• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 22.1°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.1°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.5°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 28.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.8°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.6°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.1°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 22.2°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  84%

Σε κοινή ιατρική ανακοίνωση αναφέρεται ότι αρκετοί βρίσκονται ήδη στην 20ή ημέρα απεργίας πείνας και καλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης «να λάβει κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να μη συνεχιστεί η αδιέξοδη διελκυστίνδα»

«Αδιέξοδη διελκυστίνδα» ζωής και θανάτου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενώ ο χρόνος αντοχής για τους απεργούς πείνας στις φυλακές εξαντλείται και ήδη κάποιοι παρουσιάζουν επικίνδυνα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται σε νοσοκομεία, οι γιατροί που τους εξέτασαν εξέδωσαν κοινή ιατρική γνωμάτευση για τους 22 απεργούς, η οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρει: «Συνεκτιμώντας τα προϋπάρχοντα προβλήματα ενός εκάστου (ηλικία, επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό, προηγηθείσες απεργίες πείνας, τραυματισμοί κ.ά.) αναφέρουμε ότι η κατάσταση της υγείας όλων των αναφερομένων απεργών πείνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Απαντες εμφανίζουν μεγάλη απώλεια του αρχικού σωματικού βάρους, αρκετοί πέραν του 10%, παρουσιάζουν συχνές υπογλυκαιμικές κρίσεις, ορθοστατική υπόταση ως και άλλες σοβαρές δυσλειτουργίες των λοιπών συστημάτων (καρδιαγγειακού, πεπτικού, ενδοκρινολογικού κ.λπ.)».

Με... κατανόηση

Θυμίζουν ότι αρκετοί βρίσκονται ήδη στην 20ή ημέρα απεργίας πείνας και καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης «να λάβει κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να μη συνεχιστεί η αδιέξοδη διελκυστίνδα που θα οδηγήσει σε σοβαρότατο κίνδυνο μονίμων βλαβών υγείας των κρατουμένων απεργών πείνας ή/ και απώλειας ανθρώπινων ζωών. Οφείλουν να σταθούν ενώπιον των ευθυνών τους, προτού να είναι αργά».

Στο μεταξύ, κι ενώ αναμένεται άμεσα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να τεθεί επίσημα σε διαβούλευση πριν εισαχθεί στη Βουλή, οι κρατούμενοι αναμένουν και την απόφαση του Συμβουλίου για την αποφυλάκιση των συγγενών τους, σύμφωνα και με τη θετική εισήγηση του εισαγγελέα.

Αργά χθες το απόγευμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, κατανοώντας -όπως αναφέρει- το σοβαρό πρόβλημα: «Σχετικά με την ανακοίνωση προσωπικών γιατρών των κρατουμένων απεργών πείνας, το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι οι γιατροί των σωφρονιστικών καταστημάτων ή -αν χρειαστεί- των νοσοκομείων οφείλουν να παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στην απόφαση των κρατουμένων, με συνεχή παρακολούθηση και ετοιμότητα επέμβασης σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, θα γίνει το παν για τη φροντίδα της ζωής και της υγείας των κρατουμένων.

»Οι κρατούμενοι απεργοί πείνας προσκαλούνται να διακόψουν την απεργία τους, αναμένοντας την εξέλιξη των νομοπαρασκευαστικών εργασιών που από πριν είχαν ξεκινήσει και με ταχύτητα προχωρούν. Κάποια από τα αιτήματα των απεργών αντιστοιχούν σε από καιρό εξαγγελμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ άλλα θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης των σχετικών κωδίκων».

Απαγόρευση αδειών

Στο μεταξύ, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει ότι στις Φυλακές Νιγρίτας ο διευθυντής απαγόρευσε τις άδειες! «Σύμφωνα με καταγγελίες των κρατουμένων στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών, ο διευθυντής των φυλακών ανέβαλλε όλο τον Ιανουάριο τα συμβούλια για χορήγηση αδειών, δηλώνοντας στους κρατούμενους ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν “μετά τις εκλογές”. Μετά τις εκλογές, όμως, ο διευθυντής απέρριψε όλες τις αιτούμενες άδειες, ακόμα και από ανθρώπους που τις έπαιρναν μέχρι τότε, ακόμα και από ανθρώπους που είχαν δύο μήνες, για να αποφυλακιστούν, ενώ αρνήθηκε να δώσει γραπτώς τις αποφάσεις αυτές, στις οποίες -σύμφωνα με τον νόμο- πρέπει να υπάρχει αιτιολογία για την απόρριψη του αιτήματος».

Οι κρατούμενοι θεωρούν ότι αιτία για την απάνθρωπη αυτή τακτική αποτελεί η επιστροφή σε άλλη θέση του πρώην διευθυντή, ενώ είναι υπόδικος για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή σχετικά με την υπόθεση του άγριου μέχρι θανάτου ξυλοδαρμού του κρατούμενου Ιλι Καρέλι. Θεωρούν ότι αυτός είναι η αιτία που οι αιτήσεις τους κρατούνται στη γραμματεία πάνω από δύο μήνες, με αποτέλεσμα άνθρωποι που δικαιούνταν μεταγωγή, σήμερα -μετά το κόψιμο της άδειάς τους- να μην έχουν αυτό το δικαίωμα. «Απαιτούμε από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει τέλος στην ανομία και την αυθαιρεσία των διοικήσεων των φυλακών, ώστε να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων», καταλήγει η Πρωτοβουλία.

Νωρίς το πρωί, πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης μας πληροφόρησαν ότι οι άδειες συνεχίζουν να δίνονται στις φυλακές Νιγρίτας και μόνο λόγοι φόρτου εργασίας εμποδίζουν την έκδοση αδειών.  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιατρική γνωμάτευση για την υγεία του απεργού πείνας Δημ. Κουφοντίνα
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει χάσει 12,5 κιλά (ένα τη μέρα), παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική υπόταση, σημεία αφυδάτωσης και απίσχνανσης και επιπλέον, υπεροξέωση, δηλαδή αυξημένη παρουσία οξέος στο...
Ιατρική γνωμάτευση για την υγεία του απεργού πείνας Δημ. Κουφοντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία κρατούμενων απεργών πείνας
Στην σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τους απεργούς πείνας μίλησαν οι γονείς, οι γιατροί και Λίνα Βεργοπούλου, και οι δικηγόροι των 22 πολιτικών κρατουμένων, που διανύουν την 31η μέρα απεργίας και η υγεία...
Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία κρατούμενων απεργών πείνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επέστρεψαν στα κελιά τους
Με ανακοίνωσή τους αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι κρατούμενοι των Φυλακών Κορυδαλλού γνωστοποίησαν μεν την απόφασή τους να μην επιστρέψουν στα κελιά τους αλλά τελικώς επέστρεψαν μετά την διαβεβαίωση ότι ο...
Επέστρεψαν στα κελιά τους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μέτρα έρχονται, αλλά οι φυλακές βράζουν
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου για την αποφυλάκιση των συγγενών κρατουμένων για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου...
Τα μέτρα έρχονται, αλλά οι φυλακές βράζουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα καλά μαντάτα
Μέσα στη... μαυρίλα της επικαιρότητας του 2014, η «Εφ.Συν.» προσπαθεί σήμερα να αναδείξει τις (έστω λίγες, αλλά πάντως) καλές ειδήσεις της χρονιάς που τελειώνει. Αφήνοντας στην άκρη την ανεργία, τη φτώχεια,...
Τα καλά μαντάτα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε κίνδυνο η ζωή του Κώστα Σακκά
Την τρίτη του απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησε ο 35χρονος αναρχικός και οι γιατροί κρίνουν ήδη σοβαρή την κατάσταση της υγείας του. Ζητάει να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης εναντίον του, το οποίο...
Σε κίνδυνο η ζωή του Κώστα Σακκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας