39 σκάφη βυθίστηκαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας