• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.2°C / 32.1°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.2°C / 30.2°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  59%

Ο κ. Θεοδωρικάκος στις συναντήσεις του με τους Γ. Πατούλη και Γ. Μώραλη (δεξιά)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται φόρμουλα για υπερεξουσίες στους δημάρχους

 • A-
 • A+
Τα θεσμικά όρια του «Κλεισθένη» αλλά και τα νομικά όρια του Συντάγματος εξερευνά ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να ενισχύσει τις αρμοδιότητες των οικονομικών επιτροπών των δήμων και την επιρροή των παρατάξεων των δημάρχων στις οικονομικές επιτροπές ● Χθες συναντήθηκε με Κ. Μπακο­γιάννη, Γ. Μώραλη, Μ. Ελισάφ, Σ. Ρούσσο και Γ. Πατούλη.

Υπάρχουν οι κατευθύνσεις, αναζητείται το «όχημα». «Μπαράζ» επαφών με δημάρχους άνοιξε από χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θέλοντας να ακούσει προτάσεις και απόψεις ενόψει της σύνταξης της νομοθετικής ρύθμισης που έχει εξαγγείλει η Ν.Δ. για τη «διασφάλιση της κυβερνησιμότητας» σε όσους δήμους δεν έχουν εκλεγεί διοικήσεις από την πρώτη εκλογική Κυριακή και επομένως δεν έχουν απόλυτη πλειοψηφία οι δήμαρχοι.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο έχουν λίγο-πολύ αποσαφηνιστεί, ωστόσο αυτό που μοιάζει να παίρνει χαρακτηριστικά «σπαζοκεφαλιάς» είναι ο τρόπος που η νέα ρύθμιση θα «κουμπώσει» αφενός μεν με τον «Κλεισθένη», αφετέρου δε με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς βεβαίως και με το Σύνταγμα.

Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός έχει επισημάνει ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να είναι «συνταγματικά εντάξει».

Οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το υπουργείο είναι:

● Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των οικονομικών επιτροπών των δήμων.
● Διασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου στη σύνθεση των οικονομικών επιτροπών.

Δήμαρχοι που συνάντησαν χθες τον υπουργό υποστηρίζουν ότι η «πολιτική νομιμοποίηση» για αλλαγές στις παραπάνω κατευθύνσεις παρέχονται ήδη από τον «Κλεισθένη», καθώς -εξηγούν- το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ήδη παρέχει στον δήμαρχο νομιμοποίηση για αυξημένη ισχύ μέσω της εκλογής στον β’ γύρο, αλλά ταυτόχρονα του παρέχει και τη δυνατότητα να ορίζει τρεις «δικούς του» (είτε τον εαυτό του και δύο αντιδημάρχους είτε τρεις αντιδημάρχους) στις οικονομικές επιτροπές. Επομένως, έχει ένα είδος «αυξημένης πλειοψηφίας» στην επιτροπή που κατά τα άλλα σχηματίζει σύνθεση με αναλογικότητα.

Ας δούμε δύο παραδείγματα:

α) Στον Δήμο Χαλανδρίου η δημοτική αρχή επανεκλέχθηκε με ποσοστό 32,34% την πρώτη Κυριακή. Εξέλεξε 13 συμβούλους σε σύνολο 41 εδρών. Στην οικονομική επιτροπή εκλέγει 5 συμβούλους σε σύνολο 11 εδρών και πιθανότατα και 6ο, βάσει αδιάθετων υπολοίπων. Εχει δηλαδή πλειοψηφία.

β) Στον Δήμο Ιωαννιτών, η νέα δημοτική αρχή έλαβε 23,82% την πρώτη Κυριακή. Ο νέος δήμαρχος -ανέτρεψε την εις βάρος του διαφορά στον δεύτερο γύρο- εκλέγει 11 συμβούλους σε σύνολο 45 εδρών. Στην οικονομική επιτροπή εκλέγει 5 συμβούλους σε σύνολο 11 εδρών. Του λείπει μία έδρα για πλειοψηφία.

Η ανάλυση των περισσότερων δημάρχων καταλήγει στο ότι ασχέτως ενίσχυσης της δύναμής τους στην οικονομική επιτροπή, δεν μπορεί να προσπεραστεί το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό δηλαδή πρέπει να είναι το συλλογικό όργανο που θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Εκεί η «λύση» του υπουργείου Εσωτερικών μοιάζει να είναι η εξής: «Ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες», όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Πειραιά, Γ. Μώραλη, υιοθετώντας εν ολίγοις και όσα τόνιζε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, για την ανάγκη συναινέσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης ως υπουργός ήταν αυτός που είχε ανοίξει έναν ευρύτατο κύκλο συναντήσεων με δημάρχους, στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει της σύνταξης του «Κλεισθένη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε χθες με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, τον δήμαρχο Πειραιά, Γ. Μώραλη, τον νέο δήμαρχο Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ και τον επανεκλεγμένο δήμαρχο Χαλανδρίου Σ. Ρούσσο. Ολοι τάσσονται υπέρ τροποποιήσεων του «Κλεισθένη» με στόχο την «κυβερνησιμότητα» των δήμων – ο κ. Ρούσσος έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με δικλίδες ασφαλείας για τη λειτουργία των δήμων.

Τελευταία χρονικά συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου ήταν με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη. Εγινε λόγος για «συναντίληψη» ΚΕΔΕ και υπουργείου, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τον κ. Θεοδωρικάκο να εξετάζει την προωθούμενη ρύθμιση από μηδενική βάση και να μη βασίζεται στις προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα, και δημάρχους όμορων δήμων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφεση αμαρτιών για αιρετούς και υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης
Η κυβέρνηση με τροπολογία παραγράφει κάθε ποινική, πειθαρχική και οικονομική ευθύνη οποιουδήποτε ήταν υπόλογος για οικονομικά σκάνδαλα και παράνομες προσλήψεις.
Αφεση αμαρτιών για αιρετούς και υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
Ρύθμιση που προφυλάσσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων από τυχόν «εκκένωσή» τους από προσωπικό, μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα οι διοριστέοι μέσω ΑΣΕΠ, κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
«Θέλετε να πάμε στην απλή αναλογική με έναν μόνο γύρο; Να το δουλέψουμε. Αν μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής και θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που δεν θα έχει δεύτερο γύρο, καταθέστε...
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοντοζυγώνει... ο «Κλεισθένης 1»
«Πυκνό» βηματισμό αναμένεται να ακολουθήσουν τα συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, στη διάρκεια της διαβούλευσης επί του «Κλεισθένη 1». Συγκεκριμένες ενέργειες και διαδικασίες συζήτησης...
Κοντοζυγώνει... ο «Κλεισθένης 1»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας