• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 12.7°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 17.3°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.2°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.0°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.3°C / 16.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 12.8°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  64%

Φώφη Γεννηματά και Σίμος Δανιηλίδης στο Σέιχ Σου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος ανακοινώσεων... παρά τη φυσική καταστροφή

 • A-
 • A+
Η Φώφη Γεννηματά επισκέφτηκε το δάσος του Σέιχ Σου -που πλήττεται σοβαρά από το φλοιοφάγο έντομο- και δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, η οποία απάντησε με σφοδρότητα.

Ούτε πάνω σε μια φυσική καταστροφή δεν βρίσκουν κοινό λόγο η κυβέρνηση και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η προχθεσινή παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο Σέιχ Σου -που είχε στο πλάι της τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη- συνοδεύτηκε από επιθετικές δηλώσεις οι οποίες απαντήθηκαν χθες με σφοδρότητα από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κ. Γεννηματά, όπως μας πληροφορούσε δελτίο Τύπου του δήμου, δήλωνε πως «το δάσος του Σέιχ Σου απειλείται με καταστροφή. Για άλλη μία φορά η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχει ολέθρια αποτελέσματα» και ότι «τώρα είναι η ώρα να δοθούν οι πόροι και να ληφθούν μέτρα για την προστασία αυτού του δάσους για να αναγεννηθεί ο τόσο πολύτιμος πνεύμονας για την πόλη. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε χθες ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτέθηκε δημόσια διότι αρκέστηκε στην ενημέρωση ενός δημάρχου χωρίς να ρωτήσει καν τους επιστήμονες και τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «εάν είχε ενημερωθεί καλύτερα για το συγκεκριμένο θέμα, θα γνώριζε ότι η κυβέρνηση διά του αρμόδιου εκπροσώπου της, του αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, έχει ήδη επισκεφθεί το δάσος εδώ και 15 ημέρες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του ΥΠΕΝ με τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, αλλά και με τους δήμους όπου εξελίσσεται τ

ο φαινόμενο και έχει ήδη δοθεί η πρώτη έκτακτη χρηματοδότηση».

Αφού το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι «ο αν. ΥΠΕΝ έχει καθημερινή επικοινωνία με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τους επικεφαλής των δασικών υπηρεσιών και έχει ζητήσει τη στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με τους ΟΤΑ και τους δημάρχους για την αντιμετώπιση ενός φυσικού φαινομένου», τονίζεται πως «είναι πράγματι λυπηρό η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αγνοεί τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για ζητήματα που αφορούν δημόσιες γαίες και να μην ενημερώνεται από αυτές πριν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, όπως διαφαίνεται από την επιλογή της να μη συνοδεύεται από εκπροσώπους καμίας περιφερειακής ή τοπικής δασικής υπηρεσίας, παρά μόνο από ανθρώπους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έναν δήμαρχο, τον μοναδικό που στρέφεται κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί στο Σέιχ Σου, καθώς και να αγνοεί τους αρμόδιους ειδικούς επιστήμονες, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, που έχουν αναλάβει την έρευνα και την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Καταγγελία του υπουργείου

Στη μακροσκελή ανακοίνωση του υπουργείου η κ. Γεννηματά καταγγέλλεται ότι «επέλεξε να εργαλειοποιήσει πολιτικά και προεκλογικά ένα φυσικό φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου -μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που επισκέφθηκε- εργάζονται καθημερινά δεκάδες επιστήμονες και δασεργάτες», αφού, αν είχε ρωτήσει τους αρμοδίους, «θα είχε αποφύγει αυθαίρετα συμπεράσματα, άσκοπες καταγγελίες και οδηγίες σχετικά με τα μέτρα που η ίδια νομίζει ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου».

Ο ίδιος ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό το ενδιαφέρον της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη δασική πολιτική της χώρας» και θα την ενημέρωνε ο ίδιος αν του είχε ζητηθεί, όπως και για την επιπλέον χρηματοδότηση για τη δασική πολιτική, «μια και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε η κ. Γεννηματά, την περίοδο 2000-2014, είχαν περιορίσει κατά 55% το προσωπικό και κατά 80% τη χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών». Ο κ. Φάμελλος ζητά, τέλος, να μην αποτελέσει το θέμα του Σέιχ Σου «πεδίο μικροκομματικής πολιτικής».

Αντί της κ. Γεννηματά απάντησε αμέσως ο κ. Δανιηλίδης δίνοντας συνέχεια στην κόντρα, καταγγέλλοντας τον κ. Φάμελλο ότι «δεν διστάζει όχι μόνο να παραμορφώνει την πραγματικότητα αλλά και να μετέρχεται και ψευδή στοιχεία» και ότι δεν είναι ο μόνος δήμαρχος που επικρίνει τα μέχρι τώρα μέτρα, αφού υπάρχει, όπως αναφέρει, «ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ-Κ.Μ. για το θέμα».

Τέλος, τον καλεί να «απαντήσει ευθέως εάν η υλοτόμηση με ελλιπέστατα συνεργεία και εξοπλισμό μπορεί να εγγυηθεί την άμεση και αποτελεσματική σωτηρία του δάσους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια τυπική συνάντηση
Χωρίς είδηση ήταν η χθεσινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Γιάννη Μπουτάρη κι αυτό, όσο κι αν ηχεί παράδοξο, είναι… είδηση. Η εθιμοτυπική αβροφροσύνη που επικράτησε στη συνάντηση της προέδρου του...
Μια τυπική συνάντηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πένθος για τη Φώφη Γεννηματά αναβάλλει τη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου, καθώς ανήμερα της εθνικής επετείου παρελαύνουν σώματα των ενόπλων δυνάμεων.
Το πένθος για τη Φώφη Γεννηματά αναβάλλει τη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκλεισαν το δάσος με τον «λύκο» μέσα
Καλά και χρήσιμα τα μέτρα προφύλαξης των δασών και η απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση αλλά, όταν δεν προσέχουμε όταν πρέπει, μπορεί να κλειδώσουμε μέσα τους και… τον «λύκο».
Εκλεισαν το δάσος με τον «λύκο» μέσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν δρόμο σε δάσος για αγώνες αυτοκινήτου
Mέχρι πού μπορεί να φτάσει η ιδιωτική πρωτοβουλία; Μέχρι τα βουνά, είναι η απάντηση στην περίπτωση του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, στο δασόκτημα του οποίου σύλλογος μηχανοκίνησης έστρωσε τους δρόμους με...
Ανοίγουν δρόμο σε δάσος για αγώνες αυτοκινήτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου
Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης, στο Σέιχ Σου. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στο περιαστικό δάσος της...
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας