• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.7°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  1 BF
  44%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.3°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 30.1°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφιακοί σύμβουλοι ψήφου για... αναποφάσιστους

 • A-
 • A+
Μια περιήγηση στις εφαρμογές που μέσα από ερωτηματολόγια επιχειρούν να δείξουν με ποιο πολιτικό κόμμα ταυτίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό οι απόψεις του ενδιαφερομένου, σε μια σειρά από θεματικές, από την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, με βάση τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων

Ποιο από τα δύο ατομάκια να ψηφίσω;

Ρίχνω κορόνα-γράμματα για να αποφασίσω

Ημισκούμπρια-Εκλογές (2004)

Αναποφάσιστοι. Ολα τα κόμματα τους θέλουν, οι ίδιοι δυσκολεύονται να κάνουν την επιλογή τους στην κάλπη και αρκετές φορές προσανατολίζονται στην αποχή.

Την τελευταία δεκαετία αρκετές ηλεκτρονικές εφαρμογές ζητούν από πολίτες που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια ώστε να ενημερωθούν σε ποιου κόμματος τις θέσεις βρίσκονται πιο κοντά.

Τα κυριότερα ελληνικά κουίζ συμπεριλαμβάνουν για διάφορους λόγους 6 ώς 8 κόμματα, κυρίως τα επικρατέστερα να βρεθούν στην επόμενη Βουλή, γεγονός που από την αρχή αποκλείει μικρότερα κόμματα, όπως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (π.χ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑ.Ε., Πλεύση Ελευθερίας) και μπορεί να δώσει στους ψηφοφόρους συγκεκριμένη κατεύθυνση χωρίς άλλα μικρότερα σχήματα να ακουστούν ποτέ, όπως συμβαίνει και στα παραδοσιακά ΜΜΕ...

Ερωτήματα

Οι ηλεκτρονικοί σύμβουλοι ψήφου εξελίσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, προκαλώντας σειρά από ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία τους και για το εάν εξυπηρετούν κάποιου είδους σκοπιμότητες.

Θέματα όπως η διαφάνεια, η αποφυγή της στρεβλής πληροφόρησης προς τους πολίτες και η υποβάθμιση της πολιτικής σε ένα κουίζ προσωπικότητας στη λογική της lifestyle ενημερωδιασκέδασης (infotainment) είναι κάποια από τα ελάχιστα που μπαίνουν στο τραπέζι της ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής κριτικής.

Επίσης, πόσο ορθολογικά και με πόση ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει ένας αλγόριθμος και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής τον ψηφοφόρο σε μια επιλογή στην κάλπη (σε μια λογική συγκρίσιμη ακόμα και με εφαρμογές εξεύρεσης συντρόφου, για τους περισσότερο επικριτικούς), όταν στην ψήφο παίζουν ρόλο ποικίλοι παράγοντες, όπως η ψυχολογική δέσμευση με ένα κόμμα, η προσωπικότητα του ηγέτη, η συναισθηματική κατάσταση του ψηφοφόρου (π.χ. οργή, θυμός), η ιδεολογία και η στάση ζωής του διαχρονικά;

Η «Εφ.Συν.» πήρε μέρος στα κουίζ, κατέγραψε την εμπειρία και μίλησε με ορισμένους από τους επιστημονικούς υπεύθυνους-συντελεστές για την απήχηση την ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτά.

ΙSIDEWITH GREECE:

Ερωτηματολόγιο διεθνούς ομάδας, κακομεταφρασμένο στα ελληνικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Περιέχει κάποιες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, όπως για τη χρήση των πλαστικών, το δικαίωμα στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και την ανάγκη αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού. Υπάρχουν βέβαια και ερωτήσεις εκτός... πραγματικότητας όπως το εάν «πρέπει να είναι οπλισμένοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία»!

Συνολικά συμπεριλαμβάνονται 11 κόμματα και κάποια από τα μικρότερα. Συμπληρώσαμε το ερωτηματολόγιο της εφαρμογής την 1η Ιουλίου και μας έδωσε μια εικόνα ποιο κόμμα απάντησαν πιθανότερο να ψηφίσουν όσοι το συμπλήρωσαν.

Η Ν.Δ. συγκέντρωνε 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19%, οι ακόμα και μετά την απάντηση του ερωτηματολογίου αναποφάσιστοι παρέμεναν στο υψηλό 12%, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κινήθηκε κοντά στο 9% και το ΚΚΕ κοντά στο 8%.

https://greece.isidewith.com/political-quiz

 

CHOOSE4GREECE: 

Εφαρμογή με περίπου 20 ερωτήσεις σε 6 βασικές θεματικές ενότητες από τις οποίες ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τις βασικές που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Αρχικά, ζητούνται στοιχεία για το προφίλ και το εκλογικό παρελθόν του ψηφοφόρου, τα οποία μπορεί και να μη συμπληρώσει. Αφού ολοκληρωθεί το ερωτηματολόγιο υπολογίζεται η συνάφεια με τα 8 επικρατέστερα υποψήφια κόμματα (αυτά που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο συν το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση).

Απευθυνθήκαμε στους συντελεστές της εφαρμογής χωρίς να λάβουμε απάντηση. Ετσι, καταγράφουμε από την ιστοσελίδα τη διευκρίνιση ότι:

«Το Choose4Greece δεν είναι σχεδιασμένο να προτείνει στους πολίτες πώς πρέπει να ψηφίσουν, αλλά, απλώς, να τους επιτρέψει να δουν πού βρίσκονται σε σχέση με τα κύρια κόμματα σε μια σειρά ζητημάτων πολιτικής. Το Choose4Greece είναι ένα πρόγραμμα αποκλειστικά μη κερδοσκοπικού και ερευνητικού χαρακτήρα και δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή οργανισμό».

http://www.choose4greece.com

HELP ME VOTE:

Ισως η παλιότερη εφαρμογή του είδους στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από τις περιφερειακές εκλογές του 2010 με την υπογραφή ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.

Συμπληρώνοντας 27 ερωτήσεις για διάφορα πολιτικά θέματα, από τη Συμφωνία των Πρεσπών ώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πολίτης ενημερώνεται με βάση ποσοστά για το κόμμα στο οποίο βρίσκεται πιο κοντά. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Γιάννης Ανδρεάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου, που απάντησε στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.».

O Γιάννης Ανδρεάδης, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ (επιστημονικός υπεύθυνος στο helpmevite)

«Για τις βουλευτικές εκλογές του 2019 έχουν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο λίγο περισσότεροι από 60.000 πολίτες. Στις ευρωεκλογές η συμμετοχή προσέγγισε τις 100.000. Στις βουλευτικές του Ιανουαρίου του 2015 η συμμετοχή ήταν κοντά στις 600.000. Πάντα η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εάν είναι δύο κοντινές (π.χ. 2012, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015), έχει μειωμένη συμμετοχή.

Κυρίως γιατί μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν αλλάζουν σημαντικά οι ερωτήσεις και οι θέσεις των κομμάτων για τις οποίες οι πολίτες έχουν ενημερωθεί περισσότερο και θεωρούν ότι πρόκειται για μια επανάληψη. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και φέτος», μας πληροφορεί όσον αφορά τη συμμετοχή.

Επόμενη εύλογη απορία είναι ο σκοπός δημιουργίας της εφαρμογής, όπως και το εάν τελικά ενισχύει την πιθανότητα συμμετοχής του ψηφοφόρου στην εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, ο κύριος λόγος ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών συμβούλων ψήφου είναι για να ενημερώσουν τους πολίτες για τις θέσεις των κομμάτων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, ίσως όχι για τους πολίτες που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά για εκείνους που δεν ασχολούνται, δεν ενημερώνονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν βασικές θέσεις ακόμα και μεγάλων κομμάτων.

«Δεν είναι ένα σοβαρό ακαδημαϊκό εργαλείο με βαρύ θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά είναι μια ευχάριστη εφαρμογή ακόμα και για τον πολίτη χωρίς υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θα συμπληρώσει το κουίζ για να φτάσει να δει τις θέσεις του σε σχέση με τις θέσεις των κομμάτων και να τις μάθει με αυτό τον έμμεσο τρόπο.

Η εφαρμογή δεν είναι μόνο για τους αναποφάσιστους αλλά και για την επιβεβαίωση των θέσεων στις οποίες έχει καταλήξει ένας πολίτης. Η ηλεκτρονική εφαρμογή και η μεθοδολογία (σ.σ. ο κ. Ανδρεάδης μας την ανέλυσε ενδελεχώς και τηρεί όλες τις προδιαγραφές αντίστοιχων ευρωπαϊκών εφαρμογών) δεν μπορεί να καλύψει όλους τους παράγοντες, γιατί στην ψήφο παίζει ρόλο τελικά το συναίσθημα», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Καθόλου όμως αδιάφορη λεπτομέρεια δεν είναι και η επιλογή των 8 κομμάτων που συγκαταλέγονται τελικά στην εφαρμογή, με αρκετούς πολίτες να θεωρούν ότι υπάρχει αποκλεισμός και συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο κ. Ανδρεάδης απαντά σε αυτούς τους ισχυρισμούς, εξηγώντας μας ότι όλα τα κόμματα με καταγραφή στις δημοσκοπήσεις και παρουσία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, ώστε οι πολίτες να μπορούν να μάθουν καλύτερα τις θέσεις τους, αλλά ορισμένα δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ:

«Οι θέσεις των κομμάτων αξιολογούνται από 23 εθελοντές, συναδέλφους καθηγητές και μέλη στην Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης. Είναι χρονοβόρο να κωδικοποιηθούν οι θέσεις σε 30 ερωτήσεις. Επίσης, υπήρχε ασάφεια σχετικά με το ποια κόμματα θα συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

»Ετσι, εμφανίσαμε τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο συν το ΜεΡΑ25 που συγκέντρωσε 2,99%. Στα υπόλοιπα κόμματα στείλαμε ερωτηματολόγια για να συμπληρώσουν τις θέσεις τους και περισσότερες από μια προσκλήσεις συμμετοχής, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν, εκτός από τη “Δημιουργία Ξανά”».

https://www.helpmevote.gr

#IT’S MY PARTY (από το VouliWatch):

Ο σύμβουλος ψήφου της ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας vouliwatch έχει μια άλλη λογική και δεν βασίζεται μονάχα σε ερωτήσεις.

Μέσα σε ένα περιβάλλον με καλοδουλεμένα γραφικά, οι χρήστες διαβάζουν τις θέσεις των κομμάτων μέσα σε κουτάκια, χωρίς να γνωρίζουν από ποιο κόμμα προέρχονται, και επιλέγουν εκείνες με τις οποίες συμφωνούν περισσότερο. Στα αποτελέσματα διαβάζουν με τις θέσεις ποιου κόμματος συμφωνούν περισσότερο σε απόλυτο αριθμό (π.χ. 3 του ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

Ο Στέφανος Λουκόπουλος από τον οργανισμό Vouliwatch

Ο υπεύθυνος της εφαρμογής, Στέφανος Λουκόπουλος, μας είπε ότι σε διάστημα δεκατριών ημερών έχουν χρησιμοποιήσει τον σύμβουλο ψήφου του Vouliwatch πάνω από 56.000 μοναδικοί επισκέπτες, εκ των οποίων το 61% αποτελείται από άντρες και το 38% από γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι 25-34.

Περίπου το 50% των χρηστών δηλώνει ότι ανήκει στην κατηγορία μεσαίου/ανώτερου εισοδήματος, ενώ το 85% προέρχεται από αστικά κέντρα.

Μέχρι στιγμής, χωρίς πάντοτε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από ένα ανομοιογενές δείγμα, το 30% των πολιτών που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο ταυτίζονται με θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, το 23% με αυτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το 14% με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, το 13% με αυτές του ΜέΡΑ25, το 11% με αυτές του ΚΚΕ, ενώ το 7% δηλώνει ότι δεν ταυτίζεται με καμία θέση.

Ρωτήσαμε για τους λόγους δημιουργίας της εφαρμογής και το εάν ενθαρρύνει τη συμμετοχή: Η δημιουργία, λοιπόν, του συμβούλου ψήφου «It’s My Party» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων του οργανισμού Vouliwatch που αποσκοπούν στο να παρέχουν στους πολίτες όλα τα απαραίτητα εφόδια/πληροφορίες για να μπορούν να ασκούν έλεγχο στους πολιτικούς, τη Βουλή και τα κόμματα, καλλιεργώντας πολιτική άποψη βάσει πραγματικών δεδομένων και όχι κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων και αμφιλεγόμενων πληροφοριών που διαχέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απώτερος σκοπός, οι ψηφοφόροι να διαβάσουν προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και να επιλέξουν εκείνες που θεωρούν ότι τους ταιριάζουν για να μη λειτουργούν ως οπαδοί.

Η μεθοδολογία περιελάμβανε καθορισμό στις κατηγορίες ψηφοφόρων, σύνδεσή τους με συγκεκριμένες πολιτικές θεματικές και ενδελεχή έρευνα στα προγράμματα των κομμάτων για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την κωδικοποίηση των θέσεών τους πάνω σε 40 συνολικά πολιτικές θεματικές.

«Το πιο κοντινό παράδειγμα από το εξωτερικό το οποίο χρησιμοποίησε παρεμφερή μεθοδολογία είναι ένας σύμβουλος ψήφου που είχε δημιουργήσει ο Guardian για τις βρετανικές εκλογές του 2015», μας λέει ο κ. Λουκόπουλος.

Και σε αυτόν τον οδηγό δεν συγκαταλέγονται μικρότερα κόμματα, αλλά ο αποκλεισμός των ακροδεξιών κομμάτων έγινε με βάση ένα περισσότερο πολιτικό κριτήριο:

«Η επιλογή των κομμάτων έγινε βάσει των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ευρωεκλογών και αφαιρώντας κόμματα τα οποία δεν ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο ή που προωθούν τη μισαλλοδοξία (βλ. Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση). Είναι εξάλλου πολιτική του οργανισμού μας, στο πλαίσιο της προώθησης της δημοκρατίας, να μη δίνουμε βήμα σε πολιτικά σχήματα με αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά», καταλήγει ο κ. Λουκόπουλος.

https://vouliwatch.gr/my-party/quiz


 

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο με ψήφους της Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Σήμερα αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από τη Βουλή με ψήφους μόνο από τη Ν.Δ., καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις.
Μόνο με ψήφους της Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα παλαιό σύνθημα που πάλι ξεσηκώνει...
Μια ατυχής χιουμοριστική ανάρτηση της βουλευτίνας Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη, στο φέισμπουκ, με το γνωστό σύνθημα κατά της αστυνομίας που...
Ενα παλαιό σύνθημα που πάλι ξεσηκώνει...
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
Μένει σε εμάς και σε όλους τους πολίτες να σκεφτούμε με σύνεση και με ιστορική σκέψη ότι όσες φορές ψηφίσαμε με το θυμικό μας δεν βγήκαμε μακροχρόνια κερδισμένοι. Ούτε όλοι είναι ίδιοι, για να δικαιολογηθούμε...
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
Παρότι η Ν.Δ. και οι περισσότεροι υποψήφιοί της είχαν την πρωτοκαθεδρία στον α’ γύρο αρκετοί υποψήφιοι προερχόμενοι από την Αριστερά κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικούν θέσεις δημάρχων.
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Βερολίνο ψήφισε, η Αθήνα ανησύχησε
Με προβληματισμό για τα υψηλά ποσοστά του ξενοφοβικού AfD και ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε Ελλάδα και Ευρώπη η νέα γερμανική...
Το Βερολίνο ψήφισε, η Αθήνα ανησύχησε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φεστιβάλ επί... χόρτου
Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν το Σάββατο στη Γιορτή της Κάνναβης στο Σύνταγμα, ζητώντας μεταξύ άλλων τη νομιμοποίησή της τόσο για ιατρική όσο και για ψυχαγωγική χρήση όπως και το δικαίωμα στην...
Φεστιβάλ επί... χόρτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας