Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόλεμος ανακοινώσεων... παρά τη φυσική καταστροφή

Φώφη Γεννηματά και Σίμος Δανιηλίδης στο Σέιχ Σου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος ανακοινώσεων... παρά τη φυσική καταστροφή

  • A-
  • A+
Η Φώφη Γεννηματά επισκέφτηκε το δάσος του Σέιχ Σου -που πλήττεται σοβαρά από το φλοιοφάγο έντομο- και δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, η οποία απάντησε με σφοδρότητα.

Ούτε πάνω σε μια φυσική καταστροφή δεν βρίσκουν κοινό λόγο η κυβέρνηση και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η προχθεσινή παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο Σέιχ Σου -που είχε στο πλάι της τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη- συνοδεύτηκε από επιθετικές δηλώσεις οι οποίες απαντήθηκαν χθες με σφοδρότητα από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κ. Γεννηματά, όπως μας πληροφορούσε δελτίο Τύπου του δήμου, δήλωνε πως «το δάσος του Σέιχ Σου απειλείται με καταστροφή. Για άλλη μία φορά η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχει ολέθρια αποτελέσματα» και ότι «τώρα είναι η ώρα να δοθούν οι πόροι και να ληφθούν μέτρα για την προστασία αυτού του δάσους για να αναγεννηθεί ο τόσο πολύτιμος πνεύμονας για την πόλη. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε χθες ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτέθηκε δημόσια διότι αρκέστηκε στην ενημέρωση ενός δημάρχου χωρίς να ρωτήσει καν τους επιστήμονες και τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «εάν είχε ενημερωθεί καλύτερα για το συγκεκριμένο θέμα, θα γνώριζε ότι η κυβέρνηση διά του αρμόδιου εκπροσώπου της, του αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, έχει ήδη επισκεφθεί το δάσος εδώ και 15 ημέρες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του ΥΠΕΝ με τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, αλλά και με τους δήμους όπου εξελίσσεται τ

ο φαινόμενο και έχει ήδη δοθεί η πρώτη έκτακτη χρηματοδότηση».

Αφού το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι «ο αν. ΥΠΕΝ έχει καθημερινή επικοινωνία με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τους επικεφαλής των δασικών υπηρεσιών και έχει ζητήσει τη στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με τους ΟΤΑ και τους δημάρχους για την αντιμετώπιση ενός φυσικού φαινομένου», τονίζεται πως «είναι πράγματι λυπηρό η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αγνοεί τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για ζητήματα που αφορούν δημόσιες γαίες και να μην ενημερώνεται από αυτές πριν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, όπως διαφαίνεται από την επιλογή της να μη συνοδεύεται από εκπροσώπους καμίας περιφερειακής ή τοπικής δασικής υπηρεσίας, παρά μόνο από ανθρώπους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έναν δήμαρχο, τον μοναδικό που στρέφεται κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί στο Σέιχ Σου, καθώς και να αγνοεί τους αρμόδιους ειδικούς επιστήμονες, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, που έχουν αναλάβει την έρευνα και την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Καταγγελία του υπουργείου

Στη μακροσκελή ανακοίνωση του υπουργείου η κ. Γεννηματά καταγγέλλεται ότι «επέλεξε να εργαλειοποιήσει πολιτικά και προεκλογικά ένα φυσικό φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου -μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που επισκέφθηκε- εργάζονται καθημερινά δεκάδες επιστήμονες και δασεργάτες», αφού, αν είχε ρωτήσει τους αρμοδίους, «θα είχε αποφύγει αυθαίρετα συμπεράσματα, άσκοπες καταγγελίες και οδηγίες σχετικά με τα μέτρα που η ίδια νομίζει ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου».

Ο ίδιος ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό το ενδιαφέρον της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη δασική πολιτική της χώρας» και θα την ενημέρωνε ο ίδιος αν του είχε ζητηθεί, όπως και για την επιπλέον χρηματοδότηση για τη δασική πολιτική, «μια και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε η κ. Γεννηματά, την περίοδο 2000-2014, είχαν περιορίσει κατά 55% το προσωπικό και κατά 80% τη χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών». Ο κ. Φάμελλος ζητά, τέλος, να μην αποτελέσει το θέμα του Σέιχ Σου «πεδίο μικροκομματικής πολιτικής».

Αντί της κ. Γεννηματά απάντησε αμέσως ο κ. Δανιηλίδης δίνοντας συνέχεια στην κόντρα, καταγγέλλοντας τον κ. Φάμελλο ότι «δεν διστάζει όχι μόνο να παραμορφώνει την πραγματικότητα αλλά και να μετέρχεται και ψευδή στοιχεία» και ότι δεν είναι ο μόνος δήμαρχος που επικρίνει τα μέχρι τώρα μέτρα, αφού υπάρχει, όπως αναφέρει, «ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ-Κ.Μ. για το θέμα».

Τέλος, τον καλεί να «απαντήσει ευθέως εάν η υλοτόμηση με ελλιπέστατα συνεργεία και εξοπλισμό μπορεί να εγγυηθεί την άμεση και αποτελεσματική σωτηρία του δάσους».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια τυπική συνάντηση
Χωρίς είδηση ήταν η χθεσινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Γιάννη Μπουτάρη κι αυτό, όσο κι αν ηχεί παράδοξο, είναι… είδηση. Η εθιμοτυπική αβροφροσύνη που επικράτησε στη συνάντηση της προέδρου του...
Μια τυπική συνάντηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα έγγραφο του Δασαρχείου λέει πολλές αλήθειες
Πώς μεθοδεύεται η υλοτόμηση μέρους του Σέιχ Σου, προκειμένου να κατασκευαστεί λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας ● Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει την απάντηση της δασάρχη Ελ. Αγγελίδου προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία.
Ενα έγγραφο του Δασαρχείου λέει πολλές αλήθειες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΟΑΣΘ και ο ασυγκράτητος κ. Τσερμενίδης
Οπως είχε κάνει μετά τις ευρωεκλογές, έτσι και τώρα, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης, ζήτησε την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.
Ο ΟΑΣΘ και ο ασυγκράτητος κ. Τσερμενίδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σε βάρος τεσσάρων ατόμων-μελών ΜΚΟ που εμφανίζονταν σαν εθελοντές πυροσβέστες αλλά ξεκινούσαν πυρκαγιές σε ελληνικά δάση προκειμένου να ζητούν...
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαίνεται η φωτιά στη Σιθωνία
Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κεντρική Μακεδονία να βρίσκονται σε γενική επιφυλακή, οι προσπάθειες όλη τη μέρα χθες είχαν εστιαστεί στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Σιθωνία...
Μαίνεται η φωτιά στη Σιθωνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι έκαψαν την κατάληψη της Libertatia
Οργανωμένοι οπαδοί ή προβοκάτσια φασιστών οι εμπρησμοί και οι βανδαλισμοί; Νέες πληροφορίες προστίθενται σχετικά με τις φασιστικές και ναζιστικές ομάδες που έδρασαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου.
Ποιοι έκαψαν την κατάληψη της Libertatia

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας