• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 9.0°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.0°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.0°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  7 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 11.7°C
  3 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 6.7°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 8.8°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  100%

Με την παρέμβαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που αναμένεται να επικυρωθεί με απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, το «λαβωμένο» κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί, χωρίς να κινδυνεύει να αλλοιωθεί από εμπορική υπερεκμετάλλευση

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σωτηρία» για δύο ιστορικούς κινηματογράφους

 • A-
 • A+

Επειτα από επτά χρόνια φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να επουλωθεί η μεγαλύτερη «πληγή» στο κέντρο της Αθήνας, που παραμένει ανοιχτή λόγω της διαμάχης δύο «αδελφών» κοινωφελών ιδρυμάτων! Πρόκειται για το διατηρητέο κτιριακό σύνολο στη διασταύρωση της Σταδίου με την οδό Χρήστου Λαδά, όπου πριν από την καταστροφική πυρκαγιά λειτουργούσαν καταστήματα και δύο κινηματογράφοι, το «Αττικόν» και ο «Απόλλων».

Από το 2012, ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας παραμένει «κουφάρι» και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που διασώθηκαν ξεπροβάλλουν πίσω από τις ακαλαίσθητες λαμαρίνες που καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι του πεζοδρομίου επί της Σταδίου αλλά και του δρόμου (Χρ. Λαδά).

Με πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, κηρύχθηκε διατηρητέα η χρήση των δύο κινηματογραφικών αιθουσών, οι οποίες δεν έχουν υποστεί φθορές και θα μπορούσαν με μικρές παρεμβάσεις να λειτουργήσουν. Η φωτιά είχε περιοριστεί τότε στον χώρο των ταμείων και του φουαγιέ, ενώ οι αίθουσες με τις θαυμάσιες οροφογραφίες έχουν μείνει άθικτες.

Είναι καθοριστική παρέμβαση, αφού το ιστορικό συγκρότημα έχει κριθεί διατηρητέο με διάταγμα του 1984, που φέρει την υπογραφή του πρόωρα χαμένου Αντώνη Τρίτση. Η προστασία όμως περιοριζόταν μόνο στις όψεις του γωνιακού κτιρίου και στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του, ενώ δεν γινόταν αναφορά στους δύο κινηματογράφους, γιατί ακόμη δεν είχαν δεχτεί πλήγμα από την είσοδο της τηλεόρασης. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 είχαν αρχίσει να κλείνουν και να αξιοποιούνται σε πιο κερδοφόρες χρήσεις, κυρίως σούπερ μάρκετ, οπότε εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τα θερινά σινεμά.

Με την παρέμβαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που αναμένεται να επικυρωθεί με απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, το «λαβωμένο» κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς να κινδυνεύει να αλλοιωθεί από εμπορική υπερεκμετάλλευση. Πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν πληροφορίες ότι θα διατηρηθεί η πρόσοψη αλλά στο εσωτερικό του θα «ξεφυτρώσει» πολυώροφο κτίριο με υπόγειο γκαράζ. Η διατήρηση των δύο κινηματογράφων αλλάζει τα δεδομένα σε όφελος της πόλης.

Πίσω από την εγκατάλειψη βρίσκεται η διαμάχη δύο ιδρυμάτων: του Δεκόζη-Βούρου, που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στη Σταδίου και του Βούρου-Ευταξία, που έχει την ευθύνη για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, το οποίο στεγάζεται σε γειτονικό, επίσης διατηρητέο συγκρότημα, με πρόσοψη επί της πλατείας Κλαυθμώνος. Συνδετικός κρίκος είναι η διαθήκη του Λάμπρου Ευταξία (1905-1996), με την οποία ορίζει ότι το δεύτερο θα λαμβάνει το 40% των εσόδων της σημαντικής περιουσίας της ιστορικής οικογένειας, την οποία όμως διαχειρίζεται το πρώτο ίδρυμα!

Ο «εμφύλιος»

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από εδώ ξεκινά και ο «εμφύλιος» για το μισοερειπωμένο κτίριο της οδού Σταδίου. Για άγνωστους λόγους, το ίδρυμα Δεκόζη-Βούρου έχει σταματήσει από χρόνια να αποδίδει τα αναλογούντα έσοδα στο ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, το οποίο υποστηρίζει ότι οι συσσωρευμένες οφειλές ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο έχει ξεκινήσει δικαστικές διαμάχες και έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εσόδων από διάφορα άλλα ακίνητα που αναφέρονται στη διαθήκη Ευταξία. Λόγω της σφοδρής διαμάχης, δεν έχει εισπραχθεί ούτε η αποζημίωση ύψους 750.000 ευρώ που προβλέπει το συμβόλαιο ασφάλισης του κτιρίου έναντι πυρκαγιάς!

Ακαρπη απέβη και η παρέμβαση που είχε κάνει πριν από μια διετία ο τότε δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, με αποτέλεσμα να ανακληθεί και η δωρεά που είχε εγκρίνει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο είχε αναλάβει να καλύψει όλα τα έξοδα αποκατάστασης του κτιρίου, μετά την αφαίρεση της αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» από αυτή την ιδιότυπη βεντέτα είναι το ίδιο το ιστορικό κτίριο, αλλά και το κέντρο της Αθήνας, που υποβαθμίζεται από το εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό. Εχει ενδιαφέρον ότι το διπλανό διατηρητέο, το οποίο στέγαζε το υποκατάστημα της Marfin και πυρπολήθηκε την ίδια εποχή, έχει ανακαινιστεί και επαναλειτουργεί από χρόνια ως εμπορικό κατάστημα.

Το διώροφο νεοκλασικό, που βρίσκεται στη διασταύρωση της Σταδίου με την οδό Χρήστου Λαδά, κατασκευάστηκε σε πολλές φάσεις. Το γωνιακό κτίριο, στο οποίο κυριαρχούν τα διακοσμητικά στοιχεία του εκλεκτικισμού, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη-Βούρου (1792-1881), με βάση τα σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, ο οποίος υπογράφει τα σημαντικότερα αρχοντικά της εποχής.

Στις αρχές του 20ού αιώνα στέγαζε διάφορα καταστήματα και το 1914 ήταν για ένα μικρό διάστημα η έδρα τού τότε νεοσύστατου υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Στη συνέχεια και ώς το 1920 ακολούθησαν σημαντικές παρεμβάσεις σε σχέδια τού τότε πανίσχυρου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, που πρόσθεσε στοιχεία νεομπαρόκ και κυρίως τον κινηματογράφο «Αττικόν», με τη μεγαλοπρεπή διακόσμηση.

Μερικά χρόνια αργότερα, κατασκευάστηκε και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα, ο «Απόλλων», που βρίσκεται στα υπόγεια του κτιρίου, όπου εγκαταστάθηκαν και τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς». Στους εξωτερικούς ισόγειους χώρους και έως τη μεγάλη πυρκαγιά συνέχισαν να λειτουργούν καταστήματα με διάφορες χρήσεις.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάρκο Τρίτση: φοβίζει η «καθαρή λύση» του κ. Χατζηδάκη
Με τη συνήθη... κινδυνολογία και με «συνταγές» τύπου «Ολυμπιακής» και ΔΕΗ, αντιμετωπίζει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος το μεγαλύτερο έως τώρα μητροπολιτικό πάρκο της πρωτεύουσας ● Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.».
Πάρκο Τρίτση: φοβίζει η «καθαρή λύση» του κ. Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
Με θετική ανακοίνωση υποδέχτηκε η δημοτική αρχή της Αθήνας την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με την οποία κρίθηκαν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι...
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που προσβάλλουν την ιστορική μνήμη στη μαρτυρική Μακρόνησο. Προκηρύσσεται διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.
Διαγωνισμός για κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσιάστηκε το master plan για τα παλιά σφαγεία στον Ταύρο
Με καθυστέρηση 75 χρόνων ο Δήμος Αθηναίων αποδίδει τα Παλιά Σφαγεία στην οδό Πειραιώς, έκτασης 17 στρεμμάτων, στον δικαιούχο τους, τους πολίτες του καλλικρατικού Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.
Παρουσιάστηκε το master plan για τα παλιά σφαγεία στον Ταύρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινή αναστολή προστίμων
Με τροπολογία που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα θα ανασταλεί η επιβολή προστίμων που επέβαλε η Πολεοδομία Παλλήνης σε αυθαίρετα τα οποία είχαν κατασκευαστεί στο ρέμα Παππά, στο Μάτι η οποία...
Προσωρινή αναστολή προστίμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας