Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπαζοκεφαλιές Ζέρβα

Η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις Γιάννη Μπουτάρη και Κωνσταντίνου Ζέρβα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπαζοκεφαλιές Ζέρβα

  • A-
  • A+

Οι εκλογές τελείωσαν και στη Θεσσαλονίκη ξανάνοιξε αφενός ο κύκλος… των χαμένων αντιδημάρχων, αλλά και η κόντρα με τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Η σύνθεση της δημοτικής ομάδας που θα διοικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης από 1ης Σεπτεμβρίου και οι συζητήσεις που ξανάρχισε μετά τις εκλογές ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας για κάποιους είναι παζλ, για άλλους σπαζοκεφαλιά, και δεν είναι λίγοι όσοι μιλάνε για ευκαιρία και έχουν σπεύσει να την αρπάξουν.

Υπάρχουν πάντως και αυτοί που είναι περισσότερο υπομονετικοί και διόλου ανυπόμονοι. Υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, η αποτυχία του Νίκου Ταχιάου να εκλεγεί βουλευτής με τη Ν.Δ., γεγονός που σίγουρα διαφοροποιεί τους σχεδιασμούς που είχε για τον δήμο. Σε ευθεία κόντρα πάντως είναι ο κ. Ζέρβας με τον Γιάννη Μπουτάρη για έργα, όπως η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, που θα ξεκινήσουν στον χρόνο που μένει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της προηγούμενης διοίκησης.

Σε φιλικό κλίμα

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι μετά την προχθεσινή συνάντηση Ζέρβα - Ταχιάου δεν βγήκε καμία ανακοίνωση πέρα από νύξεις ότι έγινε σε φιλικό κλίμα (αυτό δα έλειπε).

Μπορεί ο κ. Ζέρβας να έχει εκλέξει μόλις επτά συμβούλους και να δείχνει ότι χρειάζεται τους 11 συμβούλους του κ. Ταχιάου, ωστόσο οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν οι «συμφωνίες» με πρόσωπα –δύο ή τρία, θα κριθεί και από άλλες παραμέτρους– της παράταξης Ταχιάου να έχουν κλείσει θέσεις αντιδημάρχων ήδη από την επομένη των εκλογών, οπότε ο κ. Ταχιάος θα βρεθεί ίσως στη δύσκολη θέση να μην έχει περιθώριο να προτείνει και ένα πρόσωπο δικής του εμπιστοσύνης.

Αντιθέτως, η προχθεσινή συνάντηση του κ. Ζέρβα με τον Σπύρο Βούγια τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει, αφού οι δυο τους ήξεραν και τι ήθελαν έκαστος και πώς να το πετύχουν. Πάει να πει ότι, αν και ο κ. Βούγιας θα αποτελέσει μέρος της επόμενης διοίκησης, είναι άγνωστο σε ποια θέση ακριβώς.

Χθες ο κ. Ζέρβας είχε πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων, αφού το πρωί είχε ραντεβού με τον επικεφαλής της παράταξης «Οικολογίας - Αλληλεγγύης» Μιχάλη Τρεμόπουλο και τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Καλό κλίμα, ευγενείς (για την ώρα) διαφωνίες.

Το απόγευμα ο κ. Ζέρβας συναντήθηκε με τους Γιώργο Ρακκά, Παναγιώτη Ψωμιάδη και Γιώργο Ορφανό. Τα δεδομένα: α) ο κ. Ορφανός διαθέτει άλλες 11 έδρες στο συμβούλιο, η συζήτηση μαζί του πάει κατευθείαν στην ουσία, δηλαδή στην περίπτωση συνεργασίας, β) ο κ. Ορφανός δεν ανοίγεται εύκολα, αλλά και κάποιοι από τους συμβούλους του δεν ανταποκρίνονται στις «προδιαγραφές Ζέρβα», φαίνεται να οδεύουμε σε ένα με δύο πρόσωπα που θα συνεργαστούν απευθείας στη διοίκηση, ενώ κάποιοι θα δίνουν ψήφο ανοχής κατά περίπτωση.

Ο κύκλος συναντήσεων του νέου δημάρχου κλείνει σήμερα με τους Γιάννη Κουριανίδη, Γιάννη Νασιούλα, Βασίλη Μωυσίδη και κυρίως την Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία ξαναμπαίνει στις συζητήσεις, αυτή τη φορά με την αυτοπεποίθηση που της έδωσε η εκλογή της ως βουλευτίνας με πρωτιά στους σταυρούς (28.000).

Εννοείται ότι ο κ. Ζέρβας πολύ θα ήθελε έναν ή μία αντιδήμαρχο από την παράταξή της, αλλά αυτό σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν φαίνεται εφικτό, διότι έχει και η αντιπολίτευση τις χάρες της.

Δεν αποκλείεται πάντως –και θα έπρεπε– να δούμε κάποια πρόσωπα της παράταξης Νοτοπούλου σε θέσεις ελέγχου της εξουσίας (οικονομική επιτροπή, επιτροπές για πρόσφυγες και νεολαίους).

Η ίδια σε συνέντευξή της χθες στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4» δήλωσε πως παρά την εκλογή της θα μείνει στον δήμο με επιδίωξη να μεγαλώσει την παράταξή της και ήταν σαφής λέγοντας πως «δεν ζητάμε κανενός είδους αντάλλαγμα, αλλά το πλαίσιο θα το ορίσει ο ίδιος, μιλάμε για κριτική στήριξη ή εποικοδομητική αντιπολίτευση».

Επέμεινε δε χαρακτηριστικά στις αντιρρήσεις της για τον νέο γενικό γραμματέα του δήμου: «Είναι προσωπική μου ευχή να αλλάξει άποψη ο δήμαρχος για τον Ευθύμη Φωτόπουλο».

Η Αγίας Σοφίας

Την ευθεία αντίθεσή του εξέφρασε χθες ο κ. Ζέρβας στη συνέχιση των διαδικασιών για το έργο πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας στο κέντρο της πόλης.

Με οργισμένη ανακοίνωση επικαλείται δημοσιεύματα που θέλουν το έργο να είναι στη φάση της υπογραφής με τον ανάδοχο και της έναρξης κατασκευής μέσα στο επόμενο διάστημα, εξέλιξη η οποία «ενέχει αρνητικά στοιχεία καθώς θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της νέας διοίκησης και να δοθεί σε αυτήν η διακριτική ευχέρεια να προβεί σε αναθεωρήσεις και βελτιώσεις, όπου κρίνει απαραίτητο. Ιδιαίτερα σε έργα που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της θητείας της νέας διοίκησης.

Η περίπτωση αυτή έρχεται μετά την ανάλογη της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, όπου στη λήξη της θητείας προχώρησαν τα έργα χωρίς να διασφαλιστεί η συναίνεση, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες παραμέτρους του έργου».

Ο κ. Ζέρβας ζητά «να υπάρχει περιθώριο παρεμβάσεων σύμφωνα με τη δική μας προγραμματική και πολιτική πρόταση για τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου και την αναδιάταξη του κυκλοφοριακού και συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης» και τονίζει πως «η σπουδή να προχωρήσουν οι διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι και ενάμιση μήνα προ της ανάληψης καθηκόντων της νέας διοίκησης τη δεσμεύει και αφαιρεί τη δυνατότητα τυχόν βελτιωτικών παρεμβάσεων».


 

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
Βλέποντας πίσω στον χρόνο και προοικονομώντας την «κριτική των επόμενων γενιών», ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προτάσσει στον τελευταίο απολογισμό του το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Εννέα χρόνια που άλλαξαν τη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά...
Γιάννης Μπουτάρης και Κωνσταντίνος Ζέρβας, νυν και επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μετήλθαν χθες όλους τους κανόνες του διπλωματικού τακτ και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη τους συνάντηση χωρίς επεισόδια,...
Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
Με το «καλημέρα» της νέας διοίκησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήρθε και η πρώτη καταγγελία για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική και αλαζονική συμπεριφορά και μάλιστα αφορά τον χώρο της καθαριότητας.
Πρώτη γεύση αυταρχισμού από τη δημαρχία Ζέρβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργώντας την απλή αναλογική
Πυρά εκτοξεύουν οι ηττημένοι κατά του δημάρχου Κ. Ζέρβα τόσο για τις «απορροφήσεις» δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις των Ταχιάου - Ορφανού όσο και για τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης στον «Κλεισθένη».
Καταργώντας την απλή αναλογική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μπουτάρης πήρε δάνειο για έργο που δεν θέλει ο Ζέρβας!
Ο Γ. Μπουτάρης στο παρά πέντε της παράδοσης της δημαρχίας υπέγραψε σύμβαση με δάνειο για την πεζοδρόμηση της οδού Αγ. Σοφίας, με την οποία διαφωνεί ρητά ο νέος δήμαρχος.
Ο Μπουτάρης πήρε δάνειο για έργο που δεν θέλει ο Ζέρβας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό με αρχαία, χωρίς αρχαία ή αρχαία χωρίς... μετρό στη Βενιζέλου;
Σειρά σοβαρών ερωτημάτων τίθενται τις τελευταίες μέρες σχετικά με το ενδεχόμενο απόσπασης των αρχαιοτήτων απο το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης ενάντια στη βούληση αρχαιολόγων και Γιάννη Μπουτάρη.
Μετρό με αρχαία, χωρίς αρχαία ή αρχαία χωρίς... μετρό στη Βενιζέλου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας