Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στιγμές ανθρωπιάς για να ξεγελιέται ο εφιάλτης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στιγμές ανθρωπιάς για να ξεγελιέται ο εφιάλτης

  • A-
  • A+
Με δυνατά χαμόγελα, με ζωγραφισμένα προσωπάκια παιδιών και με συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών και των εθνοτήτων έγιναν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων την Πέμπτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (με τίτλο «Δημιουργούμε Μαζί - Ζούμε Μαζί») και το Σάββατο στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων («Εσείς, εγώ κι αυτοί που ήρθαν μετά - Είμαστε όλοι πολίτες»).

«Εχω ένα δρόμο/ μα δεν ξέρω πού βγάζει/ μια ίσια γραμμή σ’ ένα βρόμικο χάρτη/ Και στροβιλίζομαι απ’ τη μια άκρη στην άλλη/ Με ένα κεφάλι γεμάτο χρυσάφι», οι στίχοι που τραγουδούσαν οι Τρύπες ακούγονται σαν εφιάλτης κι όμως για κάποιους συνανθρώπους μας είναι η πραγματικότητά τους.

Μια καθημερινότητα που ξεκινάει από την ανάγκη να εγκαταλείψουν το μέρος όπου έφτιαξαν τη ζωή τους, να επιβιώσουν στα νερά της θάλασσας, στον ποταμό του Εβρου ή σε όποιο άλλο εμπόδιο συναντούν στο δύσκολο ταξίδι τους.

Για να φτάσουν σε εδάφη όπου τους περιμένουν συνοροφύλακες, γραφειοκρατία, ουρές αναμονής που μπορεί να κρατήσουν μήνες και μπροστά τους απλώνεται το άγνωστο αύριο. Η προσφυγιά δεν είναι κάτι που μπορείς να προβλέψεις, πρόσφυγας μπορεί να γίνεις και εσύ.

Η Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων είναι αφιερωμένη λοιπόν στους ανθρώπους που παλεύουν με τα κύματα, που ζουν σε στρατόπεδα υποδοχής - συγκέντρωσης και σε όλους αυτούς που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα του κόσμου για μια καλύτερη ζωή.

Με δυνατά χαμόγελα, με ζωγραφισμένα προσωπάκια παιδιών και με συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών και των εθνοτήτων έγιναν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων την Πέμπτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (με τίτλο «Δημιουργούμε Μαζί – Ζούμε Μαζί») και το Σάββατο στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων («Εσείς, εγώ κι αυτοί που ήρθαν μετά – Είμαστε όλοι πολίτες»).

Και τις δύο μέρες των εκδηλώσεων, στήθηκαν τραπεζάκια από τις διοργανώτριες ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φορείς (Υπατη Αρμοστεία, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Υπηρεσία Ασύλου, Praksis, ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελιξ- Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, SolidarityNow, Caritas Hellas, DRC Greece, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ΜΕΤΑδραση).

Στην Κυψέλη

Παιδάκια φτιάχνουν χειροτεχνίες στην εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης παιδάκια έφτιαχναν χειροτεχνίες και πίσω το Food Truck του Γιώργου Γληνού μαζί με τον Μπαρσάνκ Χάι Γιουνές από τη Συρία σέρβιραν ελληνοσυριακά φαγητά στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Στην Κουζίνα με τους Πρόσφυγες – Cooking #WithRefugees». Στον χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Capturing the Light», αποτελούμενη από φωτογραφίες που έβγαλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες που απεικόνιζαν τους εαυτούς τους και μέρη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Ηθελα να δείξω ότι οι πρόσφυγες έρχονται για κάποιο λόγο, δεν έφυγαν από τα σπίτια τους οικειοθελώς» λέει ένας Σύρος πρόσφυγας στο ντοκιμαντέρ της ΑΡΣΙΣ. Το ντοκιμαντέρ διηγείται την ιστορία ενός πρόσφυγα από τη Συρία που προσπαθεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να δημιουργήσει μια ταινία.

Προβλήθηκαν επίσης και άλλα σύντομα βίντεο με ιστορίες προσφύγων που, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να φτιάξουν τη ζωή τους και να κάνουν το επάγγελμα που επιθυμούν. Βίντεο που αναδεικνύουν τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τη γενική κατηγορία «πρόσφυγας».

Στιγμιότυπο από την επίδειξη μόδας

Φωτογράφοι παρουσίασαν το έργο τους στη συζήτηση «Με τα μάτια των πρωταγωνιστών», που συντόνιζε ο Θανάσης Σταυράκης του πρακτορείου Associated Press.

Το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μάζευε υπογραφές για την καμπάνια «Every Life Counts» για να ζητήσει τον Δεκέμβριο στο Global Compact for Migration τη δέσμευση των ηγετών να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της μετανάστευσης.

Η εκδήλωση της Πέμπτης έκλεισε με τους ρυθμούς αφρικάνικου χορού από τις ομάδες Mandela Gals και Gumboot Trio της κοινότητας Vana Ba Afrika, ενώ οι Grupi Polifonik Vllazerimi της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδας τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια.

Στο Σεράφειο

Διαπολιτισμικό ρούχο από χαρτόνι

Πρωτότυπη επίδειξη μόδας και εργαστήρια με θεματικές τη στέγαση, την εύρεση εργασίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών οργανώθηκαν στην εκδήλωση στο Σεράφειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Υπήρχε έκθεση ζωγραφικής από μαθητές σχολείων, Ελλήνων και προσφυγόπουλων, και έκθεση φωτογραφίας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά με ζωγραφική στο πρόσωπό τους, αλλά και σε χαρτόνια.

«Η πόρτα της υπηρεσίας μας είναι πάντα ανοιχτή στις κοινότητες και στις οργανώσεις προσφύγων και μεταναστών, για να συζητούνται προβλήματα που προκύπτουν», είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας.

«Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη», παραδέχτηκε, «αλλά μέσα από διάλογο, συναίνεση και συνεργασίες, μεταξύ των κοινοτήτων, των ΜΚΟ και της Υπηρεσίας Ασύλου, μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δικαιωμάτων των ανθρώπων που έχουν φύγει από την πατρίδα τους λόγω συρράξεων, βίας και πολέμων».

Εκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας με αισιοδοξία ότι «θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί γιατί έχουμε και δύναμη και φωνή!».

Το μεγάλο γεγονός της βραδιάς ήταν η επίδειξη μόδας από προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες. Γυναίκες και άντρες με συνδυασμό μοντέρνων ρούχων με τα παραδοσιακά χρώματα των χωρών τους παρέλασαν με αυτοπεποίθηση κάτω από τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Την παράσταση έκλεψε ένας πιτσιρικάς, ο οποίος εκτός προγράμματος αποφάσισε να κάνει το δικό του χορευτικό σόου μπροστά στον συγκεντρωμένο κόσμο.

Η βραδιά έκλεισε με θεατρικές παραστάσεις προσφύγων με θέμα την αλληλεγγύη και της SCI Hellas, εθελοντικής – φοιτητικής ομάδας από την Ιρλανδία.

Αφρικάνικος χορός από τις ομάδες MANDELA GALS και GUMBOOT TRIO της κοινότητας Vana Ba Afrika

● Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο γήπεδο του Ρουφ χτες μεταξύ του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και της ομάδας HOPE Refugee της οργάνωσης «Γη».

«Εχεις φωνή και δύναμη»

Στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό οι νέες εκδόσεις της Υπηρεσίας Ασύλου για την έμφυλη βία, σε συνδυασμό με τα θέματα ασύλου και διεθνούς προστασίας.

Πρόκειται για έναν εικονογραφημένο οδηγό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε εικονογράφηση της Χριστίνας Τσέβη, που επικεντρώνει στην επικίνδυνη πρακτική του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Μόλις κυκλοφόρησε σε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, ενώ άμεσα θα κυκλοφορήσει σε γλώσσες της Μέσης Ανατολής (φαρσί, αραβικά) και της Αφρικής (σομάλι, τιγκρίνια, αμαρικά). Διατίθεται δωρεάν στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, σε ΜΚΟ και κοινότητες προσφύγων και μεταναστών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάμος: Υπάρχει σπίτι μακριά από το σπίτι
Επτά μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου και η δασκάλα τους βραβεύτηκαν για κολάζ με θέμα τους ξεριζωμένους ανθρώπους που αναζητούν σπίτι μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν.
Σάμος: Υπάρχει σπίτι μακριά από το σπίτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε η γιαγιά όλων των προσφύγων
Την τελευταία της πνοή άφησε χθες, στη Συκαμνιά της Λέσβου, σε ηλικία 89 ετών, η Μαρίτσα Μαυραπίδου, η μία από τις τρεις διάσημες πια γιαγιάδες της εμβληματικής φωτογραφίας στην οποία η αείμνηστη και ακόμα δύο...
Πέθανε η γιαγιά όλων των προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζεστή υποδοχή στα προσφυγόπουλα
Με εξαίρεση λίγους ξενοφοβικούς γονείς που δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και τον βουλευτή Κώστα Καραμανλή που ανέλαβε «συνήγορός» τους καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή, οι δάσκαλοι και οι μαθητές...
Ζεστή υποδοχή στα προσφυγόπουλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρώτες αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα για 40 μικρούς πρόσφυγες
Μια ζεστή αγκαλιά, μια σχολική τσάντα με τα απαραίτητα σχολικά είδη, μπαλόνια και πολλά χαμόγελα περίμεναν χθες τους σαράντα μικρούς πρόσφυγες στα πέντε διαφορετικά σχολεία της Χίου που επελέγησαν, ώστε να...
Οι πρώτες αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα για 40 μικρούς πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις για τις διαφορετικές πλευρές του προσφυγικού
Με πληθώρα εκδηλώσεων που αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές του προσφυγικού τιμάται σήμερα στην Αθήνα η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ξεχωρίζει η αβάν πρεμιέρ του ντοκιμαντέρ «Ξεχασμένα χαμόγελα» στην Ταινιοθήκη...
Εκδηλώσεις για τις διαφορετικές πλευρές του προσφυγικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβδομάδα μνήμης για τον Γιάννη Παντή στη Θεσσαλονίκη
Σε εβδομάδα μνήμης του πρόωρα χαμένου Γιάννη Παντή εξελίσσεται η τρέχουσα για τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη εκδήλωση είναι σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Φόρο τιμής θα αποτίσουν σύντροφοί του...
Εβδομάδα μνήμης για τον Γιάννη Παντή στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας