• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.9°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 25.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  74%

Ο λόφος Καστέλι των Χανίων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμοι να ξεπουλήσουν την ιστορία των Χανίων

 • A-
 • A+

Τις διαθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την εμπορευματοποίηση της ιστορικής μνήμης στα Χανιά έδειξε ευθέως ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Κατά τη διάρκεια πολιτικής του εκδήλωσης, ο Βασίλης Διγαλάκης αναφέρθηκε στο θέμα που στιγμάτισε τη θητεία του στην Πρυτανεία, λόγω των μεθοδεύσεων που ακολούθησε για την εκποίηση ιστορικών ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο σε εξωχώρια ξενοδοχειακή εταιρεία.

Παρά το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει βάλει φρένο στις ορέξεις του πρώην πρύτανη, εκείνος ισχυρίστηκε πως «η αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης προχωράει κανονικά» αλλά και πως «από τις 8 Ιουλίου θα υπάρχει και η πολιτική βούληση για να τελειώσει αυτή η ιστορία».

Εντονες αντιδράσεις

Ο κ. Βασίλης Διγαλάκης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

Πώς όμως σκοπεύει να «τελειώσει» αυτή την ιστορία; Θα αλλάξει άραγε η Ν.Δ. ή ο κ. Διγαλάκης την απόφαση του ΚΑΣ ή μήπως θα την παρακάμψουν για να μετατρέψουν τα κτίρια σε ξενοδοχεία; Πριν από μία διετία, τοπικοί φορείς, συλλογικότητες, ο τοπικός δήμος αλλά και σημαντικές προσωπικότητες με καταγωγή από τα Χανιά, όπως η Μάρω Δούκα και η Ιωάννα Καρυστιάνη, στηλίτευσαν την πρόθεση του κ. Διγαλάκη να μετατρέψει σε ξενοδοχείο τα ιστορικά κτίρια στο Λόφο Καστέλι. Μέλη της Συγκλήτου κατήγγειλαν το σχέδιο, με δύο κοσμήτορες του Πολυτεχνείου Κρήτης να εγκαλούν τον πρύτανη για εν κρυπτώ διαδικασίες.

Πρόκειται για τα κτίρια της πρώην Μεραρχίας Κρητών (όπου στεγάζεται σήμερα η κατάληψη «Rosa Nera») και των πρώην Φυλακών και Στρατώνων που παραχωρήθηκαν το 1986 από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας με σκοπό τη στέγαση του νεοσύστατου τότε Πολυτεχνείου Κρήτης. Το υπουργείο Παιδείας παραχώρησε τα κτίρια στο Πολυτεχνείο – συνεπώς, και με βάση το άρθρο 109 του Συντάγματος, η εκπαιδευτική χρήση τους δεν μπορεί να αλλάξει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει χαρακτηρίσει απολύτως αντισυνταγματική την προσπάθεια αλλαγής χρήσης των κτιρίων. Το θέμα έχει αναδειχτεί στο παρελθόν από εκτενή ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στα οποία αποκαλύφθηκαν τα έγγραφα μεταβίβασης των κτιρίων από το αρχείο του Ταμείου Εθνικής Αμύνης.

Ο πρώην πρύτανης, πάντως, προώθησε την εκμίσθωση των κτιρίων στην ξενοδοχειακή εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», η οποία εμφανίζει ως μετοχικό κεφάλαιο μόλις 150.000 ευρώ, τη στιγμή που υπόσχεται να κάνει επένδυση 18 εκατομμυρίων. Από το 2017, η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει πως πίσω από την «Belvedere» βρίσκεται ένα πολυδαίδαλο σύστημα εξωχώριων εταιρειών, με πρώτη την κυπριακή «Cydon Group Limited», η οποία με τη σειρά της διευθύνεται από μια άλλη εταιρεία, τη «Cyproliaison Limited», που συνδέεται διοικητικά με περίπου 3.000 (!) εταιρείες (ενεργές και ανενεργές) στην Κύπρο.

Μία από τις 3.000 αυτές εταιρείες είναι η «BH Boutique Hotels Holdings Cyprus Limited», που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο «Ambassador Residence» το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα κτίρια που σκοπεύει να εκμισθώσει το Πολυτεχνείο στην παλιά πόλη των Χανίων. Το «Ambassador» επί πρυτανείας Διγαλάκη είχε ήδη προνομιακή σχέση με το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελώντας χορηγό του ιδρύματος σε διεθνείς ημερίδες και διοργανώσεις.

Πέρα από το θολό καθεστώς του συγκεκριμένου αναδόχου, για τον ίδιο τον πρώην πρύτανη προκύπτει και μείζον ηθικό θέμα καθώς υπό τον έλεγχο της οικογένειάς του βρίσκονται δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα Χανιά. Ο ίδιος από το 2013 έχει παραιτηθεί λόγω ασυμβίβαστου από τα Δ.Σ. των συγκεκριμένων εταιρειών, αφήνοντας όμως στο πόδι του μέλη της οικογένειάς του (σύζυγο, μητέρα του κ.λπ.).

Είναι κοινά αποδεκτό πως από τα Χανιά δεν λείπουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αντιθέτως λείπουν οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι εκπαίδευσης και πολιτισμού. Κι όμως εκείνος επέλεξε να πριμοδοτήσει την «ξενοδοχιοποίηση» των ιστορικών κτιρίων (όλως τυχαίως και οι έξι προτάσεις που έφερε στη Σύγκλητο για την αξιοποίησή τους είχαν να κάνουν με τη δημιουργία ξενοδοχείων).

Η απόφαση του ΚΑΣ

Οριστικό φρένο στο θέμα της αξιοποίησης έβαλε το ΚΑΣ στις 21 Δεκεμβρίου 2017, όταν κήρυξε διατηρητέο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας. Σήμερα ο κ. Διγαλάκης επαναφέρει το θέμα στην προεκλογική ατζέντα έχοντας ήδη στο πλευρό του όλη τη Ν.Δ. (σ.σ. εξάλλου το σχέδιό του έχει υποστηρίξει ανοιχτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι έχει ήδη προτείνει εναλλακτικές χρήσεις για τα κτίρια (στέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και λειτουργία βιβλιοθήκης). Το μέλος της Πρωτοβουλίας Αντώνης Σκαμνάκης (αναπληρωτής καθηγητής Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής Χανίων με το ΜέΡΑ25) τονίζει πως τα κτίρια θα παραμείνουν στο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικές - κοινωνικές χρήσεις και μόνο. «Σε διαφορετική περίπτωση, η αντίδραση της κοινωνίας θα είναι δυναμική και καθολική» δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Δημόσια παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ (και εκ νέου υποψήφιος) Αντώνης Μπαλωμενάκης: «Δεν ξέρω πόσοι ή ποιοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια. […] Η άποψη πως όταν υπάρχει οσμή κέρδους όλα μπορούν να γίνονται, άσχετα με το τι προβλέπουν οι νόμοι, τι θέλουν οι πολίτες, τι επιτάσσουν η αισθητική και η ιστορία ενός τόπου, είναι μια καθαρά νεοφιλελεύθερη εκδοχή της κοινωνικής ζωής» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και με την ιδιότητα του νομικού ο κ. Μπαλωμενάκης τονίζει πως το σχέδιο του πρώην πρύτανη πάσχει νομικά και αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαθύ… γαλάζιο στον χάρτη της εκπαίδευσης
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κων. Δέρβος ανέλαβε πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ο «γαλάζιος» πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, επικεφαλής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Βαθύ… γαλάζιο στον χάρτη της εκπαίδευσης
ΝΤΕΛΟΓΟ
«Να ντρέπεσαι κύριε Μητσοτάκη»
Απασφαλισμένος και μαινόμενος πλέον ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης κυκλοφορεί στα Χανιά και με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη ψιθυριζόταν ότι μπροστά στην ανάγκη του να εκλεγεί βουλευτής θα...
«Να ντρέπεσαι κύριε Μητσοτάκη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισε να μοιράζει ΔΕΚΟ ο Κυριάκος
«Λαβράκια» για τις πολιτικές πρακτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη έβγαλε η πρώτη συνέντευξη του Χρήστου Μαρκογιαννάκη μετά το «κόψιμό» του από τις λίστες της Ν.Δ. στα Χανιά. Ο πρώην υπουργός εξέθεσε τον πρόεδρο...
Αρχισε να μοιράζει ΔΕΚΟ ο Κυριάκος
ΑΡΘΡΑ
«Fake News» στα Χανιά: Κάτι ξέχασαν ο κύριος Διγαλάκης και η ΝΔ
Αναστάτωση προκάλεσαν τα σχόλια (και της «Εφ.Συν.») σχετικά με τα ««”Fake News” στα Χανιά για τα ακίνητα του Υπερταμείου». Σε ιστοσελίδα των Χανίων έγινε λόγος για «παπαγαλάκια» και για «εθισμένους στην...
«Fake News» στα Χανιά: Κάτι ξέχασαν ο κύριος Διγαλάκης και η ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρητικοί μπελάδες
Αντιμέτωπος με εσωκομματική γκρίνια και αμφισβήτηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η υπόθεση του Ηρακλειώτη γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, συνεχίζει να δίνει τροφή σε σενάρια...
Κρητικοί μπελάδες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «Εφ.Συν.» απαντά σε Πρυτανεία και Ν.Δ. για τα κτίρια του Πολυτεχνείου
Επιστολές από την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έλαβε η «Εφ.Συν.» για το ρεπορτάζ της 10ης Αυγούστου με τίτλο «Αντισυνταγματική "αξιοποίηση" στο Πολυτεχνείο Κρήτης»....
Η «Εφ.Συν.» απαντά σε Πρυτανεία και Ν.Δ. για τα κτίρια του Πολυτεχνείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας