Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε έκτακτη ανάγκη η Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία

Σε έκτακτη ανάγκη η Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία

 • A-
 • A+

Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική μετά την τραγωδία με επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ αγώνα δρόμου δίνουν τα συνεργεία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και την καταγραφή των ζημιών. Πάνω από 600 κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική που επενέβη σε 235 περιπτώσεις, για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Ενημερώθηκαν οι ξένες πρεσβείες για τους θανάτους των έξι τουριστών που παραθέριζαν στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία που σκοτώθηκαν στη Σωζόπολη όταν το τροχόσπιτό τους ανετράπη, μια 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία με τον 8χρονο γιο της που καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια, όπως επίσης έναν 39χρονο Ρώσο και τον 2 ετών γιο του, που καταπλακώθηκαν από δένδρο στη Νέα Ποτίδαια. Νεκρός και ένας 62χρονος ψαράς, που αγνοούνταν από χθες και σήμερα το μεσημέρι εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας. 

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν τις περιοχές της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τη χθεσινή θεομηνία.

Αρχικά επισκέφθηκαν το δήμο Προποντίδας όπου και συναντήθηκαν με το δήμαρχο, Μανώλη Καρρά ο οποίος τους ενημέρωσε για τα προβλήματα που δημιούργησε η καταστροφική θεομηνία. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του στρατού και της αστυνομίας. Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί και όλοι συμφώνησαν πως αυτό που προέχει είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού, να καταγραφούν οι ζημιές και να ξεκινήσει το ταχύτερο η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν το μέλος της ΠΣΕ Κ. Μακεδονίας του κόμματος, Κώστας Γκοντίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Λάζαρος Τόσκας, ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουϊτσης, και οι βουλευτές Κυριακή Μάλαμα (Χαλκιδικής), Γιάννης Αμανατίδης και Χρήστος Γιαννούλης (Α΄Θεσσαλονίκης). Στη συνέχεια μέρος της αντιπροσωπείας κατευθύνθηκε προς τη Σιθωνία προκειμένου να ενημερωθεί για τις ζημιές που σημειώθηκαν εκεί και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν τα Φλογητά, το Διονυσίου και τα Νέα Πλάγια, όπου συναντήθηκαν με τους κατοίκους κι ενημερώθηκαν για την κατάσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο δεύτερο αυτό κλιμάκιο συμμετείχαν ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δουίτσης, τα μέλη της γραμματείας Γιούλα Δαούλα και Γιάννης Κωτίδης,, ο υπεύθυνος της επιτροπής για τα Σώματα Ασφαλείας, Νίκος Παυλίδης καθώς και οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Γιάννης Αμανατίδης.

Πάνω από 1.000 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική

Εκατοντάδες πυροσβέστες επιστρατεύθηκαν για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων από την φονική κακοκαιρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση η Πυροσβεστική δέχθηκε 1.182 κλήσεις για άντληση υδάτων, απεγκλωβισμούς κ. α., ενώ στη μάχη ρίχθηκαν 243 πυροσβέστες με 96 οχήματα.


 

Ευρωπαϊκή βοήθεια ζήτησε το υπ. Ανάπτυξης

Αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές απέστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Καταρχάς, να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Κύρια ευθύνη μας είναι ο καθορισμός των αναγκών χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης ή ενέργειες ανακούφισης του τοπικών πληθυσμών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας κινητοποίησης αντίστοιχων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στη δυνατότητα έγκαιρης και εμπρόθεσμης υποβολής αιτήματος ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Το Υπουργείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας και κινητοποιεί όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Δορυφορική «ακτινογραφία» της υπερκυτταρρικής καταιγίδας

 

Η κατάσταση στην Όλυνθο

 

Σε 24 – 30 ώρες θα ομαλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση

Στη Χαλκιδική βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, για να επιβλέψει τις εργασίες αποκατάστασης των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκροδότησης από την κακοκαιρία.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν» ανέφερε σε σχετική δήλωση ο κ. Μναουσάκης.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ:

 • Εντατικοποιούνται οι ενέργειες για την αποκατάσταση των βλαβών στην Γραμμή Μεταφοράς 150 kV (κιλοβόλτ) Μουδανιών-Κασσανδρείας με κινητοποίηση Συνεργείων του Διαχειριστή και υπεργολάβων του από όλη τη χώρα.
   
 • Η διακοπή της τροφοδοσίας του Υποσταθμού της Κασσανδρείας οφείλεται στη θέση εκτός λειτουργίας της Γραμμής Μεταφοράς 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας, που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της εν λόγω Γραμμής Μεταφοράς στην περιοχή της Ποτίδαιας εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Οι ζημιές αυτές δεν προκάλεσαν την πτώση των αγωγών από τους υπόψη ιστούς και πρέπει πριν από την αντικατάσταση των βλαβέντων ιστών να αφαιρεθούν οι αγωγοί από αυτούς. Η αφαίρεση των αγωγών μεταβάλλει τις δυνάμεις που ασκούνται στα υγιή τμήματα της Γραμμής Μεταφοράς και συνεπώς η έναρξή της προϋποθέτει την εξασφάλιση της σταθεροποίησης των υγιών τμημάτων της Γραμμής Μεταφοράς εκατέρωθεν της βλάβης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σταθεροποίησης θα ξεκινήσουν οι εργασίες αντικατάστασης των ιστών. Τα Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έχουν εγκαταστήσει ειδικό φωτισμό για να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την περάτωση των εργασιών το ταχύτερο δυνατό. Επιπλέον καλαθοφόρα οχήματα είναι διαθέσιμα για τις εργασίες επισκευής και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός έχει μεταφερθεί πλέον στον χώρο των επισκευών με κινητοποίηση από την Ν. Ελλάδα, την Αττική και όλη την Βόρεια Ελλάδα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
   
 • Αναμένεται από τον ΔΕΔΔΗΕ εντός της ημέρας να προχωρήσει στην εξασφάλιση τροφοδότησης φορτίων 15 MW μέσω των κυκλωμάτων Μέσης Τάσης από την περιοχή των Μουδανιών.
   
 • Ο ΑΔΜΗΕ έχει επίσης εξασφαλίσει από όλη την Ελλάδα τα διαθέσιμα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (γεννήτριες δυναμικότητας 5 MW), τα φορτία των οποίων θα αξιοποιηθούν για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών, σε σημεία και εγκαταστάσεις που θα ορίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι γεννήτριες μεταφέρονται στους χώρους εγκατάστασης και η σύνδεση τους θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Ανταρσία: Κυβέρνηση Μητσοτάκη και κεφάλαιο φταίνε για τους νεκρούς

Ανακοίνωση για την τραγωδία στη Χαλκιδική εξέδωσε η Ανταρσία στις γειτονιές επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά:

Για τους 7 νεκρούς στη Χαλκιδική υπάρχουν οι ένοχοι: κυβέρνηση Μητσοτάκη και κεφάλαιο. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους φίλους των αδικοχαμένων στην Χαλκιδική.

Σοβαρά δεν υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για του 7 νεκρούς στη Χαλκιδική; Έκαναν ότι μπορούσαν η ανακάλυψαν ότι υπάρχουν νεκροί ώρες μετά την καταστροφή; Προειδοποίηση στους κατοίκους για μέτρα ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων υπήρξε; Ο Χρυσοχοίδης, πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής

Προστασίας εμφανίστηκε στο τόπο του εγκλήματος την επομένη για να κάνει τι; Να παραστήσει το καταγραφέα "επικίνδυνων καιρικών φαινομένων" θυμίζοντας το αμίμητο "στρατηγός Άνεμος" του Πολύδωρα όταν κάηκαν ζωντανοί άνθρωποι στην Ηλεία;

Έτσι κι αλλιώς ο Χρυσοχοϊδης έχει να ασχοληθεί με την αντιδραστική ατζέντα "νόμου και τάξης" στα Εξάρχεια και το κυνηγητό των μεταναστών, το άνοιγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης. Θα ασχοληθεί με την πρόληψη για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, τις προσλήψεις σε αυτές τις υπηρεσίες όταν άλλα σχεδιάζει; 

Και είναι δυνατό ο Τσίπρας να βγαίνει και να λέει δεν θα εκμεταλλευτούμε πολιτικά την τραγωδία; Δεν υπάρχουν δηλαδή ευθύνες κανενός; 

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεομηνία, είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός ένοχος,  με συνενόχους τους φίλους του Τράμπ που αντιδρούν σε μέτρα για τη σωτηρία του Πλανήτη.

Ο Μητσοτάκης και η παρέα του είναι οι πιο πιστοί φίλοι του που τρέχουν για καταστροφικές επενδύσεις όπως στο Ελληνικό και τις εξορύξεις στην Μεσόγειο που μας οδηγούν σε πόλεμο. Ο Μπακογιάννης με το καλημέρα τρέχει να δώσει το Βοτανικό στον ΠΑΟ. Για το περιβάλλον τίποτα, μόνο "αξιοποίηση" και καταστροφή.

Τώρα μέτρα προστασίας για τις πλημμύρες και τις καταστροφές, προσλήψεις προσωπικού, καμιά ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα στο βωμό του κέρδους. Με το καλημέρα να μας βρει μπροστά του ο Μητσοτάκης. 

Στις 20 Σεπτέμβρη να ενώσουμε τη φωνή και τη δύναμη μας στο διεθνές κάλεσμα για απεργιακή κινητοποίηση για να σώσουμε τον Πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. 
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Ανακοίνωση για την κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι

Η Επιτροπή της Κατασκήνωσης του ΑΠΘ στο Ποσείδι πληροφορεί όλους τους ενδιαφερομένους ότι στην Κατασκήνωση δεν συνέβη κανένας τραυματισμός, δεν έπεσε κανένα δένδρο και όλα βρίσκονται στη θέση τους. Σημειώθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές σε πρόσκηνα από τον ισχυρό άνεμο.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση από χθες το βράδυ και δεν λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο. Η ΔΕΗ εκτιμά ότι η επανασύνδεση θα γίνει αύριο, οπότε τα κινητά έχουν αποφορτιστεί και δεν υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισής τους.

Παρακαλούνται οι γονείς να μην ανησυχούν για την αδυναμία επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων»

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το βράδυ, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά, ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών επέστρεψε στη βάση του. Ακολούθησε νέα προσπάθεια από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά συνάντησε, επίσης, τις ίδιες κακές καιρικές συνθήκες και επέστρεψε στο Κοτρώνι. Σήμερα το πρωί, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα ξαναπέταξε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή όπου οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί. Τις έρευνες συνεχίζουν μέσα του Λιμενικού.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων» τίθενται σε ετοιμότητα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί, με εξειδικευμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το Μηχανικό, η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ), η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα CHINOOK της Αεροπορίας Στρατού και προσωπικό για θέματα Διοικητικής Μέριμνας. Η συνδρομή αφορά, μεταξύ άλλων, και υποστήριξη στην αποκατάσταση υποδομών.

Στο πλαίσιο του σχεδίου τίθενται, επίσης, σε ετοιμότητα στρατιωτικά νοσοκομεία για την παροχή υγειονομικής υποστήριξης, εφόσον ζητηθεί.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής διατίθενται 5 γεννήτριες για την κάλυψη των αναγκών αστυνομικών και πυροσβεστικών τμημάτων σε Νέα Μουδανιά, Νέα Καλλικράτεια, Νέο Μαρμαρά και Κασσάνδρα.

Στον 62χρονο ψαρά που αγνοούνταν από χθες ανήκει το πτώμα που βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας. Ταυτοποιήθηκε από τους συγγενείς του.

ΕΟΤ: Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα

Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, όπως υποστηρίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού κάνοντας λόγο για περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες από τις οποίες προκύπτει πως αφορούν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, που επισκευάζονται σταδιακά, ενώ σύντομα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση και η επιστροφή στην κανονικότητα.

«Η Διοίκηση του ΕΟΤ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την οδύνη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την οδύνη μου για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες και τους οικείους τους. «Στους, δε, νοσηλευόμενους τραυματίες εύχομαι όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΠτΔε είχε το μεσημέρι ο Πορτογάλλος ομόλογός του, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, για να του εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια του λαού του.

Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Το βράδυ οι ηλεκτρογεννήτριες

Καθοδόν για τη Χαλκιδική βρίσκονται ηλεκτρογεννήτριες ισχύος 15 MW, οι οποίες αναμένεται να εγκατασταθούν το βράδυ και να τεθούν σε λειτουργία, ενώ άλλες ισχύος 15 MW, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα εγκατασταθούν αύριο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

MotionTeam

«Στο ακραίο φαινόμενο και τις επιπρόσθετες κατασκευές οι αιτίες»

Για ακραίο φαινόμενο έκανε λόγο o καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας ότι αυτό συντίθεται από την αιφνίδια άφιξη, μικρή χρονική διάρκεια προσβολής και από τη μεγάλη ένταση.

«Και τα τρία αυτά είναι χαρακτηριστικά ακραίων φαινομένων που έχουν ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλες ζημιές κυρίως δευτερεύουσες και επιπρόσθετες κατασκευές, αυτές δηλαδή που έχουν μεγάλη τρωτότητα και σε αυτές τις κατασκευές οφείλονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί» εξήγησε.

MotionTeam

Πρόσθεσε πως «το τροχόσπιτο που σηκώθηκε στον αέρα και ανατράπηκε μας δίνει ένα μέτρο της έντασης των ανέμων οι οποίοι πρέπει να υπερέβησαν με στιγμιαίες ριπές την τάξη των 100 χιλιομέτρων και πάνω».

«Αυτά τα φαινόμενα από εδώ και πέρα με όλο και αυξημένη συχνότητα ειδικά στον μεσογειακό χώρο ο οποίος είναι επιρρεπής σε αυτές τις αλλαγές και κυρίως στην κλιματική αλλαγή» τόνισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη διαδικασίας έγκαιρης ενημέρωσης και σύνθεσης νέων σχεδίων πολιτικής προστασίας με βάση την επιστημονική τεχνογνωσία που υπάρχει. «Δεν μπορούμε να πάμε με παλιές δομές και διατάξεις, οι οποίες μας παίρνουν δεκαετίες πίσω» είπε.

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγού

Η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής συνιστά προσοχή στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο. Σε έκτακτη ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, καθώς το οδόστρωμα είναι πολύ ολισθηρό εξαιτίας του πυκνού στρώματος από πευκοβελόνες που το καλύπτει, συνέπεια των σφοδρών ανέμων που έπληξαν χθες το βράδυ το νομό.

Καταστράφηκε το νεκροταφείο της Σωζόπολης 

Ολοσχερώς καταστράφηκε το νεκροταφείο της Σωζόπολης.

MotionTeam

Νέα ενημέρωση για τους τραυματίες

Έξι νεκροί και 26 τραυματίες μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά είναι ο νεώτερος απολογισμός, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας πριν τον εντοπισμό της σορού στην θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας. Από τους τραυματίες 9 νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 12 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και 5 παιδιά στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα. 

Συνολικά περίπου 120 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στα τρία νοσοκομεία και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είτε με δικά τους μέσα.

Ντάνι Βέργου
 

Κ. Χατζηδάκης: Αναζητούμε ηλεκτρογεννήτριες για τη Χαλκιδική

Λύσεις για την λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της Χαλκιδικής με την εγκατάσταση ηλεκτρογεννητριών έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές στο δίκτυο υψηλής τάσης, αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επισήμανε «Real FM» ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών για το νερό, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμού.

«Πήρα προσωπικά τηλέφωνα όλους τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς της χώρας για να δούμε αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία να σταλούν επειγόντως εκεί. Υπάρχουν, αλλά λίγα, διότι και αυτά που υπάρχουν έχουν σταλεί από τη ΔΕΗ και από εκείνους στην Κρήτη και στη Σαντορίνη, διότι το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι στα όριά του πολλαπλώς», πρόσθεσε.

Υπήρξε επικοινωνία με εταιρεία ακόμη και στο Βέλγιο, αλλά οι ηλεκτρογεννήτριες που βρέθηκαν εκεί χρειάζονται τρεις ημέρες για να έρθουν και να εγκατασταθούν. Παράλληλα, έγινε επαφή με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να στείλει και ο στρατός τις γεννήτριες που είναι διαθέσιμες.

MotionTeam

Κ. Μητσοτάκης: Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια

Μήνυμα για την τραγωδία στη Χαλκιδική έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter.

 

Εντοπίστηκε πτώμα στη Νέα Καλλικράτεια

Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε στις 13:35 ένα πτώμα 6,8 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν ανήκει στον 62χρονο ψαρά που αγνοούνταν από χθες.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

Εκτός κινδύνου οι δεκάδες τραυματίες

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται δεκάδες άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, που τραυματίστηκαν.

 • Συνολικά 49 τραυματίες μεταφέρθηκαν χθες βράδυ στο νοσοκομείο του Πολύγυρου.  Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου, έγιναν 13 εισαγωγές, εκ των οποίων οι οκτώ στη Χειρουργική Κλινική και πέντε στην Ορθοπαιδική, ενώ ένα κορίτσι 13 ετών και μια τριαντάχρονη γυναίκα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου» αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση των τραυματιών που παραμένουν είναι ελεγχόμενη.
 • Μία γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, λόγω τραυμάτων που υπέστη στη διάρκεια της θεομηνίας στη Χαλκιδική. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά στο «Παπανικολάου» 22 περιστατικά, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄ Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική. 

Συγκλονιστική μαρτυρία τουρίστριας

«Όλα έγιναν ξαφνικά (...), κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέπτρια από το Κισινάου της Μολδαβίας, που εξέφρασε τη λύπη της για το θάνατο του Ρώσου τουρίστα και του γιου του.

Συγκλονισμένη η ίδια τονίζει ότι όταν ξεκίνησε το φαινόμενο όλοι έτρεξαν να σωθούν. «Όταν φτάσαμε στο δωμάτιο, όλα ήταν σκοτεινά, δεν είχε ρεύμα. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε όλα τα δέντρα πεσμένα», σημειώνει.

«Λίγο αργότερα, όταν σταμάτησε η βροχή, κάποιος άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα δέντρα, όλοι στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα εκεί για να δούμε τι συμβαίνει και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον (...) Ψάχναμε για περίπου δύο ώρες και ο άνδρας που τους εντόπισε (τον άντρα και το νήπιο), άρχισε να φωνάζει ότι "είναι εδώ" και άμεσα ήρθε ασθενοφόρο, αστυνομία, όλοι».

MotionTeam

Δεν υπέστησαν ζημιές οι αρχαιολογικοί χώροι

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η φονική καταιγίδα δεν φαίνεται να δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία.

Η πρώτη εκτίμηση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής αναφέρει ότι σημειώθηκε πτώση δένδρων στο Μετόχι Φλογητά και στην Όλυνθο.

Στους δύο χώρους πραγματοποιείται αυτοψία για τα αποτελέσματα της οποίας θα υπάρξει άμεση ενημέρωση. Στο Άγιο Όρος δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ ζητούν σε ανακοινώσεις τους τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, αλλά και πρόληψης ανάλογων καταστάσεων. Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποζημιώσεις για τις πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες

Σε ό,τι αφορά την μεγάλη καταστροφή στην Χαλκιδική ο Μάκης Βορίδης ανέφερε πως ζημιές υπέστησαν ελιές, αμπέλια και κηπευτικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια, αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν και κλαδιά έσπασαν.

 

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής θα δώσει η κυβέρνηση.
 • Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ μεταβαίνει στην περιοχή. Για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση, ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων.
 • Δεν λειτούργησε χθες βράδυ ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112. Αύριο θα γίνει πιλοτική δοκιμή και ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
 • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από χθες το απόγευμα, σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
 • Οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την καταιγίδα, όπως αναμένεται να γίνει και για τους τραυματίες.
 • Το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση έχει να κάνει με την υψηλή τάση και το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα αποκατασταθεί.
 • Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς και είχε ενημερωθεί άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς.

Επιχορήγηση 500.000 ευρώ σε Νέα Προποντίδα, Κασσάνδρα και Σιθωνία

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των υποδομών με 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

 

Εκκενώσεις κατασκηνώσεων και κάμπινγκ

Εκκενώσεις για προληπτικούς λόγους σε ορισμένες ιδιωτικές κατασκηνώσεις και σε κάμπινγκ, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου Πολυγύρου καταγράφουν τις ζημιές.

Μόνο μικρές υλικές ζημιές σημειώθηκαν στην παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην Κρυοπηγή. Τα παιδιά μπήκαν στα σπιτάκια μόλις ξέσπασε η κακοκαιρία το βράδυ και έμειναν ως αργά το πρωί σήμερα, σύμφωνα με την γραμματέα της επιχείρησης, Λίνα Βεργιανέλου.

«Όλα τα παιδιά είναι είναι καλά», ανέφερε μέλος του αρχηγείου κατασκήνωσης στις Νέες Φώκιες. «Υπήρξαν υλικές ζημιές από τους πολύ ισχυρούς ανέμους και αντιμετωπίζουμε όπως όλη η Χαλκιδική πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Σήμερα είναι δύσκολη μέρα, δουλεύουμε όλη σκληρά για να επανέλθουμε στην ομαλότητα»πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε αναφορά για ατυχήματα μέσα στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής. Έχουν πέσει δέντρα, είχαμε προβλήματα σε σκηνές με τα νερά, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ. «Το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ρεύμα και τηλέφωνο. Ευτυχώς σε όλα τα μεγάλα κάμπινγκ υπάρχουν γεννήτριες» ανέφερε.

MotionTeam

Εκτός κινδύνου πέντε παιδιά που τραυματίστηκαν

Τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο «Γ. Γεννηματάς» . Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

«Έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Το ένα κορίτσι, ηλικίας 13 ετών είναι Σέρβα, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μελπομένη Τσούγκα.

«Να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις οι πληγέντες»

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, κάλεσε τους πολίτες να πάνε στους κατά τόπους δήμους και να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μεταβούν επί τόπου οι επιτροπές να ελέγξουν τις ζημιές.

MotionTeam

«Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο»

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική.
Ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τόνισε πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν «καταιγιστικά» και ζημιές σε επιχειρήσεις, υπόστεγα και διάφορες εγκαταστάσεις προκλήθηκαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. 

«Η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη», είπε για να συμπληρώσει πως οι όποιες καταστροφές σε υποδομές θα φανούν από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και μετά, καθώς το πρώτο πόδι είναι από χθες βράδυ χωρίς ρεύμα. 

MotionTeam

Καλύτερη είναι η εικόνα στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη δική μας περιοχή, πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση. Είναι δύσκολες ώρες αυτές για τη Χαλκιδική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και η αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στους πληγέντες».

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές

Στην Ουρανούπολη, την Ιερισσό, τα Μουδανιά και τα Νέα Ρόδα, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση που διακόπηκε χθες βράδυ.  

Στη γρήγορη αποκατάσταση των διακοπών ρεύματος επικεντρώνεται αυτή την ώρα ο κρατικός μηχανισμός και φορείς που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής καταστροφής.

Σοβαρά προβλήματα και στο οδικό δίκτυο

Συνεχίζεται η προσπάθεια για να ανοίξουν τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν πέσει δέντρα και δεν υπάρχει πρόσβαση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σε σημαντικό μέρος του δήμου Μουδανιών έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Ανδρέα Λέλεκα, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές σε υποδομές καθώς έχουν πέσει πολλά δέντρα.

Από το πρωί απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα και από το περιφερειακό οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας είναι σε λειτουργία. Υλικές ζημιές και καταστήματα και χώρους αναψυχής στο δήμο Πολυγύρου, αφού οι άνεμοι συμπαρέσυραν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο παραλιακό μέτωπο, όπως επίσης κουφώματα και κατασκευές από τα σπίτια. 

MotionTeam

«Βγάλαμε όσους μπορούσαμε»

Σοκάρει η μαρτυρία κατοίκου της Χαλκιδικής για το θάνατο του 8χρονου αγοριού και της 54χρονης μητέρας του από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες.

«Τρέξαμε, βγάλαμε όσους μπορούσαμε, καμιά δεκαριά τραυματίες. Τη γυναίκα δεν μπορέσαμε να τη βγάλουμε» είπε στην κάμερα του Seleo.gr. «Το παιδί σταμάτησε να αναπνέει. Το πήγε η γυναίκα μου στο ΕΣΥ, εκεί κατέληξε» πρόσθεσε.

thestival.gr

Αποζημιώσεις και ενίσχυση στους τρεις δήμους ανήγγειλε ο Π. Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η ηλεκτροδότηση, με τη συνδρομή και του στρατού που θα παράσχει γεννήτριες στους φορείς της αυτοδιοίκησης, ενόσω θα αποκαθίστανται τα δίκτυα και πρόσθεσε:

«Έχει υπάρξει παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον κ. Μανουσάκη, και περιμένουμε τις ενέργειες τους, προκειμένου να γίνει όσο γίνεται νωρίτερα η αποκατάσταση του ρεύματος, αλλά έχει ήδη παρέμβει με εντολή του πρωθυπουργού και το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων -μια εντολή επίσης του ΥΕΘΑ του κ. Παναγιωτόπουλου- ο στρατός να παρέχει γεννήτριες σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια και τους τρεις δήμους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις ζημίες, σε κατοικίες και σε δημόσιες υποδομές. «Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και των σπιτιών και των επιχειρήσεων και του συνόλου των υποδομών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού θα καλυφθούν κανονικά οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από αυτή τη φυσική καταστροφή και το ΥΠΕΣ θα ενισχύσει με έκτακτη οικονομική ενίσχυση τους τρεις δήμους που έχουν πληγεί».

Διακοπή σε δρομολόγια τρένων

Την αναστολή των δρομολογίων στη σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινας-Θεσσαλονίκης λόγω πτώσης δέντρων αποφάσισε ο διαχειριστής της υποδομής του ΟΣΕ, ενώ αναμένονται μικρές καθυστερήσεις στα δρομολόγια της Χαλκίδας

Προσωρινή ακινητοποίηση της αμαξοστοιχίας 601 (Θεσσαλονίκη - Αθήνα) μεταξύ Αφιδνών και Οινόης λόγω προβλήματος στην υποδομή.

Στις 12:00 η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Τον προβληματισμό του για την ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των τουριστών σε μια τουριστική περιοχή εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Από χθες είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα και είχαν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ωστόσο «το μήνυμα δεν έφτασε στους τουρίστες και δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε στις προειδοποιήσεις».

Στις 12:00 θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη Γενική Γραμματεία Τύπου για την αποτίμηση της κατάστασης στη Χαλκιδική και θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τρόπο διαχείρισης των συνεπειών της κακοκαιρίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Eurokinissi

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. 

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. 

MotionTeam

Πάνω από 600 κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική

Πάνω από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας και, σε 235 περιπτώσεις, επενέβη για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

MotionTeam

«Μαύρισε ο τόπος»

«Μαύρισε ο τόπος» είπε ένας άνδρας στον οποίο ο 18χρονος εγγονός των δύο Τσέχων ζήτησε βοήθεια με σπασμένα αγγλικά. «Πετάχτηκαν ξύλα, πέτρες, ξηλώθηκαν δέντρα» πρόσθεσε που επεσήμανε ότι το κύμα κακοκαιρίας διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Το τροχόσπιτο στο οποίο ήταν το ηλικιωμένο ανδρόγυνο, ήταν παρκαρισμένο μόλις πενήντα μέτρα από την παραλία όταν ξέσπασε η καταιγίδα και στη συνέχεια παρασύρθηκε και ανετράπη.

Ο άνεμος παρέσυρε ότι βρήκε μπροστά του στην παραλία, όπου εκτός από το αναποδογυρισμένο όχημα βρέθηκαν μηχανές, ποδήλατα και άλλα αντικείμενα, όπως ομπρέλες. Η γυναίκα κατέληξε στο κέντρο υγείας της Νέας Καλλικράτειας. Νωρίτερα έχασε τη ζωή του ο σύζυγός της. 

MotionTeam

«Πρωτόγνωρη κρίση» για τον Απ. Τζιτζικώστα

Τη διαβεβαίωση ότι Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών, έδωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες" υποστήριξε ο ίδιος. «Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» πρόσθεσε.

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

MOTION TEAM/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών

Από χθες σε όλο το νόμο επιχειρούν πάνω από 401 συνεργεία προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες, ενεργοποιήθηκαν όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και ειδοποιήθηκαν οι μηχανικοί της περιφέρειας να ξεκινήσουν τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. 

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Παιδείας

Αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 11:30, λόγω των γεγονότων στη Χαλκιδική. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενημέρωσε σχετικά με μήνυμά της στο twitter.

Επίσης, αναβλήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που είχε προγραμματιστεί για τις 10:30.

Διασωληνωμένη μία γυναίκα στη ΜΕΘ

Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε νωρίτερα συμμετέχοντες της κυβερνητικής σύσκεψης για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. 

Η ίδια έκανο λόγο για 35 τραυματίες με διάφορες κακώσεις, τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία «Γ.Παπανικολάου» και «Γ.Γεννηματάς». Μία γυναίκα βρίσκεται διασωληνωμένη στην ΜΕΘ, ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται με κάταγμα στο μηρό. 

Σε άλλα τριάντα άτομα, με ελαφρά τραύματα, τα οποία δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και το νοσοκομείο Πολυγύρου. Λόγω της έκτακτης ανάγκης τα 9 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με 11 ακόμη ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα. 

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

EUROKINISSI

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Επί ποδός βρίσκονται συνεργεία της ΔΕΗ για να απομονωθεί η βλάβη και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας και σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

seleo.gr

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε την ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα καθώς στην περιοχή φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και να κλείσουμε τις πληγές»

Την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη. «Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως χώρα».

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές και θα το κάνουμε γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των σωμάτων ασφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζούμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε ο υπουργός.

Έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη έγινε στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, για να γίνει αποτίμηση της κατάστασης.

Συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος , ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για τις εξελίξεις.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι στην Χαλκιδική με το πρώτο φως της ημέρας.

Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ξεριζωμένα δέντρα κι αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα στην πληγείσα περιοχή.

 

«Πρωτοφανής η κατάσταση που ζήσαμε»

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς διευκρινίζοντας πως κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου. 

Εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες από αυτούς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ή με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις τραυματίες υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση κι ότι άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα.

 

Έρευνες για τον αγνοούμενο ψαρά

Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά, ο οποίος είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του για ψάρεμα. Η σύζυγός του δήλωσε την εξαφάνισή του στις 11.30 γιατί δεν έχει δώσει σημεία ζωής από χθες το απόγευμα.

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σε κατάσταση σοκ ο γιος του ζευγαριού από τη Τσεχία

Μαζί με τα δύο θύματα παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Δύο αγόρια ανάμεσα στα θύματα

Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, ένα 8χρονος από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος σκοτώθηκε, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί εάν είχε συγγένεια με την 54χρονη.
Δύο ετών ήταν το παιδί το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν καταπλακώθηκε από δέντρο μαζί με τον πατέρα του στη Νέα Ποτίδαια.

Έξι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία

Έξι είναι νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν χθες βράδυ στη Χαλκιδική, που στοίχισαν τη ζωή σε μία 54χρονη από τη Ρουμανία, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. 

Δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το τραγούδι του Ερημίτη
Το «Τραγούδι του Ερημίτη» έχει γίνει σήμα κατατεθέν του κινήματος διάσωσης της περιοχής, λέγεται και χορεύεται με κάθε ευκαιρία και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το επίκεντρο της μουσικής-χορευτικής...
Το τραγούδι του Ερημίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα διαδήλωση ενάντια στο νόμο Χρυσοχοΐδη
Σε νέα  συγκέντρωση και πορεία προχωρούν την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τονίζοντας ότι θα συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να καταργηθεί ο νόμος Χρυσοχοΐδη για τον...
Νέα διαδήλωση ενάντια στο νόμο Χρυσοχοΐδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο
Ηλιοφάνεια με νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα κεντρικά και ανατολικά και τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά, τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά ορεινά και την Πελοπόννησο, σχεδόν θυελλώδεις...
Πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλαλουμ στις διοικήσεις των φυλακών με τις κομματικές αλλαγές
Το γενικό αλαλούμ των διορισμών «ημετέρων» στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των προϊσταμένων ανέδειξαν με χθεσινή τους ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλαλουμ στις διοικήσεις των φυλακών με τις κομματικές αλλαγές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικραίνει ο Μεγάλος Περίπατος
Ο δήμαρχος κατέθεσε αλλαγές και τροποποιήσεις μήπως και σώσει το... μεγαλόπνοο σχέδιο του. Διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε μια σειρά δρόμους με βασικότερες τις οδούς Ερμού και Αθηνάς.
Μικραίνει ο Μεγάλος Περίπατος