Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
11.8° 5.2°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
8.3° 4.6°
1 BF
87%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.7° 10.0°
4 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
4.1° 3.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.0° 5.5°
0 BF
83%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.4° 4.0°
1 BF
70%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
81%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.5° 8.8°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.1° 5.1°
3 BF
65%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
4 BF
62%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.0° 9.0°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.2° 9.2°
3 BF
59%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.4°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.5° 7.5°
0 BF
90%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.2° 12.8°
3 BF
69%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
11.5° 4.8°
0 BF
88%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.3° 8.3°
1 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
8.3° 3.7°
2 BF
100%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
3°C
3.3° 3.3°
1 BF
79%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η 60χρονη (και όχι 50χρονη όπως γράφτηκε αρχικά )νοσοκόμα από την Αρμενία. Την ταυτότητά της δημοσιιοποίησε ο φίλος της Χάρις Μοβσεσιάν, με μια ανάρτηση στο facebook, που προκάλεσε βαθιά συγκίνηση. Η Γκαϊανέ ζούσε πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά δεν είχε χαρτιά. Δούλευε για να στέλνει χρήματα στα παιδιά και τα εγγόνια της και ήθελε σύντομα να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της.

Από τη φεμινιστική παρέμβαση ώς την «ανάληψη ευθύνης» ένας ρατσισμός δρόμος...

«Η ομάδα “Καμία Ανοχή” ανέλαβε την ευθύνη για τoν βανδαλισμό της εισόδου της “Athens Voice” στο κέντρο της Αθήνας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με αφορμή σχόλιο της εφημερίδας για τον θάνατο μετανάστριας από την Αρμενία, η οποία έπεσε από τον πρώτο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας».

Ετσι επέλεξε να περιγράψει την ακτιβιστική παρέμβαση φεμινιστριών το in.gr του Βαγγέλη Μαρινάκη. Λίγο νωρίτερα, το ψηφιακό κανάλι του ίδιου εφοπλιστή-εκδότη, Οne Tv, όπως και άλλα ΜΜΕ, περιέγραφαν το γεγονός ως «επίθεση αγνώστων».

Φυσικά δεν πρόκειται για «αγνώστους», αλλά για γνωστή φεμινιστική συλλογικότητα. Ούτε φυσικά έγινε κάποια τρομοκρατική επίθεση, για να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, αλλά μια ανοιχτή δημόσια παρέμβαση. Οι ίδιες οι συμμετέχουσες βιντεοσκόπησαν τη δράση τους και την ανάρτησαν αμέσως στην ιστοσελίδα τους στο facebook με το εξής σημείωμα:

«Για κάθε δημοσίευμα ρατσιστικό - Απέναντί σας θα ’χετε τον φεμινισμό! Παρέμβαση της Καμίας Ανοχής στα γραφεία της Athens Voice για το ρατσιστικό της δημοσίευμα για τον θάνατο της Αρμένισσας μετανάστριας. Η Γκαϊανέ Κασαρτζιάν ήταν ταξική μας αδερφή. Η γυναίκα που εξωθήθηκε στην αυτοκτονία, ενώ εργαζόταν ως αποκλειστική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο στη Νίκαια, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η Καμία Ανοχή καλεί σε κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, την Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα».

Τρικάκια και συνθήματα της «Καμία Ανοχή» στα γραφεία της Athens Voice

Οπως είπε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» μέλος της συλλογικότητας, «το βασικό δεν είναι η χυδαιολογία, ο σεξισμός και ο κιτρινισμός της κάθε Athens Voice. Δεν τους μάθαμε τώρα, τους ξέραμε. Είδαμε, π.χ., πώς γράφανε αθλιότητες για τη Μάγδα Φύσσα και τον Ζακ Κωστόπουλο. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασαν κάθε όριο, διαπράττοντας περιύβριση νεκρού, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας».

Βασικός στόχος τους, επιμένει η «Καμία Ανοχή», είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα, που οδηγεί στους θανάτους μεταναστριών όπως η Γκαϊανέ. Μια βαρβαρότητα που, όπως υποστηρίζουν, έχει πολλά πρόσωπα:

«Το κράτος και ο θεσμικός ρατσισμός, ο οποίος υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου – γιατί ακόμη οι μετανάστες και οι μετανάστριες δεν έχουν πλήρη εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα [...] Ο κοινωνικός ρατσισμός και το λευκό μας προνόμιο, γιατί δεν υπάρχει σχεδόν κανένας/καμία ντόπια σε αυτή τη χώρα που δεν εκμεταλλεύτηκε με τη σειρά του/της την ευάλωτη θεσμική θέση των μεταναστών/μεταναστριών. [...] Η εργατική τάξη και ο εμφύλιος στο εσωτερικό της, γιατί ήταν το σωματείο των Νόμιμων Ελληνίδων Αποκλειστικών που κάρφωσε την Γκαϊανέ στην Αστυνομία».

Η «Καμία Ανοχή» αποδίδει ευθύνες στον διοικητή του νοσοκομείου, που αδειοδότησε το «σαφάρι παρανόμων», ενώ θέτει και το ζήτημα των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία που μετακυλίει το κόστος της φροντίδας των αρρώστων στους ίδιους.

Τονίζουν όμως ότι αυτές οι ελλείψεις πρέπει να απαντηθούν με μαχητικούς αγώνες για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, και όχι με αλληλοφάγωμα της εργατικής τάξης, με τον εθνικιστικό κανιβαλισμό «ντόπιες εναντίον ξένων» και «νόμιμες εναντίον παρανόμων».

Αγανάκτηση στην ΕΣΗΕΑ

«Η ανάρτηση αυτή είναι δόλια προσβολή νεκρού και σαφής παραβίαση των Κανόνων Δεοντολογίας που η ΕΣΗΕΑ αγωνίζεται για να τηρούνται από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και από όλους τους δημοσιογράφους», σημειώνει το σωματείο των δημοσιογράφων σε αυστηρή ανακοίνωσή του, καυτηριάζοντας το ρατσιστικό και υβριστικό ανώνυμο δημοσίευμα της «Athens Voice».

«Η δημοσιογραφία ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, οφείλει με ευλάβεια να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης και να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Αυτός είναι βασικός κανόνας δεοντολογίας. Η παραβίαση του κανόνα αυτού από την Αthens Voice είναι χαρακτηριστική», τονίζει η ΕΣΗΕΑ και δηλώνει ότι θα ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος.

Για το ανώνυμο δημοσίευμα απολογήθηκε επώνυμα ο συντάκτης της εφημερίδας Μάνος Βουλαρίνος. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αυτό που γράφτηκε μπορούσε να εκληφθεί ως χυδαίο, ωστόσο συνέχισε να πετάει το μπαλάκι στους αναγνώστες που αντέδρασαν υπερβολικά...

Σημείωση: Στην αρχική εκδοχή του άρθρου αναφέραμε ότι ο Μάνος Βουλαρίνος «ανέλαβε την ευθύνη» για τη συγγραφή της ανώνυμης ανάρτησης. Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά, γι' αυτό και επανορθώνουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από τη φεμινιστική παρέμβαση ώς την «ανάληψη ευθύνης» ένας ρατσισμός δρόμος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας