Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα κρύα του... νερού η ΕΥΑΘ

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα κρύα του... νερού η ΕΥΑΘ

  • A-
  • A+
Οι απαιτήσεις των εργαζομένων για νέα συλλογική σύμβαση με μεταμνημονιακούς όρους έγιναν αιτία σύγκρουσης των άλλοτε συναγωνιστών Γ. Κρεστενίτη - Γ. Αρχοντόπουλου (πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων), με τον πρώτο να εγκαταλείπει τη θέση του χωρίς να δώσει εξηγήσεις ● Καμία ανακοίνωση από Οργανισμό και εργαζομένους, ενήμερος για τις ανησυχίες περί ιδιωτικοποίησης ο Π. Σκουρλέτης.

Μια σύμβαση, μια παραίτηση και μια απεργία που δεν έγινε ποτέ. Παρελθόν για την ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) είναι από χθες ο καθηγητής ωκεανογραφίας του ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης, ύστερα από θητεία σχεδόν τριών ετών στο τιμόνι της εταιρείας.

Εκ των πρωτεργατών του κινήματος «Σώστε το νερό» και του δημοψηφίσματος για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, ο αριστερός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς πολλές εξηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από «σκληρή κόντρα» με το σωματείο εργαζομένων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κανονικά η θητεία του Γιάννη Κρεστενίτη έληγε τον Μάιο του 2021, αλλά στη γραπτή παραίτηση που υπέβαλε δεν άφησε κανένα περιθώριο έστω και μικρής μεταβατικής παραμονής, τονίζοντας τον άμεσο χαρακτήρα της. Πέραν τούτου, δεν αναφέρει και τίποτε για τους λόγους που παραιτήθηκε.

Τα γεγονότα ωστόσο δείχνουν πως το όλο θέμα σχετίζεται άμεσα με την επικείμενη υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με το προσωπικό της ΕΥΑΘ. Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι εδώ και μέρες οι τόνοι είχαν ανέβει με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Γιώργο Αρχοντόπουλο, που προέρχεται επίσης από την Αριστερά - υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αρχοντόπουλος, που πρωταγωνίστησε μαζί με τον κ. Κρεστενίτη στο κίνημα «Σώστε το νερό», φαίνεται ότι βρέθηκε απέναντί του στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρήξη ήρθε καθώς το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης ήθελε η νέα σύμβαση να ευθυγραμμιστεί με τη μεταμνημονιακή εποχή, απαλείφοντας κάθε περιοριστικό-μνημονιακό όρο που εμπεριείχε η προηγούμενη. Μάλιστα, από την περασμένη εβδομάδα ακόμη το σωματείο είχε προειδοποιήσει για «24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη», δηλαδή σήμερα, που όμως μετά τη χθεσινή παραίτηση ανεστάλη.

Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τόσο τον κ. Κρεστενίτη όσο και τον κ. Αρχοντόπουλο για να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη, αλλά ουδείς εκ των δύο επικοινώνησε χθες. Αλλες πηγές που σχετίζονται με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων ανέφεραν πάντως ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΥΑΘ ήθελε στη νέα σύμβαση να παραμείνουν «παγωμένες» οι ωριμάνσεις των μισθωτών (ενώ για το θέμα αυτό εκκρεμεί δικαστική προσφυγή) και ονομαστική κατοχύρωση των δώρων σε 500 και 250+250€, τη στιγμή που στη ΔΕΣΦΑ, που είναι παρόμοια εταιρεία, αποκαταστάθηκαν τα δώρα κανονικά όπως ίσχυαν στην προ μνημονίων εποχή.

Εν πάση περιπτώσει, αποτέλεσμα της παραίτησης Κρεστενίτη είναι ο διορισμός προσωρινής διοίκησης ώς τις 15 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να γίνει γενική συνέλευση των μετόχων, και μέχρι τότε καμία σύμβαση δεν δύναται να υπογραφεί ούτε με τους εργαζομένους αλλά ούτε με άλλον συμβαλλόμενο.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι το σωματείο εργαζομένων ήδη έχει έρθει σε επαφή με τον Πάνο Σκουρλέτη, εκθέτοντας το πρόβλημα που δημιουργείται μαζί με την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της εταιρείας και τυχόν νέα επιχείρηση ιδιωτικοποίησης... Πάντως, ώς αργά χθες βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε από την ΕΥΑΘ ούτε από τους συνδικαλιστές για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην εταιρεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις της ΟΜΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ
Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΤΕ είχε η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά τις δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις της ΟΜΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους πέντε συλληφθέντες απεργούς του ΟΤΕ
Ελεύθεροι αφέθηκαν με εντολή εισαγγελέα οι πέντε απεργοί εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, που συνελήφθησαν, αργά το απόγευμα στο κεντρικό κατάστημα του Οργανισμού επί της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί...
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους πέντε συλληφθέντες απεργούς του ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και στάσεις και 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) με βασικό αίτημα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στα τρένα.
Και στάσεις και 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΥΑΘ: Νέα Συλλογική Σύμβαση με σταδιακή επιστροφή στα προ Μνημονίου επίπεδα
Υστερα από ένα χρόνο έντονων τριβών και αντιπαραθέσεων, που κατέληξαν μάλιστα στη σιωπηλή πλην θεαματική προεκλογική παραίτηση του προέδρου της ΕΥΑΘ Γιάννη Κρεστενίτη, η νέα διοίκηση ήρθε σε συμφωνία με τους...
ΕΥΑΘ: Νέα Συλλογική Σύμβαση με σταδιακή επιστροφή στα προ Μνημονίου επίπεδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλήρης επιτυχία της πρώτης, επί Ν.Δ., «παράνομης» απεργίας
«Στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν θα κριθούν οι ΣΣΕ, η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες». Από την ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων.
Πλήρης επιτυχία της πρώτης, επί Ν.Δ., «παράνομης» απεργίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
Με εισαγγελέα και αστυνομία αναζητούνται τα αιτία της ρύπανσης στο νερό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία κατέθεσε ήδη μήνυση για απόδοση τυχόν ευθυνών και συνιστά στους πολίτες λελογισμένη χρήση του νερού.
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας