Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Αρθούρος των συσσιτίων

Ο Σουηδός άστεγος κοιτάζει με απορία και θλίψη το τοπίο μπροστά στην πόρτα του πρόχειρου καταλύματός του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αρθούρος των συσσιτίων

  • A-
  • A+
Ο 59χρονος Σουηδός Αρτο Οστλουντ εγκλωβίστηκε στον δρόμο, αφότου του έκλεψαν το διαβατήριο. Κοιμάται σε αυτοσχέδιες παράγκες και κάποτε στο Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τρέφεται σε κουζίνες ΜΚΟ και Εκκλησίας, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στην πατρίδα του, αλλά δεν έχει τα χρήματα για νέα έγγραφα και για το ταξίδι. Μοναδικό στήριγμα στην οδύσσειά του, ο πρώην άστεγος Ξενοφών Μέγας.

Είναι μια ιστορία ανθρώπινου πόνου και αλτρουισμού. Είναι κάτι που ξενίζει την ελληνική πραγματικότητα, που κοιτάει μέχρι σήμερα τη Σουηδία ως υπόδειγμα του κοινωνικού κράτους, να βρίσκεις άστεγο Σουηδό πολίτη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος να διατυπώνει ως μοναδικό αίτημά του «θέλω να με βοηθήσετε να επιστρέψω στη Σουηδία». Υπό άλλες προϋποθέσεις ο Αρθούρος Οστλουντ (Arto Olavi Ostlud) θα ήταν υπόδειγμα ενός πολίτη του κόσμου.

Εδώ και δύο χρόνια όμως είναι ένας Αρθούρος στα... Στρογγυλά Τραπέζια των Συσσιτίων της πόλης. Κι αγωνίζεται ακόμη χάρη σε έναν Ελληνα «Λάνσελοτ», τον Ξενοφώντα Μέγα, πρώην άστεγο επίσης, ο οποίος τώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει, αλλά δεν εγκατέλειψε τον Σουηδό που γνώρισε στο Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κι ίσως στους περισσότερους είναι δύσκολα κατανοητό πώς είναι δυνατόν ο Αρθούρος να θέλει να επιστρέψει στη χώρα του για να οργανώσει τη ζωή του και να δυσκολεύεται να βγάλει διαβατήριο -το οποίο του έκλεψαν- εξαιτίας της έλλειψης λίγων ευρώ. Αυτό το «ακατανόητο» τον έχει στριμώξει τώρα στη δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης μέσα σε χαλάσματα και τον βυθίζει όλο και περισσότερο στον κόσμο της αστεγίας, κόσμο παράλληλο του κανονικού, με τους κανόνες του, τις λέξεις του, τα νοήματά του, δυσκολομετάφραστα όλα.

Το πρόγραμμά του της περασμένης Παρασκευής, όταν τον συνάντησα την ώρα που έπεφτε ο ήλιος, είναι χαρακτηριστικό. Αναχώρηση από την παράγκα του με το λεωφορείο 31, για να βρεθεί στους χώρους της ΜΚΟ Solidarity Now όπου κάνει την πρωινή του καθαριότητα. Στον Στρατό της Σωτηρίας στη Μοναστηρίου πήρε πρωινό. Ακολούθως κατευθύνεται στους Γιατρούς του Κόσμου, όπου θα του δώσουν τις σταγόνες για το γλαύκωμα που ταλαιπωρεί άγρια το δεξί του μάτι.

Δωρεάν κούρεμα

Στη συνέχεια βρέθηκε στην οδό Ερμού όπου κουρεύτηκε δωρεάν σε ιδιωτική σχολή κομμωτικής. Στην οδό Ειρήνης στον Βαρδάρη στήθηκε για το συσσίτιο της «Αρσις» (τις Κυριακές πηγαίνει σε εκκλησία της Νεάπολης). Και σκέφτεται τι θα γίνει το καλοκαίρι που θα κλείσουν τα συσσίτια των ενοριών. «Δυστυχώς δεν μπορώ να φάω στην “Αλκυόνη”» λέει με μια δόση σαρκασμού, διότι «είμαι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκεί δίνουν μόνο σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Πώς αυτός ο 59χρονος άντρας που διαβάζει Καμί, που έχει δουλέψει ως δάσκαλος πολεμικών τεχνών στη σουηδική αστυνομία, κρουπιέρης σε καζίνο ή στη Volvo, με δύο παιδιά με τα οποία δεν μπορεί καν να επικοινωνήσει (ένα γράμμα που έστειλε ο κ. Μέγας δεν απαντήθηκε ποτέ), που εργαζόταν για τρία χρόνια στο Ροδολίβος Σερρών, πώς εγκλωβίστηκε και βρέθηκε στον δρόμο;

«Στάγδην», πάει να πει από μέρα σε μέρα, σε αργό κατρακύλισμα. Το πρώτο βράδυ έφερε το δεύτερο κι ύστερα το υπνωτήριο του δήμου, τα προβλήματα υγείας, τυφλός σχεδόν από το ένα μάτι, έχει νοσηλευτεί με πνευμονία 5 φορές τους τελευταίους εννέα μήνες, με αρθρίτιδα και στα δύο γόνατα, τέλος, χειρουργήθηκε στο αριστερό του χέρι μετά από κάταγμα.

Δεν έχει κανένα παράπονο από τα νοσοκομεία που τον περιέθαλψαν, με πολλές ευχαριστίες μάλιστα για την Β’ Παθολογική του Ιπποκράτειου (του παλιού κτιρίου), όπου συν τοις άλλοις υπάρχει «το καλύτερο φαγητό της πόλης».

Προσθέστε σε όλα αυτά κι ένα τρίμηνο μεσοδιάστημα που τον δέχτηκε γνωστή πολυεθνική στην Αθήνα, πίστεψε ότι θα τα καταφέρει να ανακάμψει, έκανε σεμινάρια, αλλά το τέλος δεν ήταν καλό και επέστρεψε πάλι στη Θεσσαλονίκη όπου γνώριζε τον χάρτη της αστεγίας, τι να φοβάται, πώς να προσέχει, τι να εμπιστεύεται.

Ισορροπεί δύσκολα

Με τον Ξενοφώντα Μέγα.

Δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε από τη σουηδική πρεσβεία της Αθήνας, καθώς θα πρέπει να κατέβει στην Αθήνα (πώς;), να κάνει τις διατυπώσεις και να πληρώσει 120 ευρώ (που δεν έχει) για το διαβατήριο, να περιμένει 3 εβδομάδες (πού;) κι ύστερα να βγάλει εισιτήριο για τη χώρα του (πώς;). Αν μετρήσει κανείς τα χρήματα, μπορεί το τελικό ποσό να φαίνεται αστείο, αλλά ο Αρθούρος ισορροπεί πλέον δύσκολα: «Σκέφτομαι συνέχεια να αυτοκτονήσω, αλλά μάλλον είμαι δειλός».

Και θα χρειαστεί βιβλίο ολόκληρο για να περιγραφεί ο τρόπος που τον στηρίζει ο κ. Μέγας, ενδεικτική η διακριτική αντίδρασή του όταν άκουσε για την αυτοκτονία: «Αυτό το λέει πρώτη φορά και ανησυχώ».

Ο Ξενοφών, που «κατέβηκε» μέχρι το τέλος της διαδρομής ως άστεγος και τώρα αναδύεται, είναι στήριγμα καθημερινό στον Αρθούρο, με τα ελάχιστα σε είδος που μπορεί να διαθέσει, αλλά κυρίως με τα απεριόριστα ψυχικά στηρίγματα προς αυτόν.

Στο βενζινάδικο που βρίσκεται απέναντι από τα χαλάσματα στα οποία μένει ο Αρθούρος, την ώρα που ο ήλιος έπεφτε, τη στιγμή εκείνη που μένεις μετέωρος, με θυμό που δεν έχει πού να ξεσπάσει και δεν πρέπει να εκδηλωθεί, αναλογιζόμενος πώς μπορείς να αφήσεις έναν άνθρωπο εκεί μόνο του, ο διαχειριστής του βενζινάδικου μού είπε: «Α, εσύ είσαι ο δημοσιογράφος που περίμενε, μέχρι που κουρεύτηκε σήμερα ο Αρθούρος... Αλλά τι να σου πω; Εγώ ήρθα με την οικογένειά μου από το Καζακστάν πριν από δεκαετίες. Φτωχοί άνθρωποι ήμασταν, αλλά τέτοια κατάσταση όχι, ολόκληρη Σουηδία δεν μπορεί να βοηθήσει έναν δικό της άνθρωπο που απλώνει το χέρι και ζητά βοήθεια, τι να πούμε τώρα…».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αρθούρος δεν μένει πια εδώ
Ο 59χρονος Σουηδός άστεγος με την κλονισμένη υγεία, την οδύσσεια του οποίου περιγράψαμε πριν από δύο εβδομάδες, δεν κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπως επιθυμούσε.
Ο Αρθούρος δεν μένει πια εδώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για να μάθεις, Δημοσθένη!
Ε νώ σήμερα εσείς στην Αθήνα τοποθετείτε τον έφιππο ανδριάντα του Μεγαλέξανδρου στη συμβολή των Βασ. Ολγας και Λ. Αμαλίας, τα πανηγύρια τα ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη από χθες. Διότι η τοποθέτηση του αγάλματος...
Για να μάθεις, Δημοσθένη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για το ψύχος
Σε κατάσταση ετοιμότητας τίθεται ξανά ο δήμος Αθηναίων λόγω των προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού και παγετό στην πρωτεύουσα, διαθέτοντας από σήμερα (Τετάρτη) δύο...
Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για το ψύχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν πάλι οι θερμαινόμενοι χώροι στο δήμο Αθηναίων
Δύο θερμαινόμενους χώρους διαθέτει από σήμερα ο δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, συνεργεία, καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και...
Ανοίγουν πάλι οι θερμαινόμενοι χώροι στο δήμο Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Άμεση λειτουργία κοινωνικού βενζινάδικου στην Αθήνα
Την ανάγκη για λειτουργία «κοινωνικού βενζινάδικου» από τον Δήμο της Αθήνας, αλλά και άνοιγμα θερμαινόμενων αιθουσών σε όλες τις γειτονιές...
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Άμεση λειτουργία κοινωνικού βενζινάδικου στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θερμαινόμενος χώρος και στην Πανόρμου για τους άστεγους
Έναν επιπλέον θερμαινόμενο χώρο διαθέτει από το σήμερα ο δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από το ψύχος, λόγω της αυξημένης προσέλευσης. Απ' τις 4 το απόγευμα λειτουργεί και η Λέσχη Φιλίας...
Θερμαινόμενος χώρος και στην Πανόρμου για τους άστεγους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας