• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.7°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  6 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.2°C
  3 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να μη γυρίσουμε πίσω»

 • A-
 • A+

Παρέμβαση, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με ένα σημαντικό «πολιτικό» κείμενο πραγματοποιούν 61 μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης -ο κατάλογος των υπογραφών είναι ανοιχτός-, φωτίζοντας και όσα έγιναν στη Δημόσια Υγεία από την κυβέρνηση αλλά και αυτά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν.

Τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, γνωστά από την πολυετή τους δραστηριότητα και ανιδιοτελή προσφορά, προβληματίζονται και «προβληματίζουν» από το ενδεχόμενο να συμβούν αρνητικές εξελίξεις μετά τις εκλογές για τις κατακτήσεις που υπήρξαν. Αξιολογούν, δε, τη σημασία ενός «πισωγυρίσματος» από μια πιθανή νίκη εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που είναι ενάντια στη Δημόσια Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και έχουν όραμά τους το κέρδος των ιδιωτών, μια Υγεία μόνο γι’ αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει το κείμενο και φυσικά συνεχίζει να στηρίζει το έργο των Κοινωνικών Ιατρείων σε ολόκληρη τη χώρα, προσπαθώντας μαζί τους να καταστήσει κάποια στιγμή παντελώς μη αναγκαία την ύπαρξή τους.

Ακολουθεί το κείμενο με τίτλο «Γιατί και ο λόγος είναι πράξη»:

Οσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε άνθρωποι που στους καιρούς της κρίσης αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το αγαθό της Δημόσιας Υγείας. Συναντηθήκαμε στα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης (ΚΙΑ), στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας τότε που οι ανασφάλιστοι πετάγονταν έξω από το σύστημα υγείας, τότε που η περίθαλψη θεωρούνταν αγαθό απόλυτα εξαρτημένο από την οικονομική και εργασιακή κατάσταση του ασθενούς. Στα χρόνια που η «αγορά» «αλώνιζε» στα δημόσια νοσοκομεία και η κουλτούρα του κέρδους υποβάθμιζε τις δημόσιες δομές, ώστε να ευτελιστούν περισσότερο και να οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση.

Ακόμα έχουμε μπροστά μας τις εικόνες από το πλήθος των ανθρώπων που συνέρρεαν στα ΚΙΑ της χώρας για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για να πάρουν δωρεάν τα φάρμακά τους, για να αγωνιστούν μαζί μας ενάντια στον αποκλεισμό από τα δημόσια νοσοκομεία. Αποκαλύψαμε αυτό το αίσχος, κατονομάσαμε τους υπεύθυνους και με πολύ κόπο προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στις ανάγκες των αρρώστων, που δεν είχαν λεφτά για γιατρό. Δεν περιμέναμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας αναλάβει και να λύσει όλα τα προβλήματα. Δημιουργήσαμε τα ΚΙΑ, χώρους κινηματικούς, χώρους ρωγμής και έμπρακτης στήριξης της κοινωνίας, παίρνοντας στα χέρια μας, μαζί με την κοινωνία, την υπόθεση των ανασφάλιστων, των χωρίς χαρτιά, των προσφύγων.

Ακριβώς γι’ αυτό, επειδή κινούμαστε έξω από τη λογική της «ανάθεσης», δεν περάσαμε τον υπόλοιπο χρόνο των ματαιωμένων προσδοκιών καταγγέλλοντας ακίνητοι τις «προδοσίες», τις παλινωδίες, τις λάθος επιλογές, αλλά συνεχίσαμε να υπερασπιζόμαστε τη δωρεάν ποιοτική περίθαλψη, τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά. Σταθήκαμε απέναντι στην απειλή που συνιστούν για τη δημόσια υγεία οι εξορύξεις. Σταθήκαμε απέναντι σε λογικές καταστολής, στη ρατσιστική και εθνικιστική ρητορική που διαλύουν την κοινωνία. Συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε για νίκες και κατακτήσεις που έχουν αντίκρισμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Τόσα χρόνια μάθαμε καλά να ξεχωρίζουμε το επείγον, τη σημασία της ελάχιστης κατάφασης, την αξία της μικρής νίκης του κινήματος. Μάθαμε να ξεχωρίζουμε τη δύναμη της επιθυμίας από την αντιδημιουργική θέση στην οποία σε καθηλώνει ο θυμός και η αδράνεια. Μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις χώρο, να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις έστω κ ά τ ι, αντί να αναλώνεσαι στην παντοδυναμία τού «όλα ή τίποτα».

Οσες ειδικά εργαζόμαστε σε δημόσια νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, όσοι τα προηγούμενα χρόνια απελπιζόμασταν με τους ανασφάλιστους ασθενείς που προσέρχονταν και στεκόμασταν ανήμποροι μπροστά τους γιατί δεν μας επέτρεπαν να τους νοσηλεύσουμε εάν δεν πλήρωναν, νιώθουμε ανακουφισμένοι που έχουμε πια τη δυνατότητα να παρέχουμε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.

Αυτό που μπορεί να φαντάζει, μπροστά στη μεγάλη εικόνα ή σε όσους είναι μακριά από την ώρα της ανάγκης, ελάχιστο, σας διαβεβαιώνουμε ότι σε επίπεδο ζωής και αξιοπρέπειας είναι ανεκτίμητο. Οταν στην πενταετία 2011-2015 δεχόμασταν εντολές από τις διοικήσεις να μην παραδίδουμε τα νεογέννητα μωρά στις μητέρες τους μέχρι να εκκαθαριστεί η οφειλή τους, είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε διαφορετικά την τεράστια σημασία που έχουν τα βήματα που έγιναν στον τομέα της Δημόσιας Υγείας για την πλήρη κάλυψη όλων χωρίς προϋποθέσεις.

Επειδή για εμάς πολιτική είναι οι άνθρωποι, η δύναμη και η επιθυμία των ανθρώπων, γι’ αυτό και μπορούμε, συγχρόνως, με γενναιότητα να αναγνωρίσουμε τα θετικά που έγιναν για τη δημόσια υγεία. Θεωρούμε χρέος μας να αγωνιστούμε ώστε να διατηρηθούν αυτές οι κατακτήσεις. Οι νίκες που καταφέραμε ως κίνημα να γίνουν στέρεα παρακαταθήκη για να πάμε πιο πέρα στις διεκδικήσεις και στον αγώνα μας.

Εχουμε ευθύνη να σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην κατάργηση αυτών των βημάτων, απέναντι στη νομιμοποιημένη επέλαση της αγοράς. Εχουμε ευθύνη να αγωνιστούμε στην αντίθετη κατεύθυνση, ενάντια στις ελλείψεις και στις παθογένειες του συστήματος υγείας. Να επιβάλουμε τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την αναβάθμιση των υποδομών, την πλήρη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της αποκατάστασης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Εχουμε, δηλαδή, ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ποιοτικό σύστημα υγείας, αποδεσμευμένο από ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Το να μηδενίζει κανείς τα πάντα είναι πολύ εύκολο και ανέξοδο. Πάντοτε θα υπάρχει ένα «ναι μεν αλλά» που τροφοδοτεί τον θυμό, το πολιτικό ή προσωπικό αδιέξοδο, ακόμη και τη χαιρεκακία. Πάντοτε θα υπάρχει κάτι έξω από εμάς, που θα φταίει για την αδράνειά μας. Πάντοτε θα υπάρχουν δυνάμεις που μας κάνουν να μη βλέπουμε εναλλακτική ή δυνάμεις που φταίνε για το ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Γνωρίζουμε όμως καλά,

μέσα από τη δική μας εμπειρία, ότι τελικά είναι στο χέρι μας να εφεύρουμε την εναλλακτική πρόταση. Αρκεί να υπάρχει τόπος να σταθούμε. Αρκεί να υπάρχει η ελάχιστη δυνατότητα, η κατοχύρωση των βασικών κατακτήσεων, ώστε να βρεθεί η δύναμη για να ακολουθήσουν κι άλλες. Καθώς, όπως λέγαμε και στην αρχική μας διακήρυξη, πρέπει να μείνει κανείς ζωντανός για να μπορέσει να αγωνιστεί. Πρέπει να κρατήσει την ελάχιστη φλόγα απέναντι στο σκοτάδι.

Αυτό είναι για μας το διακύβευμα των καιρών: Να μην επιτρέψουμε να χαθούν οι ζωτικές μας νίκες. Να στηριχτούμε σ’ αυτές και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Να μη στεκόμαστε αυτοφλεγόμενοι, θυμωμένοι και ανήμποροι. Να πάμε μπροστά. Να μη γυρίσουμε πίσω.

Υπογραφές – Ονόματα

 1. Αβραμίδου Αναστασία – ψυχολόγος

 2. Ανανιάδου Ροδάμη - οδοντίατρος

 3. Αναστασιάδου Χρύσα - συνταξιούχος

 4. Αρβανιτίδου Όλγα – μαία

 5. Βοσνιάδου Τάνια - ψυχολόγος

 6. Γαρυπίδου Αννα – γιατρός

 7. Γεωργούλα Αναστασία-νοσηλεύτρια

 8. Γιάνναρη Νίκη-φαρμακοποιός

 9. Γκόνη Αγγελική - οδοντίατρος

 10. Γουλής Ιωάννης - γιατρός

 11. Δίγκα Τάνια - συνταξιούχος

 12. Ζδούκος Θεόδωρος – γιατρός

 13. Θεοδοσιάδου Καίτη - μαία

 14. Ιεροδιακόνου-Μπένου Ιωάννα - γιατρός

 15. Ιμβρίδης Μπάμπης – δημοτικός υπάλληλος

 16. Ιωάννου Αυγερινός  - γιατρός

 17. Καλαιτζάκη Αλεξάνδρα - ψυχολόγος

 18. Κανακάρη Μαρία - μαία

 19. Καραμεσίνη Ελένη - συνταξιούχος

 20. Καρρά Άννα - συνταξιούχος

 21. Κεχαγιάς Βασίλης - οδοντίατρος

 22. Κομματά Ράνια - γναθοχειρούργος

 23. Κομνής Θανάσης - οδοντίατρος

 24. Κοτζαστράτη Σάσα - εργοθεραπεύτρια

 25. Κουλούρης Θανάσης – νοσηλευτής

 26. Κουτιανίδου Μαρία-οδοντίατρος

 27. Κυδώνα Χριστίνα – γιατρός

 28. Κωνσταντινίδου-Παπαθωμά Σοφία – β. φαρμακείου

 29. Κωτίδης Μιχάλης - οδοντίατρος

 30. Λυμπεράκη Ευγενία – καθηγήτρια

 31. Μασταγκά Βούλα - συνταξιούχος

 32. Μαυρίδου Ράνια – βοηθός οδοντιατρείου

 33. Μόντη Κατερίνα – γιατρός

 34. Μουρατίδης Βασίλης - νοσηλευτής

 35. Μπαμπαλώνα Εύα - καθηγήτρια

 36. Μπαντάινε  Ιμάντ – γιατρός

 37. Μπαρουχαρισβίλι Γιώργος – άνεργος

 38. Μπουλούκος Βασίλης – γιατρός

 39. Νικολάου Αφροδίτη - συνταξιούχος

 40. Νικολάου Μαριάνα - συνταξιούχος

 41. Ντουντού Κατερίνα - συνταξιούχος

 42. Οικονομίδου Τζένη – οδοντίατρος

 43. Πανταζοπούλου Θεοδωρα – κοινωνική λειτουργός

 44. Παντελής Σταύρος - οδοντίατρος

 45. Παρασκευά Αναστασία - άνεργη

 46. Παπαβασιλείου Ειρήνη - συνταξιούχος

 47. Παπαναστασίου Ρίτσα - συνταξιούχος

 48. Πάτα Νίκη – οδοντίατρος

 49. Πίγγιου Χρυσούλα - συνταξιούχος

 50. Σεβαστοπούλου Ειρήνη -γιατρός

 51. Σελίδου Άννα – οδοντίατρος

 52. Σιδηροπούλου Δήμητρα - συνταξιούχος

 53. Σιμήνου Μαρία - νοσηλεύτρια

 54. Σκεντεράσης Λαέρτης - υπάλληλος

 55. Σκέντος Γιώργος - γιατρός

 56. Στεργιάδης Βαγγέλης - οδοντίατρος

 57. Τοπαλίδου Μαρία - νοσηλεύτρια

 58. Τσάγια Ελένη – οδοντίατρος

 59. Τσάγια Χρυσαυγή - οδοντίατρος

 60. Τσακάλου Αλίκη – φαρμακοποιός

 61. Φουρτούνης Κώστας-γιατρός

 62. Χατζηχρήστου Ευγενία - υπάλληλος

 63. Χρυσανθίδου Αντιόπη - συνταξιούχος

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση εν θερμώ στο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης
Με πρόσχημα την πανδημία ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, έδωσε τριήμερη προθεσμία στη δομή του κοινωνικού ιατρίου να αδειάσει το λυόμενο στο οποίο στεγάζεται από το 2013.
Εξωση εν θερμώ στο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικά πυροτεχνήματα για το ΕΣΥ που αργοπεθαίνει
Την κατασκευή νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου εξήγγειλε η κυβέρνηση, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς να καθορίζονται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτικοί πόροι.
Προεκλογικά πυροτεχνήματα για το ΕΣΥ που αργοπεθαίνει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστικοί θρύλοι και δραματικές αλήθειες για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες του σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας στα νοσοκομεία τους.
Αστικοί θρύλοι και δραματικές αλήθειες για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπνόσακοι στο πάτωμα και ελλιπή μέτρα προστασίας για τους άστεγους της Θεσσαλονίκης
Η ανακοίνωση έκτακτης δομής σε περίπτερο της ΔΕΘ δυστυχώς αποδείχθηκε ανεπαρκής και, κυρίως, τόσο μα τόσο πρόχειρη που αγγίζει την προσβολή για τους ανθρώπους στους οποίους υποτίθεται ήθελε να παράσχει...
Υπνόσακοι στο πάτωμα και ελλιπή μέτρα προστασίας για τους άστεγους της Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας