Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απεργία της ΠΝΟ στις 3 Ιουλίου
Φωτογραφία αρχείου / Εurokinissi/ Κατερίνα Νομικού

Απεργία της ΠΝΟ στις 3 Ιουλίου

  • A-
  • A+

Δεμένα στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη 3 Ιουλίου, μετά την απόφαση που έλαβε το μεσημέρι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα προκειμένου να συζητήσει και εξετάσει τη νέα πρόταση των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα πληρώματα της ακτοπλοΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ακτοπλόοι προτείνουν υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση 2% και ισχύ από τον Ιούνιο, ενώ στα αιτήματα της ΠΝΟ για τις συνθέσεις των πληρωμάτων σε κάποια απαντούν αρνητικά.

Έτσι κατά πλειοψηφία (10 υπέρ 4 κατά) αποφασίστηκε η προειδοποιητική απεργία για τις 3 Ιουλίου και στη συνέχεια οι ναυτεργάτες θα επανεκτιμήσουν την στάση τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα ΠΝΟ και ΣΕΕΝ συναντήθηκαν για 4η φορά χωρίς όμως και πάλι να συμφωνήσουν, καθώς η ΠΝΟ ξεκινά την πρότασή της από αύξηση 5%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΝΟ

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή την χθεσινή αποτυχημένη έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΝΟ και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για την ανανέωση για το 2019 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων και της Συλλογικής Σύμβασης Μεσογειακών Επιβατηγών και Τουριστικών Πλοίων. 

Ο ΣΕΕΝ, ακολουθώντας τακτική κωλυσιεργίας όχι μόνο αρνείται στην ουσία να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά έντεχνα επιχειρεί στην ουσία να διασπάσει την ενότητα της Ομοσπονδίας μας οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά του, σε αδιέξοδο με την υποβολή ανεδαφικών προτάσεων.

Ύστερα από τις εξελίξεις αυτές, η Διοίκηση της ΠΝΟ, με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη και διασφάλιση των πάγιων και αυτονόητων δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών και αφού έλαβε υπόψη της και το γεγονός ότι και οι λοιπές εφοπλιστικές οργανώσεις ούτε καν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα αποσταλέντα προ διμήνου εξώδικα και έχοντας πάντα στο μυαλό της την παρούσα προεκλογική περίοδο και κατανοώντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού κατά την κορύφωση της θερινής περιόδου: 
Αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την παραπάνω απεργιακή της κινητοποίηση προτάσσει τα κυρίαρχα και μείζονος σημασίας θέματα του κλάδου, δηλ. την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το τρέχον έτος 2019 με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις, για τους Έλληνες ναυτεργάτες και την στελέχωση των πλοίων με βάσει πάντοτε τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των πλοίων και των εκτελούμενων δρομολογίων, όπως με ιδιαίτερο έγγραφο έχουν γνωστοποιηθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου κατόπιν και των σχετικών προτάσεων των επιμέρους Σωματείων της Ομοσπονδίας.

Χωρίς βέβαια να παραβλέπεται και το λοιπό διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας μας όπως αυτό αναλύεται πλήρως στα αποσταλέντα σχετικά εξώδικα μας.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ καλεί τον ΣΣΕΝ και τις λοιπές εφοπλιστικές οργανώσεις να αναλογισθούν τις ευθύνες τους απέναντι στους Έλληνες ναυτεργάτες, οι οποίοι με ιδρώτα, αίμα και μόχθο αλλά και ακατάπαυστη εργασία στα πλοία κάτω από εξοντωτικά ωράρια, συνεισφέρουν καθοριστικά στην διατήρηση του ζωτικού για την οικονομία της χώρας μας πυλώνα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και ως ελάχιστο αναμένουν την αναγνώριση στην πράξη και όχι με ωραία λόγια μόνο, από τους εργοδότες της συνεισφοράς τους αυτής».

Τι λένε οι ακτοπλόοι

Απ' την πλευρά τους οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ) καλούν την ΠΝΟ να αποδεχτεί τις προτάσεις τους και να ματαιώσει την προκηρυχθείσα απεργία.

Με ανακοίνωσή τους κάνουν γνωστό ότι μετά από διαπραγματεύσεις 40 ημερών για την υπογραφή της ΣΣΕ 2019, ο ΣΣΕΝ πρότεινε στην ΠΝΟ ποσοστό αύξησης των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019, ενώ συμφώνησε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Τονίζουν ότι στο διάστημα των 40 ημερών πραγματοποιήθηκαν 4 συναντήσεις, συνεπώς δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία εκ μέρους μας, όπως πολύ κακώς ισχυρίζεται η ΠΝΟ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ακτοπλόοι καλούν την ΠΝΟ να αποδεχτεί τις προτάσεις τους και να ματαιώσει την απεργία
Να αποδεχτεί τις προτάσεις τους και να ματαιώσει την προκηρυχθείσα απεργία για τις 3 Ιουλίου, καλούν οι ακτοπλόοι την ΠΝΟ, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρότεινε αύξηση των αποδοχών των ναυτικών κατά 2%.
Οι ακτοπλόοι καλούν την ΠΝΟ να αποδεχτεί τις προτάσεις τους και να ματαιώσει την απεργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεμένα τα πλοία στις 24 Σεπτεμβρίου
Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης 25/9, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε χθες η διοίκηση της ΠΝΟ.
Δεμένα τα πλοία στις 24 Σεπτεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ακτοπλόοι καλούν την ΠΝΟ να αναστείλει την απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου την οποία διανύουμε, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στις...
Οι ακτοπλόοι καλούν την ΠΝΟ να αναστείλει την απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου
Δεμένα στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου μετά την απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απεργία της ΠΝΟ δένει σήμερα τα πλοία στα λιμάνια
Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα στα λιμάνια της χώρας τα πλοία, καθώς η ΠΝΟ έχει κηρύξει απεργία ζητώντας αυξήσεις 5% κατηγορώντας για προσπάθεια διάσπασης των ναυτεργατών τους ακτοπλόους που προσφέρουν 2%.
Η απεργία της ΠΝΟ δένει σήμερα τα πλοία στα λιμάνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας